Hopp til innhold

Fellesforbundet forferdet etter VM-besøk

Myndighetene i Qatar hevder å ha avskaffet det omstridte kalafa-systemet for arbeiderne som skal bygge fotballstadionene til VM i 2022. Virkeligheten er derimot en annen, mener Fellesforbundet.

Qatar World Cup Qatars Prep

DÅRLIGE FORHOLD: Til tross for massivt press i ni år fratas fortsatt flere migrantarbeidere i Qatar passene sine når de kommer til landet.

Foto: Vadim Ghirda / AP

– I går kveld møtte vi en del bygningsarbeidere som kunne fortelle oss at de har ikke pass, de har ikke ID-kort og de har ikke fått lønn på flere måneder. Dermed er de fanget i Qatar.

Det sier nestleder i Fellesforbundet Steinar Krogstad.

Sammen med representanter fra bygnings- og fotballforbund fra de andre nordiske landene har han denne uken møtt arbeidere som bygger fotballstadioner til Qatar-VM i 2022.

– I Norge ville vi kalt det en form for moderne slaveri, sier Krogstad om historiene til de utenlandske arbeiderne i Qatar.

– Vi må sette trykk på Fifa og Qatars regjering, sier leder i den svenske fagforeningen Byggnads Johan Lindholm til Expressen.

Teorien på plass, men ikke praksisen

Siden Qatar ble tildelt fotball-VM i 2010 har landet vært under massivt press som følge av sin utnyttelse av migrantarbeidere. Kafala-systemet som har stått sterkt i landet beror seg på at arbeidstakeren gir fra seg passet sitt, og i praksis blir arbeidsgiverens eiendel.

Besøk i Qatar

MODERNE SLAVERI: Slik beskriver Steinar Krogstad (i midten) forholdene til migrantarbeiderne i Qatar. Sammen med fotballpresident Terje Svendsen (t.h) og Robert R. Hansen i LO (t.v.) har han denne uken snakket med flere som har det vanskelig i VM-landet.

Foto: NFF

I desember 2016 kom nyheten om at Qatar ville avskaffe kafala-systemet.

– Kafala-systemet skal byttes ut med et moderne, avtalebasert system som sikrer arbeidernes rettigheter og øker fleksibiliteten, forklarte arbeidsministeren i Qatar Issa bin Saad Al-Jafali al-Nuaimi til nyhetsbyrået AFP den gang.

I september 2018 varslet derimot Amnesty om at flere arbeidsmigranter ikke fikk lønn.

– Det vi opplever er at det er nok ikke alle arbeidstakerne som opplever den samme verden som myndighetene beskriver til oss, sier Krogstad.

Opplever endringer

I 2016 var Krogstad på en lignende tur med de andre nordiske fotballforbundene. Selv om han beskriver forholdene som «alvorlige», mener han at det har skjedd klare forbedringer siden sist besøk.

– Det har skjedd mest rundt endringer av regelverket. Så er det nok manglende kompetanse og kapasitet til å følge opp dette.

Denne oppfatningen deler fotballpresident Terje Svendsen som også var en del av den norske delegasjonen.

– Det er åpenbare utfordringer, selv om det har skjedd positive endringer siden 2016. Reformer er innført, og en del av arbeiderne har bedre bo- og arbeidsforhold. Men utfordringene er de store forskjellene blant arbeiderne. Kapasiteten til å følge opp reformer gjenstår, og dermed også faktiske endringer, sier Svendsen til NFFs hjemmesider.

Migrantarbeidere i Qatar

UTEN PASS: Under besøket møtte den nordiske delegasjonen rundt tretti filippinske arbeidere som manglet passet sitt. Det hadde arbeidsgiveren konfiskert. Her taler Ambet Yuson, generalsekretær i det internasjonale bygg og trearbeiderføderasjonen (BWI) til forsamlingen.

Foto: Steinar Krogstad / Privat

Får fortsatt ikke danne fagforeninger

Den nordiske delegasjonen har denne uken blant annet besøkt en av arbeidscampene der arbeiderne bor, og oppholder seg, når de ikke er på arbeid.

– Det er usikkert når strømmen er der, når vannet er der og så videre. På de arbeidscampene som er utenfor stadionutbyggingen er det nok litt kumligere forhold enn det vi så i dag, sier Krogstad.

Han beskriver dem som fortvilet, men samlet i fortvilelsen.

– Vi får et inntrykk av at det er et sterkt samhold mellom arbeidstakerne. Det er innsamling av mat til de som ikke har mottatt lønnen sin. Det er et samhold der de prøver å støtte hverandre.

Men dette samholdet får per januar 2019 ikke organiseres. I møte med qatarske myndigheter påpekte de nordiske landene at det var behov for arbeiderne å danne fagforeninger.

– Men så langt er de ikke villig til å gå, sier Krogstad oppgitt.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal