Hopp til innhold

Hat trick-Haaland hyllet Ødegaard-samarbeid: – Endelig tok han til vettet

ULLEVAAL (NRK): Det har vært store forventninger til samarbeidet mellom Martin Ødegaard (21) og Erling Braut Haaland (20), og søndag fant duoen virkelig tonen.

axIDWliR-EA

KJEMI PÅ OG UTENFOR BANEN: Mellom Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland, her på Norge-benken under søndagens kamp mot Romania.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Laster innhold, vennligst vent..

Det resulterte i Ødegaard-målgivende til to av Haalands totalt tre scoringer i Norges nedsabling av Romania.

I seiersintervjuet med TV 2 etter kampen uttalte Haaland at han bare måtte hylle Real Madrid-spilleren.

– Endelig tok han til vettet og spilte meg, da blir det som det blir, rett og slett, sier Haaland med et stort glis rundt munnen.

– Luksus

Det var nemlig ikke mye som minnet om kjemi, samarbeid eller et snev av gode pasninger til de to imellom under den svake forestillingen mot Serbia torsdag.

Men noen dager senere revansjerte de seg voldsomt og skinte omtrent i kapp med flomlyset på nasjonalarenaen mot Romania.

Selv Ødegaard, som innrømmet at han ennå ikke hadde klart å bearbeide skuffelsen fra Serbia-kampen, måtte trekke på smilebåndet på spørsmål om hvordan det er å spille i angrepsrekke med Dortmund-spissen.

– Det er luksus. Vi vet at når vi får ballen er det bare er å få den inn bak (forsvaret).

nEUnr8thl20

- TAKK, ERLING: Lars Lagerbäck gratulerer søndagens tremålsscorer i hånden etter innsatsen på Ullevaal-matta.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Landslagssjef Lars Lagerbäck var mest opptatt av at laget fungerte godt igjen og at kampen ikke bare handlet om de offensive spillerne.

– Hele gjengen gjorde det bra. Men vi vet hva de kan, Martin er konstruktiv og kommer han rettvendt har han en fantastisk «pasningsskikkelig», lyder dommen fra svensken hos TV 2.

Stjerneduoen åpnet ballet

Det var nettopp de to som sørget for en drømmestart for Norge.

Etter et snaut kvarter sendte nemlig Ødegaard Haaland gjennom med en nydelig vektet gjennombruddspasning. I en vanskelig posisjon, klarte likevel Dortmund-spissen litt heldig å få trillet ballen ned i det lengste hjørnet.

GIFTIG DUO: Her scorer Erling Braut Haaland etter å ha mottatt en strålende pasning fra Martin Ødegaard.

Til tross for stor Norge-dominans skulle det likevel gå nesten en halvtime før neste scoring lå i målet bak Romania-keeper Ciprian Tatarusanu.

Den var til gjengjeld et resultat av strålende angrepsspill.

Det endte med at Birger Meling, som hadde tatt plassen til backrival Haitam Aleesami for anledningen, løp seg fri inne i gjestenes 16 meter. Han tittet opp og fant Alexander Sørlot på bakerste stolpe. Spissen gjorde ingen feil foran åpent mål. 2-0 var et faktum.

MELING-SHOW: Birger Meling ga Alexander Sørloth en enkel jobb med å sette 2-0.

Norges dominans fortsatte etter pausen. Kampen var bare en drøy time gammel da Sander Berge fyrte av fra distanse. Via en motspiller, havnet ballen hos Ødegaard som stod overraskende alene.

Uselvisk valgte han å spille videre til Haaland uten å gi det et forsøk på mål selv. Haaland takket og bukket etter å ha bredsidet inn det som var spikeren i Romania-kisten.

TAKKET LAGKAMERATEN: Her setter Erling Braut Haaland inn 3-0 etter forarbeid fra Martin Ødegaard.

– Viser hvilken måltyv han er

Haaland skulle likevel få sitt hat trick. Et kvarter før full tid, ble han spilt opp feilvendt av spissmakker Sørloth. Kraftspissen hadde bestemt seg, vendte opp, akselererte vekk fra forsvarerne og hamret ballen i mål. Et mål som ble kampens siste.

– Veldig bra med tre mål på dette nivået. Det viser hvilken måltyv han er. Han synes selv han kunne gjort mer, han brenner noen. Men jeg har ingenting å klage på. Han har gjort det veldig bra, kommenterer landslagssjef Lagerbäck på pressekonferansen etter kampen.

Derfor er nasjonsligaen viktig

Mens Serbia-kampen var en forsinket playoff via nasjonsligaen for EM, er Norge også midt inne i nasjonsligaen som gjelder for VM i 2022.

Det er langt vanskeligere å kvalifisere seg direkte til et VM-sluttspill, og derfor kan Norges resultater i nasjonsligaen få stor betydning.

Der EM har 24 plasser, får kun 13 europeiske land en VM-billett. Ti av plassene går til gruppevinnerne i VM-kvaliken, som starter i mars 2021.

De tre siste billettene deles ut etter VM-kvaliken, og det er her høstens nasjonsliga spiller inn.

12 lag skal kjempe om de tre VM-billettene via en playoff (semifinale og finale). Ti av disse lagene er gruppetoerne fra VM-kvaliken, mens de to siste lagene er de best rangerte fra nasjonsligaen.

Hvis Norge ikke blir nummer én eller to i kvalifiseringen, er det altså en bakvei til VM via nasjonsligaen.

Siden Norge er på nivå B, øker det sannsynligheten for å få en ekstra mulighet via nasjonsligaen siden de best rangerte nasjonene (nivå A og B) har størst sannsynlighet for å bli nummer én eller to i VM-kvalifiseringen.

Kvalifiseringsgruppene til VM trekkes i desember.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Også kvinnene vidare

  Sandvolleyballparet Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad slo Varapatsorn Radarong/Tanarattha Udomchavee frå Thailand i sin siste gruppekamp i strake sett.

  Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad vann 21–17 og 21–14. Dermed er paret vidare i turneringa.

  Det norske paret tapte sin første kamp for brasilianske Taiana Lima og Hegile i strake sett, og var tvinga til å vinne for å avansere til kvalifiseringa til åttedelsfinalen i turneringa.

  De to norske herrepara Anders Mol/Christian Sørum og Mathias Berntsen/Hendrik Mol har begge tatt seg vidare til åttedelsfinalane som blir spela fredag.

  Sandvolleyball, Emilie Olimstad med ryggen til.
  Foto: Joel Marklund / AP
 • Van der Poel får Oscar-statuetten

  Svenske Nils van der Poel er tildelt Oscar-statuetten for andre år på rad. Han får statuetten for 10.000 meter-løpet sitt under OL i Beijing.

  Til liks med den svenske skøytestjerna frå 1980-talet Tomas Gustafson, vinn Nils van der Poel Oscarstatuetten for andre gong. Førre sesong fekk han statuetten for verdsrekordløpet sitt på 10.000 meter under VM i enkeltdistansar.

  Den svenske langdistanseeksperten slo under OL sin eigen verdsrekord med over to sekund, og var i ein klasse for seg. Sølvet gjekk til nederlendaren Patrick Roest, som vart slått med nesten 14 sekund.

  Den 26 år gamle svensken tok også VM-tittelen på Hamar seinare i sesongen. Etter meisterskapen bestemde han seg for å leggje opp.

  Oscarstatuetten vart oppretta i 1958 til minne om skøytekongen Oscar Mathisen (1888-1954). Statuetten er ein miniatyr av bilethoggar Arne Durbans statue av Oscar Mathisen, som er plassert utanfor Frogner stadion i Oslo.

  Nils van der Poel
  Foto: WANG ZHAO / AFP
 • Tre ryttarar hoppar av Touren

  Før den sjette etappen i Tour de France har tre ryttarar valt å trekkje seg frå rittet på grunn av velt på onsdagsetappen.

  Dei tre ryttarane er Michael Gogl (Alpecin-Deceuninck), Daniel Oss (TotalEnergies) og Jack Haig (Bahrain Victorious).

  Gogl og Oss kolliderte på eit brusteinsparti undervegs i etappen, og klarte ikkje å fullføre.

  På Twitter opplyser Alpecin-Deceuninck at Gogl pådrog seg brot i både bekkenet og kragebeinet etter eit ublidt møte med ein tilskodar.

  TotalEnergies opplyste på Twitter at Oss pådrog seg eit brot på ein nakkevirvel.

  Haig fall i bakken i eit velt med fleire ryttarar med 30 kilometer igjen. Bahrain Victorious stadfestar på sine eigne nettsider at Haig må bryte Touren etter skadane han pådrog seg i velten.

  Jack Haig
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste