Fellesforbundet forferdet etter VM-besøk

Myndighetene i Qatar hevder å ha avskaffet det omstridte kalafa-systemet for arbeiderne som skal bygge fotballstadionene til VM i 2022. Virkeligheten er derimot en annen, mener Fellesforbundet.

Qatar World Cup Qatars Prep

DÅRLIGE FORHOLD: Til tross for massivt press i ni år fratas fortsatt flere migrantarbeidere i Qatar passene sine når de kommer til landet.

Foto: Vadim Ghirda / AP

– I går kveld møtte vi en del bygningsarbeidere som kunne fortelle oss at de har ikke pass, de har ikke ID-kort og de har ikke fått lønn på flere måneder. Dermed er de fanget i Qatar.

Det sier nestleder i Fellesforbundet Steinar Krogstad.

Sammen med representanter fra bygnings- og fotballforbund fra de andre nordiske landene har han denne uken møtt arbeidere som bygger fotballstadioner til Qatar-VM i 2022.

– I Norge ville vi kalt det en form for moderne slaveri, sier Krogstad om historiene til de utenlandske arbeiderne i Qatar.

– Vi må sette trykk på Fifa og Qatars regjering, sier leder i den svenske fagforeningen Byggnads Johan Lindholm til Expressen.

Teorien på plass, men ikke praksisen

Siden Qatar ble tildelt fotball-VM i 2010 har landet vært under massivt press som følge av sin utnyttelse av migrantarbeidere. Kafala-systemet som har stått sterkt i landet beror seg på at arbeidstakeren gir fra seg passet sitt, og i praksis blir arbeidsgiverens eiendel.

Besøk i Qatar

MODERNE SLAVERI: Slik beskriver Steinar Krogstad (i midten) forholdene til migrantarbeiderne i Qatar. Sammen med fotballpresident Terje Svendsen (t.h) og Robert R. Hansen i LO (t.v.) har han denne uken snakket med flere som har det vanskelig i VM-landet.

Foto: NFF

I desember 2016 kom nyheten om at Qatar ville avskaffe kafala-systemet.

– Kafala-systemet skal byttes ut med et moderne, avtalebasert system som sikrer arbeidernes rettigheter og øker fleksibiliteten, forklarte arbeidsministeren i Qatar Issa bin Saad Al-Jafali al-Nuaimi til nyhetsbyrået AFP den gang.

I september 2018 varslet derimot Amnesty om at flere arbeidsmigranter ikke fikk lønn.

– Det vi opplever er at det er nok ikke alle arbeidstakerne som opplever den samme verden som myndighetene beskriver til oss, sier Krogstad.

Opplever endringer

I 2016 var Krogstad på en lignende tur med de andre nordiske fotballforbundene. Selv om han beskriver forholdene som «alvorlige», mener han at det har skjedd klare forbedringer siden sist besøk.

– Det har skjedd mest rundt endringer av regelverket. Så er det nok manglende kompetanse og kapasitet til å følge opp dette.

Denne oppfatningen deler fotballpresident Terje Svendsen som også var en del av den norske delegasjonen.

– Det er åpenbare utfordringer, selv om det har skjedd positive endringer siden 2016. Reformer er innført, og en del av arbeiderne har bedre bo- og arbeidsforhold. Men utfordringene er de store forskjellene blant arbeiderne. Kapasiteten til å følge opp reformer gjenstår, og dermed også faktiske endringer, sier Svendsen til NFFs hjemmesider.

Migrantarbeidere i Qatar

UTEN PASS: Under besøket møtte den nordiske delegasjonen rundt tretti filippinske arbeidere som manglet passet sitt. Det hadde arbeidsgiveren konfiskert. Her taler Ambet Yuson, generalsekretær i det internasjonale bygg og trearbeiderføderasjonen (BWI) til forsamlingen.

Foto: Stein Krogstad / Privat

Får fortsatt ikke danne fagforeninger

Den nordiske delegasjonen har denne uken blant annet besøkt en av arbeidscampene der arbeiderne bor, og oppholder seg, når de ikke er på arbeid.

– Det er usikkert når strømmen er der, når vannet er der og så videre. På de arbeidscampene som er utenfor stadionutbyggingen er det nok litt kumligere forhold enn det vi så i dag, sier Krogstad.

Han beskriver dem som fortvilet, men samlet i fortvilelsen.

– Vi får et inntrykk av at det er et sterkt samhold mellom arbeidstakerne. Det er innsamling av mat til de som ikke har mottatt lønnen sin. Det er et samhold der de prøver å støtte hverandre.

Men dette samholdet får per januar 2019 ikke organiseres. I møte med qatarske myndigheter påpekte de nordiske landene at det var behov for arbeiderne å danne fagforeninger.

– Men så langt er de ikke villig til å gå, sier Krogstad oppgitt.

Siste nytt

 • Chelsea-manageren i trøbbel

  Onsdag bekreftet Englands Fotballforbund at det er opprettet disiplinærsak mot Chelsea-manager Maurizio Sarri. Italieneren ble sendt på tribunen under ligamøtet med Burnley på mandag. Han har frem til fredag med å gi tilsvar til anklager om usportslig oppførsel.

  Chelsea-manager Maurizio Sarri er anklaget for usportslig oppførsel
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Real kan senke Ødegaard-pris

  Real Madrid er villig til å reduere prisen på Martin Ødegaard, skriv avisa de Telegraaf.

  Ødegaard, som er utlånt til Vitesse, er ønska av Ajax. Real har hittil sett in prislapp på 20 millionar euro (over 190 mill kr) for nordmannen, og det er for dyrt for Ajax.

  Ødegaard
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Sharks klar for kvartfinale

  San Jose Sharks er videre i NHL-sluttspillet etter et ellevilt hockeydrama mot Vegas Golden Knights. Til slutt endte det med at hjemmelaget vant 5-4 etter forlengning og dermed 4-3 sammenlagt i kamper. Colorado Avalanche venter i kvartfinalen.

  Vegas Golden Knights v San Jose Sharks - Game Seven
  Foto: Ezra Shaw / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal