Hopp til innhold

Fransk avis: Michel Platini pågrepet for korrupsjon

Tidligere UEFA-president Michel Platini skal være pågrepet i forbindelse med etterforskningen rundt tildelingen av fotball-VM til Qatar. Tidligere president i NFF, Sondre Kåfjord, sier at pågripelsen ikke er overraskende.

Platini

PÅGREPET: Tidligere UEFA-president Michel Platini.

Foto: Lionel Cironneau / AP

Michel Platini var president i Det europeiske fotballforbundet mellom 2007 og 2015. Den tidligere franske storspilleren skal ha blitt varetektsfengslet tirsdag.

Ifølge det franske nettstedet Mediapart skal pågripelsen være knyttet til etterforskning rundt tildelingen av fotball-VM i 2022 i Qatar.

Den franske storavisen Le Monde omtaler også nyheten.

Ifølge Le Monde skal Platini tirsdag ha møtt til vitneavhør i den aktuelle saken hos den franske politienheten for korrupsjonskriminalitet (OCLCIFF) i Nanterre utenfor Paris. Dette avhøret skal ha resultert i pågripelsen.

Platinis advokat, William Bourdon, sier imidlertid til Reuters at det ikke er snakk om noen pågripelse, kun en vitneforklaring. Advokaten sier videre at franskmannen vil svare på alle spørsmål og samarbeide med politiet.

– Han har absolutt ikke gjort noe galt. Han har ingen relasjon til saken, sier Bourdon.

– Det har luktet vondt av beslutningen

Mesterskapet ble tildelt tilbake i 2010, og Qatar vant i konkurranse med Australia, Japan, Sør-Korea og USA.

Det er franske Økokrim (PNF) som skal ha beordret og står i spissen for korrupsjonsetterforskningen som pågår rundt Qatar-VM i 2022.

Etterforskningen startet allerede i 2015.

PNF skal ifølge Le Monde blant annet være interessert i en lunsj som fant sted i det franske presidentpalasset 23. november 2010. Der deltok blant andre Platini, daværende president Nicolas Sarkozy og den nåværende emiren i Qatar, Tamim bin Hamad Al-Thani.

Tidligere president i Norges Fotballforbund, Sondre Kåfjord, sier at pågripelsen ikke er noen overraskelse.

MICHEL PLATINI

KÅFJORD OG PLATINI: Sondre Kåfjord og Michel Platini under Platini sitt Norgesbesøk i 2008.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Det har luktet vondt av den beslutningen om å gi VM til Qatar veldig lenge. Det er folk som har litt greie på meteorologi og fotball som satt i det styret, så det var lett å skjønne at her måtte det være utenforliggende begrunnelser for beslutningen, sier han til NRK.

– Så det var på høy tid at det ble gjort noe?

– Det er vel altfor sent da. Det blir jo VM der. Det er veldig bra at de får ryddet opp i det, bare fortsett å jobbe, få det vekk, sier Kåfjord, som tidligere har sittet i FIFAs etiske komité.

– Omdømmet får seg en ytterligere knekk

Nåværende fotballpresident Terje Svendsen omtaler saken som trist.

– Det har gått noen rykter om korrupsjon i tildelingsprosessen, så det er ikke noe nytt. Men det er trist at noe sånt skjer, så får vi avvente fransk politi sin etterforskning når det gjelder hva som skjer videre med Platini, sier Svendsen.

Tidligere styremedlem i UEFA, Karen Espelund, påpeker at dette svekker omdømmet til internasjonal fotball.

– Det er klart man blir skuffet, men det har versert rykter om Qatar-voteringen til Platini. Det er klart at omdømmet til internasjonal fotball får en ytterligere knekk, sier hun til NRK.

I likhet med Kåfjord tror både Svendsen og Espelund at det er for sent å endre tildelingen av mesterskapet i 2022.

– De er fanget i Qatar

Tildelingen av mesterskapet i Qatar har fått sterk kritikk grunnet blant annet svært dårlige forhold for arbeiderne som jobber med å bygge arenaer til mesterskapet. Menneskeliv har gått tapt i arbeidet.

Blatter

TILDELINGEN: Daværende president i FIFA, Sepp Blatter, presenterte Qatar som vertsnasjon i 2022 tilbake i 2010.

Foto: Walter Bieri / AP

Det er også tidligere blitt rettet mistanke om bestikkelser i forbindelse med tildelingen.

I vinter var nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, i Qatar for å se på forholdene til arbeiderne.

– I går kveld møtte vi en del bygningsarbeidere som kunne fortelle oss at de har ikke pass, de har ikke ID-kort og de har ikke fått lønn på flere måneder. Dermed er de fanget i Qatar, sa han til NRK i januar.

Ble utestengt i åtte år

I 2015 ble Platini utestengt fra fotballen i åtte år, men fikk senere straffen halvert.

Qatar

DÅRLIGE FORHOLD: Arbeidsforholdene i Qatar har blitt sterkt kritisert.

Straffen, som ble ilagt av FIFAs disiplinærkomité, kom som følge av en utbetaling han mottok av tidligere FIFA-president Sepp Blatter. Platini og Blatter hevder begge at utbetalingen var legitim og ble håndtert korrekt.

Franskmannens utestengelse fra fotballen utløper i oktober.

Platini hadde en stor karriere som fotballspiller. 63-åringen herjet for Juventus på 80-tallet, og var en viktig brikke da Frankrike vant EM i 1984.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal