NRK Meny
Normal

– Naturlig at Messis ord veier tyngst

Barcelona holdt møter med Luis Enrique og flørtet med flere av Europas topptrenere i jakten på Tito Vilanovas etterfølger. Men Lionel Messi (25) ville ha ukjente Gerardo «Tata» Martino (50) - og slik ble det.

Gerardo Martino og Lionel Messi

Gerardo Martino er et ukjent navn i Europa. Hjemme i Sør-Amerika har han imidlertid en høy stjerne - også hos verdens beste fotballspiller.

Foto: STRINGER/ARGENTINA / Reuters

Kun fire dager etter at Tito Vilanova offentliggjorde sin avskjed som Barca-trener, er en ny leder klar på Camp Nou.

Gerardo Martino

Gerardo Martino er ventet å bli offentliggjort som Barca-trener i løpet av uka.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

Allerede onsdag er det ventet at Gerardo Martino, en 50-åring fra Argentina, ankommer Barcelona for å signere en toårsavtale med katalanerne.

Klubben bekreftet ansettelsen i en pressemelding tirsdag formiddag.

Ansettelsen av «Tata», som han kalles i hjemlandet, smalt ned som en liten bombe over fotball-Europa mandag kveld.

Eksperter visste ikke hvem han var

– Det er veldig overraskende. Det var et navn jeg ikke kjente til for bare et par dager siden faktisk, sier Magnar Kvalvik, CMore-kommentator og ekspert på spansk fotball.

  • Hva tror du om ansettelsen av Gerardo Martino? Si din mening i kommentarfeltet under!

– Han var ikke lansert som en av hovedkandidatene til jobben en gang. Man ramset opp navn som André Villas-Boas, Marcelo Bielsa og Luis Enrique - ikke Martino, legger han til.

Nevnte Luis Enrique, en av Barcelonas tidligere storspillere, var høyaktuell for jobben - og ifølge Guardian skal Barcelona-ledelsen ha vært i møter med spanjolen. Enrique ble imidlertid presentert som Celta Vigo-trener i slutten av juni.

NRKs fotballspaltist og blogger, Thore Haugstad, visste knapt hvem Gerardo Martino var før ansettelsen. Haugstad, som skriver fotballkommentarer for NRK, var imidlertid en av dem som nevnte argentineren som en kandidat før avgjørelsen falt.

– Navnet er overraskende, men å ansette en ukjent trener, i hvert fall i europeisk sammenheng, er ikke spesielt overraskende for Barcelona. De siste trenerne klubben har hentet har gjerne vært mindre kjente navn. Fellesnevneren er at de gjerne er innovative og prinsippfaste - en beskrivelse som passer godt på Martino, sier Haugstad.

Ukjent og sterk merittliste

Luis Enriqué

Luis Enriqué har mer enn 200 kamper for Barcelona, og har tidligere trent Barcelonas B-lag. Nå leder han Celta Vigo.

Foto: MIGUEL RIOPA / Afp

Martino har aldri trent lag utenfor Sør-Amerika. Til gjengjeld har han gjort det bemerkelsesverdig bra på det latinamerikanske kontinentet.

50-åringen fikk sitt gjennombrudd som trener i Libertad fra Paraguay i 2002, før han overtok en annen klubb i samme liga, Cerro Porteno, året etter. Totalt endte det med fire seriegull fra 2002 til 2006.

Suksessen i den paraguyanske serien førte til at Martino ble tilbudt jobben som trener for landslaget til Paraguay det påfølgende året.

Martino ledet paraguyanerne til VM-sluttspillet i Sør-Afrika i 2010, der landet tok seg til en overraskende kvartfinale.

På veien til VM i Sør-Afrika, i 2007, rakk Martino også å bli kåret til Sør-Amerikas beste trener.

Den engasjerte mannen fra Rosario i Argentina beskrives som en særdeles intelligent trener, med klare retningslinjer for spillestil og formasjon.

– Slik jeg forstår det har han gått Bielsa-skolen (Marcelo Bielsa journ.anm.), som på sett og vis også Pep Guardiola gjorde. Det er en del felles grunnprinsipper i spillestilen - høyt press, stort ballinnehav og angrepsspill basert på individuelle ferdigheter, sier Kvalvik, og legger til:

– Jeg er likevel spent på om Barca vil spille med like høyt ballinnehav som tidligere. I fjor hadde Barca et snitt på 72 prosent ballinnehav i La Liga. Det skal det bli vanskelig å toppe. Jeg ser for meg at Martino står for en mer gjennombruddshissig fotball, sier Kvalvik.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gerardo Martino

Gerardo Martino avbildet utenfor sitt hjem i Rosario, Argentina mandag ettermiddag.

Foto: STRINGER/ARGENTINA / Reuters

Messi ville ha «Tata»

Etter VM-suksessen med Paraguay i 2010 gikk turen til Newell's Old Boys - et av Argentinas største klubblag og Lionel Messis barndomsklubb. Der hentet han nok et seriegull på første forsøk, og «Tata» har på kort tid skaffet seg legendestatus i klubben.

Nylig ble det presentert en statue av den karismatiske treneren utenfor Newell's hjemmebane i Rosario, etter at Martino sikret årets seriegull og semifinale i den søramerikanske varianten av mesterligaen, Copa Libertadores.

Og nettopp Messi har en sentral brikke i Barca-ansettelsen av Martino, skal vi tro ulike synsere i fotball-Europa.

Messi er blant Martinos største tilhengere, og har nylig snakket varmt om «Tatas» treneregenskaper.

– Jeg liker «Tata» Martino. Han er en glimrende trener. Lagene han trener spiller bra og han er høyt respektert, har Messi tidligere uttalt om sin nye sjef.

– Riktig valg

Haugstad tror Barcelona har gjort et klokt valg i «Tata».

– Jeg mener det er riktig av Barcelona å gå for en trenertype som Martino. Han har en ambisiøs spillestil, er kjent for å bruke samme formasjon som Barcelona har spilt de siste sesongene (4-3-3) og Messi virker å være fornøyd, sier Haugstad.

Haugstad har tidligere kommentert Lionel Messis voldsomme påvirkningskraft i gangene på Camp Nou.

– Det er umulig å si hvor mye Messi har å si, men jeg vet at Barcelona gjør mye for å holde Messi fornøyd. Spanske medier har skrevet at spillerne skal ha blitt spurt om hvem de ønsket seg som Vilanovas etterfølger, og da er det naturlig at Messis ord - lagets store stjerne - veier tyngst, sier Haugstad.

Martino blir den første utenlandske Barca-treneren siden Frank Rijkaard i 2008, og den første argentineren siden Cesar Menotti i 1983.

– Det er et overraskende valg, men når man ser på kontaktnettverket rundt Martino skjønner man at han kommer fra den samme skolen som flere av Barcelonas tidligere trenere, sier Haugstad.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.