Hopp til innhold

Henrik Ingebrigtsen om Jakobs rivaler: – Jeg er ikke veldig imponert

Konkurrentene motiveres av at Jakob Ingebrigtsen tapte spurten mot Jake Wightman på 1500 meteren i VM. Men Henrik Ingebrigtsen er ikke nevneverdig imponert over konkurrentene før EM-finalen.

EM friidrett 2022 i München

KONTROLL: Jakob Ingebrigtsen hadde full kontroll i semifinalen på 1500 meter. Torsdag venter finalen.

Foto: Lise Åserud / NTB

To dager etter EM-gullet på 5000 meter i München, skal Jakob Ingebrigtsen kjempe om sesongens fjerde mesterskapsmedalje på en snau måned.

Men til tross for at europeerne har dominert 1500 meter i 2022, velger flere av de beste å droppe distansen i EM.

Jake Wightman prioriterer 800 meter etter at han løp inn til VM-gull og bronse i Samveldelekene på 1500 meter. VM-bronsevinner på 1500 meter og EM-sølvvinner på 5000 meter, Mohamed Katir, satset alt på tirsdagens 5000 meter i München. Og OL-bronsevinner Josh Kerr står over mesterskapet.

Så hvem er egentlig utfordrerne til Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter?

– Jeg sliter med å komme på noen i det hele tatt faktisk, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Jeg klarer ikke å sette fingeren på et navn som er en reell utfordrer til Jakob i den formen han er nå. Han er i en formidabel form, mener Rodal.

EM friidrett 2022 i München

SNUBLET I MÅL: Mens Jakob Ingebrigtsen kunne feire avansement, kastet Heyward seg over målstreken for å «redde» seg inn på tid.

Foto: Lise Åserud / NTB

Jake Heyward skal forsvare Storbritannias ære på mellomdistanse, men 23-åringen fra Wales så ikke veldig pigg ut i forsøksheatet. Ni dager etter at han satte personlig rekord med 3.31,08 under Samveldelekene, tok han seg til EM-finalen som sistemann med to hundredelers margin.

Tiden? 3.39,30.

– Dette var fint for å få i gang kroppen. Jeg gjennomførte en ganske hard økt for et par dager siden, og den satt kanskje fortsatt i beina, sier Heyward til NRK, som presiserer at det er blanke ark i finalen.

Les også: Ingebrigtsen fryktet disk – Spania avviser protest

EM friidrett 2022 i München
EM friidrett 2022 i München

Han lot seg inspirere av Jake Wightmans prestasjon i VM-finalen, der han gikk forbi Jakob Ingebrigtsen i siste sving og spurtslo nordmannen.

– Jeg har konkurrert mot Jake Wightman og Josh Kerr lenge, og alle har slått hverandre. Når man slår løpere som det, som slår Jakob også, så viser det at alt er mulig. Det er ikke lett, noe jeg er sikker på at Jake kan fortelle deg. Men det er spennende. Når du står på startstreken, så vet du at du kan konkurrere om medaljer.

– Selv de beste kan gjøre feil

Mario García endte på 4.-plass i VM og kom i mål 97 hundredeler bak Jakob Ingebrigtsen på ny personlig rekord: 3.30,20 minutter. Spanjolen så ut til å ta seg komfortabelt videre fra det andre heatet i EM, men innrømmet at det kostet mer enn ventet. Nå ser han fremover mot finalen.

– Jakob er mannen å slå, og alle ønsker så klart å slå ham, sier García til NRK.

Han mener det kommer til å bli en forrykende finale ettersom Europa er den dominerende verdensdelen i 2022. De fem beste i VM kom fra Storbritannia, Norge og Spania.

– Det er magien ved 1500 meter. Alt kan skje. Selv de beste kan gjøre feil, så det er mulig, men det kommer til å bli tøft, sier García.

World Athletics Championships Oregon22 - Day Two

LØP MOT HVERANDRE I VM: Jake Wightman (fra venstre), Jakob Ingebrigtsen og Mario Garciá løp sammen mot hverandre i forsøket og finalen i VM.

Foto: HANNAH PETERS / AFP

Jeg er ikke veldig imponert. Ja ... Jeg ble ikke veldig imponert av det jeg så, nei. På papiret ser de mye bedre ut enn det de gjør «in real life», sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Han avskriver imidlertid ikke at de kan bli farligere i en eventuell finale, spesielt britiske Heyward som kastet seg frem og gikk i bakken.

– Han var litt heldig, jeg så det. Men nå vet vi en annen kom med en hundredel i VM og tok medalje. Så små marginer er det. Ofte er det forsøket som er nåløyet, sier Ingebrigtsen.

Les også: Ingebrigtsen ristar på hovudet av EM-programmet: – Eg forstår ikkje kvifor

Henrik ingebrigtsen
Henrik ingebrigtsen

Da NRK nevner at konkurrentene sier de lot seg motivere av Wightmans manøver i VM og det at han slo Jakob Ingebrigtsen, mener Henrik at lillebroren neppe lar det samme skje to ganger.

– Det blir spennende å se på torsdag. I VM viste Wightman det var mulig å slå Jakob, men i dette mesterskapet er nok Jakob interessert i å vise at det var den ene gangen.

PS! Jakob Ingebrigtsen løper finale på 1500 meter torsdag, klokken 21.05. EM-uken i München sendes på NRK.

Les også: Program for friidrett under EM-uka i München

EM i friidrett
EM i friidrett

Siste nytt

 • Avaldsnes tapte på overtid

  Med ei scoring tre minutt på overtid slo Lyn Avaldsnes 2-1 i Toppseriens kvalik-sluttspel.

  Jenny Røsholm Olsen gav Lyn leiinga etter 33 minutt, men Kaja Olsen utlikna like etter pause.

  Det såg ut til å gå mot eit sterkt og kjærkome poeng for Avaldsnes heilt til Cathionka Tandberg sette inn Lyns sigersmål på overtid.

  John Arne Riises Avaldsnes er dermed på delt sisteplass med eitt poeng på tre kampar, og er i fare for å rykke ned til 1. divisjon.

  Toppserien fotball 2022: Avaldsnes - LSK Kvinner (0-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Toppkamp: Haug scora, Haavi assisterte

  Sophie Roman Haug scoret da Roma slo Fiorentina 2-1 i toppkampen i italiensk kvinnefotball lørdag.

  Fiorentina hadde ikke avgitt poeng i sesongens tre første kamper. Roma sto på sin side med seks poeng, men overtok tabelltoppen med lørdagens sterke triumf.

  Det var riktignok Fiorentina som tok ledelsen i kampen etter 24 minutters spill. Midtbanespiller Michela Catena scoret for annen gang denne sesongen da hun satte inn ledermålet.

  Deretter inntok Roman Haug hovedrollen. Åtte minutter var spilt i annen omgang da Haug styrte ballen ned i nærmeste hjørne med hodet.

  Kun fem minutter etter scoringen ble 23-åringen byttet ut som del av et dobbeltbytte. Inn kom Emilie Haavi.

  Kvarteret før full tid var det Haavis tur til å få en avgjørende involvering. Det endte i en målgivende pasning til Roma-spissen Valentina Giacinti.

  Sophie Roman Haug
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Laget klart: Ødegaard starter for Norge

  Norge stiller med følgende 11 mann fra start mot Slovenia i kveld: Ørjan Nyland - Julian Ryerson, Andreas Hanche-Olsen, Leo Østigård, Birger Meling - Martin Ødegaard, Sander Berge, Kristian Thorstvedt - Mohamed Elyounoussi, Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth.

  Med andre ord er kaptein Ødegaard friskmeldt i tide.

  Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste