Hopp til innhold

Idrettspsykolog: – Norge er et utrolig interessant tilfelle

Gapet mellom forventning og virkelighet kan by på flere problemer for landslaget, mener idrettspsykolog Henrik Herrebrøden.

Haaland

NEDTUR: Her er Erling Braut Haaland under kampen mot Serbia torsdag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Landslagssjef Lars Lagerbäck har trukket frem det mentale når han har forklart Norges svake prestasjoner mot både Østerrike og ikke minst Serbia.

Etter Serbia-kampen hevdet Lagerbäck at de store forventningene «bygger et luftslott», og at «vi tror vi er bedre enn vi er».

Selv om det vel å merke var dårligere motstand, viste likevel Norge seg fra en helt annen side mot Romania tre dager senere.

Hvor stor rolle spilte egentlig det mentale?

Peker på to konsekvenser

– Norge er et utrolig interessant tilfelle, sier idrettspsykolog Henrik Herrebrøden.

Herrebrøden er utdannet psykolog ved Universitetet i Bergen og har idrett som spesialfelt. Nå tar han doktorgrad som omhandler fysiologisk aktivitet hos toppidrettsutøvere.

– Ved forrige Fifa-ranking var Norge nummer 44, men vi er nær nummer én i verden på interesse for fotball. Vi er altså ikke spesielt gode, men vi er veldig interessert – og da oppstår forventningspresset. Jo høyere forventning, jo mer press opplever man, sier Herrebrøden.

Dette gir to konsekvenser, ifølge psykologen. For det første kan spillerne føle seg mer knytt. For det andre, mer underordnet, kan det gi en dårligere og mer fiendtlig stemning blant supportere.

– Et stort forventningspress kan gi overtenning, som kan gjøre at du blir litt stivere i musklene, mister litt overblikk og fremstår passiv fordi man knyter seg, sier Herrebrøden.

– Du kan ikke tenke deg god

Psykologspesialist ved Olympiatoppen Tom Henning Øvrebø er klar på at denne effekten er godt kjent.

– Det vet vi. Når presset blir høyest og forventningene størst fra omgivelser og seg selv, kan det være en fare for at man overtenker. Du kan analysere for mye og glemme det som skal gå på automatikk, sier Øvrebø.

Øvrebø mener «det kan ligge noe» i gapet mellom forventninger og virkelighet. Samtidig legger han til et «men»:

– Det er jo bare bra at det er stor forventning, og det tror jeg også spillerne innerst inne synes, sier Øvrebø.

Øvrebø

ERFAREN: Tom Henning Øvrebø har vært tilknyttet Olympiatoppen siden 2008.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Én ting er at media har høye forventninger og fremstiller laget bedre enn det kanskje er. Slik har det vært siden sist de var i et sluttspill. Det har vært en gjenganger, og jeg tenker at spillerne bør tåle det fint. Det går ikke bare på det mentale, men også ferdigheter. Du kan ikke tenke deg god i fotball. Per i dag virker det ikke som om vi har et godt nok lag til å kvalifisere oss til et mesterskap.

– Er vi for snille?

Øvrebø er altså enig med Lagerbäck i at det har stor betydning hvor mye erfaring spillerne har fra avgjørende kamper.

Norge har mislyktes i flere kvalik- og playoffkamper de siste 20 årene. Mot Serbia var det fem spillere som også startet den avgjørende kampen mot Ungarn i Budapest for fem år siden.

Lagerbäck er imidlertid opptatt av at sentrale spillere som Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard, Sander Berge og Alexander Sørloth fortsatt er unge.

Norge

FORRIGE FORSØK: Disse startet mot Ungarn i Budapest i 2015: Ørjan Håskjold Nyland (øverst fra venstre), Vegard Forren, Even Hovland, Alexander Tettey, Markus Henriksen, Martin Ødegaard, Omar Elabdellaoui, Haitam Aleesami, Stefan Johansen, Per Ciljan Skjelbred og Mohamed Elyounoussi.

Foto: Vegard Wivest

Erik Thorstvedt og Kjetil Rekdal vet det meste om hva som kreves i avgjørende kamper.

Thorstvedt, som nå er TV 2-ekspert, stiller spørsmål om hvor det fotballfaglige slutter og det mentale starter.

Han mener kulturen internt er langt viktigere enn de ytre forventningene.

– Når det gjelder mentalitet, tror jeg Lagerbäck er litt skuffet over mentaliteten. Han kom fra Island med råskap og «skalle». Han har funnet gode spillere, men ikke funnet råskapen. Men jeg tror ikke han vil innrømme det, sa Thorstvedt til NRK etter Serbia-kampen.

Rekdal mener først og fremst at vi er for snille i norsk fotball, og han trekker også frem mangelen på ledertyper.

– Dette handler ikke om enkeltpersoner, men om en gruppe. Alle er medansvarlige for å være klare, men det var vi ikke mot Serbia. Alle de norske hadde ekstremt lyst, men av en eller annen grunn hadde de ikke haka høyt. Hvorfor det? Manglet vi tøffhet? Trodde vi at vi var så gode at det skulle gå av seg selv? Er vi for snille? Klarer vi ikke å få frem den sunne galskapen? spør Rekdal.

– Må se deg selv i speilet

Lagerbäck var også opptatt av å finne svar etter skuffelsen mot Serbia.

Svensken gjorde noe han sjelden gjør, nemlig dele spillerne opp i grupper for å drøfte holdninger og utførelsen av kampplan, både offensivt og defensivt.

Landslagssjefen fortalte at han har opplevd slike skuffelser også med Sverige og Island under perioder som ellers har vært veldig bra.

– Hvis det har gått veldig bra, og det trenger ikke bare innebære at man har blitt mye berømmet eksternt og internt, kan det dukke opp en veldig dårlig kamp, sa Lagerbäck.

På mandagens pressekonferanse fortalte Lagerbäck at han på et personlig plan blir «sur og forbannet» når laget varierer så mye som det har gjort.

– Når du føler laget ikke presterer bra, må du se deg selv i speilet. Når jeg ikke finner en annen forklaring enn det mentale, har jeg et delansvar i det. Da tenker jeg på hva jeg kunne gjort bedre, sa Lagerbäck til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal