Tidligere suksessmører om OL-kollapsen: – Dette kunne vi før

SOTSJI (NRK.no): Hviterrussernes norske smører Ivar Michal Ulekleiv var livredd for ressursforskjellene før han reiste til OL. Nå er han mest overrasket over den norske kollapsen. Selv har han allerede smurt gullski to ganger i OL - med minimale ressurser.

Ivar Michael Ulekleiv

Ivar Michal Ulekleiv var i en årrekke smører for Norge og han er sett på som svært dyktig. Før sesongen gikk han imidlertid til Hviterussland.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

De norske skiskytterne har ikke hatt optimale ski så langt i OL.

Fredag kveld toppet det seg da landslagstrener Egil Gjelland sa at Tora Berger uansett ikke hadde vunnet gull siden skiene var for dårlige.

Tora Berger ble nummer 16 på fredagens normaldistanse.

Tora Berger ble nummer 16 på fredagens distanse.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Jeg er fryktelig overrasket, sier Ivar Michal Ulekleiv om den norske smørebommen.

Han har tidligere vært en av Norges meste anerkjente smørere og smurte de norske gullskiene både i Nagano- og Salt Lake City-OL.

Nå jobber han for Hviterussland og smører skiene til den dobbelte gullvinner Darja Domratsjeva - som knuste de norske skiskytterne både på jaktstarten og 15-kilometeren i OL.

– Norge har kunnskapen

Nå ser han det norske apparatet fra utsiden og fatter ikke hva de holder på med.

– Norge har kunnskapen. Dette er ting vi hadde styr på før, sier han og tenker på sliping og preparering av ski til påskeføret som er i OL.

Domratsjeva

Hviterussiske Darja Domratsjeva jubler etter OL-gullet på 15-kilometeren fredag.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Før mesterskapet var det mye snakk om sliping av ski for å få best mulig gli på det utfordrende føret som ventet i Kaukasus-fjellene. Norge fraktet derfor ekslusive slipemaskiner til bunn av fjellet for å være best mulig skodd.

Ifølge Ulekleiv har ikke Hviterussland én eneste slipemaskin i OL. Det har de rett og slett ikke råd til. De må klare seg med fabrikkslipen og håndrilling av skiene.

Tolv år gamle metoder

Den tidligere norske suksessmøreren jobber med et langt mindre budsjett enn kollegaene i den norske leiren. De 200 000 kronene hviterusserne bruker på skismurning i året er den største kostanden. Norges apparat koster millioner.

Likevel hadde hviterusserne mye bedre ski på kvinnenes 15 kilometer fredag. Det ga dem gull og bronse.

– Det er gammelt nytt det vi driver med. Tolv år gamle ting som fungerer som bare det, sier Ulekleiv.

– David mot Goliat

Ulekleiv forteller at han var svært skeptisk til hvordan OL ville gå da han reiste til Sotsji. Han visste godt hvor lite ressurser Hviterussland har sammenlignet med Norge og de andre store nasjonene.

– Jeg var livredd da jeg reiste hit og sa at det kom til å bli Davids kamp mot Goliat, men vi har greid oss likevel, sier han med et bredt smil.

Hviterussland står så langt med to gull og én bronse i skiskyting. Norge har ett gull og ett sølv.

Varierende vær

Nå håper Ulekleiv på varierende vær videre i OL.

– Da har de (Norge, journ. anm.) nemlig ingen fordeler av å ha slipemaskiner, siden de da ikke får slipt de beste skiene, forklarer han.

Morten Hegle Svendsen

Smøresjef for de norske skiskytterne, Morten Hegle Svendsen.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Hittil har det imidlertid vært to uker med stabilt vær på OL-stadion og da skulle Norge normalt hatt en kjempefordel overfor de andre nasjonene, ifølge UIekleiv.

De har hatt tid både før og under mesterskapet til å teste ski med ulik slip.

Derfor fatter ikke Ulekleiv hvordan det er mulig at Norge ikke har klart å utnytte det bedre.

– Jeg vet ikke, sier han på spørsmål om hvordan det er mulig.

Han erkjenner imidlertid at det er svært vanskelig å treffe perferkt med skiene til skiskytterne i OL, siden konkurransene går på kvelden når det er kaldt, og mye av skitestingene foregår i varmen på dagtid.

Hemmeligheter

Gjennom et samarbeid mellom Norges skiforbund, Norges skiskytterforbund og Olympiatoppen (OLT) har Norge satset massivt på å ha best ski under OL. Ifølge Olympiatoppens nettside er prosjektet «Ski 2014» et av de største OLT noen gang har gjennomført.

Likevel blir Norge fragått i løypene.

Sjefssmører for skiskytterne, Morten Hegle Svendsen, hevder imidlertid han vet hva som er galt.

– Vi har helt klart en formening om hva vi skal gjøre og vi skal bruke hviledagen i morgen godt, sier han til NRK.

Om Ulekleivs suksess i smørebua sier han følgende:

– Han gjør det på sin måte og vi gjør det på vår måte. Han har sikkert noen hemmeligheter, men det har vi også.

Siste nytt

 • Utslått på 400 meter i VM

  Henrik Christiansen startet svømme-VM med 400 meter fri natt til søndag, men det gikk ikke helt som ønsket i bassenget i Sør-Korea. Nordmannen ble bare nummer seks i det femte heatet, og med den 10. beste tiden tok han seg ikke til finalen. Tiden var 3.46,99.

  – Det var kjedelig. Jeg ville svømme mye fortere og det kjentes ikke bra. Under løpet kjente jeg at det ikke var noe superløp, og det er seks tideler over pers. De tidelene trengte jeg for finale. Det er veldig surt, sier han til SVT.

  Christiansen svømmer også 800m fri og 1500m fri i VM. Heller ikke Tomoe Hvas tok seg til finalen på 50 meter butterfly i natt.

  Henrik Christiansen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen VM-klar etter «pers»

  Henrik Ingebrigtsen satte personlig rekord på 5000 meter med 13:15.38 under et stevne i Heusden i Belgia lørdag. Han forbedret sin egen rekord fra 13:16.97.

  Tiden er over 13 sekunder bak lillebror Jakobs norske rekord, som ble satt i London lørdag.

  Henrik Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Norske medaljer i U20-EM

  Pål Haugen Lillefosse vant gull i stav i U20-EM i svenske Borås lørdag. Lillefosse var den eneste som gikk over 5.41 og vant dermed sitt andre EM-gull. 18-åringen vant også U18-EM i fjor. I tillegg kom Markus Rooth på tredjeplass i tikamp.

  Norgesmesterskapet i friidrett 2016.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal