Hopp til innhold

Skiskytterprofil ledet Putins propagandashow: – Veldig sjokkerende

Den russiske TV-stjernen og -kommentatoren Dmitrij Gubernijev var innleid som konferansier da Vladimir Putin samlet et stjernelag og talte til et fullsatt Luzjniki stadion fredag kveld. Det skaper sterke reaksjoner i skiskyttermiljøet.

KONTROVERSIELL: Marija Sittel (til venstre) og Dmitrij Gubernijev (t.h.) ledet arrangementet i Moskva.

– Jeg fikk ikke sett den propagandasendingen, men jeg fikk det med meg. Det er helt sykt, og det er litt 1938-vibber fra Tyskland. Det er sykt at verden har blitt sånn igjen, sier Norges skiskytter Sturla Holm Lægreid.

Arrangementet bar slagordet «For en verden uten nazisme» og ble arrangert på åtteårsdagen for annekteringen av den ukrainske Krym-halvøyen.

President Vladimir Putin talte under feiringen, det ble sunget nasjonalistiske sanger og sanitetspersonell mottok medaljer for innsatsen under Russlands invasjon i Ukraina.

– Jeg har ikke hatt noe særlig med ham å gjøre, og jeg skal i hvert fall ikke ha noe med ham å gjøre fremover, sier Lægreid.

– Det er veldig sjokkerende, først og fremst. Dette er personer som man møter og snakker med, sier Ingrid Landmark Tandrevold til NRK.

Norges Skiskytterforbund holder mediemøte

SJOKKERT: Ingrid Landmark Tandrevold.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Tandrevold mener det er «synd» og medgir at hun ikke vet hvordan ting blir fremover. Samtidig vil hun ikke utelukke at hun kommer til å snakke med Gubernijev om hun møter ham igjen.

– Jeg tror ikke man endrer andres meninger og tankesett ved å stenge dem ute. Jeg tror det beste man kan gjøre er nettopp å snakket med folk.

– Mye vi ikke får se

Gubernijev går under tilnavnet «stemmen av skiskyting» og kommenterer både det og langrenn for MatchTV, samt at han tar oppdrag programleder for NTV og opptrer som rådgiver for direktøren i den statlige mediekanalen Rossija.

Nesten 700.000 følger TV-profilen på Instagram.

Da han ledet arrangementet, bar han et St. Georg-bånd formet som en tydelig «Z». Bokstaven brukes som et symbol for Russlands invasjon i Ukraina.

Det sorte og oransje St. Georgs-båndet brukes ofte som et symbol på seieren i 2. verdenskrig, men er i økende grad blitt brukt i forbindelse med krigføringen i Ukraina.

Symbolet ble forbudt i Ukraina i 2017.

Dmitrij Gubernijev leder Putins krigsmarkering i Moskva.

KONTROVERSIELL: Marija Sittel (til venstre) og Dmitrij Gubernijev (t.h.) ledet arrangementet i Moskva. I bakgrunnen står sanitetspersonell i den russiske hæren, Marija Mirosjnitsjenko og Jekaterina Ivanova, som ble belønnet med utmerkelser for deres innsats med å redde liv under Russlands invasjon i Ukraina.

Foto: TASS / SipaUSA

– Jeg syns han er en ålreit person og god journalist, men jeg tror det er mye som ikke vi får se. Vi er vokst opp i et fritt land og er veldig heldige med det. Jeg tror ikke vi kan sammenligne, sier Tiril Eckhoff til NRK.

Hun sier hun ikke er overrasket, men tror samtidig det er vanskelig for en reporter i hans situasjon å si nei til å lede en slik begivenhet.

Vetle Sjåstad Christiansen sier at dette er «propaganda over en lav sko».

Jeg tror nok aldri jeg kommer til å møte ham igjen eller gå mot en russer. Det ser stygt ut, med tanke på hvor lite enkeltindividet og idretten står opp mot det som skjer. Men vi må forstå at de har litt annet syn på ytringsfrihet i Russland, og vi vet ikke om de har noen valg, sier skiskytteren.

Putin

RUSSLANDS PRESIDENT: Vladimir Putin ble introdusert av Dmitrij Gubernijev til stor jubel. Her står han foran «Z»-en som er blitt et patriotisk symbol for krigføringen i Ukraina.

Foto: SERGEI GUNEYEV / AFP

– Ikke velkommen tilbake

Tarjei Bø mener at russerne ikke har grunn til å klage over utestengelsen når de er med på et slikt arrangement.

– Jeg tenker at de ikke har forstått det. De klager over at de ikke får delta og blir utestengt, men når de ikke har forstått og ikke tydelig tar avstand, så er de ikke velkommen tilbake i mine øyne, sier Bø.

IBU-generalsekretær Niklas Carlsson mener også at det er et tegn på at utestengelse av russere og hviterussere var riktig.

Det er flere saker vi kan mene noe om. Jeg mener at det viser at å utestenge russere funker. Putin ble tvunget til å arrangere dette. Han (Gubernijev) er en stor profil i Russland, så det er tungt å se det, sier IBU-toppen til NRK.

Arrangementet Gubernijev ledet var til minne om «gjenforeningen» av Russland og Krym-halvøyen 18. mars for åtte år siden, altså datoen der Russland annekterte ukrainske Krym. På gjestelisten sto kjente idrettshelter som Aleksandr Bolsjunov, en rekke artister, Moskvas ordfører Sergej Sobjanin og Russlands president Vladimir Putin.

Les også: Bolsjunov brukt i propagandashow før Putin-tale: – Står fram som uhyggjeleg

OL-helter før Putin sin tale.
OL-helter før Putin sin tale.

Det ble sunget patriotiske sanger og OL-heltene ble hyllet med nasjonalsangen og til stor applaus fra de fremmøtte. Rapportene sier at nærmere 100.000 samlet seg på Luzjniki stadion i Moskva for å overvære arrangementet. I tillegg var det store folkemengder utenfor. Tallene er ikke verifiserte.

Siste nytt

 • Norsk dobbeltseier i Lahti

  Jarl Magnus Riiber fikk hard konkurranse av lagkamerat Jens Lurås Oftebro, men spurtet til nok en kombinertseier i Lahti søndag.

  Riiber ledet etter hoppdelen med et svev på 126 meter i Lahti-bakken. Han hadde ingen problemer med å holde på forspranget til Laurent Muhlethaler og de andre konkurrentene i første halvdel av rennet.

  Underveis økte han også avstanden til nærmeste konkurrent, men en Jens Lurås Oftebro i sterk langrennsform gikk seg opp til 2.-plass og nærmet seg lagkameraten etter vel halvgått løp.

  Oftebro kom seg også forbi Riiber på et tidspunkt, men sistnevnte hadde krutt på lager i avslutningen og vant med 1,8 sekunders margin.

  I verdenscupen totalt endte Riiber på 4.-plass. Oftebro sikret 2.-plassen søndag, mens østerrikeren Johannes Lamparter vant sammenlagt.

  Holmenkollen skifestival 2023
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Holm Lægreid sikret NM-stafettseier

  Oslo og Akershus forsvarte fjorårets NM-gull på herrenes stafett da de tok en overlegen seier på skiskytter-NMs avsluttende øvelse i Alta søndag. På laget var Sturla Holm Lærgreid, Endre Strømsheim, Isak Frey og Johannes Dale.

  Etter siste veksling hadde Lægreid en ledelse på nærmere minuttet ned til Buskeruds Vetle Sjåstad Christiansen.

  Lægreid fikk få problemer med å sikre gullet foran Buskerud på sølvplass. Sogn og Fjordane, med Johannes Thingnes Bø på sisteetappen, tok bronsen.

  Det var fire blide menn som stilte opp til intervju med NRK etter seieren.

  – Denne stafetten henger høyt. Det er deilig at vi slår Sogn og Fjordane og Buskerud, sier Holm Lægreid, og sikter til lagkameratene Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Thingnes Bø.

  Tidligere søndag tok Buskerud seieren på kvinnenes stafett.

  Sweden Biathlon
  Foto: Anders Wiklund / AP
 • Windingstad i ledelsen - Nestvold-Haugen kjører sitt siste renn

  Leif Kristian Nestvold-Haugen startet først i storslalåmen under NM i Trysil, i det som er hans siste renn i karrieren, og han leverte en kjempetid.

  Lucas Braathen med startnummer fire klarte ikke å tukte tiden, men det klarte Fredrik Møller, Henrik Kristoffersen, Alexander Steen Olsen og Rasmus Windingstad.

  – Jeg tar med meg det at det fortsatt bor litt god skikjøring i meg. Jeg hadde sett for meg at Lucas var foran. Jeg vil tørre å påstå at det er noe av den bedre kjøringa jeg har gjort på lenge, sier Nestvold-Haugen til NRK.

  – Skal han legge opp nå? Det blir for dumt, kontrer Brathen.

  – Nå har jeg gått så hardt ut med feiringer og slik, så det er vanskelig å gjøre comeback, nå, sier Nestvold-Haugen.

  2. omgang starter klokken 15. Windingstad leder, Steen Olsen nummer to og Henrik Kristoffersen nummer tre. Nestvold-Haugen er 66 hundredeler bak Windingstad.

  – Det er tett og det er muligheter, faktisk. Jeg må krumme nakken i andre omgang, sier Nestvold-Haugen.

  Leif Kristian Nestvold-Haugen
  Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste