Hopp til innhold

Kristoffersen sår tvil om Klæbo-avtalens lovlighet

Johannes Høsflot Klæbo får reklamere for det han vil i ukedagene, og gå renn for Norge i helgene. Henrik Kristoffersen lurer på om avtalen i det hele tatt er lovlig.

Johannes Høsflot Klæbo og Henrik Kristoffersen

INNAFOR?: Henrik Kristoffersen (til høyre) er usikker på om Johannes Høsflot Klæbos avtale med Skiforbundet egentlig lovlig.

Foto: NTB

Flere har reagert på avtalen mellom Johannes Høsflot Klæbo og Norges Skiforbund de siste ukene. Langrennsstjernen har brutt med landslaget, men får likevel både gå verdenscuprenn og ha full kommersiell frihet mellom konkurransehelgene.

Nå sår toppalpinist Henrik Kristoffersen, som i en årrekke var i en sponsorkonflikt med Skiforbundet, tvil rundt lovligheten av avtalen.

Han presiserer overfor NRK at sitatene hans ikke må «klippes og limes».

– Jeg skal ikke svare noe kontroversielt eller noe i sinne, men jeg vet jo ikke om den avtalen hans er overens med Skiforbundets lover og regler?, spør han og lar spørsmålet henge før han legger til:

– For når du har takket nei til en landslagsplass, skal du ikke få lov til å gå verdenscup eller kjøre verdenscup.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018, Ishockey: Norge - Sverige

SAMME FORBUND: Johannes Høsflot Klæbo (til venstre) og Henrik Kristoffersen (oppe til høyre) representerer Skiforbundet. Her er de på en hockeykamp under OL i 2018. Niklas Dyrhaug (nede til høyre) er også med.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

– Jeg mener at vi må gi og ta

Skiforbundets regler sier at utøvere som takker nei til landslagsplass, ikke skal få representere Norge i verdenscupen med mindre det foreligger «særlige omstendigheter».

Det har langrennskomiteen i Norges Skiforbund konkludert med at det gjør, noe som gjør at Klæbo har fått en avtale som betegnes som en gavepakke for langrennsesset.

Likevel har ikke slalåmverdensmester Kristoffersen lyst på en tilsvarende løsning.

– Jeg mener at vi må gi og ta, svarer han, og henviser til et intervju han ga tidligere i sesongen.

Les også Golberg ut mot leiinga: Meiner Klæbo og Skistad burde vore på landslaget

Pål Golberg og Stavås Skistad

Kristoffersen, som er i Val-d'Isère for å kjøre storslalåm og slalåm denne helgen, forteller videre at han er vi villig til å inngå mange kompromisser for at både forbundet og utøverne skal få gode økonomiske betingelser.

– Det er jeg sikker på at de fleste andre utøvere er med på også. Det er ingen utøvere som har lyst til å ta alt selv. Men selvfølgelig har man lyst på noe av kaka selv, det er det jo ikke noe tvil om. Men det er stor forskjell på 30 prosent av noe og 100 prosent av ingenting, mener alpinisten.

Les også Kristoffersen om konfliktene: – Problemet vil komme igjen og igjen og igjen

Verdenscuprenn i Kitzbühel

Klæbo svarer

Klæbo er på plass i Östersund for å gå verdenscuprenn. På spørsmål om hva han synes om Kristoffersens uttalelser, svarer han følgende:

– Avtalen ble skissert fra Norges Skiforbund sin side. Det er der vi skal være i år, og så får vi ta en fot i bakken til våren og se hva som blir neste steg. Nå tror jeg alle har fokus på å gå fortest mulig på ski og forsøke å vinne skirenn igjen. Så får vi ta dette til våren tenker jeg.

Han sier han ikke har tenkt så mye på det at han har fått et unntak fra reglene.

– Som sagt er det ikke noe jeg har brukt noe tid på. Det har vært en lang prosess. Jeg har prøvd å legge alt det bak meg og fokusere på alt jeg kan gjøre noe med, som er å gå fort på ski. Det er selvfølgelig noe vi må evaluere og diskutere til våren.

Følg lørdagens langrennssprint fra Östersund her og på NRK Radio

Kristoffersen får imidlertid støtte av NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Kristoffersen stiller helt legitime spørsmål. Og Skiforbundet har neppe noe bedre svar enn tidligere. Og de har vært mangelfulle, i beste fall, sier han.

Jan Petter Saltvedt

SPORTSKOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Om ikke «ulovlig» er ordet, så er det veldig lett å argumentere for at fritaket Klæbo har fått fra den såkalte landslagsplikten i hvert fall er «regelstridig», fortsetter sportskommentatoren.

Mener flere profiler kan kreve det samme

Saltvedt mener Kristoffersen har «et åpenbart poeng», og at det er vanskelig å se hva som er «spesielle omstendigheter» ved Klæbos situasjon. Han mener derfor at profiler fra de andre grenene i teorien kan kreve en lignende løsning:

– En Henrik Kristoffersen eller Lucas Braathen kunne etter dette forlangt en tilsvarende behandling og avtale som Klæbo har fått. Og det kan for så vidt også komme til å skje. Men inntil videre holder Kristoffersen seg lojal mot et system han åpenbart ikke er særlig imponert over. Og det burde Skiforbundet være veldig glade for, mener Saltvedt.

Les også Skipresidenten slår tilbake mot kommentator: – Det var å dra det litt langt

Skipresident Tove Moe Dyrhaug

Espen Graff, kommunikasjonsdirektør i Norges Skiforbund, forklarer Klæbo-unntaket slik:

– Utgangspunktet er at utøvere som er kvalifisert/blir tatt ut, må takke ja til landslaget for å kunne delta i verdenscup. Men det er opp til hver enkelt gren å vurdere om det er spesielle omstendigheter som gjør at en utøver kan stå utenfor landslag og skrive under på en representasjonsavtale. Det har som kjent langrennskomiteen og langrennsledelsen gjort når det gjelder Klæbo.

Norges Skiforbund er delt inn i grener, og hver gren har sin egen ledelse. Det er altså langrennskomiteen som har gitt Klæbo-avtalen grønt lys, og dersom en alpinist hadde ønsket seg noe lignende, måtte alpinkomiteen ha behandlet saken.

0LJCAb8c9aQ Espen GRaff

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Espen Graff.

Foto: Håkon Mosvold Lars

– Skiforbundet skal ivareta og legge til rette for alle utøvere og landslag på best mulig måte. Det er ikke alltid det samsvarer med forventningene til de største profilene. Samtidig kan dialog mellom utøver og forbund bli bedre, og det er nødvendig at alle involverte ser på hvordan dette kan løses fremover, sier Graff.

Skistyret har bestemt at det skal settes ned et utvalg som skal se på utviklingen av landslagsmodellen.

– Utvalget som skal settes ned, vil vurdere disse problemstillingene, og her får utøverne en sentral rolle, understreker kommunikasjonsdirektøren.

null
Spiller nå
Her får journalisten høre det: - Ta fra han mikrofonen! 00:38
Neste

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Kvandal best i Lahti-kvalifiseringen

  Eirin Maria Kvandal hoppet 125,5 meter og var klart best i kvalifiseringen til fredagens verdenscuphopprenn i Lahti.

  Kvandal hoppet en meter lenger enn østerrikske Jacqueline Seifriedsberger fra en lavere avsats og slo henne med 6,6 poeng tross litt dårligere stilpoeng.

  Josephine Pagnier fra Frankrike ble nummer tre i kvalifiseringen.

  40 av de 41 som deltok i kvalifiseringen er klare for fredagens renn, blant dem alle de tre norske. Silje Opseth ble nummer åtte etter et hopp på 120,5 meter, Thea Minyan Bjørseth nummer 14 etter et hopp på 115,5 meter. (NTB)

  Eirin Maria Kvandal
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Hamilton raskest i Bahrain - dobbelt Mercedes på topp

  Lewis Hamilton noterte beste tid i torsdagens 2. treningsomgang foran Formel 1-åpningen i Bahrain lørdag. Det var dobbelt Mercedes på topp.

  Den sjudoble verdensmesteren Hamilton gikk lei av å vente på at Mercedes skulle gi ham en konkurransedyktig bil igjen, og allerede før sesongen har han skrevet under for Ferrari fra neste år. Nå virker det som han kanskje får en bil som duger i avskjedssesongen med den tyske bilgiganten.

  Han noterte dagens beste tid med 1.30,374 på banen i Sakhir, 0,206 sekund bedre enn teamkollega George Russell. Fernando Alonso i Aston Martin var tredje raskest, ytterligere åtte tideler bak.

  Max Verstappen, som har vunnet 17 av de 18 siste VM-løpene og jager sin fjerde strake VM-tittel, var bare sjette raskest både i første og annen treningsomgang.

  Det er en ny treningsomgang fredag før kvalifiseringen. Løpet kjøres lørdag. (NTB)

  Bahrain Grand Prix
  Foto: Rula Rouhana / Reuters
 • Avlyst for Saltvik Pedersen i Østerrike

  Torsdagens storslalåmrenn i verdenscupen paraalpint ble avlyst på grunn av dårlige forhold i Wildschönau. Det blir en ny sjanse lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen ble nummer to i slalåm tirsdag og nummer tre onsdag. Torsdag tillot ikke forholdene kjøring i det første av to oppsatte storslalåmrenn.

  Verdenscupuka i Østerrike avsluttes etter planen lørdag med storslalåm. Også Magnus Valø Balchen er med i Wildschönau.

  Det er ikke bare paraalpinistene som slet med gjennomføring av renn torsdag. Europacuprennet i alpint for menn i sveitsiske Stoos (super-G) ble også avlyst.

  Heller ikke kvinnenes utfortrening i Kvitfjell før lørdagens verdenscuprenn kunne gjennomføres. (NTB)

  VM snøsport for parautøvere
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal