Hopp til innhold

Norske stjerner slakter kraftig lønnskutt: – Latterlig

Det blir adskillig dårligere butikk å være verdens beste langrennsløper. Emil Iversen og Martin Johnsrud Sundby kaller det latterlig. Petter Northug svarer med sarkasme.

Iversen, Sundby og Northug

MINDRE Å KJEMPE FOR: Kommende vinter er det mindre å tjene på å komme først i mål. Både Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug reagerer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Trist!

Slik er Emil Iversens første reaksjon på lønnssystemet som innføres i langrenn. Kommende sesong skal premiepotten fordeles på 20 i stedet for 10 løpere, både i enkeltrenn og sammenlagt i tourer.

Fra tredjeplass og nedover blir det små endringer. For vinneren og nummer to blir det dramatiske premiekutt.

I vanlige verdenscuprenn blir endringen slik:

  • Vinnerpremien reduseres fra 121.000 til 81.000 kroner
  • Andrepremien reduseres fra 81.000 til 60.500 kroner
  • Tredjepremien forblir uforandret på 40.500 kroner

I Tour de Ski blir endring enda mer dramatisk:

  • Vinnerpremien reduseres fra 729.000 kroner til 445.000 kroner
  • Andrepremien reduseres fra 405.000 til 324.000 kroner
  • Tredjepremien reduseres fra 243.000 kroner til 218.500 kroner

Flertallet ønsket endring

Verdien av en sammenlagtseier i Tour de Ski reduseres altså med 284.000 kroner.

– Vi må vel være det eneste yrket i verden som har gått ned i lønn/premiepenger fra 1995 og fram til i dag, konstaterer Martin Johnsrud Sundby, som står med to Tour de Ski-seirer.

Åge Skinstad, som er Norges representant i verdenscupkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), understreker at endringen kommer fordi rundt 80 prosent av utøverne i en undersøkelse har svart at de ønsket en omfordeling der flere løpere fikk sin del av premiepotten.

Men flere norske stjerner er sterkt imot.

– Enten går du verdenscup for å prøve å få verdenscuppoeng, det får du om du er topp 30. Ellers går du verdenscup for å kjempe om en topp 10-plassering, da får du bra med poeng og noen tusenlapper, vel fortjent.

– Ellers går du verdenscup for å kjempe om seieren, da er du best i verden og fortjener godt betalt for det. Da blir det latterlig å ta fra dem som presterer best for å gi til dem som presterer ok, sier Emil Iversen til NRK.

CROSS-COUNTRY-WORLD-SWE-MEN

LAVERE VERDI: Denne seieren i Falun var verdt 121.000 kroner for Emil Iversen. Til vinteren vil en tilsvarende seier bare bli belønnet med 81.000 kroner.

Foto: ULF PALM / AFP

– Skal bli belønnet

– Jeg stiller meg bak Iversen, sier Martin Johnsrud Sundby.

– Jeg mener fordelingen vi har hatt har fungert bra, sier Didrik Tønseth.

Britiske Andrew Musgrave kommenterer endringen slik:

– Jeg synes man skal bli belønnet for å gå fort. Jeg mener det gamle systemet var bedre. Det blir uansett ikke så veldig mye til dem som blir nummer 10-20, mens de beste får store kutt.

Petter Northug

SARKASTISK: Petter Northug foreslår å erstatte pengepremier med bøter for å gå sakte.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Northugs motforslag

Petter Northug responderer med et sarkastisk motforslag:

– Jeg foreslår et betalingssystem inn til FIS der førsteplass betaler minst og sisteplass betaler mest. Sånn sett blir man straffet for å gå sakte og må krige for å unngå for stor innbetaling til FIS, sier han.

Northug fortsetter i samme tone:

– De innlagte spurtene gjøres om, den som vinner får ta valgfri løper ut av løpet ...

Eirik Brandsdal velger å respektere flertallet som ønsket endringen.

– Dette har det vært avstemning om blant løperne. Jeg har ingen sterke meninger, men synes ikke det gjør noe at pengene deles blant flere, sier han til NRK.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Xabi Alonso blir værende i Leverkusen

    Xabi Alonso skal ha vært ønsket av flere storklubber etter en briljant sesong med Leverkusen. Spanjolen har likevel valgt å fortsette som hovedtrener i klubben.

    Alonso opplyste selv om avgjørelsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

    – Det har vært en sesong med mange spekulasjoner angående framtiden min. Det har vært travelt, og jeg ønsket å bruke landslagspausen til å reflektere, sier Alonso og fortsetter:

    – Sist uke hadde jeg en veldig god samtale med Leverkusen, og jeg informerte dem om at jeg blir værende.

    42-åringen har gjort underverker med serieleder Leverkusen i løpet av halvannet år som hovedtrener. Laget er fortsatt ubeseiret i Bundesliga denne sesongen etter 26 kamper, og med kun åtte serierunder igjen er avstanden ned til Bayern München hele ti poeng.

    – Jeg føler ikke at jobben min her er ferdig, og jeg ønsker å hjelpe de unge spillerne med å fortsette å utvikle seg. Akkurat nå er jeg overbevist om at dette er riktig for meg, sier Alonso.

    I løpet av januar og februar ble det gjort kjent at både Jürgen Klopp (Liverpool) og Thomas Tuchel (Bayern) er ferdig som hovedtrenere i sine respektive klubber til sommeren. Alonso har i lang tid vært nevnt som mulig erstatter i begge klubber. (NTB)

    Xabi Alonso
    Foto: Tom Weller / AP
  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal