Hopp til innhold

Drillo på hytta: – Jeg trenger tid på å godta at en epoke er slutt

SIGDAL (NRK.no): Egil «Drillo» Olsen innrømmer at han ble sjokkert av å få sparken. Søndag satte en forundret 71-åring seg ned på hytta for å mimre med kameraten Arne Scheie.

Arne Scheie og Egil Drillo Olsen

Egil Drillo Olsen dro rett på hytta etter sparkingen, og har ikke snakket med media etter pressekonferansen på fredag. Søndag morgen lot han kameraten Arne Scheie komme på besøk for å mimre om karrieren.

Foto: NRK

Egil Drillo Olsen

Egil Drillo Olsen har så mange fotballminner at det er vanskelig å rangere dem.

Foto: NRK

– Det er så mange øyeblikk. Det startet mot Italia på Ullevaal, sier Egil Olsen.

Det er ikke lett å stokke og stable 13 år med landslagsminner, men det har Drillo endelig fått tid til å gjøre.

Fotballprofessoren dro rett på hytta etter han overraskende ble bedt om å gå av som landslagstrener i slutten av forrige uke.

Han har ikke snakket med media siden pressekonferansen som tok halve Norge på senga.

Men søndag morgen fikk NRKs fotballkommentator Arne Scheie komme på besøk i Sigdal for å oppsummere karrieren.

Drillo: – Var nesten i sjokk

Scheie og Drillo har kjent hverandre godt i en årrekke, blant annet som kommentatorduo for NRK. Overfor kameraten avslører Drillo at også han ble tatt på senga av å miste jobben i forrige uke. For det er ingen tvil - Drillo var ikke forberedt.

– Jeg var nesten litt i sjokk da jeg fikk meldinga, sier Drillo fra godstolen.

Drillos tid er forbi. Egentlig skulle han brukt helga på å ta ut en ny landslagstropp, men sånn ble det ikke. Fredag gikk han på dagen. En lang og innholdsrik karriere er over. Arne Scheie har fulgt Egil Olsen tett i alle år. I dag møttes profilene på hytta til Drillo i Sigdal. Foto/ Redigering Nils Fredrik Røren

Se reportasjen fra Sportsrevyen: Arne Scheie møtte Drillo på hytta i Sigdal. Video/redigering: Nils Fredrik Røren.

Ikke fornøyd med at det tok slutt

Mannen som ble kjent for sine støvler fikk jobb i NFF etter sparkingen, og var usedvanlig diplomatisk på fredagens pressekonferanse. Men han var ikke glad for at det ble en så brå slutt.

– Jeg er ikke bitter, men jeg sitter fremdeles her med litt forundring. Jeg ser jo fortsatt fotball på TV, så alt er ikke forandret. Men jeg trenger nok litt tid på å godta at denne epoken er slutt, sier Drillo på spørsmål fra Scheie.

71-åringen er klar på at han ikke trenger trøst. Men han har fått overveldende respons. Mange tusen har takket for innsatsen på sosiale medier, blant annet på NRK Sports Facebookside.

Og mobilen har gått varm oppe på hytta i Sigdal.

– Jeg har aldri fått så mange SMSer som jeg har fått de siste dagene. Og de har faktisk vært 100 prosent utelukkende positive. Det har kommet meldinger fra mange gode venner, mange perifere og en god del som jeg aldri har hørt om, sier Drillo.

– Det er morsomt at folk setter pris på det jeg har gjort. Noen prøver å trøste meg og, men det er ikke nødvendig. Jeg klarer meg veldig fint uten å bli trøsta. Men hyggelig er det, sier eks-landslagssjefen og koster på seg et lunt smil.

Drømte ikke om å komme til 94-VM

Guiseppe Bergomi

Italias Guiseppe Bergomi får rødt kort på Ullevaal i 1991. Norge vant 2-1, og seieren satte igang en utrolig periode for det norske landslaget.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Han synes det er vanskelig å plukke ut sine beste minner fra landslagsjobben. Det er rett og slett for mange store øyeblikk.

– Jeg har hatt landslaget i 13 år. Det er ganske unikt bare det. Jeg lurer på om det er noen i Europa som har sittet lenger enn det i for samme nasjon. Og vi har aldri tapt mer enn vi har vunnet. Den statistikken hadde jeg håpet å fullføre, sier Olsen.

Når Scheie ber ham trekke frem enkeltminner, er han snar til å nevne 2-1-seieren over Italia på Ullevaal.

– Det var den første seieren vår mot en så stor idrettsnasjon. Det sitter veldig sterkt i minne, at vi slo et stjernespekket italiensk landslag på Ullevaal. Og det var fortjent. Det var liksom starten, sier Drillo - ikke helt med stjerner i øynene, men i hvert fall et glimt.

– Kampene i VM er spesielle, men likevel er nok det mest uvirkelige og største at vi kvalifiserte oss til VM i 1994. Kampen i Polen sendte oss til VM. Det var uvirkelig. Jeg husker jeg var på trekningen, vi var seedet som nummer fem. Jeghusker vi trakk England, Polen og Nederland. Jeg drømte ikke engang om å vinne den gruppa. Men det gjorde vi, sier Drillo.

Seieren mot England på Ullevaal i 1993 var spesiell.

– Da vant vi fortjent mot en stor nasjon. England har en spesiell tilhengerskare i Norge, så det er utrolig spesielt å slå dem, sier Olsen.

Video Bohinen scorer mot England

VIDEO: Lars Bohinen scorer mot England på Ullevaal i 1993.

Trodde ikke sine egne øyne i 98

Kjetil Rekdal

Kjetil Rekdal jubler etter straffen som ga seier mot Brasil i 1998. Drillo sier han hadde nerver nok til å se på.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Man kommer selvfølgelig heller ikke utenom fotball-VM i 1998, da Norge slo Brasil 2-1.

– Vi hadde forberedt oss godt, og var faktisk rimelig optimistiske før den kampen. Vi så at Brasil hadde svakheter. Vi hadde allerede begynt å bruke Interplay (analyseverktøy, journ.anm.), så vi hadde luket bort en del feil fra de to første kampene. Vi gjør en helt grei kamp, men det var ikke prestasjonen som gjorde kampen så spesiell, sier Drillo.

– At vi henter opp 1-0, det er fantastisk. Tore André scorer et fantastisk utligningsmål, og så det straffesparket, sier 71-åringen.

Han trodde nesten ikke sine egne øyne da han så at dommeren dømte straffe til Norge.

– Jeg satt i en vinkel da jeg så veldig godt at Tore André ble holdt i trøya. Jeg tenkte med én gang at «jøss, dette er jo egentlig straffespark, men det er jo ingen som får straffe på sånt lenger». Jeg fikk nesten sjokk da dommeren blåste, humrer fotballprofessoren.

Egil Drillo Olsen snakker med Arne Scheie om oppsigelsen på Torsdag. Foto: Nils Fredrik Røren

Se video: Drillo og Scheie om den overraskende oppsigelsen som landslagstrener.

Sliter med å trekke frem enkeltspillere

Norge gikk videre til åttendelsfinale, men der ble det 0-1-tap for Italia.

– Det er vanskelig etter en sånn opptur å ikke få en liten nedtur. Vi jobbet veldig bevisst med det, men gjorde en ganske dårlig kamp. Og det laget til Italia var ikke sånn voldsomt godt, så der hadde vi en gedigen mulighet til kvartfinale, sier Drillo.

– Hvilke spillere husker du best? spør Scheie.

– På 90-tallet hadde jeg veldig mange. Jeg kan ikke nevne alle. Rune Bratseth som var kaptein, og angrepsmessig og kreativt kommer du ikke utenom Tore André, som var helt enorm på sitt beste. Vi hadde så fin balanse den gangen, med Myggen som den kreative, Leo som den løpssterke og Reka som stod bak og kontrollerte, sier Drillo.

Husker tre nederlag best

Det har selvfølgelig vært en del skuffelser også. Det tar ikke like lang tid før 71-åringen kommer frem til sine tre største.

– Den første perioden min var det nok Tsjekkia på Ullevaal, da vi ga bort 1-0. Vi hadde vært det første laget som kvalifiserte seg til EM i England. Jeg ser fortsatt for meg den scoringen til Tsjekkia.

– I den andre perioden er det muligens kampen i Parken mot Danmark. Og Sveits-kampen sist kommer også et godt stykke opp på den lista der, sier Olsen.

Positiv på vegne av norsk fotball

Han har satt sitt varemerke på norsk fotball som kanskje ingen annen. Han har stor tro på etterfølgeren Per-Mathias Høgmo, som på mange måter er av samme skole.

– Jeg kjenner ham veldig godt, både som trener og som person. Jeg har hatt mye med Per-Mathias å gjøre. Vi snakker samme språk, selv om vi ikke har helt lik fotballfilosofi. Han kommer til å dyrke den stilen som NFF har meislet ut som den vi skal følge videre, sier Drillo, uten å påpeke det åpenbare - at det er hans egen filosofi som blir tatt videre.

Egil Drillo Olsen snakker med Arne Scheie om fremtidsutsiktene til norsk fotball. Foto: Nils Fredrik Røren

Drillo er optimistisk på norsk fotballs vegne.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland