Hopp til innhold

Verken Romøren eller Sagen hoppet først

Disse basehopperne fant den luftige veien ned fra nye Holmenkollen lenge før Romøren ble til syndebukk.

Video nsps_upload_2010_3_4_18_14_41_46.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Terje! Vi har hoppet i Kollen!

Han har nettopp landet fra det 65 meter høye fallet fra tårnet i selveste Holmenkollen. Datoen er 14. februar 2010.

– Vært her mange ganger

– André Bach og Terje Halvorsen har hoppet i Kollen før Anette Sagen! ler makker Terje Halvorsen inn i kameraet.

Sammen har de denne søndagen i februar forsert flere gjerder, klatret hundrevis av trinn i den stille skumringen, og tatt seg helt til toppen av nye Holmenkollen.

– Jeg har vært her mange ganger for å se an mulighetene, forteller basehopper André Bach.

Men lenge stod både maskiner og arbeidsfolk i veien for hoppdebuten.

Video nsps_upload_2010_3_4_18_59_45_59.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Han var første mann fra nye Kollen.

Kastet krone og mynt

Søndag kveld står alt til rette for drømmehoppet, men de ser fra utsikten at de trenger assistanse til å hoppe, altså må en av dem stå igjen ved kanten.

– Vi står på toppen og ser på hverandre: Hvem blir den første til å hoppe i Kollen? Vi bestemmer oss for å kaste krone og mynt , Terje og jeg. Terje vinner, han er først.

Tanken hos de to var nok ganske lik denne kvelden midt i februar.

– Vi tenkte jo at det var fint å være de første til å hoppe i nye Holmenkollen. Med all den medieinteressen er det moro å vite at vi er før alle sammen. Vi tar innersvingen på alle, og hopper før Anette Sagen.

– Vi var godt i gang

– Det startet med at vi hadde lyst til å gjøre det før alle andre, forteller Halvorsen.

Han forteller at de hadde hoppet flere hopp denne helga.

– Vi var godt i gang. Holmenkollen lå der vakker som den var, og da var det egentig bare for oss å ta med fallskjermen å gå opp.

Den «egentlige» lista

Folket viste tidlig hvem de ville se fly over den hvitkledde kulen i nye Holmenkollen. Men flere lurte seg til et aldri så lite prøvehopp før folkevalgte Sagen.

Les: Scheie: Folket valgte Anette
Les mer: Romøren hoppet først i nye Kollen
Les også: - Det er en stor ære

– Det at de har bygd dette anlegget, nye Holmenkollen, det er jo kjempesvært. Det er der fokuset bør være. De må hoppe på ski, og glemme den dumme debatten om hvem som hoppet først og hvem som var offisielt først. Alle ble egentlig bare sure, alle begynte å furte, og det er ikke noe morsomt - når du faktisk skal åpne selveste Holmenkollen!

Likevel vil Bach gjerne fortelle om den egentlige lista om hvem som var helt først fra tårnet i Holmenkollen, både 14. februar og en drøy uke senere .

1. Terje Halvorsen
2. André Bach
3. Kjell Arne Carlsen
4.
Ditta Valsdottir

– Flere titler å vinne her

Halvorsen og Bach hadde ønsket å kunne gjenskape hoppet fra 14. februar med NRK til stede. Men torsdag ettermiddag ble vinden for sterk for det drevne paret.

– Når det blåser så mye som det gjør i dag, så vil vi ikke kunne ha kontroll, da er det vinden som har kontroll over oss, forteller Halvorsen etter å ha kommet seg til toppen av bakken.

Men basehopperne forsikrer om at de ikke har tatt i bruk tårnet for siste gang.

– Nå har vi den første basehopperen, vi har den første skihopperen, den første offisielle skihopperen, den første kvinnelige skihopperen. Men det fins nok mange andre titler å vinne i denne bakken, avslutter Bach.

Video nsps_upload_2010_3_4_18_11_56_44.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Bach og Halvorsen viser fram utstyret.

Siste nytt

 • Atalanta stoppet Bayer Leverkusens seiersrekke i europaligafinalen

  Nesten en hel sesong og 51 kamper har den tyske klubben gått ubeseiret, men finalen i europaligaen tok det slutt. Italienske Atalanta ble for sterke.

  Den store helten ble Ademola Lookman, Nigerianeren fant nettmaskene hele tre ganger i 3–0 seieren mot de nylige tyske seriemesterne. Dermed kunne Atalanta feire sin første tittel på 61 år.

  Atalanta er ikke bortskjemte med å innkassere trofeer. På klubbhuset er det kun et cupgull fra 1963 som førstelaget stolt kan vise frem. Nå suppleres den med hittil deres største seier i Bergamo-klubbens 116 år lange eksistens.

  Atalanta dominerte kampen fra første spark og utnyttet slapt forsvarsspill til å skaffe seg to måls ledelse før det var spilt en halv time.

  Atalantas europaligaseier gir laget plass i høstens mesterliga. Det åpner for at også lag nummer seks i Serie A, trolig Roma, får mesterligaplass.

  Europa League
  Foto: AP
 • Kolstad tok første stikk i sluttspillfinalen – slo Elverum 30-28

  Kolstad fikk sterk motstand av Elverum i første finale i håndballsluttspillet, men ledet hele kampen på vei mot seier 30-28 i Trondheim Spektrum.

  Det ligger mesterligaplass i potten i sluttspillfinalen, som avgjøres i best av tre kamper. Kolstad har grepet om CL-billetten etter første kamp.

  Magnus Abelvik Rød (8 mål) og keeper Torbjørn Bergerud (14 redninger) var toneangivende i onsdagens kamp.

  Rød har meldt seg uaktuell til OL etter at han brakk foten under EM i januar. På tribunen satt landslagssjef Jonas Wille og så Rød herje. Han scoret på sine åtte første avslutninger i kampen.

  – Jeg var langt nede mentalt i januar og har ikke spilt så mye den siste tiden, men i dag var det bra. Jeg fikk en god start og fikk til spillet mitt. Det er deilig å levere i en viktig match, sa Rød til TV 2.

  – Han er vanskelig å stoppe. En verdensklassespiller, sa Bergerud om lagkameraten.

  Med tomålsseier kan Kolstad avgjøre finalen lørdag. Da møtes lagene i Elverum, mens en eventuell 3. og avgjørende kamp spilles onsdag 29. mai i Trondheim. (NTB)

  Eliteserien i Håndball 2023/2024: Elverum - Kolstad
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Ingvaldsen med årsbeste

  Håvard Bentdal Ingvaldsen løp inn til årsbeste i Marseille med tiden 45.45 på 400 mester.

  Løpet i Frankrike holdt til en annenplass.

  I fjorårets VM sjokkerte han verden da han løp inn til tiden 44,39 i forsøksheatet. Det var nordisk rekorde og kun seks hundredeler unna den europeiske rekorden.

  Nå venter både EM og OL i sommer.

  – Jeg kjenner meg veldig bra, bedre enn i fjor, sa han til NRK tidligere i år.

  Håvard Bentdal Ingvaldsen under Nordenkampen i Bærum Idrettspark
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal