Hopp til innhold

FN-ekspert om russisk utestengelse: – Hvordan hjelper dette ukrainerne?

FNs spesialrapportør ber IOC slippe til russiske utøvere uavhengig av om de støtter krigen mot Ukraina.

APTOPIX Russia Putin Olympics

FEIRET OL-PRESTASJONENE: Isdanser Nikita Katsalapov, Russland-president Vladimir Putin, langrennsløper Denis Spitsov og kunstløper Kamila Valijeva feiret med musserende under en mottakelse i Kreml etter Beijing-OL.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

– Dette er ikke en gråsone. Det er direkte diskriminering kun på bakgrunn av nasjonalitet, sier Alexandra Xanthaki til NRK.

Xanthaki er jussprofessor innen menneskerettigheter ved Brunel-universitetet i London og spesialrapportør for kulturelle rettigheter i FN. I fjor høst sendte hun, som én av to uavhengige FN-eksperter, et varsel til Den internasjonale olympiske komité (IOC).

De mente at IOC brøt menneskerettighetene.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, leder av Norges utøverkomité og IOC-medlem, ga uttrykk for at kravet om ikke-diskriminering er ufravikelig i et omstridt møte, som satte fyr på debatten i Norge.

Les også Her er det omdiskuterte innlegget til Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, VM 2019

Nå brukes FN-brevet som et argument for å oppheve utestengelsen av russiske og belarusiske utøvere. Da Xanthaki uttaler seg om saken, er hun krystallklar:

– Å blande regjeringer med individer er en veldig, veldig dårlig idé, sier Xanthaki, som understreker at hun fordømmer Russlands ulovlige krigføring i Ukraina.

Alexandra Xanthaki

SPESIALRAPPORTØR: Alexandra Xanthaki.

Jussprofessor ved Universitetet i Oslo, Trond Solvang, er sterkt uenig i flere av synspunktene som fremmes. Han har ekspertise innen idrettsjuss og beskylder Xanthaki for å føre en virkelighetsfjern argumentasjon.

Vi må være nyanserte

– Mange av dem har stillinger i den russiske hæren. Kan man da skille det fra å være koblet til staten? spør NRK.

– Ja, det kan man. For det første er det mange utøvere fra mange land som er en del av hæren. Det er mange stater som gjennom organene sine har brutt menneskerettighetene. Burde vi ekskludere dem? Det har vi ikke gjort, sier Xanthaki.

Les også Jacobsen snakker ut om IOC-bråket: – Begynner å stille spørsmål ved alt man har gjort

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Hun kaller utøverne kulturelle aktører og mener vi må skille mellom dem og staten.

– Hvis disse menneskene som er forpliktet til å krige blir bedt om å krige, men ikke drar for å krige, så vil de møte på konsekvenser, ikke sant? Det er ikke gjennom fri vilje de ønsker å krige. Vi må være nyanserte og vi må beholde proporsjonalitet.

Gode prestasjoner i OL blir belønnet med militære opprykk. Noen uker etter invasjonen, deltok flere utøvere på en feiring av den ulovlige Krym-annekteringen. De har også blitt feiret i Kreml.

Russian President Vladimir Putin attends a meeting with gold medallists of the 2022 Beijing Winter Olympics in Moscow

UTESTENGTE: Aleksej Tsjervotkin, Mark Kondratjuk, Nikita Katsalapov, Kamila Valijeva, Viktorija Sinitsina, Vladimir Putin, Anastasija Misjina, Veronika Stepanova, Denis Spitsov og Aleksandr Galljamov er – enn så lenge – ikke klarert for fremtidig OL-deltakelse. Her er de under en seremoni i Kreml fra slutten av april.

Foto: SPUTNIK / Reuters

Det mener FNs spesialrapportør ikke er gode argumenter for utestengelse. Hun mener det går mot et viktig prinsipp: Forbudet mot direkte diskriminering.

– De lever i en illusjon

Argumentasjonen forbauser Solvang. Han mener det må antas at militære er lojale til sitt lands militærpolitikk.

De lever i en illusjon om at deres syn ikke skal ha politisk virkning – IOC skjønner selvsagt slikt. De har fordømt Russlands krigshandlinger, og de har sanksjonert russiske myndighetspersoner. Enkeltindivider kan ikke uten videre løsrives fra sin nasjonale rolle.

Les også Skiskytterprofil ledet Putins propagandashow: – Veldig sjokkerende

Xanthaki påpeker at det er nettopp det internasjonale menneskerettigheter skal gjøre, nemlig å skille individene fra statene. Hun understreker at hun håper synspunktene hennes har en politiske påvirkning.

FN-eksperten: – Hvor skal vi trekke linjen?

IOC skrev i sin uttalelse at deltakerne fra Russland og Belarus ikke ville få delta med mindre de oppfylte ulike krav. FN-ekspertene mener det er en dårlig idé. Hun stiller spørsmål ved hvor linjen skal trekkes og refererer til at flere nasjoner bryter menneskerettighetene.

– Det er direkte diskriminering utelukkende på bakgrunn av nasjonalitet. Ingenting annet, sier Xanthaki med klar røst.

Solvang kaller synspunktene for ytterliggående. Han er dundrende klar på at vurderingene ikke er sort-hvitt og mener hun spiller seg selv utover sidelinjen. IOC har allerede gjort det klart at nøytralitetskriterier innføres.

Dermed innser de at slik forenklet tenking fra menneskerettshold ikke lar seg realisere, sier Solvang.

Trond Solvang

NORSK PROFESSOR: Trond Solvang.

Solvang: – Realitetsbrist

Russland har i løpet av de siste 15 årene brutt den olympiske freden ved tre anledninger. Xanthaki er likevel klar på at det kun kan sanksjoneres mot stat.

Ved å ekskludere disse utøverne og kulturelle aktørene, så angriper man individer fra et land som allerede angriper menneskerettighetene deres:

– Hvordan hjelper dette ukrainerne? Hvordan hjelper dette den fremtidige respekten for menneskerettigheter og reduksjonen av ulovlige kriger?

Les også Ukrainske utøvarar i sorg etter IOC-uttalen: – Ver så snill, dette handlar om liv

Dmytro Pidrutsjnyj, IOC-president Thomas Bach og Vladimir Putin.

Solvang stusser over FN-ekspertens retoriske motspørsmål. Han peker på at den grunnleggende tanken handler om å forhindre bruk av nasjonale idrettshelter i nasjonal propagandaøyemed.

Hvis denne eksperten mener at slik tankegang, representert ved IOC og internasjonal idrett fram til nå, ikke har noe for seg, er det jo oppsiktsvekkende, og belyser hennes realitetsbrist, og at hun nettopp agerer politisk ved å ytre seg slik, sier Solvang.

Les også Russiske stjerner manipulerte vekk krigssymbol etter Putin-show: – Taktisk

Averina med ring

Utsagnet får FN-eksperten til å fyre tilbake:

Det er bemerkelsesverdig at forestillingen om og formålet med internasjonale menneskerettigheter er fullstendig forbigått her, spesielt i et liberalt demokrati!

Fordømmes av Ukraina

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har fordømt en mulig russisk retur. Han har fått støtte fra de baltiske statene, de nordiske landene og Polen. Samtidig har Det hvite hus og USAs olympiske komité stilt seg bak IOC.

– Alle i verden er sjokkert over det som foregår i Ukraina. Jeg forstår hvorfor de er imot denne avgjørelsen, men avgjørelser internasjonalt eller nasjonalt tas ikke på bakgrunn av offerets følelser, sier Alexandra Xanthaki – og kommer med et eksempel:

– Vi spør ikke moren til et myrdet barn om skjebnen til morderen. På samme måte, selv om vi er imot mord, så må vi være sensitive med tanke på Ukraina, sier Xanthaki.

Siste nytt

 • Atalanta stoppet Bayer Leverkusens seiersrekke i europaligafinalen

  Nesten en hel sesong og 51 kamper har den tyske klubben gått ubeseiret, men finalen i europaligaen tok det slutt. Italienske Atalanta ble for sterke.

  Den store helten ble Ademola Lookman, Nigerianeren fant nettmaskene hele tre ganger i 3–0 seieren mot de nylige tyske seriemesterne. Dermed kunne Atalanta feire sin første tittel på 61 år.

  Atalanta er ikke bortskjemte med å innkassere trofeer. På klubbhuset er det kun et cupgull fra 1963 som førstelaget stolt kan vise frem. Nå suppleres den med hittil deres største seier i Bergamo-klubbens 116 år lange eksistens.

  Atalanta dominerte kampen fra første spark og utnyttet slapt forsvarsspill til å skaffe seg to måls ledelse før det var spilt en halv time.

  Atalantas europaligaseier gir laget plass i høstens mesterliga. Det åpner for at også lag nummer seks i Serie A, trolig Roma, får mesterligaplass.

  Europa League
  Foto: AP
 • Kolstad tok første stikk i sluttspillfinalen – slo Elverum 30-28

  Kolstad fikk sterk motstand av Elverum i første finale i håndballsluttspillet, men ledet hele kampen på vei mot seier 30-28 i Trondheim Spektrum.

  Det ligger mesterligaplass i potten i sluttspillfinalen, som avgjøres i best av tre kamper. Kolstad har grepet om CL-billetten etter første kamp.

  Magnus Abelvik Rød (8 mål) og keeper Torbjørn Bergerud (14 redninger) var toneangivende i onsdagens kamp.

  Rød har meldt seg uaktuell til OL etter at han brakk foten under EM i januar. På tribunen satt landslagssjef Jonas Wille og så Rød herje. Han scoret på sine åtte første avslutninger i kampen.

  – Jeg var langt nede mentalt i januar og har ikke spilt så mye den siste tiden, men i dag var det bra. Jeg fikk en god start og fikk til spillet mitt. Det er deilig å levere i en viktig match, sa Rød til TV 2.

  – Han er vanskelig å stoppe. En verdensklassespiller, sa Bergerud om lagkameraten.

  Med tomålsseier kan Kolstad avgjøre finalen lørdag. Da møtes lagene i Elverum, mens en eventuell 3. og avgjørende kamp spilles onsdag 29. mai i Trondheim. (NTB)

  Eliteserien i Håndball 2023/2024: Elverum - Kolstad
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Ingvaldsen med årsbeste

  Håvard Bentdal Ingvaldsen løp inn til årsbeste i Marseille med tiden 45.45 på 400 mester.

  Løpet i Frankrike holdt til en annenplass.

  I fjorårets VM sjokkerte han verden da han løp inn til tiden 44,39 i forsøksheatet. Det var nordisk rekorde og kun seks hundredeler unna den europeiske rekorden.

  Nå venter både EM og OL i sommer.

  – Jeg kjenner meg veldig bra, bedre enn i fjor, sa han til NRK tidligere i år.

  Håvard Bentdal Ingvaldsen under Nordenkampen i Bærum Idrettspark
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal