Putins OL står til terningkast 3

SOTSJI (NRK.no): President Vladimir Putin la hele sin ære i at OL skulle bli perfekt. Men det ble langtfra tidenes beste vinterleker, ifølge NRKs vurdering.

Terningkast Sotsji

Gjennomføringen av OL i Sotsji får terningkast tre av NRKs reportere på stedet.

Før Sotsji-OL forberedte vi oss på kaotisk transportnett, tidkrevende sikkerhetsopplegg og variabel nettforbindelse.

Vi visste det var et påkostet OL, men ante lite om hva russerne faktisk hadde fått ut av investeringene. Ville arenaene fungere? Og var det mulig å få til et bra vinter-OL i et subtropisk område?

Etter å ha kjent OL på kroppen i tre uker, har våre journalister i Sotsji samlet sine erfaringer med stort og smått. Vi har trillet terningen, og avsluttet med en totalvurdering til slutt.

 • Hva synes du om OL i Sotsji? Del din mening i kommentarfeltet nederst!

Arenaer: Terningkast 5

Terning Sotsji

Russerne har brukt over 300 milliarder kroner på OL. Det synes! Den største hockeyhallen, Bolsjoj Ice Dome, er en av de flotteste idrettshallene vi har sett. Alle som er utenfor hallen kan se stillingen og hvem som spiller på svære lystavler over hele taket.

De store hoppene i ekstremsport og alpint får deg til å gispe når du tar gondolen over dem. Langrennsstadion og skiskytterstadion, med snødekte fjell på alle sider, ligger i et av de fineste skiområdene vi har sett!

Vi må imidlertid trekke litt for at løypene kanskje var i overkant ville. De kvinnelige alpinistene følte seg som testdukker på trening, og Svindal og co mente Putins elleville utforhopp kunne være farlige. Flere snøbrett-stjerner ble skadet før hoppene ble flatet ut. Det meste ble ordnet før konkurransene, men dette burde de funnet ut tidligere.

Folkeliv: Terningkast 1

Terning Sotsji

Det aller største ankepunktet mot Sotsji-OL: Det har nesten ikke vært tilskuere. De offisielle tilskuertallene er helt greie, men ute på de fleste arenaene er opplevelsen en helt annen.

Nede i den olympiske parken, der det har sydet av folkeliv i mange tidligere OL, er det til tider som en spøkelsesby.

Det er ikke noe problem å ta et bilde alene med OL-flammen. Rihanna dunker ut over anlegget, men det hadde passet bedre med sirisser.

Det har vært litt liv på skiskyting, kunstløp og et par andre øvelser, så det er nesten dette blir en toer. Men mangelen på OL-stemning hos de få som er her, trekker ned.

Logistikk – de store tingene: Terningkast 6

Terning

Mange var bekymret over transport og annen logistikk før OL. Men fordelen med så få tilskuere, er at det blir mye enklere å få OL til å gå knirkefritt.

Og dette er i særklasse det smidigste OL vi har opplevd de siste årene.

I løpet av tre uker har vi knapt opplevd at en buss har vært forsinket (studietur til Sotsji, NSB?). Løsningen med både tog, busser og gondoler har fordelt folk på tre ulike transportårer. Det er et stykke fra ishallene til skiarenaene i fjellet, men hyppige busser og tomme, rette motorveier gjør at det tar under en time å reise.

Internettet på arenaene har fungert, telefonlinjene har tålt trykket, intervjusoner og pressekonferanser har gått knirkefritt, og det har nesten ikke vært køer.

Det eneste negative er at mange av hotellene og de andre fasilitetene ikke var ferdige før et par dager ut i lekene. Men her er det mye annet som potensielt kunne gått galt, og det gjorde det ikke. Toppkarakter!

Logistikk – de små tingene: Terningkast 2

Terning

Selv om OL synes å være godt planlagt, er Russland fortsatt Russland. Utrolig mange småting er dårlig organisert eller gjennomført.

På hotellrommet til en av NRKs journalister blir badegulvet dekket av vann hver gang man dusjer, og dusjhodet er festet så lavt at man omtrent må ligge langflat for å vaske håret. Speilet er skrudd opp så lavt at man bare ser på egen hals. Enkelte utøvere har klaget på sagmugg i lufta.

Det er nesten ikke folk i pressekantinene, men det blir likevel køer når ekspeditørene er så treige at du skulle tro de hadde norsk skismurning under skosålene.

I den lokale butikken ved det store journalisthotellet hadde de nesten ikke matvarer de første to dagene. Bussjåførene aner ikke hva de forskjellige holdeplassene heter. Det er bare å søke på #sochifail på Twitter, så får du tusenvis av eksempler.

Dette er bare småting, men er det virkelig mulig å gjøre så mye rart?

Maten: Terningkast 1

Mat Sotsji

Smak: Krise.

Pris: Krise.

Sunt? Bare glem det.

McDonalds har som regel vært det soleklart beste alternativet til alle dagens måltider.

Den mest erfarne OL-journalisten i panelet hevder det har vært verre før. I så fall er vi andre glade for at vi ikke har vært med på det.

Trygghetsfølelse: Terningkast 5

Terning Sotsji

På forhånd trodde vi dette skulle være noe av det verste med terrortruede Sotsji. Men her nede har det virket forbløffende trygt.

Skal vi tro russiske myndigheter, finnes det ingen i Sotsji-området som ikke er sikkerhetsklarert på forhånd, og vi har møtt flere kongelige enn mistenkelige typer i gatene (vi møtte faktisk Kronprins Fredrik av Danmark på bussen).

På vei inn må alle gjennom en sikkerhetssjekk som på en flyplass, men vaktene er så kjappe at de får Gardermoen-ansatte til å se ut som Petter Northug på tremila.

Eneste trekk her er at flere av vaktene kanskje er litt vel kjappe. Vi har ofte sett at sekkene våre har gått gjennom røntgenmaskinen uten at noen har sett på skjermen, og vi har flere ganger blitt geleidet inn helt til siden av banene eller løypene uten at vi egentlig har akkreditering til å være der. Men i det store og det hele er det veldig lite som har minnet om terror i Sotsji.

Vær og klima: Terningkast 5

Terning Sotsji

Det ødela kanskje for de norske smørerne, men for et fantastisk påskevær det har vært for publikum. Det har vært sol de fleste dagene, og temperaturen har ofte vårt opp mot 15 varmegrader. Det har gitt vakre TV-bilder og nydelige dager for publikum.

Det var litt gråere et par dager mot slutten, men det fikk oss bare til å sette enda mer pris på solsteken i resten av lekene.

Vi velger å trekke litt av to grunner: For det første kom det tåke i fjellene den siste uka, og flere renn måtte utsettes.

For det andre var det nesten for sommerlig. Flere utøvere slet med allergi (!), og nede i Adler, der ishallene ligger, har det vært bart på bakken og palmer langs veiene. Det er mulig vi framstår som litt bortskjemte nå, og det er flott å sitte i solveggen i shorts, men det blir ikke ordentlig vinter-OL med palmesus i bakgrunnen.

OL-byen Sotsji har mer enn snø og vinteridrett å by på.

VIDEO: Se NRKs reportasje om badebyen Sotsji.

Sammenlagt: Terningkast 3

Gjennomsnittet av alle terningkastene våre ligger midt mellom en treer og en firer.

Vi kunne vippet vurderingen opp til en firer hvis dette var et OL vi vil huske som en folkefest. Men det vil fort bli husket for helt andre ting.

For deler av OL i Sotsji har en vond bismak. Den russiske homoloven er i seg selv grunn nok til å være litt skeptisk. I tillegg kommer arbeidsforholdene for de som har bygget OL på uforsvarlig kort tid, og fredag kritiserte Mikko Kokslien russerne for å ødelegge naturen i området. I tillegg har overvåking, behandling av etniske minoriteter og lignende preget nyhetsbildet den siste måneden.

Derfor kan vi ikke vippe OL opp til en firer, uansett hvor perfekte idrettsanlegg russerne har fått for sine 300 milliarder kroner.

 • Hva synes du om OL i Sotsji? Del din mening i kommentarfeltet!

Siste nytt

 • Sørloth matchvinnar på overtid

  Alexander Sørloth heada inn sigersmålet tre minutt på overtid og gav Leipzig 3-2 over Borussia Mönchengladbach i kveldskampen i Bundesliga.

  Leipzig låg under 0-2 ved pause, og Sørloth blei bytta inn frå starten av andre omgang.

  Christopher Nkunku reduserte etter pasning frå Sørloth, og Yussuf Poulsen utlikna etter pause.

  Det var også Nkunku som la pasninga til Sørloths scoring, hans andre i Bundesliga.

  Leipzig festa dermed grepet om andreplassen, og er berre to poeng bak Bayern München, som tidlegare på dagen slo Köln 5-1.

  Alexander Sørloth scorer for Leipzig
  Foto: Annegret Hilse / Reuters
 • Blandet lag klart

  Sportssjef Clas Brede Bråthen og trener Aleksander Stöckl har tatt ut utøverne som skal representere Norge i søndagens blandet lagkonkurranse i hopp-VM.

  Det er Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Maren Lundby og Silje Opseth.

  – Vi gikk etter resultatlisten, sier Stöckl.

  Maren Lundby og Silje Opseth.
  Foto: Lise Åserud
 • Ustjugov reiser hjem fra VM

  Den russiske langrennsstjernen Sergej Ustjugov sliter med en vond fot og går ikke flere konkurranser i ski-VM i Oberstdorf. Det opplyser Russlands langrennspresident Jelena Välbe, ifølge VG. Ustjugov ble nummer fem på sprinten som åpnet VM.

  Sergej Ustigov
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal