Hopp til innhold

Dette er Arsenals største tittelfiende

KOMMENTAR: Akkurat da Arsenal virket tryggere og mer stabile enn på lenge, presterte de å tape 4–0 mot Southampton. Ønsker de å vinne ligaen bør de kvitte seg med sin schizofreni.

Arsenal - Southampton

DET RAKNER: Nesten et år etter at «det snudde» for Arsenal i Southampton, raknet det, og det ble fire baklengs på Boxing Day

Foto: Alan Walter / Reuters

De kan trenes, drilles og forbedres, men Arsenal ser aldri ut til å la seg kurere helt.

Det knusende nederlaget i Southampton lørdag kveld var et kraftig tilbakefall. I dagene før hadde London-laget blitt beskrevet som tittelfavoritter der de lå på andreplass, to poeng bak Leicester og fire poeng foran Manchester City. De hadde nettopp slått City 2–1 i en potensiell nøkkelkamp på Emirates.

Den prestasjonen hadde vært utypisk Arsenal de siste 10 årene, men typisk Arsenal i 2015. De var klokere, skarpere og mer fleksible.

For ja, det har funnes tegn de siste 12 månedene på at Arsène Wenger har tilført laget flere av de kvalitetene som så mange har anklaget dem for å mangle siden «The Invincibles» vant klubbens foreløpig siste ligatittel i 2004.

Hver gang Arsenal har vært med i toppen, har de snublet grunnet karakteristiske feil: For få duellspillere, for naive, for svake, for sårbare.

Nå så de ut til å ha lært. Og så kollapset de mot Southampton.

Det kan ikke bare være Wenger som klør seg i hodet.

Den perfekte bortekampen

Arsene Wenger

KAN HAN GJØRE NOE? Arsenal-manager Arsène Wenger har fremdeles mye å gjøre med Arsenals stabilitet

Foto: Clive Gee / Ap

En noe deprimerende del av denne utviklingen er at det var nettopp såpeoperaen mot Southampton for rundt et år siden som ble startsignalet for Arsenal i 2015. Første nyttårsdag tapte de 2–0 på St Mary’s takket være defensive flauser og skandaløst keeperspill.

«Jeg kommer aldri til å glemme den kampen», sa Wenger forrige uke. «Det var vårt vendepunkt den sesongen. Det som forandret seg var at vi ble mer stabile defensivt».

Arsenal vant 11 av sine neste 12 ligakamper og Per Mertesacker sa i ettertid at de hadde terpet defensiv struktur. Høydepunktet kom da de vant 2–0 borte mot City ved å ha 35 prosent ballbesittelse. Sesongen før hadde de prøvd å kontrollere storkamper borte, men gått på smertefulle tap som 6–0 mot Chelsea, 5–1 mot Liverpool og 6–3 mot City.

Seieren mot City virket som en motreaksjon, spesielt etter tapet i Southampton. Nok var nok.

Sjelden hadde Arsenal vært så kontringsbaserte. Alle kvalitetene man hadde savnet var til stede: De lå tett og dypt uten ball, de var organiserte, konsentrerte, robuste. Det var nærmest en perfekt bortekamp. Kommentatorer som i årevis hadde slaktet Arsenal for å mangle nettopp dette, kunne ikke annet enn å hylle Wenger.

En rød buss

Senere viste det seg at Wenger hadde beveget seg mot denne stilen en liten stund, med suksess. Sky Sports viste en oversikt over de åtte Arsenal-kampene i ligaen med lavest ballbesittelse siden august 2003. Syv hadde blitt vunnet. Seks hadde funnet sted i 2013 og 2014.

Siden den bekmørke ettermiddagen på St Mary’s har Arsenal være ligaens mest stabile lag. De har hentet flest poeng i 2015. Og Wenger har fortsatt i samme spor.

I august tok franskmannen sin første seier over José Mourinho på 14 forsøk ved å slå Chelsea i Community Shield. Denne gangen var det Arsenal som hadde ballen minst og vant 1–0. Senere sutret Mourinho om at Wenger hadde «etterlatt sin fotballfilosofi i garderoben».

Dét burde Wenger ha tatt som et kompliment.

I ettertid tapte riktignok Arsenal på Stamford Bridge, med 10 mann, men i Nord-London har de slått Manchester United 3-0, Bayern München 2–0 og City 2–1. Spesielt seierne mot Manchester-lagene var like: Arsenal tok ledelsen i første omgang og forsvarte så resultatet.

Ballbesittelsen i de tre kampene var henholdsvis 38, 26 og 37 prosent. Dette var «nye» Arsenal.

Snublende rivaler

Olivier Giroud

FORTVILER: Olivier Giroud har scoret 12 ganger for Arsenal de siste 14 kampene. Men mot Southampton sprakk alt Arsenal har bygd opp det siste året

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Derfor virket det så åpenbart å utrope Arsenal til tittelfavoritter før helgen. De offensive kvalitetene var til stede, som vanlig i et Wenger-lag: Mesut Özil hadde 15 målgivende på 16 ligakamper, Olivier Giroud hadde 12 mål på 14 kamper, Theo Walcott var skadefri og Alexis Sánchez ville bli klar i januar.

Det var derimot det defensive som skapte tro. Petr Cech hadde tilført ro og vinnermentalitet. Héctor Bellerín hadde etablert seg som en av Europas mest lovende høyrebacker. Laurent Koscielny og Per Mertesacker dannet et solid stopperpar. Det store minuset var skaden til Francis Coquelin, og det forblir et mysterium hvorfor Wenger ikke hentet en ballvinner av høyt kaliber i sommer.

Likevel sto Arsenal med den delt beste defensive statistikken i ligaen, med 14 baklengs på 17 kamper.

Samtidig snublet rivalene i tur og orden. Chelsea var og forblir ute av bildet, United vaklet under Louis van Gaal og heller ikke City var i storform.

Det virket som Arsenals beste sjanse siden 2004.

Fra kunst til komedie

Lite ved denne situasjonen forandret seg i helgen. Chelsea sølte bort to nye poeng, United tapte sin tredje strake ligakamp, mens City alltid ville slå Sunderland uansett. Selv Leicester tapte. Dette gjenspeiler at Arsenal i bunn og grunn kjemper mot seg selv.

For mens få lag kan vinne alle kamper, var dette mer enn et tap. Det var hvordan alle de gode tendensene forduftet. Omtrent et år etter fadesen på St Mary’s var Arsenal tilbake der de startet.

Mens det er sant at de har forbedret seg i mellomtiden, er evnen til å variere mellom det grusomme og det geniale fortsatt intakt. Denne sesongen har de tapt 2–3 hjemme mot Olympiakos, for så å knuse United 3–0 fem dager senere på samme gress. De har tapt 3–0 mot Sheffield Wednesday, så banket Swansea 3–0 borte. Og nå en strålende seier mot City mandag, etterfulgt av marerittet på sørkysten lørdag.

Wenger sier de har blitt mer stabile, men bunnivået fortsetter å skremme.

Det som virkelig har endret seg, er heller potensialet til å vinne storkamper. Wenger har funnet en ny taktisk formel, og når alt fungerer er Arsenal kapable til hva som helst.

Dette gjelder imidlertid også den andre veien. Tittelsjansene lever selvsagt, men den største fienden forblir deres egne schizofrene tendenser.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland