Hopp til innhold

Svindal satt ut av mystisk allergi - klarte nesten ikke åpne øynene

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Aksel Lund Svindal (31) reiser hjem til Norge og dropper onsdagens OL-øvelse i storslalåm. Alpinstjernen sliter med voldsom allergi.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal reiser hjem fra Sotsji.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Sochi Olympics Alpine Skiing Men

Aksel Lund Svindal har hatt et skuffende OL. Nå reiser han hjem.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Fakta er at jeg har levert to av mine dårligste konkurranser til nå i sesongen her i Sotsji, og har dermed måttet se på hvorfor det har skjedd. Den eneste forskjellen jeg ser, er at jeg er allergisk mot et eller annet, sier Aksel Lund Svindal til NRK.no.

Alpinstjernen har fått medisiner mot plagene, men føler seg likevel slapp og ikke i form. Derfor har Svindal sammen med støtteapparatet tatt beslutningen om å forlate Sotsji og reise hjem.

– Fornuftig å reise hjem

Det var imidlertid en opplagt Svindal som møtte pressen i Sotsji mandag formiddag. Han forteller at det føles «helt greit» å dra tidligere hjem enn planlagt, men legger ikke skjul på at allergien har satt han ut av spill.

– Jeg måtte ta allergisprøyte for første gang. Det hjalp, men jeg ble ikke akkurat i toppform. Jeg fikk i hvert fall opp øynene, det gjorde jeg ikke de første dagene, sier Svindal.

Han er bare én av flere norske OL-deltakere som har vært plaget av allergiske reaksjoner under lekene.

– Det er utfordringer med allergi for flere utøvere. Det har det vært hele perioden, sier sjeflege for den norske OL-troppen, Fredrik S. Bendiksen, til NTB.

Han kan ikke gi noe svar på hva som er bakgrunn for problemene.

– Det er ikke pollenallergi, for pollen er det ikke mye av her. Enten er det byggestøv eller en form for partikler som gir utslag i en allergilignende reaksjon. En del utøvere har fått medisiner for det, sier Bendiksen.

Flere av de norske hockeyspillerne skal også ha slitt med allergiplager. Dette var tydelig under 6–1 tapet mot Finland, der målvakt Lars Haugen hadde store problemer med nettopp dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal er en populær mann blant norsk og internasjonal presse i Sotsji.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Satser alt på verdenscup

Svindal ligger på andreplass i verdenscupen denne sesongen. Nå håper han å få overskuddet han trenger til slå Marcel Hirscher i sammendraget.

– Når jeg har hatt såpass mange middelmådige dager her, er det bedre å se realiteten i øynene og forberede seg til dagene som kommer, sier Svindal.

Han var storfavoritt i utfor, og «skulle» bli den første nordmannen noensinne til å vinne OL-gull i øvelsen. Dessverre ble han bare nummer fire.

Mattias Mayer vant utforen foran Christof Innerhofer. Kjetil Jansrud tok bronsen.

Som tittelforsvarer i super-G klarte Svindal bare en 7.-plass under søndagens konkurranse der lagkameraten Kjetil Jansrud tok gullet.

Svindal har tidligere uttalt at det var marginene som ikke var på hans side under de to konkurransene. Det er først i dag han forteller om allergiproblemene.

– Jeg har vært knappe tre tiendedeler fra to medaljer, så det er marginer. Jeg har følt at jeg har vært god nok for medaljer, men det var jeg ikke. De eneste endringene jeg har gjort er å ta allergimedisiner – midt på vinteren. Det har jeg ikke gjort før, sier han.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal