Hopp til innhold
Kommentar

Giannis genistrek

Ved å la seks land på tre kontinenter dele den barnlige gleden over å arrangere VM i 2030 kan ingen hindre Fifa-president Gianni Infantino i å nå sitt virkelig mål:
Fotball-VM i 2034 i Saudi-Arabia.

2rJA_fLs5ZU

PRESIDENT: Gianni Infantino er øverste leder i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Foto: AP

Det er intet mindre enn en diplomatisk og taktisk genistrek den høyst omdiskuterte president for det internasjonale fotballforbundet, Fifa, sveitsiske Gianni Infantino nå har utført.

Ved å spre arrangør-lykken som bedøvende tryllestøv over seks (6) forskjellige nasjoner, oppnår han nemlig mest av alt å stilne all fremtidig kritikk rundt hvem som blir neste land i rekken.

Blidgjøring og bedøvelse

De tre første kampene i VM 2030 er lagt til Sør-Amerika, nærmere bestemt Uruguay, Argentina og Paraguay.

På den måten får man kvittert ut feiringen av 100-årsjubileet til turneringen.

Det første VM, i 1930, gikk av stabelen i Uruguay. Nå skal åpningskampen spilles i landets hovedstad Montevideo. De to neste i Asuncion og Buenos Aires.

dPcO4R7BPf4

1930: Den første VM-finale, hvor Uruguay slo Argentina 4–2 på hjemmebane.

Foto: Ap

Den potensielle kritikken over å neglisjere turneringens grandiose historikk er med dette avvæpnet fram til rundt år 2130. Som er en stund til.

Man trenger heller ikke belaste anstrengte søramerikanske nasjonaløkonomier med bygging av nye, spektakulære stadionanlegg.

Etter at historien er omfavnet – og alle har smilt i varmen, forflytter man seg til Spania, Portugal og Marokko for de gjenstående kampene. I det ubetydelige antallet av 101.

Alle seks arrangørnasjoner får også friplass til mesterskapet. Slik man kan gjøre det når man har utvidet VM til 48 deltagerland med virkning fra 2026.

Frem til nå har VM aldri blitt arrangert på mer enn ett kontinent. Med dette nye og uventede grepet har Fifa plutselig blidgjort tre hele kontinenter i ett.

Dette kan kun kalles et diplomatisk mesterstykke.

Som mest av alt er gjort for å kamuflere den virkelige hensikten bak dette.

Visjon 2034

For alt tyder på at Fifas egentlige plan strekker seg lenger enn til 2030. Det har lenge blitt spekulert i at Saudi-Arabia ville søke om dette mesterskapet, i taktisk kompaniskap med Hellas og Egypt.

Tilfeldigvis altså det samme tre-kontinent-grepet Infantino nå har tatt over fra sin stadig bedre venn og samarbeidspartner kronprins Mohammed bin Salman.

Nå trenger ikke bin Salman alliere seg med marionett-partnere i andre verdensdeler.

Mohammed Bin Salman og Gianni Infantino

MEKTIGE MENN: Emiren av Qatar Tamim bin Hamad al-Thani holder tale under fotball-VM. Til høyre følger Infantino og Mohammed bin Salman nøye med.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

For samtidig som Fifa høyst overraskende kom med sin beslutning om VM i 2030, oppfordret de interesserte nasjoner i Asia og Oseania om å melde sin interesse for å arrangere VM i 2034.

VM skal rotere mellom kontinentene, og nå var plutselig listen forkortet betydelig – ikke overraskende.

Det gikk da også bare timer før det saudiarabiske fotballforbund offentliggjorde at de kommer til å søke VM fire år senere.

Australia har nå også annonsert at de vil prøve. Etter suksessen med å arrangere kvinnenes VM sammen med New Zealand nå i sommer, er dette ikke annet enn logisk.

Verdens fjerde mest folkerike nasjon, Indonesia, er også ventet å kunne melde seg på i kampen. Kanskje også Kina.

Men ingen tror noen av dem har reell mulighet.

For den moderne fotballen har på rekordtid fått et nytt kraftsentrum.

Saudi-Arabia har penger, de har visjoner, de har stadig flere og mektigere politiske kontakter – og de har ikke minst en mektig alliert i Fifa-presidenten selv.

Samme kveld som motorveien til å få VM 2034 ble åpnet for dem, vant saudieide Newcastle oppsiktsvekkende 4–1 over Kylian Mbappé og PSG hjemme på Tyneside.

I desember arrangerer Saudi-Arabia for første gang VM for klubblag.
11 år senere kan de være erstattet med landslag.

Uoy6S3n23ig

STORTAP: Kylian Mbappé og PSG fikk det tøft mot saudieide Newcastle i Mesterligaen.

Foto: Reuters

Et unikt fotavtrykk

Protester vil komme. Fordi Saudi-Arabia fortsetter å undertrykke – og også henrette- opposisjonelle i et større omfang enn noen gang.

Men motstanden mister sin kraft over tid. Og velvilje lar seg fint kjøpe, som stjerneinvasjonen inn i den saudiarabiske klubbfotballen til de grader har vist.

Dessuten er det nok å reagere på allerede lenge før et eventuelt VM kommer til Saudi-Arabia.

Det mildt sagt ambisiøse oppsettet for VM i 2030 har allerede fått krass kritikk fra miljøorganisasjoner og andre klimaforkjempere.

Gianni Infantino selger inn mesterskapet som at det vil ha «et unikt globalt fotavtrykk». Mange mener det unike kun ligger i mengden utslipp som vil følge av de vanvittige avstandene involvert i prosjektet.

Også for supportere som vil følge sitt land, vil det gigantomaniske formatet by på enorme utfordringer.

6OiQVnJxam8
Foto: Reuters

I tillegg er det allerede nå store bekymringer for varmen i arrangørnasjonene midt på sommeren, når turneringen skal avholdes.

I stedet for å snakke om avstander og klima, understreket Infantino at VM i 2030 ville by på «unik sosial og kulturell samhørighet». Hva det nå enn betyr.

Det kan være han sikter til at vi vil oppleve et økt søkelys på den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara. Eller spansk tyrefekting. Ikke engang Gianni selv vet.

Han og hans Fifa står bare for en av klodens mest attraktive tildelinger.

En som aldri blir Norge til del. Om vi aldri så mye har Jon Fosse som vår helt egen kaptein.

I Andvake fra 2007 beskriver han noe som like gjerne kunne vært den internasjonale fotballen i vår tid.

«Det er berre slik, det er nokon som eig, og nokon som ikkje eig, seier ho.
Og dei som eig bestemmer over dei, oss, som ikkje eig, seier ho».

Slik får Jon Fosse Nobelprisen. Og Saudi-Arabia VM i 2034.

Siste nytt

  • Suverene Vipers til semifinale i sluttspillet

    Vipers Kristiansand knuste Gjerpen 33-19 og tok seg til enkelt til finale i håndballsluttspillet.

    Dermed fikk sørlendingene en opptur etter lørdages smertelige 23-30-tapet mot Györ i den første kvartfinalen i Mesterligaen.

    I hjemlige turneringer går det derimot som det pleier for Vipers. Klubben har allerede vunnet serien uten poengtap og tatt hjem nok en NM-pokal. Sluttspillet står igjen.

    Anna Vjakhireva ble Vipers' toppscorer med sju mål på ni skudd mot Gjerpen i Skienshallen. Gjestene ledet «bare» 15-11 til pause.

    Fra før har Storhamar og Sola tatt seg videre. De slo ut henholdsvis Oppsal (29-28 og 39-27) og Fredrikstad (30-24 og 37-21).

    I den siste kvartfinaleserien blir det en tredje kamp. Molde sørget for det med 32-27 i mandagens hjemmemøte med Larvik. Det første oppgjøret ga LHK-seier 35-29. (NTB)

    Anna Vjakhireva
    Foto: NTB
  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal