Hopp til innhold

Får kritikk etter tabbe - delte persondata om over 4000 nordmenn med våpen

Et norsk forbund delte tusenvis av norske navn, e-postadresser og fødselsdatoer med en internasjonal skytterorganisasjon ledet av en russisk president.

Arkivbilde av pistol i IPSC

SPORTSSKYTING: Dynamisk Sportsskyting Norge (DSSN) har omtrent 4300 medlemmer. I januar ble kontaktinfoen til medlemmene delt med et internasjonalt forbund. Bildet er hentet fra et skytestevne i IPSC.

Foto: TONY KARUMBA / AFP

– En slik liste over folk med skytterkompetanse i Norge, som ofte er folk i Forsvaret, og de kan være i sensitive avdelinger eller i etterretningen, er helt klart uheldig å dele med andre. I et gitt scenario kan slik informasjon utnyttes.

Det sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, til NRK.

Dynamisk Sportsskyting Norge (DSSN) har omtrent 4300 medlemmer og er med i International Practical Shooting Confederation (IPSC), som ledes av Vitalij Krijutsjin fra Russland.

De fleste medlemmene i Norge har i sine våpenskap hjemme en eller flere pistoler, og så mange som en tredjedel av medlemmene har i tillegg en eller flere halvautomatiske rifler.

Tom Røseth ved Forsvarets høgskole.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole.

Foto: Forsvaret

Tom Røseth påpeker at det i lengre tid har vært en generell naivitet i Norge i sikkerhetsspørsmål, og at Russlands rolle i den nye sikkerhetspolitiske situasjonen ikke tenkes nok på.

– Vi må endre holdningene våre, derfor er det viktig å snakke om saker som dette, sier Røseth til NRK.

Beklager til medlemmene

Den norske medlemslisten ble delt med den internasjonale organisasjonen i januar, og da uten at styret ble informert. Simon Ravn, president i Dynamisk Sportsskyting Norge, beklager det som har skjedd.

Simon Ravn, president i Dynamisk Sportsskyting Norge.

Simon Ravn, president i Dynamisk Sportsskyting Norge.

Foto: Privat

Først og fremst må jeg på vegne av DSSNs styre, beklage overfor våre medlemmer at vi er kommet i denne situasjonen. Vi er et skytterforbund med 4300 medlemmer, og medlemmene våre stoler på at vi håndterer deres personopplysninger på en trygg måte. I denne saken har vi ikke gjort det, og vil gjøre vårt ytterste for at dette ikke skal skje igjen, skriver han i en e-post til NRK.

Han forteller at de delte en fil som inneholdt fornavn, etternavn, e-post, klubbtilhørighet, fødselsdato, medlemsnummer og dato for innmelding.

Han som gjorde det – uten at resten av styret visste det, har oppgitt at grunnen for delingen var å foreta en kollektiv innmelding av alle norske medlemmer i den internasjonale medlemsportalen, skriver presidenten.

Hvor alvorlig ser du som leder på dette?

Jeg ser alvorlig på situasjonen. Styret ble gjort kjent med delingen av personopplysninger dagen etter at det fant sted, og delingen ble da stoppet umiddelbart, svarer han.

Ifølge Ravn rådførte de seg med to uavhengige advokater med ekspertise innenfor oppbevaring av personopplysninger.

Begge har konkludert med at siden det er bekreftet at mottaker aldri åpnet filen, er det heller ikke skjedd noe alvorlig brudd som skal varsles Datatilsynet, skriver han og fortsetter:

Styret er forelagt dokumentasjon på at filen ikke ble åpnet av mottaker, og har i tillegg fått dette skriftlig bekreftet av ham.

Les også Rasar mot stengd nasjonal­anlegg: – Det er heilt elendig

Tarjei Bø etter trening ved Norges idrettshøgskole

Må innhente samtykke

Trine Smedbold, juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet, forteller det er strenge regler for deling av personopplysninger.

Dersom du skal dele personopplysninger må du ha et behandlingsgrunnlag, samtykke fra de personene det gjelder er et vanlig grunnlag, sier hun til NRK.

Trine Smedbold i Datatilsynet

Trine Smedbold, juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet.

Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

Det kan være situasjoner hvor samtykke ikke er nødvendig, men uavhengig av hvilket behandlingsgrunnlag man bruker må personene det gjelder informeres i forkant, legger Smedbold til.

Dersom reglene brytes, kan Datatilsynet i alvorlige tilfeller ilegge et overtredelsesgebyr, og i mindre alvorlige saker komme med en irettesettelse.

Rasmus Saxild er styreformann i Dansk Sportsskytte Forbund (DSF), og han sier til NRK:

«DSF vil ikke utlevere personlige opplysninger til tredje part. Hvis behovet skulle oppstå, vil det kun være med samtykke fra den person opplysningene tilhører».

Tyske Friedrich Gepperth er visepresident i IPSC og sier ingen trenger å være bekymret for at informasjon har havnet i feil hender.

Friedrich Gepperth

Friedrich Gepperth, visepresident i IPSC.

Foto: bdsnet.de

– Det ble aldri overført personopplysninger fra Norge til IPSC, derfor har dere heller ingen spennende historie om at det har skjedd. Vitalij Krijutsjin har i over 10 år bodd på Mallorca og har uansett ikke tilgang til opplysninger som lagres om enkeltmedlemmer i IPSC, skriver visepresidenten i en e-post til NRK.

Han påpeker også at IPSC utestengte russerne fra å konkurrere utenfor Russland.

– Vår organisasjon markerer oss sterkere enn IOC i dette spørsmålet siden vi ikke lar noen konkurrere under nøytralt flagg, skriver han.

 • I en tidligere versjon av denne saken sto det at også telefonnumre ble delt med det internasjonale forbundet. Det er ikke riktig, og ble rettet opp 11. juni kl. 12.05.

Siste nytt

 • Schauffele tok sin andre majortittel for sesongen

  Xander Schauffele leverte strålende golf på avslutningsdagen av The Open. Amerikaneren vant majorturneringen på ni slag under par.

  Det var svært jevnt i toppen av resultatlistene før den fjerde og siste runden. Den gikk Schauffele uten å notere én eneste bogey, og 30-åringen fikk den nødvendige marginen til forfølgerne.

  – Det har vært en utrolig uke, og jeg kan knapt tro at det er sant. Jeg er så stolt, sa Schauffele til arrangøren.

  Triumfen gir ham om lag 33 millioner kroner. Justin Rose og Billy Horschel delte 2.-plassen, to slag bak Schauffele.

  Tidligere i år vant Schauffele PGA-mesterskapet i USA. Da ble Viktor Hovland nummer tre. I The Open gikk det langt dårligere for nordmannen, som ikke klarte cuten i Storbritannia. (NTB)

  Xander Schauffele med The Open-troféet
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Pogacar utklasset konkurrentene – sikret sammenlagtseieren og sin 6. etappeseier

  Tadej Pogacar vant den individuelle tempoen med 1.02 minutter ned til Jonas Vingegaard og bare økte ledelsen i sammendraget.

  – Jeg har ikke ord, jeg er veldig glad for å vinne, sier Pogacar etter etappen.

  Med det vant Pogacar Tour de France sammenlagt med 6.17 minutter. Tidligere i år vant han også Giro d'Italia.

  – Årets Tour de France har bare vært fantastisk, fortsetter Pogacar.

  Feiringen var allerede i gang på oppløpssiden og fortsatte etter målgang.

  For det var sammenlagtfavorittene det sto mellom på den siste etappen i årets Tour de France.

  Allerede på de første mellomtiden etter 20 minutter var det kun 7 sekunder som skilte Pogacar og Jonas Vingegaard.

  – Jeg er veldig glad, jeg kan ikke beskrive det, sier Pogacar.

  Det meste i sammendraget var avgjort da det tradisjonsrike etapperittet skulle avsluttes med tempoetappen fra Monaco til Nice.

  Avslutningen var flyttet fra tradisjonsrike Champs-Élysées Paris på grunn av De olympiske leker som starter om noen dager.

  Tempoen hadde en 8,1 kilometer lang stigning og på toppen hadde Pogacar økt ledelsen til 24 sekunder.

  På den siste mellomtiden var ledelsen på over ett minutt.

  Herald Tejada ledet lenge tempoetappen, men hadde ingen ting å stille opp med mot sammenlagtfavorittene.

  Ingen av de norske rytterne var levnet særlig store sjanser på etappen og de syklet trygt til mål innenfor tidsfristen. Jonas Abrahamsen måtte bytte sykkel etter at han punkterte noen kilometer før mål.

  Til tross for en offensiv Tour de France for Abrahamsen, så var det Richard Carapaz som stakk av med prisen for mest offensive rytter.

  – For å være helt ærlig er jeg faktisk litt skuffet, sier Jonas Abrahamsen til TV 2 etter løpet.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Haugesund vant derby etter omdiskutert straffesituasjon

  Sebastian Tounekti ble matchvinner da Haugesund vant 1-0 i rogalandsderbyet på Haugesund stadion.

  Tounekti sendte Haugesund i ledelsen med et skudd fra 20 meter via Vikings Gianni Stensness like etter hvilen.

  Flere mål ble det ikke i søndagens derby, selv om gjestene skapte flere store muligheter. Men det var en situasjon etter 36 minutter som skapte mest debatt.

  Viking-spiller Peter Christiansen fikk gult kort for filming i duell med Haugesunds Anders Bærtelsen innenfor Haugesunds 16-meter. Reprisene viste at Bærtelsen tråkket på foten til Christiansen.

  VAR sjekket situasjonen, men konkluderte med at gult kort var rett. Dermed sjekket de aldri om det var offside i forkant.

  – Det var et klart straffespark. Jeg synes det er sykt at jeg får et gult kort, sa Christiansen til TV 2 i pausen.

  – Jeg trodde det var offside, så jeg stoppet litt opp. Det kan dømmes straffe der. Jeg synes det er et strengt gult kort i hvert fall, sa Bærtelsen til samme kanal.

  Søndagens tap er Vikings første siden 4-1-tapet mot Lillestrøm 16. mai.

  Seieren gjør at Haugesund klatrer til 11. plass på tabellen, mens Viking befinner seg på 4. plass.

  Viking - Haugesund
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal