Hopp til innhold

Kristoffersen sår tvil om Klæbo-avtalens lovlighet

Johannes Høsflot Klæbo får reklamere for det han vil i ukedagene, og gå renn for Norge i helgene. Henrik Kristoffersen lurer på om avtalen i det hele tatt er lovlig.

Johannes Høsflot Klæbo og Henrik Kristoffersen

INNAFOR?: Henrik Kristoffersen (til høyre) er usikker på om Johannes Høsflot Klæbos avtale med Skiforbundet egentlig lovlig.

Foto: NTB

Flere har reagert på avtalen mellom Johannes Høsflot Klæbo og Norges Skiforbund de siste ukene. Langrennsstjernen har brutt med landslaget, men får likevel både gå verdenscuprenn og ha full kommersiell frihet mellom konkurransehelgene.

Nå sår toppalpinist Henrik Kristoffersen, som i en årrekke var i en sponsorkonflikt med Skiforbundet, tvil rundt lovligheten av avtalen.

Han presiserer overfor NRK at sitatene hans ikke må «klippes og limes».

– Jeg skal ikke svare noe kontroversielt eller noe i sinne, men jeg vet jo ikke om den avtalen hans er overens med Skiforbundets lover og regler?, spør han og lar spørsmålet henge før han legger til:

– For når du har takket nei til en landslagsplass, skal du ikke få lov til å gå verdenscup eller kjøre verdenscup.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018, Ishockey: Norge - Sverige

SAMME FORBUND: Johannes Høsflot Klæbo (til venstre) og Henrik Kristoffersen (oppe til høyre) representerer Skiforbundet. Her er de på en hockeykamp under OL i 2018. Niklas Dyrhaug (nede til høyre) er også med.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

– Jeg mener at vi må gi og ta

Skiforbundets regler sier at utøvere som takker nei til landslagsplass, ikke skal få representere Norge i verdenscupen med mindre det foreligger «særlige omstendigheter».

Det har langrennskomiteen i Norges Skiforbund konkludert med at det gjør, noe som gjør at Klæbo har fått en avtale som betegnes som en gavepakke for langrennsesset.

Likevel har ikke slalåmverdensmester Kristoffersen lyst på en tilsvarende løsning.

– Jeg mener at vi må gi og ta, svarer han, og henviser til et intervju han ga tidligere i sesongen.

Les også Golberg ut mot leiinga: Meiner Klæbo og Skistad burde vore på landslaget

Pål Golberg og Stavås Skistad

Kristoffersen, som er i Val-d'Isère for å kjøre storslalåm og slalåm denne helgen, forteller videre at han er vi villig til å inngå mange kompromisser for at både forbundet og utøverne skal få gode økonomiske betingelser.

– Det er jeg sikker på at de fleste andre utøvere er med på også. Det er ingen utøvere som har lyst til å ta alt selv. Men selvfølgelig har man lyst på noe av kaka selv, det er det jo ikke noe tvil om. Men det er stor forskjell på 30 prosent av noe og 100 prosent av ingenting, mener alpinisten.

Les også Kristoffersen om konfliktene: – Problemet vil komme igjen og igjen og igjen

Verdenscuprenn i Kitzbühel

Klæbo svarer

Klæbo er på plass i Östersund for å gå verdenscuprenn. På spørsmål om hva han synes om Kristoffersens uttalelser, svarer han følgende:

– Avtalen ble skissert fra Norges Skiforbund sin side. Det er der vi skal være i år, og så får vi ta en fot i bakken til våren og se hva som blir neste steg. Nå tror jeg alle har fokus på å gå fortest mulig på ski og forsøke å vinne skirenn igjen. Så får vi ta dette til våren tenker jeg.

Han sier han ikke har tenkt så mye på det at han har fått et unntak fra reglene.

– Som sagt er det ikke noe jeg har brukt noe tid på. Det har vært en lang prosess. Jeg har prøvd å legge alt det bak meg og fokusere på alt jeg kan gjøre noe med, som er å gå fort på ski. Det er selvfølgelig noe vi må evaluere og diskutere til våren.

Følg lørdagens langrennssprint fra Östersund her og på NRK Radio

Kristoffersen får imidlertid støtte av NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Kristoffersen stiller helt legitime spørsmål. Og Skiforbundet har neppe noe bedre svar enn tidligere. Og de har vært mangelfulle, i beste fall, sier han.

Jan Petter Saltvedt

SPORTSKOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Om ikke «ulovlig» er ordet, så er det veldig lett å argumentere for at fritaket Klæbo har fått fra den såkalte landslagsplikten i hvert fall er «regelstridig», fortsetter sportskommentatoren.

Mener flere profiler kan kreve det samme

Saltvedt mener Kristoffersen har «et åpenbart poeng», og at det er vanskelig å se hva som er «spesielle omstendigheter» ved Klæbos situasjon. Han mener derfor at profiler fra de andre grenene i teorien kan kreve en lignende løsning:

– En Henrik Kristoffersen eller Lucas Braathen kunne etter dette forlangt en tilsvarende behandling og avtale som Klæbo har fått. Og det kan for så vidt også komme til å skje. Men inntil videre holder Kristoffersen seg lojal mot et system han åpenbart ikke er særlig imponert over. Og det burde Skiforbundet være veldig glade for, mener Saltvedt.

Les også Skipresidenten slår tilbake mot kommentator: – Det var å dra det litt langt

Skipresident Tove Moe Dyrhaug

Espen Graff, kommunikasjonsdirektør i Norges Skiforbund, forklarer Klæbo-unntaket slik:

– Utgangspunktet er at utøvere som er kvalifisert/blir tatt ut, må takke ja til landslaget for å kunne delta i verdenscup. Men det er opp til hver enkelt gren å vurdere om det er spesielle omstendigheter som gjør at en utøver kan stå utenfor landslag og skrive under på en representasjonsavtale. Det har som kjent langrennskomiteen og langrennsledelsen gjort når det gjelder Klæbo.

Norges Skiforbund er delt inn i grener, og hver gren har sin egen ledelse. Det er altså langrennskomiteen som har gitt Klæbo-avtalen grønt lys, og dersom en alpinist hadde ønsket seg noe lignende, måtte alpinkomiteen ha behandlet saken.

0LJCAb8c9aQ Espen GRaff

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Espen Graff.

Foto: Håkon Mosvold Lars

– Skiforbundet skal ivareta og legge til rette for alle utøvere og landslag på best mulig måte. Det er ikke alltid det samsvarer med forventningene til de største profilene. Samtidig kan dialog mellom utøver og forbund bli bedre, og det er nødvendig at alle involverte ser på hvordan dette kan løses fremover, sier Graff.

Skistyret har bestemt at det skal settes ned et utvalg som skal se på utviklingen av landslagsmodellen.

– Utvalget som skal settes ned, vil vurdere disse problemstillingene, og her får utøverne en sentral rolle, understreker kommunikasjonsdirektøren.

null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal