Hoppsjefen raser etter Romøren-hoppet

Hoppsjef Clas Brede Bråthen er helt klar på at Kollen-bråket vil få etterspill. Han mener det er mange som har vist særdeles dårlig dømmekraft, også Bjørn Einar Romøren selv.

Clas Brede Bråthen

Clas Brede Bråthen.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

- At Bjørn Einar hoppet i Kollen tirsdag var helt feil! Det kommer vi aldri til å endre standpunkt på. De lederne som har gitt ham et alternativ har vist særdeles dårlig dømmekraft. Det har også Bjørn Einar gjort ved å hoppe her, sier han.

Nå vil saken få konsekvenser både for Romøren og Kollenhopp, varsler Bråthen.

- Den slags form for illojalitet og respektløshet - det er ikke den slags adferd vi ønsker å identifisere oss med. Dette kommer til å få konsekvenser, sier han til NRK.

Forsikrer at det får følger

Sportsjefen og de øvrige i landslagsledelsen var ikke informert om hoppet tirsdag, noe han reagerer meget sterkt på.

- Hvis det er sånn at våre beste hoppere skal brukes som testhoppere i framtida, vil jeg bli informert om det på en annen måte enn gjennom media i ettertid. Det er helt forkastelig, tordnet Bråthen til NRK etter åpningen av Kollen onsdag.

Han går langt i å antyde sterke reaksjoner.

- Hvis det er en sabotasje eller et kupp, så tror jeg faktisk at det er en handling som aller mest kommer til å gå utover Kollenhopp-miljøet og deres ledere.

- At dette kommer til å få konsekvenser, kan jeg forsikre alle om, sier han. Onsdag kveld la han til at han vil diskutere saken med hoppkomiteen og andre instanser i Skiforbundet.

Gaustad tilbakeviser

NRK har vært i kontakt med flere kilder som sier at lederen for Kollenhopp, Roar Gaustad, tok avgjørelsen om at Bjørn Einar Romøren hoppet først.

Gaustad har tidlligere sagt at Romøren burde være den førstemann ut. I dag sier Gaustad til NRK at Kollenhopp ikke hadde noe med rekkefølgen på prøvehopperne. Utover det vil han ikke kommentere saken.

Rennlederen påtok seg ansvaret

Onsdag kveld påtok rennleder Torgeir Nordby seg ansvaret, men forsvarte samtidig avgjørelsen.

- Jeg er veldig glad for at vi hadde en proff prøvehopper. Vi måtte vite hva vi holder på med. Det var vanskelige forhold i dag, og da visste Anette at jeg visste at farten var riktig for henne, sa Nordby til NRK.

Hoppsjef Bråthen går imidlertid langt i å antyde at Nordby muligens ikke var den hovedansvarlige.

- Jeg er usikker på om Torgeir Nordy tar på seg et ansvar han ikke nødvendigvis har eller om det var andre som sto bak, sa Bråthen i intervju med Arne Scheie.

- Nektet å tro det

Prøvehopper i Kollen og Ole Sagen

Ole Sagen raser mot avgjørelsen.

Foto: Scanpix/NRK

Faren til Anette Sagen er også rasende etter at Bjørn Einar Romøren hoppet i Holmenkollen tirsdag.

- Jeg synes de er noen drittsekker der nede, de kunne ha ventet. Det der var tull, dette var skuffende, sier far til Anette Sagen, Ole Sagen til NRK.

Den første reaksjonen til faren til hopperen til var vantro.

- Jeg nektet å tro det. De må jo være noen illojale "Gamle-Eriker". Trenerne i Kollenhopp er det kanskje ikke mer mellom ørene på. Jeg synes det er illojalt.

Anette Sagen

Anette Sagen.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Var overlykkelig

Anette Sagen var overlykkelig da hun ble valgt til å åpne den nye Holmenkollbakken.

- Det føles veldig stort, sa Anette Sagen til NRK da.

- Dette har det vært snakket om i lengre tid, og det har vært knyttet mye spenning rundt hvem som skulle hoppe først. Det har vært en helt overveldende støtte fra folk, så det føles veldig bra, sa hun.

Nå har åpningen istedet blitt preget av krangel.

Sportsnyheter

TAYjBA1taNw

Jakobs stikk etter Gjerts kommentar: – Virker som han ikke kan så mye om  løping

Jakob Ingebrigtsen hadde ingen problemer med å ta seg til OL-finalen på 1500 meter, og i stedet var det – som vanlig – da han og faren kom til intervjusonen det virkelig tok fyr.

Siste nytt

 • Johaug raskest

  Therese Johaug var helt suveren og vant 7,5-kilometeren i skøyting i Lysebotn opp på rekordtid. Gaute Kvåle var raskest i herreklassen.

  Det var Johaugs sjette seier i rulleskirennet i Rogaland. Hun vant også i 2012, 2016, 2018, 2019 og 2020.

  Vinnertiden 30.45,4 var den beste noensinne. Nærmest Johaug var Heidi Weng, som ble frakjørt med 1.33,4 minutt. Treer Delphine Claudel fra Frankrike kom i mål 2.47,4 bak Johaug.

  Gaute Kvåle ble en noe overraskende seiersmann i herrenes skøyterenn. Han vant foran Jens Burman fra Sverige og Jon Rolf Skamo Hope.

  Johaug på trening.
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Møter Russland

  Anders Mol og Christian Sørum møter den russiske duoen i OL-finalen i helgen. Det ble klart etter at russerne slo Qatar i semifinalen, som ble spilt etter Mol og Sørums semifinale mot Latvia.

  Finalen spilles lørdag morgen klokken 4.30 norsk tid. Da er det meldt ordentlig ruskevær i OL-byen med mye nedbør. En viss sjanse for torden er det også.

  pPguUoII4yM8BIM
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Danmark til OL-finale

  Tittelforsvarer Danmark og Frankrike møtes i OL-finalen i herrehåndball i en reprise av Rio de Janeiro-lekene. Danskene slo torsdag Spania 27-23 i semifinalen.

  Tidligere på kvelden vant Frankrike (toppet Norges gruppe) med samme sifre over Egypt. Mikkel Hansen scoret hele 12 mål mot Spania.

  1Vtoj7FLORM
  Foto: Pavel Golovkin / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal