Landslagssjefen stemte ikke på Hegerberg: – Folk får tro det de vil

Ada Hegerberg (23) ble ikke «årets spiller» i Fifa-kåringen mandag. Den åpne oversikten viser at hun ikke fikk noen poeng fra landslagssjef Martin Sjögren.

Nederland - Norge under EM fotball kvinner. (0-1)

KÅRING: Landslagssjef Martin Sjögrens stemmer gikk ikke til Ada Hegerberg.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hegerberg var nominert sammen med Lyon-lagvenninne Dzsenifer Marozsán, samt veteranen Marta, som til slutt vant prisen.

Stemmeoversikten fra FIFA viser at Sjögrens ni poeng gikk til Pernille Harder (5 poeng), Dzsenifer Marozsán (3 poeng) og Sam Kerr (1 poeng) fremfor Ada Hegerberg.

Av 141 landslagssjefer, var Norges trener en av 100 som ikke ga poeng til Hegerberg.

Lyon-spissen sa nei til landslaget i kjølvannet av EM-fiaskoen i fjor sommer, og det har siden ikke vært aktuelt for Hegerberg å vende tilbake.

Det var TV 2 som omtalte saken først.

Til NRK sier Martin Sjögren dette om begrunnelsen for å ikke gi Hegerberg poeng i kåringen:

– Jeg skulle stemme på de tre som er best, og det gjorde jeg. Jeg stemte ikke på Hegerberg fordi jeg mener at hun ikke var blant verdens tre beste, sier han og fortsetter:

– Om en ser på disse tre spillerne, så synes jeg at de har et større register totalt sett. Ada er en veldig god fotballspiller, og det er alltid veldig vanskelig å bedømme individuelle prestasjoner i en lagidrett, men det er ingen hemmelighet at jeg synes Pernilla Harder er verdens beste fotballspiller.

Carl-Erik Torp

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Foto: Julia Marie Naglestad

Reagerer på avstemningen

Landslagskaptein Maren Mjelde ga sitt ene poeng til den tidligere landslagsspilleren, mens Pernille Harder, Maroszan Dzsenifer fikk de øvrige poengene fra Mjelde.

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp reagerer på at Hegerberg ikke ble tilgodesett med mer enn ett poeng fra Norge.

– Det er lite og det er lite i forhold til hva som er vanlig. Landslagssjefer har alltid hatt for vane å gi poeng til «sine» spillere. Portugal har alltid gitt poeng til Ronaldo og Argentina har alltid gitt til Messi.

– Kan dette knyttes opp mot konflikten med landslaget?

– Det er vanlig å bruke denne kåringen til å vise at man støtter denne spilleren og her går de jo motsatt vei. Det tyder jo på at det er en konflikt, og det vet vi jo, sier han.

– Hadde Hegerberg vært en sentral spiller på landslaget og vært Sjögrens stjernespiller, så hadde han veldig sannsynlig gitt henne full pott, legger han til.

Sjögren tilbakeviser imidlertid at han hadde stemt annerledes om Hegerberg hadde vært på landslaget.

– Folk får tro det de vil, men jeg stemte på dem jeg mente var best.

Saken fortsetter under video

Slik reagerer Ada Hegerberg når brasilianske Marta får prisen som årets spiller av FIFA

Overrasket ekspert

Årets vinner Marta spiller til daglig for Orlando Pride i den amerikanske ligaen. Hun kom med på årets lag i USA og tok Copa America-tittelen med Brasil.

Det var dermed ikke hvem som helst Hegerberg måtte seg slått av.

Tallene viser likevel at Lyon-spilleren var manges favoritt. Ifølge stemmene fra media, trenere og kapteiner har Hegerberg 521 poeng mot Martas 436 poeng. Den norske spilleren har fått maks poengsum 76 ganger - mot Martas 48 ganger.

Marta fikk poeng fra 151 ulike stemmer, mens Ada Hegerberg fikk 145 ulike stemmer.

Dzsenifer fikk til sammen 485 poeng.

Folkets stemmer i nettavstemningen er ikke tilgjengelig i FIFAs tallmateriale, men mye tyder på at Marta har vært folkets favoritt.

VGs Trond Johannessen mener at selv om Marta har sikret Brasil én tittel og levert greit på klubblaget, så burde Hegerbergs målsnitt, eller Marozsáns dominans som midtbanespiller i verdens beste klubblag, ha rangert dem begge foran den 32-årige veteranen.

– Marta har gjort det greit i Orlando, men Hegerberg har et målsnitt på over 1,5. De to Lyon-spillerne har hatt en bedre sesong når de vinner det store klubbtroféet. Og det scoringstallet til Hegerberg gir vanligvis uttelling i sånne kåringer. Men her har da Martas navn, den første store verdensstjernen på kvinnesiden, hatt en del å si, sier Johannessen.

Les også: Hegerberg: – Jeg blir stemplet som en primadonna

Saken fortsetter under bildet.

Ada Hegerberg

STRÅLENDE FORNØYD: Ada Stolsmo Hegerberg poserer med Champions League-troféet etter finalen i mai mot Wolfsburg i Kiev, Ukraina.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Scoret hele 31 mål

Hegerberg scoret 31 mål på 20 seriekamper for Lyon sist sesong.

I mesterligaen leverte hun rekordsterke 15 mål og 23-åringen kunne løfte det gjeveste klubbtroféet etter seieren over Wolfsburg i finalen i vår.

Til tross for at hun bare er 23 år er Hegerbergs premieskap fullt. I tillegg til en rekke klubbtriumfer i Norge og Frankrike, og et EM-sølv med Norge i 2013, ble hun av UEFA kåret til årets spiller i Europa i 2016.

På herresiden var det mesterligavinner og VM-finalist, Luka Modric, som gikk helt til topps i kåringen av årets spiller. Han vant foran Mohamed Salah og Cristiano Ronaldo.

Les også: Hegerberg: – Slitsomt å bli dratt inn i hver landslagsdiskusjon

Siste nytt

 • Zlatan forlenger med Milan

  Zlatan Ibrahimovic fortsetter karrieren i AC Milan - i hvert fall til sommeren 2022. Det kunngjorde Serie A-klubben torsdag kveld. Ibrahimovic, som fyller 40 år i oktober, har scoret 84 mål på 130 kamper for den italienske klubben.

  FILE PHOTO: Serie A - AC Milan v Torino
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Hovland og Ventura i ledelsen

  Kristoffer Ventura var i kjempeslag på åpningsrunden i parturneringen New Orleans Classic i golf. Sammen med Viktor Hovland leder han etter første dag.

  Ventura greide sju birdier mot Hovlands tre, men det var sistnevntes birdieputt på det siste hullet som sendte duoen opp i ledelse alene.

  Det spilles fourball, som betyr at spillerne spiller med hver sin ball, og at beste resultat teller på hvert hull. Duoen avsluttet runden ti slag under par. Nordmennene er ett slag foran tre amerikanske duoer.

  Turneringen fortsetter fredag og avsluttes søndag.

  Landslaget i golf
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Maflin ute av snooker-VM

  Kurt Maflin kom aldri i nærheten av å snu kampen mot Mark Selby i første runde av snooker-VM. Han tapte 1-10 og er ute av mesterskapet.

  Han lå under 1-8 etter første dag av kampen mot snookerstjernen Selby, og det var ventet at det ble umulig å snu oppgjøret da det fortsatte torsdag kveld.

  Maflin fikk sitt VM-gjennombrudd i fjor, da han tok seg til kvartfinalen i Sheffield.

  Britain Snooker
  Foto: Nigel French / PA

Sendeplan

Kl. Program Kanal