Høgmo om de nye EM-reglene: – Spenningen vil leve lengre

ULLEVAAL (NRK.no): Norge kan bli knust av både Italia og et annet lag i EM-kvalifiseringen - og likevel gå til EM i Frankrike i 2016.

Per-Mathis Høgmo

Per-Mathis Høgmo hevder han ikke kommer til å tilpasse taktikken til det nye systemet som gjør at også gruppetoerne går direkte til EM.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

For første gang går alle gruppetoerne pluss den beste treeren videre fra EM-kvalifiseringen. Resten av treerne får spille play off.

Tidligere var det kun gruppevinneren som gikk direkte til mesterskapet.

– Dette gjør at spenningen vil leve lenge for langt flere lag enn tidligere, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo til NRK.no.

Sannsynligvis blir Norge ett av dem.

Italia, som Norge starter kvaliken mot på Ullevaal tirsdag kveld, er gruppefavoritt. Bak «Azzurri» er det ventet at Kroatia og Bulgaria vil gi Norge hard kamp om de to neste plassene.

Nordtveit endrer taktikk

Per Ciljan Skjelbred

Det var god stemning på den siste landslagstreningen før Italia-kampen. Her er det Norges ferske kaptein Per Ciljan Sjelbred som er midtpunktet.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Høgmo legger ikke skjul på at den defensive biten blir viktig i de ti kvalifiseringskampene som nå venter, spesielt mot sterke Italia. Midtstopper Håvard Nordtveit blir dermed en av de viktigste brikkene på det norske laget.

Før Italia-kampen røper 24-åringen at han går inn i denne kvaliken med en helt annen taktikk enn han har hatt i de to forrige kvalikene - hvilket innebærer at han tvinger seg selv til å ikke tenke på den ekstra gode EM-sjansen Norge nå har.

– I de to siste kvalikene har jeg tenkt langsiktig og det har ikke gått så bra, så nå har jeg skiftet strategi og tenker kamp for kamp slik jeg gjør på klubblaget, sier Nordtveit og forklarer:

– Det er viktig å ikke tenke på om Malta-kampen blir en sikker trepoenger eller en vanskelig kamp nå. Nå er det Italia som gjelder.

Vil ikke «safe»

Da Høgmo erstattet Egil Olsen for ett år siden sa «Drillo» at det ville være en katastrofe om Norge ikke kom til EM i 2016 med den nye ordningen.

Høgmo hevder på sin side at «Nye Norge» ikke kommer til å safe inn en annenplass i gruppa.

– Vi ønsker å optimalisere hver enkelt kamp, både på kort sikt og selvfølgelig i et utviklingsløp. Så svaret på det er nei, sier Høgmo på spørsmål om han kommer til å legge opp taktikken etter at også toerne nå er sikret EM-plass.

Kamper seks dager på rad

Det er imidlertid ikke bare antall lag i EM som har økt, det har også blitt flere kampdager. Nå kan du se EM-kvalifisering seks dager på rad.

Dét liker Høgmo.

– Jeg vil berømme UEFA for måten de har organisert turneringen på. Det er meget spennende, sier Norges landslagssjef.

Tidligere ble de fleste kvalifiseringskampene spilt på fredager og tirsdager, nå er de fordelt over tre til seks dager etter hverandre.

I denne første kvalifiseringsrunden spilles det kamper for eksempel både søndag, mandag og tirsdag. I neste runde, som spilles i oktober, blir det kvalifiseringskamper hver dag fra 9. til 14. oktober.

Slik blir det også neste høst, enten Norge er blant de to beste i gruppen eller ikke.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp