Scheie og Løken har kåret årets lag

NRK sportens Arne Scheie og Karl-Petter Løken har tenkt seg fram til hvem som fortjener en plass på årets lag fra eliteserien.

Arne Scheie og Karl-Petter Løken

Arne Scheie og Karl-Petter Løken har tatt ut årets lag 2010

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

De to fotballekspertene er ganske enig i hvem de vil ha på årets lag fra eliteserien i fotball, men når de er uenige vinner Scheie fram med sine ønsker i kraft av sin lange erfaring. Vi tar oss den friheten til å omskrive hva Scheie selv sier i diskusjoner med landslagssjef Egil Olsen.

- Ja, ja, du har vel rett da Egil, pleier Scheie å si.

Denne gangen er det Scheies ord som får tyngde i diskusjonen.

Litt av grunnen til uenighetene skyldes formasjonene på lagene. Scheie foretrekker en 4-3-3-formasjon, mens Løken går for en 4-4-2-formasjon. Dermed får Scheie plass til en angriper mer, mens Løkens midtbane bli bedre besatt.

Man kan merke seg at serievinner Rosenborg får fire spillere på laget. Sølvvinner Vålerenga har tre spillere med, mens ingen andre lag har mer enn en på årets lag.

Er det spillere du savner på årets lag? Diskuter nederst i saken!

Les også:

Ingen over Lindegaard

lindegaard

Anders Lindegaard

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / SCANPIX
Tom Høgli

Tom Høgli

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIX
Vadim Demidov

Vadim Demidov

Foto: Fame/RBK
Frode Kippe

Frode Kippe

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Michael Dorsin

Michael Dorsin

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Rosenborgs Anthony Annan

Anthony Annan

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Markus Henriksen

Markus Henriksen

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Mohammed Fellah

Mohammed Fellah

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Vålerengas Luton Shelton

Luton Shelton

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Mohammed Abdellaoue

Mohammed Abdellaoue

Foto: Stian Lysberg Solum / Afp
Erik Huseklepp
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

På keeperplassen er de i alle fall helt enige om hvem som fortjener plassen. Aalesunds Anders Lindegaard er det soleklare valget til begge.

- Er kanskje Skandinavias beste keeper og har hatt en fantastisk utvikling etter at han kom til Aalesund, sier Scheie.

- Han har vært jevnt bra, Manchester United er interessert og han har blitt dansk landslagskeeper. Sahlmann i Tromsø og Örlund i Rosenborg har også vært bra, men Lindegaard har vært hakket bedre jevnt over, sier Karl-Petter Løken.

Høgli og Dorsin

Backplassen er de to også helt enige om. Tromsøs landslagsback, Tom Høgli, får plassen på høyrebacken, mens Rosenborgs svenske landslagsback, Mikael Dorsin, blir valgt på den andre siden.

- Solid er vel det ordet som dekker Høgli best, og jeg kommer ikke på noen andre som kan ta opp konkurransen med Dorsin om den plassen, sier Scheie.

- Høgli har vært den jevneste og mest stabile på den plassen gjennom sesongen. Rosenborgs Mikael Lustig er kanskje bedre offensivt, men Høgli er jevnere og bedre defensivt. Dorsin er det åpenbare valget på denne andre backen, forklarer Løken.

Forskjellige stoppere

På stopperplassene er de to ekspertene helt uenige i hvem som bør med på laget. Begge har med en stopper fra Rosenborg, men de har valgt seg ut forskjellige kandidater. Scheie faller ned på Vadim Demidov, mens Løken har plukket ut danske Kris Stadsgaard som forlot trønderne til fordel for spanske Malaga i sommer. I tillegg velger Scheie seg Frode Kippe, mens Løken holder på Tromsøs Miika Koppinen.

- Demidov har et internasjonalt tilsnitt og det er ikke uten grunn at spanske Real Sociedad nå henter ham. Kippe har vært veldig viktig for Lillestrøm.

- Koppinen og Stadsgaard spiller begge på lag som har sluppet inn lite mål og ville trolig blitt en bra stopperpar hvis de hadde spilt sammen, mener Løken.

Annan årets beste spiller

Antony Annan og Markus Henriksen fra Rosenborg får følge med Vålerengas Mohammed Fellah på midtbanen på årets lag.

Fellah og Annan ble valgt av begge ekspertene, mens Henriksen stod på innbytterlisten til Løken. De er skjønt enige om at Annan var den spilleren som måtte med på laget.

- Annan er den spilleren i eliteserien med det høyeste internasjonale snittet. Det så man både i eliteserien og da han spilte for Ghana i VM, sier Scheie.

- Annan er årets spiller i eliteserien og er selvskreven på årets lag. Han gjør få feil og har vært en viktig årsak til at Rosenborg i år vinner gull, sier Løken.

Fellah får også plass på laget.

- Han har det meste med teknikk, overblikk og avslutninger. Og han har en stil som passer bra inn i mønsteret til Martin Andresen. Jeg kunne også tatt med lagkameraten hans Harmeet Singh, men fikk ikke plass i elleveren, sier Scheie.

- Et litt dristig valg, men han har prestert ting på sitt beste som ingen andre midtbanespillere i eliteserien har gjort. Han kan sikkert bli jevnere og bedre defensivt, men han er en artist på sitt beste, sier Løken.

Årets funn

Markus Henriksen debuterte på Rosenborg i fjor, men det er i år han virkelig har fått vist seg frem. Sju mål i serien, hvor mange av dem har vært av det flotte slaget har bidratt til at de aller fleste har fått øyene opp for den kraftfulle 18-åringen.

- Henriksen er årets funn i eliteserien. Har etablert seg på klubblaget og har også debutert på landslaget. Nå må han ta nye steg og kan bli en av de beste gjennom tidene hvis utviklingen fortsetter, sier Scheie.

Den gamle Rosenborg-spilleren, Karl-Petter Løken, finner ikke plass til Henriksen selv om han har en plass mer på sin midtbane. De plassene gir han til Branns Petter Vaagan Moen og Vålerengas Luton Shelton.

- Vaagan Moen har vært den store beholdningen i et lag som ble nummer 13. Han har scoret mange mål. Alternativer kunne vært Moldes Magne Hoseth eller Rosenborgs Markus Henriksen, men jeg føler likevel at Vaagan Moen fortjener plassen, sier Løken.

Shelton med

Luton Shelton scoret 12 mål for Vålerenga i serien og kommer med på laget, men Scheie mener han bør være i angrepet.

- Han har en enorm fart og har hatt sitt gjennombrudd i Vålerenga denne sesongen, sier Scheie.

- På sitt beste er han veldig bra. Han er rask og målfarlig, istemmer Løken.

Med seg i angrepet får han sin tidligere lagkamerat Mohammed Abdellaoue og Branns Erik Huseklepp.

Løken ville hatt med seg toppscorer Baye Djiby Fall fra Molde, men får ikke viljen sin denne gangen heller.

- Jeg er svak for Huseklepp og synes at han har spilt en bra sesong i Brann. Han kan enda mer og kunne scoret flere mål, men han har hatt mange assist og har spilt på et lag som ikke har prestert bra i år.

- Moa er årets beste midtspiss selv om Fall i den siste serieomgangen til slutt knep toppscorertittelen. Moa scoret 15 mål på 20 kamper, mens Fall brukte hele sesongen på å score ett mer, argumenterer Scheie for valget sitt.

Eggen/Hamrén har vunnet

Årets trener blir en delt tittel til Rosenborg-duoen Erik Hamrén og Nils Arne Eggen. Dette var også Scheies valg.

- Det har vunnet, og det går ikke an å argumentere mot det, sier Arne Scheie.

Løkens valg var treneren for overraskelseslaget Haugesund. Jostein Grinhaug førte det nyopprykkede laget til en 6. plass på tabellen etter at de blant annet bare tapte en kamp på hjemmebanen gjennom hele sesongen.

- Hva han har fått ut av laget og hvordan han framstår, har imponert meg. Han virker som en bunnsolid, ryddig og sympatisk type som ikke er redd for å si i fra om ting ikke er så bra også. Uwe Rösler har også gjort en veldig bra jobb etter at han overtok i Molde, sier Løken.

Nils Arne Eggen tok over midtveis i sesongen for Erik Hamrén som ble svensk landslagssjef

Nils Arne Eggen tok over midtveis i sesongen for Erik Hamrén som ble svensk landslagssjef

Foto: Nygård, Kim / Scanpix

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Maanum spilte siste ti da Arsenal økte ligaledelsen

  Etter å ha ligget under 0-1 til pause mot Brighton, snudde Arsenal kampen og økte ligaledelsen. Norske Frida Maanum fikk ti minutter da London-laget vant 2-1.

  Arsenal var det beste laget fra start, men havnet under 0-1 hjemme da finske Emma Koivisto sendte Brighton i ledelsen etter 15 minutter. Det var også stillingen til pause. Etter hvilen var derimot London-laget overlegen, og to kjappe mål fra Vivianne Miedema og Bethany Mead i det 55. og 61. minuttet, sikret Arsenal seieren.

  Norske Frida Maanum startet kampen på benken, men ble byttet inn åtte minutter før ordinær tid. Det var hennes 12. ligakamp for Arsenal, siden overgangen fra svenske Lindköpings i juli i fjor. Den 22-årige midtbanespilleren har så langt presterte godt for hovedstadsklubben, med fire mål på 25 kamper.

  Med kveldens seier over Brighton, økte Arsenal-kvinnene ledelsen med fire poeng ned til byrival Chelsea, som har én kamp mindre spilt. Arsenal har etter tolv ligarunder kun ett tap, og står med 29 poeng. (NTB)

  Women's Super League - Arsenal v Everton
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Iran klar for Qatar-VM

  Iran ble den 14. nasjonen, og den første fra Asia, til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar etter å ha slått Irak 1-0 hjemme torsdag.

  Porto-spissen Mehdi Taremi ble den store helten da han i det 48. minuttet sendte Iran til sitt sjette VM-sluttspill, foran 10.000 tilskuere på Azadi stadion i Teheran. Med torsdagens 1-0-seier over Irak, har iranerne etter sju kamper tatt 19 av 21 mulige poeng i kvalifiseringen.

  Ifølge nyhetsbyrået AP var 2000 av de 10.000 fremmøtte på tribunen kvinner. Det var første gang på 2,5 år at kvinner fikk gå på fotballkamp med herrelandslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kambodsja i oktober 2019, var det første gang siden 1981 at kvinner i Iran fikk rett til å kjøpe billetter til en fotballkamp. (NTB)

  WCUP Iran Iraq
  Foto: Vahid Salemi / AP
 • Ekvatorial-Guinea videre etter straffesparkkonkurranse

  Ekvatorial-Guinea er klare for kvartfinale i afrikamesterskapet i fotball etter å ha slått Mali i straffesparkkonkurranse. Det var målløst etter 120 minutter spill.

  Begge lag brente to av de første fem straffene, og senere bommet Malis Falaye Sacko. Dermed røk hans lag ut av turneringen.

  Ekvatorial-Guinea får bryne seg på Senegal i kvartfinalen.

  Africa Cup of Nations - Round of 16 - Mali v Equatorial Guinea
  Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters