Hopp til innhold

Full splid om viktige tema – men verdenseliten har ett tydelig budskap til Ulvang

På mange områder blir ikke skipolitikerne så mye klokere av den nye undersøkelsen blant verdens beste langrennsløpere. Men kravet om store endringer på terminlista er unisont.

Langrenn

MANGE MENINGER: I tillegg til å gå fort på ski, mener verdens beste langrennsløpere mye om hvordan sporten bør utvikles.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er blitt en årlig tradisjon at de tillitsvalgte gjennomfører en spørreundersøkelse blant verdenseliten i langrenn om hva løperne selv mener om viktige spørsmål i idretten.

I løpet av en sesong kommer det alltid fram sterke meninger og endringsønsker, og den som roper høyest blir lettest hørt. Undersøkelsen gir svar på hva løperne flest mener.

Etter hvert som oppslutningen har blitt bedre, har også resultatene fra undersøkelsen blitt en viktig premissleverandør for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) – der Vegard Ulvang sitter som leder, med ansvar for å skape politiske løsninger flest mulig kan leve med.

NRK har nå fått tilgang på undersøkelsen for sesongen som akkurat er avsluttet, som offisielt legges fram for Ulvangs komité på kalenderkonferansen i Dubrovnik i slutten av mai.

118 løpere fra 16 land har svart, 59 menn og 57 kvinner.

Halvparten misfornøyd uansett

Undersøkelsen viser at det rundt mange tema er stor uenighet i løpermassen. Enkelte spørsmål deler til og med løpergruppa på midten.

Vegard Ulvang

MÅ FINNE LØSNINGER: Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, har fått årets budskap fra løperne.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For eksempel mener 49,55 prosent at det er for mange løp i verdenscupen, mens 50,45 prosent svarer nei på samme spørsmål. 51,78 prosent mener at VM-løp bør telle i verdenscupen, mens 48,22 prosent sier nei.

52,33 prosent mener det deles ut for mange bonussekunder i Tour de Ski, mens 47,67 mener det motsatte. 50,47 mener at en løper må fullføre Tour de Ski for å få med seg verdenscuppoeng fra touren, 49,53 prosent er uenig.

Om komiteen beholder dagens ordninger eller gjør helomvending, vil altså halvparten uansett være misfornøyd.

Krever endring

Det som skiller årets utøverundersøkelse fra tidligere undersøkelser, er at den inneholder et samlet forslag til FIS under overskriften «Utøvernes drømmeterminliste».

Italienske Federico Pellegrino, som har vært en av pådriverne for forslaget, delte sine tanker med NRK under verdenscupavslutningen i Quebec.

Hovedønsket er å ha flere frihelger gjennom sesongen – for å unngå B-pregede startlister fordi mange av de beste står over for å legge inn treningsperioder, og for å spare små nasjoner for utgifter.

Slik har utøverne selv formulert det:

  • Få de beste utøverne til å kjempe i hvert løp: Legg inn perioder for trening og hvilke – færre verdenscuphelger og flere renn samlet
  • Øk deltakelsen: Kutt reising og kostnader – innenfor konkurranseperioder, ha arrangører som er nær hverandre

Ber om fire frihelger

Så konkretiserer de:

  • Begrens antall arrangørsteder til 12 (pluss VM eller OL), hver arrangør kan ha flere renn og kveldsrenn
  • Begrens det totale antallet renn til 36 (inkludert mesterskap)
  • Faste arrangørsteder som har investert til tidligere VM (noen fast hvert år, noen som alternerer annethvert år)
  • Rennfordeling: 1/3 sprint/lagsprint – 2/3 distanse/stafett
  • Legg inn hvile: Helgen før Tour de Ski, helgen etter Tour de Ski og to helger før VM
  • Oslo kan ikke være helga etter VM (underforstått: kan ikke ha femmil to helger på rad)
  • Legg sprinthelg etter VM i stedet for etter Tour de Ski
  • Sikt på 50/50-fordeling mellom klassisk og skøyting hvert år

Vegard Ulvang har allerede sagt at hans komité tar disse signalene på alvor – og er i gang med å kartlegge hvilke endringer som er mulig å gjøre, der inngåtte TV-avtaler er en del av helheten.

Fra full kontrovers til null kontrovers

Det Ulvangs komité i hvert fall slipper å diskutere, er to tidligere vedtak som vakte reaksjoner i Norge.

77,87 prosent er fornøyd med den nye premiepengefordelingen, der potten fordeles på de 20 beste i stedet for de ti beste.

Og bare 14,13 prosent er misfornøyd med de stakefrie sonene som ble innført for å redde klassisk stil.

Nedenfor følger hele utøverundersøkelsen, for deg som er spesielt interessert.

Og her kan du lese om fjorårets undersøkelse.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal