Hopp til innhold

Ingebrigtsen fryktet disk – Spania avviser protest

Jakob Ingebrigtsen ble hindret av et fall og ble presset ut av banen før han løp inn til gull på 5000 meter i EM i München tirsdag kveld. Situasjonen fikk han til å frykte disk, men Spania avviser protest.

EM friidrett 2022 i München

UTENFOR: Bildet viser tydelig at Ingebrigtsen var utenfor banen et øyeblikk.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg håper ikke det er en disk. Hva skal jeg gjøre? Det er jo fullstendig kollaps, sa han til NRK.

– Frykter du disk?

– Alltid når man ikke springer helt rent ... Jeg har ingen vei å gå, men jeg gjør så godt jeg kan og springer rettferdig, sa Ingebrigtsen til NRK før han stormet forbi den resterende pressen for å finne ut hva som skjer videre.

For Ingebrigtsen valgte å løpe inne ved lista med mange løpere rundt seg under store deler av gulløpet. Men det medfører også en risiko.

Det så man klart når franske Hugo Hay falt like foran Ingebrigtsen og Sandnes-gutten måtte ta noen steg utenfor banen for å komme unna.

Avviser protest

NRK-ekspert Vebjørn Rodal var imidlertid sikker på at Ingebrigtsen fikk beholde gullet.

– Jeg tror ikke det er en særlig grunn til det, han hadde ikke en annen vei å gå der, sier Rodal.

– Familien har opplevd disk-drama der de har vært inn og ut av juryrom, sier Post.

Les også: Fullt kaos etter EM-gullet: – En smule arrogant

Under OL i Rio i 2016 og innendørs-EM i 2019 ble storebror Filip Ingebrigtsen diska for å ha tråkket over lista på 1500 meter. Men en liknende situasjon frykter ikke eldstebror Henrik nå.

– De kan prøve. Jeg tror ikke det. Jeg så ikke hva som skjedde, men når det skjer som dette er det ingen som har fordel av noe som helst som skjer, sa Henrik Ingebrigtsen til NRK på vei ut av friidrettsarenaen.

Verdensmesterskapet i friidrett 2022

SIKKER: Storebror Henrik Ingebrigtsen var trygg på at lillebrorer fikk beholde EM-gullet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hvis han har fått en fordel av å springe på gresset kan man diskutere det, men jeg er ganske sikker. Det skjedde ganske tidlig. Dommerne står rundt hele banen. Jeg tror ikke han hadde fått løpe seiersrunden om han ble diska 2000 meter tidligere, utdypte han.

Selv en protest fryktet ikke storebroren.

– Med en protest må de se noe annet enn dommerne har sett og dommerne så det her.

Til NRK bekrefter det spanske friidrettsforbundet at de ikke vil legge inn protest på Jakob Ingebrigtsen.

– Jakob vant fortjent. Jeg vil at han skal få beholde gullet, sier den spanske sølvvinneren Mohammed Katir til Dagbladet.

Historisk

Han ble med det tidenes første nordmann med tre EM-gull i friidrett utendørs. Totalt har Norge vunnet 14 EM-gull i friidrett.

– Beste nordmann i EM-historien. Det var suverent. Det føles som han kunne løpt enda fortere, sa Post da Ingebrigtsen krysset målstreken.

– Det er veldig gøy. Det er kult når det er så mye folk og kul plass. Ikke minst funker kroppen godt, det er jeg glad for, fortalte Ingebrigtsen selv etter løpet til NRK.

Det tredje EM-gullet til yngstebror Ingebrigtsen og det femte i familien betyr mye.

– Det å gjenskape suksess er noe man skal være stolt over. Jeg hadde et fantastisk EM for fire år siden, og hovedmålet var å ikke være dårligere. Da må man ta to gull, sa Ingebrigtsen.

21-åringen lot konkurrentene gjøre det meste av jobben og lå selv inne ved lista i midten av feltet frem til det gjensto noen hundre meter.

– Det er mesterlig. Jeg er så stolt over måten han springer på. Jeg vet han er god og i form, men det er ikke bare-bare. Det er klassisk mesterskapsløp. Han har stålkontroll på alt, skrøt storebror Henrik Ingebrigtsen til NRK og gir et lite stikk til konkurrentene.

– Hvis man skal beskrive hvordan man slår en vanvittig bra løper, så er dette 100 prosent oppskriften. Det er her man skal slå dem, mente storebror.

EM friidrett 2022 i München

HINDRET: Flere løpere ble hindret av fallet til Hugo Hay.

Foto: Lise Åserud / NTB

Nordås hindret av fallet

Ingebrigtsen gikk tidlig opp i front av feltet og fikk med seg Narve Gilje Nordås. Gjert Ingebrigtsen-eleven satte opp tempoet og fikk en liten luke lekende lett.

Ingebrigtsen var kald som en fisk og lot en liten gruppe gå sammen med Nordås, og fikk sin største utfordrer Mohamed Katir til å tette luka.

Midt i feltet fikk Sandnes-gutten hvile beskyttet fra all vind og alt ansvar. Men det fører også med seg mer risiko og hjertet må ha hoppet over et slag i det franske Hugo Hay falt like foran.

Både Nordås og Ingebrigtsen måtte komme seg unna, men kom helskinnet fra fallet som ble en vekker for Ingebrigtsen. Der Nordås ble mest hindret og falt tilbake i rekkene, la Ingebrigtsen seg i front og sikret gullet.

Nordås måtte på sin side se de fleste i feltet passere han og endte til slutt opp som nummer 17.

Les også: Ingebrigtsen ristar på hovudet av EM-programmet: – Eg forstår ikkje kvifor

Henrik ingebrigtsen
Henrik ingebrigtsen

Sportsnyheter

Treneren lo av nytt Haaland-show: – Født med det instinktet

Det var spilt under sju minutter av mesterligakampen mot FC København da Erling Braut Haaland scoret sitt første av to mål. Manageren både lo og ristet på hodet på sidelinjen, men tok nordmannen av banen i pausen.

Siste nytt

 • Norsk fall på Fifa-ranking

  Det norske herrelandslaget i fotball har falle frå 36.- til 42.-plass på Fifa-rankinga etter tapa mot Slovenia og Serbia.

  Brasil toppar lista framfor Belgia og Argentina. Frankrike, England, Italia og Spania følger på plassane bak.

  Noreg gjekk på tap mot både Slovenia (1–2) og Serbia (0-2), som gjorde at dei mista gruppesigeren i nasjonsligaen.

  Landslagsgutane enda på 2.-plass i gruppe 4 på nivå B i nasjonsligaen. Serbia sikra gruppesiger og rykkjer opp til nivå A, medan Sverige enda siste i gruppa og rykkjer ned til nivå C.

  Canada, Skottland, Egypt, Australia, Algerie og Ungarn har alle gått forbi Noreg på den nye rankinga.

  Ein finn også nasjonar som Tunisia (30.-plass), Peru (23.) og Iran (20.) over Noreg på lista.

  Football, Nations League, Norway - Serbia
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Hyundai vrakar Oliver Solberg

  Hyundai Motorsport vil ikkje fornye rallykontrakten med Oliver Solberg (21) for neste år, skriv selskapet i ei pressemelding.

  Dei grunngjev avgjerda med at dei neste sesong vil satse på meir erfarne førarar.

  – Oliver har vore eit godt tilskot til laget vårt denne sesongen. Han har vist fleksibilitet og iver til å lære, seier assisterande teamsjef Julien Moncet.

  – Vi ønskjer han lykke til vidare. Vi skiljast i vennskap, og veit at han vil ta dei rette stega for sin vidare karriere, legg Moncet til.

  Solberg skal halde fram i Hyundai ut sesongen.

  – Sjølvsagt er eg skuffa, men eg må respektere avgjerda om at dei vil halde fram med berre tre bilar og meir erfarne køyrarar. Eg er glad for at dei har vore opne med meg om det, seier Solberg i den same pressemeldinga.

  Solberg har køyrt åtte rally denne sesongen, med ein fjerdeplass i Belgia som beste resultat.

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB
 • Derfor blei Haaland byttet ut ved pause

  Erling Braut Haaland fekk berre 45 minutt i meisterligaen mot FC København. Då han hadde scora to mål, og. City-trenaren bytte han ut.

  Det med tanke på laurdagens Premier League-møte heime mot Southampton.

  – Han har spelt mange minutt, og vi hadde god kontroll. Hadde kampen vore jamn, hadde Erling halde fram, men det var betre å la ham kvile før kampen mot Southampton, som vi ikkje klarte å slå førre sesong, sa Guardiola til Manchester Evening News.

  Guardiola understreka likevel at bytet ikkje berre handla om å la spelarar kvile.

  – Det handla ikkje om å kvile spelarar. Vi har ein tropp på 20 spelarar. Om du berre bruker elleve av dei, har du ikkje 20 spelarar. Dei andre må også prøve seg, elles fungerer det ikkje når vi treng dei, sa spanjolen.

  Haaland
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste