Hopp til innhold

FN-ekspert om russisk utestengelse: – Hvordan hjelper dette ukrainerne?

FNs spesialrapportør ber IOC slippe til russiske utøvere uavhengig av om de støtter krigen mot Ukraina.

APTOPIX Russia Putin Olympics

FEIRET OL-PRESTASJONENE: Isdanser Nikita Katsalapov, Russland-president Vladimir Putin, langrennsløper Denis Spitsov og kunstløper Kamila Valijeva feiret med musserende under en mottakelse i Kreml etter Beijing-OL.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

– Dette er ikke en gråsone. Det er direkte diskriminering kun på bakgrunn av nasjonalitet, sier Alexandra Xanthaki til NRK.

Xanthaki er jussprofessor innen menneskerettigheter ved Brunel-universitetet i London og spesialrapportør for kulturelle rettigheter i FN. I fjor høst sendte hun, som én av to uavhengige FN-eksperter, et varsel til Den internasjonale olympiske komité (IOC).

De mente at IOC brøt menneskerettighetene.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, leder av Norges utøverkomité og IOC-medlem, ga uttrykk for at kravet om ikke-diskriminering er ufravikelig i et omstridt møte, som satte fyr på debatten i Norge.

Les også Her er det omdiskuterte innlegget til Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, VM 2019

Nå brukes FN-brevet som et argument for å oppheve utestengelsen av russiske og belarusiske utøvere. Da Xanthaki uttaler seg om saken, er hun krystallklar:

– Å blande regjeringer med individer er en veldig, veldig dårlig idé, sier Xanthaki, som understreker at hun fordømmer Russlands ulovlige krigføring i Ukraina.

Alexandra Xanthaki

SPESIALRAPPORTØR: Alexandra Xanthaki.

Jussprofessor ved Universitetet i Oslo, Trond Solvang, er sterkt uenig i flere av synspunktene som fremmes. Han har ekspertise innen idrettsjuss og beskylder Xanthaki for å føre en virkelighetsfjern argumentasjon.

Vi må være nyanserte

– Mange av dem har stillinger i den russiske hæren. Kan man da skille det fra å være koblet til staten? spør NRK.

– Ja, det kan man. For det første er det mange utøvere fra mange land som er en del av hæren. Det er mange stater som gjennom organene sine har brutt menneskerettighetene. Burde vi ekskludere dem? Det har vi ikke gjort, sier Xanthaki.

Les også Jacobsen snakker ut om IOC-bråket: – Begynner å stille spørsmål ved alt man har gjort

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Hun kaller utøverne kulturelle aktører og mener vi må skille mellom dem og staten.

– Hvis disse menneskene som er forpliktet til å krige blir bedt om å krige, men ikke drar for å krige, så vil de møte på konsekvenser, ikke sant? Det er ikke gjennom fri vilje de ønsker å krige. Vi må være nyanserte og vi må beholde proporsjonalitet.

Gode prestasjoner i OL blir belønnet med militære opprykk. Noen uker etter invasjonen, deltok flere utøvere på en feiring av den ulovlige Krym-annekteringen. De har også blitt feiret i Kreml.

Russian President Vladimir Putin attends a meeting with gold medallists of the 2022 Beijing Winter Olympics in Moscow

UTESTENGTE: Aleksej Tsjervotkin, Mark Kondratjuk, Nikita Katsalapov, Kamila Valijeva, Viktorija Sinitsina, Vladimir Putin, Anastasija Misjina, Veronika Stepanova, Denis Spitsov og Aleksandr Galljamov er – enn så lenge – ikke klarert for fremtidig OL-deltakelse. Her er de under en seremoni i Kreml fra slutten av april.

Foto: SPUTNIK / Reuters

Det mener FNs spesialrapportør ikke er gode argumenter for utestengelse. Hun mener det går mot et viktig prinsipp: Forbudet mot direkte diskriminering.

– De lever i en illusjon

Argumentasjonen forbauser Solvang. Han mener det må antas at militære er lojale til sitt lands militærpolitikk.

De lever i en illusjon om at deres syn ikke skal ha politisk virkning – IOC skjønner selvsagt slikt. De har fordømt Russlands krigshandlinger, og de har sanksjonert russiske myndighetspersoner. Enkeltindivider kan ikke uten videre løsrives fra sin nasjonale rolle.

Les også Skiskytterprofil ledet Putins propagandashow: – Veldig sjokkerende

Xanthaki påpeker at det er nettopp det internasjonale menneskerettigheter skal gjøre, nemlig å skille individene fra statene. Hun understreker at hun håper synspunktene hennes har en politiske påvirkning.

FN-eksperten: – Hvor skal vi trekke linjen?

IOC skrev i sin uttalelse at deltakerne fra Russland og Belarus ikke ville få delta med mindre de oppfylte ulike krav. FN-ekspertene mener det er en dårlig idé. Hun stiller spørsmål ved hvor linjen skal trekkes og refererer til at flere nasjoner bryter menneskerettighetene.

– Det er direkte diskriminering utelukkende på bakgrunn av nasjonalitet. Ingenting annet, sier Xanthaki med klar røst.

Solvang kaller synspunktene for ytterliggående. Han er dundrende klar på at vurderingene ikke er sort-hvitt og mener hun spiller seg selv utover sidelinjen. IOC har allerede gjort det klart at nøytralitetskriterier innføres.

Dermed innser de at slik forenklet tenking fra menneskerettshold ikke lar seg realisere, sier Solvang.

Trond Solvang

NORSK PROFESSOR: Trond Solvang.

Solvang: – Realitetsbrist

Russland har i løpet av de siste 15 årene brutt den olympiske freden ved tre anledninger. Xanthaki er likevel klar på at det kun kan sanksjoneres mot stat.

Ved å ekskludere disse utøverne og kulturelle aktørene, så angriper man individer fra et land som allerede angriper menneskerettighetene deres:

– Hvordan hjelper dette ukrainerne? Hvordan hjelper dette den fremtidige respekten for menneskerettigheter og reduksjonen av ulovlige kriger?

Les også Ukrainske utøvarar i sorg etter IOC-uttalen: – Ver så snill, dette handlar om liv

Dmytro Pidrutsjnyj, IOC-president Thomas Bach og Vladimir Putin.

Solvang stusser over FN-ekspertens retoriske motspørsmål. Han peker på at den grunnleggende tanken handler om å forhindre bruk av nasjonale idrettshelter i nasjonal propagandaøyemed.

Hvis denne eksperten mener at slik tankegang, representert ved IOC og internasjonal idrett fram til nå, ikke har noe for seg, er det jo oppsiktsvekkende, og belyser hennes realitetsbrist, og at hun nettopp agerer politisk ved å ytre seg slik, sier Solvang.

Les også Russiske stjerner manipulerte vekk krigssymbol etter Putin-show: – Taktisk

Averina med ring

Utsagnet får FN-eksperten til å fyre tilbake:

Det er bemerkelsesverdig at forestillingen om og formålet med internasjonale menneskerettigheter er fullstendig forbigått her, spesielt i et liberalt demokrati!

Fordømmes av Ukraina

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har fordømt en mulig russisk retur. Han har fått støtte fra de baltiske statene, de nordiske landene og Polen. Samtidig har Det hvite hus og USAs olympiske komité stilt seg bak IOC.

– Alle i verden er sjokkert over det som foregår i Ukraina. Jeg forstår hvorfor de er imot denne avgjørelsen, men avgjørelser internasjonalt eller nasjonalt tas ikke på bakgrunn av offerets følelser, sier Alexandra Xanthaki – og kommer med et eksempel:

– Vi spør ikke moren til et myrdet barn om skjebnen til morderen. På samme måte, selv om vi er imot mord, så må vi være sensitive med tanke på Ukraina, sier Xanthaki.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal