Hopp til innhold

Verken Romøren eller Sagen hoppet først

Disse basehopperne fant den luftige veien ned fra nye Holmenkollen lenge før Romøren ble til syndebukk.

Video nsps_upload_2010_3_4_18_14_41_46.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Terje! Vi har hoppet i Kollen!

Han har nettopp landet fra det 65 meter høye fallet fra tårnet i selveste Holmenkollen. Datoen er 14. februar 2010.

– Vært her mange ganger

– André Bach og Terje Halvorsen har hoppet i Kollen før Anette Sagen! ler makker Terje Halvorsen inn i kameraet.

Sammen har de denne søndagen i februar forsert flere gjerder, klatret hundrevis av trinn i den stille skumringen, og tatt seg helt til toppen av nye Holmenkollen.

– Jeg har vært her mange ganger for å se an mulighetene, forteller basehopper André Bach.

Men lenge stod både maskiner og arbeidsfolk i veien for hoppdebuten.

Video nsps_upload_2010_3_4_18_59_45_59.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Han var første mann fra nye Kollen.

Kastet krone og mynt

Søndag kveld står alt til rette for drømmehoppet, men de ser fra utsikten at de trenger assistanse til å hoppe, altså må en av dem stå igjen ved kanten.

– Vi står på toppen og ser på hverandre: Hvem blir den første til å hoppe i Kollen? Vi bestemmer oss for å kaste krone og mynt , Terje og jeg. Terje vinner, han er først.

Tanken hos de to var nok ganske lik denne kvelden midt i februar.

– Vi tenkte jo at det var fint å være de første til å hoppe i nye Holmenkollen. Med all den medieinteressen er det moro å vite at vi er før alle sammen. Vi tar innersvingen på alle, og hopper før Anette Sagen.

– Vi var godt i gang

– Det startet med at vi hadde lyst til å gjøre det før alle andre, forteller Halvorsen.

Han forteller at de hadde hoppet flere hopp denne helga.

– Vi var godt i gang. Holmenkollen lå der vakker som den var, og da var det egentig bare for oss å ta med fallskjermen å gå opp.

Den «egentlige» lista

Folket viste tidlig hvem de ville se fly over den hvitkledde kulen i nye Holmenkollen. Men flere lurte seg til et aldri så lite prøvehopp før folkevalgte Sagen.

Les: Scheie: Folket valgte Anette
Les mer: Romøren hoppet først i nye Kollen
Les også: - Det er en stor ære

– Det at de har bygd dette anlegget, nye Holmenkollen, det er jo kjempesvært. Det er der fokuset bør være. De må hoppe på ski, og glemme den dumme debatten om hvem som hoppet først og hvem som var offisielt først. Alle ble egentlig bare sure, alle begynte å furte, og det er ikke noe morsomt - når du faktisk skal åpne selveste Holmenkollen!

Likevel vil Bach gjerne fortelle om den egentlige lista om hvem som var helt først fra tårnet i Holmenkollen, både 14. februar og en drøy uke senere .

1. Terje Halvorsen
2. André Bach
3. Kjell Arne Carlsen
4.
Ditta Valsdottir

– Flere titler å vinne her

Halvorsen og Bach hadde ønsket å kunne gjenskape hoppet fra 14. februar med NRK til stede. Men torsdag ettermiddag ble vinden for sterk for det drevne paret.

– Når det blåser så mye som det gjør i dag, så vil vi ikke kunne ha kontroll, da er det vinden som har kontroll over oss, forteller Halvorsen etter å ha kommet seg til toppen av bakken.

Men basehopperne forsikrer om at de ikke har tatt i bruk tårnet for siste gang.

– Nå har vi den første basehopperen, vi har den første skihopperen, den første offisielle skihopperen, den første kvinnelige skihopperen. Men det fins nok mange andre titler å vinne i denne bakken, avslutter Bach.

Video nsps_upload_2010_3_4_18_11_56_44.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Bach og Halvorsen viser fram utstyret.

Siste nytt

 • Mbappé misset to straffer og ble skadet i PSG-seier

  Kylian Mbappés misset et straffespark to ganger og måtte byttes ut med skade i seriekampen mot Montpellier. Det ødela dagen for Paris Saint-Germain onsdag.

  Fabián Ruiz, Lionel Messi og 16-åringen Warren Zaïre-Emery scoret i 3-1-seieren som gjør at PSG er fem poeng foran serietoer Marseille. Det var lagets første seier på tre seriekamper, men Mbappés skade bekymrer.

  PSG fikk straffe etter sju minutter da Christopher Jullien ulovlig hindret Sergio Ramos på et frispark. Mbappés skudd ble reddet av Benjamin Lecomte, men Montpellier-spillere hadde løpt inn i feltet for tidlig, og straffen måtte tas om igjen. Etter at Lecomte slo straffe nummer to i stolpen, satte Mbappé returen over mål.

  Etter halvspilt første omgang haltet Mbappé ut. Ramos måtte også ut med en hodesmell, og et Messi-mål ble annullert for offside etter VAR-gjennomgang. Achraf Hakimi fikk også en scoring annullert for offside.

  Først i det 55. minutt fikk PSG et tellende mål da Fabian scoret. Messi doblet ledelsen. Arnaud Nordin reduserte, men Zaïre-Emery kom inn og scoret sitt første mål for førstelaget.

  PSG er fem poeng foran Marseille, som slo Nantes 2-0 borte, og seks foran Lens, som tapte 0-1 for Nice.

  France Soccer League One
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Cremonese med cupskalp – Solbakken og co. ute

  Cremonese tok sin annen store skalp i den italienske cupen da Roma ble slått ut i kvartfinalen med et sviende 1-2-tap. Ola Solbakken ble sittende på Roma-benken gjennom hele kampen.

  Det er ikke første gangen denne sesongen at Cremonese står for en skrell i Coppa Italia. Laget slo ut serie A-lederlaget Napoli i den forrige runden.

  Henrikh Mkhitaryan og Felix Afena-Gyan.
  Foto: MIGUEL MEDINA / AFP
 • Tøff motstand for Hanche Olsen – Bayern komfortabelt videre

  Etter å ha innledet vårsesongen med tre 1-1-kamper fant Bayern München formen igjen i cupkampen mot Mainz og vant 4-0 på bortebane.

  Andreas Hanche-Olsen og hans lagkamerater i hjemmeforsvaret fikk en stri kveld da Bayern-stjernene slo seg løs. Mål av Eric Maxim Choupo-Moting, Jamal Musiala og Leroy Sané avgjorde kampen allerede i første omgang.

  Jamal Musiala og Andreas Hanche-Olsen
  Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste