Hopp til innhold

Henrik Ingebrigtsen om Jakobs rivaler: – Jeg er ikke veldig imponert

Konkurrentene motiveres av at Jakob Ingebrigtsen tapte spurten mot Jake Wightman på 1500 meteren i VM. Men Henrik Ingebrigtsen er ikke nevneverdig imponert over konkurrentene før EM-finalen.

EM friidrett 2022 i München

KONTROLL: Jakob Ingebrigtsen hadde full kontroll i semifinalen på 1500 meter. Torsdag venter finalen.

Foto: Lise Åserud / NTB

To dager etter EM-gullet på 5000 meter i München, skal Jakob Ingebrigtsen kjempe om sesongens fjerde mesterskapsmedalje på en snau måned.

Men til tross for at europeerne har dominert 1500 meter i 2022, velger flere av de beste å droppe distansen i EM.

Jake Wightman prioriterer 800 meter etter at han løp inn til VM-gull og bronse i Samveldelekene på 1500 meter. VM-bronsevinner på 1500 meter og EM-sølvvinner på 5000 meter, Mohamed Katir, satset alt på tirsdagens 5000 meter i München. Og OL-bronsevinner Josh Kerr står over mesterskapet.

Så hvem er egentlig utfordrerne til Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter?

– Jeg sliter med å komme på noen i det hele tatt faktisk, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Jeg klarer ikke å sette fingeren på et navn som er en reell utfordrer til Jakob i den formen han er nå. Han er i en formidabel form, mener Rodal.

EM friidrett 2022 i München

SNUBLET I MÅL: Mens Jakob Ingebrigtsen kunne feire avansement, kastet Heyward seg over målstreken for å «redde» seg inn på tid.

Foto: Lise Åserud / NTB

Jake Heyward skal forsvare Storbritannias ære på mellomdistanse, men 23-åringen fra Wales så ikke veldig pigg ut i forsøksheatet. Ni dager etter at han satte personlig rekord med 3.31,08 under Samveldelekene, tok han seg til EM-finalen som sistemann med to hundredelers margin.

Tiden? 3.39,30.

– Dette var fint for å få i gang kroppen. Jeg gjennomførte en ganske hard økt for et par dager siden, og den satt kanskje fortsatt i beina, sier Heyward til NRK, som presiserer at det er blanke ark i finalen.

Les også: Ingebrigtsen fryktet disk – Spania avviser protest

EM friidrett 2022 i München
EM friidrett 2022 i München

Han lot seg inspirere av Jake Wightmans prestasjon i VM-finalen, der han gikk forbi Jakob Ingebrigtsen i siste sving og spurtslo nordmannen.

– Jeg har konkurrert mot Jake Wightman og Josh Kerr lenge, og alle har slått hverandre. Når man slår løpere som det, som slår Jakob også, så viser det at alt er mulig. Det er ikke lett, noe jeg er sikker på at Jake kan fortelle deg. Men det er spennende. Når du står på startstreken, så vet du at du kan konkurrere om medaljer.

– Selv de beste kan gjøre feil

Mario García endte på 4.-plass i VM og kom i mål 97 hundredeler bak Jakob Ingebrigtsen på ny personlig rekord: 3.30,20 minutter. Spanjolen så ut til å ta seg komfortabelt videre fra det andre heatet i EM, men innrømmet at det kostet mer enn ventet. Nå ser han fremover mot finalen.

– Jakob er mannen å slå, og alle ønsker så klart å slå ham, sier García til NRK.

Han mener det kommer til å bli en forrykende finale ettersom Europa er den dominerende verdensdelen i 2022. De fem beste i VM kom fra Storbritannia, Norge og Spania.

– Det er magien ved 1500 meter. Alt kan skje. Selv de beste kan gjøre feil, så det er mulig, men det kommer til å bli tøft, sier García.

World Athletics Championships Oregon22 - Day Two

LØP MOT HVERANDRE I VM: Jake Wightman (fra venstre), Jakob Ingebrigtsen og Mario Garciá løp sammen mot hverandre i forsøket og finalen i VM.

Foto: HANNAH PETERS / AFP

Jeg er ikke veldig imponert. Ja ... Jeg ble ikke veldig imponert av det jeg så, nei. På papiret ser de mye bedre ut enn det de gjør «in real life», sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Han avskriver imidlertid ikke at de kan bli farligere i en eventuell finale, spesielt britiske Heyward som kastet seg frem og gikk i bakken.

– Han var litt heldig, jeg så det. Men nå vet vi en annen kom med en hundredel i VM og tok medalje. Så små marginer er det. Ofte er det forsøket som er nåløyet, sier Ingebrigtsen.

Les også: Ingebrigtsen ristar på hovudet av EM-programmet: – Eg forstår ikkje kvifor

Henrik ingebrigtsen
Henrik ingebrigtsen

Da NRK nevner at konkurrentene sier de lot seg motivere av Wightmans manøver i VM og det at han slo Jakob Ingebrigtsen, mener Henrik at lillebroren neppe lar det samme skje to ganger.

– Det blir spennende å se på torsdag. I VM viste Wightman det var mulig å slå Jakob, men i dette mesterskapet er nok Jakob interessert i å vise at det var den ene gangen.

PS! Jakob Ingebrigtsen løper finale på 1500 meter torsdag, klokken 21.05. EM-uken i München sendes på NRK.

Les også: Program for friidrett under EM-uka i München

EM i friidrett
EM i friidrett

Siste nytt

 • Molde-tap i Europaligaen

  Molde møtte Qarabag under spesielle omstendigheter. Det aserbajdsjanske laget hører egentlig hjemme i Nagorno-Karabakh, hvor det på nytt brøt ut krig denne uka.

  Da gikk Aserbajdsjan til angrep, med mål om å integrere terreroritet i deres landområder. Store deler av befolkningen i området er armenere.

  Les mer om konflikten her.

  Qarabag har lenge spilt hjemmekampene sine i hovedstaden Baku, 350 kilometer fra krigssonen. Og det var her de møtte Molde til dyst i Europaligaen.

  Det norske laget fikk tidlig store problemer, og etter 55 minutter klarte de ikke lenger stå imot. Da sendte Leandro Andrade vertene i føringen med en volley i det lengste hjørnet.

  Romsdalsklubben hadde noen brukbare sjanser på tampen av andre omgang, men måtte se seg slått i gruppespillets første kamp. Häcken og Leverkusen er også i deres gruppe.

  ecUPVIzcaMg
  Foto: AP
 • Kolstad-tap i mesterligaen

  Kolstad hevet seg etter en svak periode før pause og ga polske Kielce kamp i 30-32-nederlaget hjemme i Champions League.

  Tapet kom i trønderlagets første CL-oppgjør foran eget publikum i Trondheim Spektrum. Det skjedde mot sist sesongs tapende mesterligafinalist.

  VnoGGbxVzeA
  Foto: NTB
 • – Kvinnelandslaget er blitt systematisk diskriminert

  Alexia Putellas demper ikke den skarpe tonen foran fredagens kamp mot Sverige. Hun mener syndene i Spanias fotballforbund går langt tilbake i tid.

  Den dobbelte Ballon d'Or-vinneren holdt ikke igjen da hun møtte pressen dagen før nasjonsligapremieren i Göteborg.

  – Kvinnelandslaget er blitt systematisk diskriminert i flere tiår, sa Putellas.

  Barcelonas midtbanespiller var i sommer med på å vinne VM-gull med Spania. Siden har det vært kaos rundt laget og det spanske fotballforbundet.

  Bråket ble utløst da daværende fotballpresident Luis Rubiales kysset Jennifer Hermoso på munnen under VMs medaljeseremoni. Etter skandalen varslet nesten hele vinnerlaget at de ville boikotte Spanias neste landskamper om det ikke ble gjort en skikkelig ryddejobb i forbundet.

  Etter langvarige møter valgte 21 av de 23 uttatte i troppen å ta del i samlingen til nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits. Fotballforbundet i Spania har lovet større endringer, og onsdag fikk generalsekretæren sparken. (NTB)

  GjIB8L7fP_Q
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste