Hopp til innhold

Hat trick-Haaland hyllet Ødegaard-samarbeid: – Endelig tok han til vettet

ULLEVAAL (NRK): Det har vært store forventninger til samarbeidet mellom Martin Ødegaard (21) og Erling Braut Haaland (20), og søndag fant duoen virkelig tonen.

axIDWliR-EA

KJEMI PÅ OG UTENFOR BANEN: Mellom Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland, her på Norge-benken under søndagens kamp mot Romania.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Laster innhold, vennligst vent..

Det resulterte i Ødegaard-målgivende til to av Haalands totalt tre scoringer i Norges nedsabling av Romania.

I seiersintervjuet med TV 2 etter kampen uttalte Haaland at han bare måtte hylle Real Madrid-spilleren.

– Endelig tok han til vettet og spilte meg, da blir det som det blir, rett og slett, sier Haaland med et stort glis rundt munnen.

– Luksus

Det var nemlig ikke mye som minnet om kjemi, samarbeid eller et snev av gode pasninger til de to imellom under den svake forestillingen mot Serbia torsdag.

Men noen dager senere revansjerte de seg voldsomt og skinte omtrent i kapp med flomlyset på nasjonalarenaen mot Romania.

Selv Ødegaard, som innrømmet at han ennå ikke hadde klart å bearbeide skuffelsen fra Serbia-kampen, måtte trekke på smilebåndet på spørsmål om hvordan det er å spille i angrepsrekke med Dortmund-spissen.

– Det er luksus. Vi vet at når vi får ballen er det bare er å få den inn bak (forsvaret).

nEUnr8thl20

- TAKK, ERLING: Lars Lagerbäck gratulerer søndagens tremålsscorer i hånden etter innsatsen på Ullevaal-matta.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Landslagssjef Lars Lagerbäck var mest opptatt av at laget fungerte godt igjen og at kampen ikke bare handlet om de offensive spillerne.

– Hele gjengen gjorde det bra. Men vi vet hva de kan, Martin er konstruktiv og kommer han rettvendt har han en fantastisk «pasningsskikkelig», lyder dommen fra svensken hos TV 2.

Stjerneduoen åpnet ballet

Det var nettopp de to som sørget for en drømmestart for Norge.

Etter et snaut kvarter sendte nemlig Ødegaard Haaland gjennom med en nydelig vektet gjennombruddspasning. I en vanskelig posisjon, klarte likevel Dortmund-spissen litt heldig å få trillet ballen ned i det lengste hjørnet.

GIFTIG DUO: Her scorer Erling Braut Haaland etter å ha mottatt en strålende pasning fra Martin Ødegaard.

Til tross for stor Norge-dominans skulle det likevel gå nesten en halvtime før neste scoring lå i målet bak Romania-keeper Ciprian Tatarusanu.

Den var til gjengjeld et resultat av strålende angrepsspill.

Det endte med at Birger Meling, som hadde tatt plassen til backrival Haitam Aleesami for anledningen, løp seg fri inne i gjestenes 16 meter. Han tittet opp og fant Alexander Sørlot på bakerste stolpe. Spissen gjorde ingen feil foran åpent mål. 2-0 var et faktum.

MELING-SHOW: Birger Meling ga Alexander Sørloth en enkel jobb med å sette 2-0.

Norges dominans fortsatte etter pausen. Kampen var bare en drøy time gammel da Sander Berge fyrte av fra distanse. Via en motspiller, havnet ballen hos Ødegaard som stod overraskende alene.

Uselvisk valgte han å spille videre til Haaland uten å gi det et forsøk på mål selv. Haaland takket og bukket etter å ha bredsidet inn det som var spikeren i Romania-kisten.

TAKKET LAGKAMERATEN: Her setter Erling Braut Haaland inn 3-0 etter forarbeid fra Martin Ødegaard.

– Viser hvilken måltyv han er

Haaland skulle likevel få sitt hat trick. Et kvarter før full tid, ble han spilt opp feilvendt av spissmakker Sørloth. Kraftspissen hadde bestemt seg, vendte opp, akselererte vekk fra forsvarerne og hamret ballen i mål. Et mål som ble kampens siste.

– Veldig bra med tre mål på dette nivået. Det viser hvilken måltyv han er. Han synes selv han kunne gjort mer, han brenner noen. Men jeg har ingenting å klage på. Han har gjort det veldig bra, kommenterer landslagssjef Lagerbäck på pressekonferansen etter kampen.

Derfor er nasjonsligaen viktig

Mens Serbia-kampen var en forsinket playoff via nasjonsligaen for EM, er Norge også midt inne i nasjonsligaen som gjelder for VM i 2022.

Det er langt vanskeligere å kvalifisere seg direkte til et VM-sluttspill, og derfor kan Norges resultater i nasjonsligaen få stor betydning.

Der EM har 24 plasser, får kun 13 europeiske land en VM-billett. Ti av plassene går til gruppevinnerne i VM-kvaliken, som starter i mars 2021.

De tre siste billettene deles ut etter VM-kvaliken, og det er her høstens nasjonsliga spiller inn.

12 lag skal kjempe om de tre VM-billettene via en playoff (semifinale og finale). Ti av disse lagene er gruppetoerne fra VM-kvaliken, mens de to siste lagene er de best rangerte fra nasjonsligaen.

Hvis Norge ikke blir nummer én eller to i kvalifiseringen, er det altså en bakvei til VM via nasjonsligaen.

Siden Norge er på nivå B, øker det sannsynligheten for å få en ekstra mulighet via nasjonsligaen siden de best rangerte nasjonene (nivå A og B) har størst sannsynlighet for å bli nummer én eller to i VM-kvalifiseringen.

Kvalifiseringsgruppene til VM trekkes i desember.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Forsvarstabbe sørget for ny Tottenham-nedtur

  Tottenham fortsetter å tape poeng i Premier League. Torsdag gikk laget sin femte kamp på rad uten seier i 1-2-tapet for West Ham på eget gress.

  Tottenham leverte en strålende sesongstart med ti kamper uten tap, men deretter har det gått tyngre for Ange Postecoglous menn. De står med fire tap på sine fem siste kamper, og de har tapt tre strake hjemmekamper. Noe av grunnen til det har vært skader og suspensjoner på sentrale spillere.

  De hvitkledde ligger på femteplass etter 15 kamper. Opp til serieleder og rival Arsenal skiller det ni poeng.

  Cristian Romero var torsdag tilbake fra en tre kamper lang suspensjon, og argentineren svarte med å sende hjemmelaget i ledelsen etter elleve minutter med en godt plassert heading.

  Etter hvilen kom gjestene ut med energi og seks minutter senere var lagene like langt. Jarrod Bowen plukket opp en retur og banket ballen i nettet.

  Tottenham presset for seier og kom til en stor sjanse 20 minutter før slutt. Men headingen til Richarlison strøk stolpen, og det skulle vise seg å koste fem minutter senere.

  Destiny Udogie sendte et horribelt tilbakespill til keeper Vicario, som kom ut og slo ballen unna foran en jaktende Bowen. Den gikk imidlertid bare til James Ward-Prowse, som skjøt i stolpen før han satte sin egen retur i mål.

  Med seieren har West Ham unngått nederlag i fire strake kamper, der to har endt med tre poeng.

  Tottenham skal møte Newcastle i neste runde, mens West Ham gjester Fulham.

  (NTB)

  4d20LNfRL54
  Foto: AP
 • Everton med kruttsterk seier over Newcastle etter dobbel Trippier-blemme

  Everton utnyttet grove forsvarsfeil hos Newcastle og tok seg over nedrykksstreken med 3-0-seier i Premier League.

  Det er en solid seier for Sean Dyches menn mot formsterke og normalt defensivt solide Newcastle. Everton hadde brent store sjanser, men det løsnet mot slutten da backen Kieran Trippier begynte å slurve på egen halvdel.

  78 minutter var spilt da han regelrett ga bort ballen til Dwight McNeil. Evertons venstreving avanserte framover og hamret ballen i nota til 1-0 fra 15 meters hold.

  Sju minutter senere gjentok miseren seg for Trippier. Han stresset og spilte ballen i beina på Jack Harrison, som fikk kranglet den med seg og serverte Abdoulaye Doucouré. Malieren var trygg og plasserte inn 2-0.

  Alexander Isak viste fram dribleferdigheter og kom nær redusering mot slutten, men var akkurat ikke rask nok til å få skutt på mål.

  Det var en av ganske få Newcastle-muligheter i kampen. Selv om gjestene hadde ballen mye, var Everton mer gjennombruddshissig og farligere kampen gjennom.

  Den aller største sjansen fikk Dominic Calvert-Lewin etter 38 minutter. Han vendte opp og blåste ballen høyt over mål fra fire meters hold.

  Da hjalp det at lagkameratene ordnet seier i annen omgang. Langt på overtid trillet innbytter Beto inn sitt første Premier League-mål.

  (NTB)

  GVzhZ9XSqeo
  Foto: AP
 • Dansk sjokktap for Japan: – Det så simpelthen komisk ut

  Danmark gikk på en real smell i første hovedrundekamp i håndball-VM på hjemmebane. Japan og norskfødte Sakura Kametani Hauge vant 27-26 i Herning.

  Danmark er sammen med Norge og Frankrike en av favorittene til å gå helt til topps i mesterskapet. I første kamp i hovedrunden måtte de tåle nederlag for et hardt kjempende Japan.

  Danske medier var alt annet enn barmhjertige med eget lag etter sjokktapet.

  – Hvor skal vi starte?

  – Det så simpelthen komisk ut.

  Det er deler av dommen som danske BT kom med etter kampslutt.

  I mål leverte Hauge, som går under navnet Sakura Kametani i Japan, en god prestasjon. 36-åringen er født i Bergen og spilte for en rekke norske lag før hun i 2018 gjorde overgang utenlands. Til daglig spiller hun i franske Besancon.

  Til pause sto det 12-12, men etter hvilen giret Japan opp og skaffet seg en god luke. På et punkt ledet de 21-17, og til slutt vant de 27-26 med et ellevilt siste angrep.

  Japans beste resultat i VM er sjuendeplass i 1965. I OL på hjemmebane i 2021 ble det 12.-plass.

  Danmark hadde kjørt over all motstand fram til hovedrunden. Foran hjemmepublikumet i Herning fikk de til tider bank i annen omgang.

  (NTB)

  3D74FjJXuas
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal