Hopp til innhold

– Nå får Domratsjeva gode ski

ØSTERSUND (NRK.no): Tora Berger mener sin argeste konkurrent har gjort et skup ved å knytte til seg nordmannen som fikset gullskiene til Ole Einar Bjørndalens i Salt Lake City-OL.

Tora smører

Her smører Ivar Michal Ulekleiv skiene til Darja Domratsjeva. Hun har lenge vært Tora Bergers (innfelt) argeste konkurrent.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Domratsjeva

Darja Domratsjeva vil være blant Tora Bergers aller største konkurrenter denne sesongen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hun vil vel ha den beste hun også, og da er det bare naturlig at hun velger Ivar. Jeg kjenner han som en god smører, sier Tora Berger til NRK.no.

  • Se kvinnenes 15 kilometer direkte på NRK2 og NRK.no fra klokken 17.10!

47 år gamle Ivar Michal Ulekleiv startet for kort tid siden som smører for Bergers argeste konkurrent - hviterussiske Darja Domratsjeva.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

Ulekleiv er fra Dombås, hjemtraktene til Berger, og de to kjenner godt til hverandre. Frem til nå har ikke Berger sagt hva hun synes om at nordmannen hjelper hennes største konkurrent.

– Det hadde vært trivelig å ha hatt han på laget vårt, men vi har gode smørere, sier Berger til NRK.no.

15 år for Norge

Ulekleiv er en gammel kjenning i det norske skiskyttermiljøet etter å ha hevet sin smører-lønn der i om lag 15 år.

Han er mannen som sørget for gullski til Halvard Hanevold og Ole Einar Bjørndalen i Nagano-OL, et mesterskap der nordmennene skilte seg ut med særdeles gode ski.

Fire år senere smurte han OL-skiene til Bjørndalen i Salt Lake City. Det endte med fire gull.

– Ingen fiende

– Jeg er ingen fiende og håper også at Tora gjør det bra, men hun har vunnet så mye at jeg håper vi kan dele litt på det nå, gliser Ulekleiv når NRK.no møter han i den hviterussiske smøreboden et steinkast unna skistadion i svenske Østersund.

Han står lent over en ski og måker vekk hvitt glider fra den sorte sålen. På oversiden av skien er det klistret på et bilde av hviterussernes OL-håp Darja Domratsejeva som i fjor endte på andre plass i verdenscupen bak Berger.

Nå er den hviterussiske kvinnen revansjesugen

Ivar Michal Ulekleiv

Ivar Michal Ulekleiv har smurt Norge til suksess i mange år, men nå skal han hjelpe en norsk rival.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Jeg var ikke hundre prosent fornøyd med resultatene i fjor og er veldig motivert for å slå Tora. Rennene her i Østersund vil vise om jeg er blitt bedre, sier Domratsjeva til NRK.no.

Om sin nye norske hjelper sier 27-åringen følgende:

– Vi startet nettopp å jobbe med Ivar og håper han vil være en god hjelp for teamet vårt, det er ikke noe problem at han er venn med Tora.

Million-forskjell

Ulekleiv forteller om en ganske annen hverdag i det hviterussiske smøreteamet enn det han er vant med fra Norge.

Da han kom dit visste for eksempel ikke teamet hvordan de skulle bruke slipemaskinene som er essensielle for å få gode ski, noe nordmannen forsiktig omtaler som «en utfordring».

– Norge har brukt et titalls millioner på ski og systemet rundt, mens hviterusserne fortsatt ikke har brukt sin første million, sier Ulekleiv mens han setter Domratsjevas ski tilbake i stativet.

Onsdag håper han de løfter den hviterussiske kvinnen frem til seier på 15-kilometeren i Østersund – sesongens første individuelle verdenscuprenn. Men først må Ulekleivs nabo overlistes.

– Det er selvsagt viktig å ha gode ski, men det aller viktigste er løperen som står oppå dem, påpeker Berger.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal