Hopp til innhold

Svindal: – Tydelig at Putin vil at det skal være røft

SOTSJI (NRK.no): Alpinistene flyr nesten 70 meter på mest ekstreme hoppet i utforløypa i Sotsji. Aksel Lund Svindal mener det kan bli for mye av det gode.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal svever nedover utforløypa under torsdagens trening. I dag hoppet han ti meter lenger, forteller han.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Russia Putin Vladimir Putin

Vladimir Putin er alpint-fantast. Her er han avbildet i alpinanlegget i Sotsji, hvor han møtte Aksel Lund Svindal i 2012.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

– Vi hoppet sikkert ti meter lenger i dag enn vi gjorde i går. Hvis det blir ti meter lenger i morgen, da er det for røft, sier Aksel Lund Svindal til NRK.no.

Man skjønner det med én gang man kommer inn i målområdet - alpinanlegget i Sotsji er laget for å imponere.

– Det er tydelig at Putin vil at det skal være røft, gliser Svindal.

Hopper opp mot 70 meter

Spesielt utforløypa, som er en av de tre traséene man kan se fra målområdet, er fryktelig bratt.

Det er ikke så lett å se på TV, men fra bunnen av bakken ser det nesten ut som løypa går rett nedover.

Det er så bratt i det siste henget at en funksjonær ramlet ned hele veien til bunnen da han eller hun mistet fotfestet et par timer før start. Og det er ikke engang det største hoppet.

– Det hoppet du ser her fra bunnen er ekstremt, men det som er over der er enda større. Der går folk opp mot 70 meter, og det er ganske langt, sier Svindal.

Aksel Lund Svindal på Twitter

Aksel Lund Svindal la ut bilde fra toppen av løypa på sin Instagram-profil.

Foto: @asvindal / Instagram

Putin liker rå bakker

Svindal fikk snakke med Vladimir Putin da alpinistene var i Sotsji i 2012, og den russiske presidenten la ikke skjul på at han liker rå alpinbakker.

– Han sa det til oss da vi var her - at han synes alpint og utfor er jævlig tøft, sier Svindal.

Russeren har lagt sjelen i at OL skal imponere, men Svindal mener det kan bli for heftig. I løpet av de tre treningsomgangene har farten økt, og dermed har også svevene blitt lenger og lenger.

– Det kan bli vondt for knærne?

– Ja, for du følger ikke bakken. Du hopper rett ut, og så faller du ned. Siste delen blir jo litt som fritt fall. Det er røft, sier han.

Jansrud koser seg med langhopping

Svindal ble nummer tre på fredagens trening. Kjetil Jansrud, som ble nummer åtte, liker løypa.

– Det er gøy, men det er krevende. Vi kjører kanskje råere partier i Kitzhuel og Bormio, men skjer noe hele veien. Det er lange hopp. Skikkelig lange hopp. På det ene går du 60 meter langt og 15 meter høyt. Og du lander som en murstein, sier Jansrud.

– Det er herlig, det er sommerfugler i magen. Du rekker ikke å nyte det, tempoet er så høyt og man er et steg foran hele tiden. Men utfor henger høyt på moro-lista mi, sier 28-åringen til NRK.no.

– Det er nesten synd du ikke ser alt fra målområdet, for det hadde vært skikkelig spektakulært, avslutter Jansrud.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal på vei ned det siste hoppet under torsdagens trening.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

Kappet av toppen av kvinnenes hopp

Alpinanlegget i Sotsji, Rosa Khutor, havnet i fokus allerede tidligere i uka. Da var det de kvinnelige utforkjørerne som reagerte.

Den første treningsomgangen ble avbrutt etter bare tre løpere fordi det siste hoppet var for heftig.

– Det var nærmest som om noen sa «Velkommen hit, du er vår testdukke», sa Laurenne Ross, den første løperen, ifølge NTB.

Fredag var det lett å se at hoppet var senket en god del. Jansrud mener arrangørene har fjernet vel mye snø.

– Det var veldig langt, det så jeg da hun ene hoppet. Så det er greit å ta det litt ned, men nå har de skalet av nesten alt. Sikkerheten går først, men jeg er glad i å hoppe, sier Jansrud.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal