Hopp til innhold
Kommentar

Spørsmålet som splitter langrennsstjernene

Norge og Sverige går sammen for å redde en VM- og OL-øvelse flertallet av verdens beste langrennsløpere ønsker å fjerne. Det kan bli tøffe diskusjoner på FIS-kongressen i Hellas.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn menn.

KAN FORSVINNE: Lang, lang rekke i det kanskje mest spennende herrelangrennet i Pyeongchang, 30 km fellesstart med skibytte. Kanskje ser vi aldri øvelsen igjen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«Fellesstart med skibytte (skiatlon) må dø!»

Det skriver en av løperne i undersøkelsen som er utført blant verdenscupløperne i langrenn etter sesongen som akkurat er ferdig. 92 løpere har deltatt i undersøkelsen som er i regi av løperne selv.

Til uka skal resultatet legges fram for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) under kongressen i Hellas. Et av de viktigste temaene både i undersøkelsen og på kongressen er framtidas øvelsesprogram i VM og OL.

Som NRK fortalte i oktober, er det foreslått en rekke endringer: Klassisk sprint kan forsvinne, fellesstart med skibytte (skiatlon) kan forsvinne og jaktstart kan bli gjeninnført som mesterskapsøvelse.

LKLAP20140211150752UEKV

TILLITSVALGT: Finske Martti Jylhä taler løpernes sak i langrennskomiteen i FIS.

Foto: Antti Aimo-Koivisto / NTB Scanpix

Vil ha klassisk sprint

NRK har fått undersøkelsen tilsendt fra Martti Jylhä, som er tillitsvalgt blant verdenscupløperne (du kan se hele undersøkelsen i faktaboksen nederst i denne artikkelen). Der sier et stort flertall, 72,67 prosent, at de er fornøyd med dagens øvelsesprogram.

I spørsmålet om klassisk sprint er det ingen tvil om hva løperne mener. 81,82 prosent sier det er viktig å også ha sprint i klassisk stil.

Velger skipolitikerne å avskaffe den klassiske sprinten, vil de altså gå imot et overveldende flertall blant løperne selv.

Som Dagbladet fortalte i april, har Norge og Sverige på politisk nivå gått sammen om et forslag som viderefører ordningen med sprint i klassisk og fristil i annethvert mesterskap. Der er de altså helt på linje med løperne.

Norge og Sverige vil også stemme for å beholde fellesstarten med skibytte, med en liten justering. Til nå har løperne alltid åpnet i klassisk og avsluttet i fristil.

De skandinaviske langrennsstormaktene vil at rekkefølgen på stilartene skal byttes om fra mesterskap til mesterskap.

Full splittelse

Når det gjelder dette forslaget, er de uansett i utakt med flertallet av løperne.

46 prosent ønsker å beholde øvelsen, mens et flertall på 54 prosent faktisk vil fjerne fellesstart med skibytte og erstatte det med en annen øvelse.

Splittelsen blant løperne stopper ikke der. For når flertallet skal velge hvilken øvelse de vil ha inn som erstatning, spriker svarene i alle retninger.

32 prosent vil ha 15/30 km jaktstart, basert 10/15 km intervallstart. 23 prosent vil ha 15/30 km fellesstart. 23 prosent vil ha 15/30 km intervallstart.

23 prosent havner i en samlekategori der en rekke øvelser foreslås:

 • Jaktstart med samme lengde (10 km/15 km etter 10 km/15 km)
 • Prolog eller prolog 3/5km + jaktstart 10/15 km
 • Mixed lagsprint
 • Fellesstart med skibytte med 7 km klassisk og 5 km skøyting
 • Skicross sprint
 • Lagsprint
 • 50 km intervallstart

Vegard Ulvang i Pyeongchang

RIS OG ROS: Som leder i langrennskomiteen i FIS er Vegard Ulvang vant til å få kritikk fra utøverne. I den siste utøverundersøkelsen hylles imidlertid flere kontroversielle vedtak.

Foto: Anders SKjerdingstad / NRK

En umulig oppgave

Langrennskomiteen i FIS beskyldes ofte for å ikke ta løpernes stemme på alvor. Akkurat dette spørsmålet belyser ganske godt hvor vanskelig det noen ganger kan være.

Innimellom har skipolitikerne rundt Vegard Ulvangs bord en umulig oppgave med å gjøre alle fornøyd.

Ulvangs komité har for øvrig god grunn til å lese årets undersøkelse blant utøverne som en støtte til flere kontroversielle vedtak de har fattet de siste årene.

I oktober i fjor vedtok komiteen å endre premiepengefordelingen med umiddelbar virkning, og i sesongen 2017/18 har 20 løpere fått premiepenger i verdenscupen, mot 10 tidligere. Det var i all hovedsak første- og andreplassen som falt i verdi, og en lang rekke norske løpere kritiserte omleggingen kraftig.

I undersøkelsen som nå foreligger, sier likevel 77 prosent av utøverne at de er fornøyd med omleggingen, mens et mindretall på 23 prosent er misfornøyd.

Fornøyd med stakefrie soner

På FIS-kongressen i Cancún for to år siden åpnet komiteen for bruk av stakefrie soner, altså soner der løperne tvinges til å gå diagonalteknikk i klassisk. Motivet var å stoppe utviklingen i retning av klassisk langrenn som rene stakekonkurranser.

Også det var meget omstridt, og så sent som under OL i Pyeongchang kritiserte Martin Johnsrud Sundby ordningen da stakefrie soner for første gang ble brukt i mesterskap.

I undersøkelsen sier 64 prosent at de synes diagonalsonene er effektive som de er blitt brukt i vinter, mens 23 prosent sier de er delvis effektive, men trenger å bli justert.

Bare 13 prosent synes diagonalsonene er en dårlig idé og noe som ikke hører hjemme i langrenn.

92 prosent svarer for øvrig nei på spørsmålet om man bare bør konkurrere i fristil. Om klassisk langrenn skal beholdes i framtida blir dermed neppe noe stort tema på møtene i Hellas.

Om Simen Hegstad Krüger og Charlotte Kalla ble tidenes siste gullvinnere i fellesstart med skibytte med sine triumfer i Pyeongchang, er et adskillig mer åpent spørsmål.

Siste nytt

 • Joshua King: – Jeg er ferdig i Watford

  Den norske landslagsspissen Joshua King kommer ikke til å fortsette i Watford etter nedrykket fra Premier League. Det bekrefter King til TV 2 lørdag.

  Watford forbereder seg på spill i mesterskapsserien, men laget kommer ikke til å få med seg King i den nest øverste divisjonen i England.

  – Jeg kan si at jeg er ferdig i Watford. Men noe annet enn det kan jeg ikke si, sier Joshua King til TV 2.

  Kontrakten hans med Watford varer egentlig fram til 30. juni 2023, men nordmannen kommer til å bytte arbeidsgiver i løpet av sommeren.

  Han melder at han enda ikke har bestemt seg for noen ny klubb.

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • NFF vurderer ekstra beredskap på landskampen

  Det er ventet drøye 15.000 tilskuere til Ullevaal stadion når Norge tar imot New Zealand til privatlandskamp lørdag ettermiddag. Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, bekrefter at kampen spilles som planlagt til tross for hendelsene i Oslo i natt.

  – Vi er i dialog med politiet. Det vurderes forsterket beredskap, sier Fisketjønn til NRK.

  Politiinspektør Tore Soldal uttalte på en pressekonferanse lørdag at hverken festivalen Tons of Rock eller landskampen avlyses.

  – Vi mener at vi skal klare å sikre disse arrangementene på en trygg måte. Vi har iverksatt både synlige og usynlige grep i samfunnet, sier Soldal.

  Trening kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Kampen mellom Molde og Jerv utsettes grunnet smitteutbrudd

  Eliteseriekampen mellom Molde og Jerv som skulle spilles søndag har blitt avlyst. Grunnen er et smitteutbrudd hos Jerv.

  Det bekrefter Moldes administrative leder Bjørn Snorre Strand til Discovery.

  Det stemmer at kampen mellom Molde og Jerv utsettes. Vi må bare innrette oss med det. Det er ikke første gang det skjer og sannsynligvis ikke siste gang, sier Moldes administrative leder Bjørn Snorre Strand til kanalen.

  Mange av Jervs spillere har blitt smittet av koronaviruset. Fredag kveld meldte Jervs daglige leder Jon Ole Reinhardsen til VG at klubben ikke hadde 15 tilgjengelige spillere til kampen mot Molde.

  Eliteserien i fotball 2022: Jerv - Sarpsborg 08 (0-5)
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste