Fransk avis: Michel Platini pågrepet for korrupsjon

Tidligere UEFA-president Michel Platini skal være pågrepet i forbindelse med etterforskningen rundt tildelingen av fotball-VM til Qatar. Tidligere president i NFF, Sondre Kåfjord, sier at pågripelsen ikke er overraskende.

Platini

PÅGREPET: Tidligere UEFA-president Michel Platini.

Foto: Lionel Cironneau / AP

Michel Platini var president i Det europeiske fotballforbundet mellom 2007 og 2015. Den tidligere franske storspilleren skal ha blitt varetektsfengslet tirsdag.

Ifølge det franske nettstedet Mediapart skal pågripelsen være knyttet til etterforskning rundt tildelingen av fotball-VM i 2022 i Qatar.

Den franske storavisen Le Monde omtaler også nyheten.

Ifølge Le Monde skal Platini tirsdag ha møtt til vitneavhør i den aktuelle saken hos den franske politienheten for korrupsjonskriminalitet (OCLCIFF) i Nanterre utenfor Paris. Dette avhøret skal ha resultert i pågripelsen.

Platinis advokat, William Bourdon, sier imidlertid til Reuters at det ikke er snakk om noen pågripelse, kun en vitneforklaring. Advokaten sier videre at franskmannen vil svare på alle spørsmål og samarbeide med politiet.

– Han har absolutt ikke gjort noe galt. Han har ingen relasjon til saken, sier Bourdon.

– Det har luktet vondt av beslutningen

Mesterskapet ble tildelt tilbake i 2010, og Qatar vant i konkurranse med Australia, Japan, Sør-Korea og USA.

Det er franske Økokrim (PNF) som skal ha beordret og står i spissen for korrupsjonsetterforskningen som pågår rundt Qatar-VM i 2022.

Etterforskningen startet allerede i 2015.

PNF skal ifølge Le Monde blant annet være interessert i en lunsj som fant sted i det franske presidentpalasset 23. november 2010. Der deltok blant andre Platini, daværende president Nicolas Sarkozy og den nåværende emiren i Qatar, Tamim bin Hamad Al-Thani.

Tidligere president i Norges Fotballforbund, Sondre Kåfjord, sier at pågripelsen ikke er noen overraskelse.

MICHEL PLATINI

KÅFJORD OG PLATINI: Sondre Kåfjord og Michel Platini under Platini sitt Norgesbesøk i 2008.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Det har luktet vondt av den beslutningen om å gi VM til Qatar veldig lenge. Det er folk som har litt greie på meteorologi og fotball som satt i det styret, så det var lett å skjønne at her måtte det være utenforliggende begrunnelser for beslutningen, sier han til NRK.

– Så det var på høy tid at det ble gjort noe?

– Det er vel altfor sent da. Det blir jo VM der. Det er veldig bra at de får ryddet opp i det, bare fortsett å jobbe, få det vekk, sier Kåfjord, som tidligere har sittet i FIFAs etiske komité.

– Omdømmet får seg en ytterligere knekk

Nåværende fotballpresident Terje Svendsen omtaler saken som trist.

– Det har gått noen rykter om korrupsjon i tildelingsprosessen, så det er ikke noe nytt. Men det er trist at noe sånt skjer, så får vi avvente fransk politi sin etterforskning når det gjelder hva som skjer videre med Platini, sier Svendsen.

Tidligere styremedlem i UEFA, Karen Espelund, påpeker at dette svekker omdømmet til internasjonal fotball.

– Det er klart man blir skuffet, men det har versert rykter om Qatar-voteringen til Platini. Det er klart at omdømmet til internasjonal fotball får en ytterligere knekk, sier hun til NRK.

I likhet med Kåfjord tror både Svendsen og Espelund at det er for sent å endre tildelingen av mesterskapet i 2022.

– De er fanget i Qatar

Tildelingen av mesterskapet i Qatar har fått sterk kritikk grunnet blant annet svært dårlige forhold for arbeiderne som jobber med å bygge arenaer til mesterskapet. Menneskeliv har gått tapt i arbeidet.

Blatter

TILDELINGEN: Daværende president i FIFA, Sepp Blatter, presenterte Qatar som vertsnasjon i 2022 tilbake i 2010.

Foto: Walter Bieri / AP

Det er også tidligere blitt rettet mistanke om bestikkelser i forbindelse med tildelingen.

I vinter var nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, i Qatar for å se på forholdene til arbeiderne.

– I går kveld møtte vi en del bygningsarbeidere som kunne fortelle oss at de har ikke pass, de har ikke ID-kort og de har ikke fått lønn på flere måneder. Dermed er de fanget i Qatar, sa han til NRK i januar.

Ble utestengt i åtte år

I 2015 ble Platini utestengt fra fotballen i åtte år, men fikk senere straffen halvert.

Qatar

DÅRLIGE FORHOLD: Arbeidsforholdene i Qatar har blitt sterkt kritisert.

Straffen, som ble ilagt av FIFAs disiplinærkomité, kom som følge av en utbetaling han mottok av tidligere FIFA-president Sepp Blatter. Platini og Blatter hevder begge at utbetalingen var legitim og ble håndtert korrekt.

Franskmannens utestengelse fra fotballen utløper i oktober.

Platini hadde en stor karriere som fotballspiller. 63-åringen herjet for Juventus på 80-tallet, og var en viktig brikke da Frankrike vant EM i 1984.

Siste nytt

 • Liverpool mot Monterrey

  Meksikanske Monterrey blir Liverpools semifinale-mostandar i klubb-VM i Qatar. I kvartfinalen i dag slo dei heimelaget Al-Sadd 3-2.

  I den andre semifinale skal søramerikanske Flamengo møte Al Hilal frå Saudi-Arabia. Al Hilal slo tunisiske Esperance 1-0 i kvartfinalen.

  Liverpool og Flamengo hadde walkover fram til semifinalen.

  Flamengo - Al Hilal går 17. desember, Liverpool - Monterrey dagen etter. Finalen går 21. desember.

  Monterrey feirer semi
  Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters
 • Moe Wold skal til Spania

  LSK-kaptein Ingrid Moe Wold forlater klubben hun har spilt for i ti år til fordel for en spansk klubb. Hvilken spansk klubb det skal være snakk om ønsker hun ikke å kommentere ennå. – Jeg håper at jeg kan utvikle meg på det, sier hun til LSK.

  Toppserien 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Leicester tapte viktige poeng

  Leicester fikk det ikke helt til å stemme i dagens kamp mot Norwich. Med uavgjort 1-1 tok den åtte kamper lange seiersrekken slutt her. Det betyr også at Liverpool nå har fått en ledelse på 10 poeng til «The Foxes». Også Chelsea misset viktige poeng i dagens kamp mot Bournemouth. Joshua Kings lag vant 1-0 på bortebane etter en VAR-avgjørelse. Dermed ligger Chelsea på en foreløpig fjerdeplass på tabellen i den engelske serien, 20 poeng bak serieleder Liverpool som forlenget sin rekke uten tap ytteligere med 2-0 over Watford. De røde er nå ubeseiret i 34 ligakamper.

  Premier League - Leicester City v Norwich City
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal