Hopp til innhold

Flystyrten i Colombia skyldtes en rekke menneskelige feil

Det colombianske luftfartstilsynet mener flystyrten som rammet det brasilianske fotballaget Chapecoense var et resultat av en serie grove, menneskelige feil.

Flystyrt i Colombia

Flyet styrtet i et fjellområde utenfor Medellin med 81 personer om bord.

Foto: Luis Benavides / AP

Det kom frem mandag etter at colombianske luftfartsmyndigheter konkluderte sin etterforskning av flystyrten i Colombia 28. november i år.

Ulykken som tok livet av 71 mennesker, deriblant store deler av det brasilianske fotballaget Chapecoense, rystet en hel fotballverden. Nå viser etterforskning at flystyrten kunne og burde vært unngått.

Drivstoffmangel

En rekke menneskelige feil førte til at flyet av typen British Aerospace 146 styrtet på vei til Medellin i Colombia. Flyet tok først av fra Brasil og mellomlandet i Santa Cruz i Bolivia. Men flyet skulle aldri tatt av fra den bolivianske flyplassen, fastslår luftfartstilsynets etterforskning.

I Medellin skulle Chapecoense spille finale i den prestisjefulle turneringen Copa Sudamerica. Det brasilianske fotballaget hadde chartret flyet som tilhørte det Bolivia-baserte charterbyrået LaMia, et fly som ikke oppfylte internasjonale standarder.

Flyet lettet uten å ha nok drivstoff til å komme seg hele veien til Colombia. I så fall skulle det ha mellomlandet én gang til etter stoppet i Santa Cruz. Piloten var også altfor sent ute med å rapportere om den kritiske situasjonen til flygeleder.

Bolivias myndigheter har tidligere lagt all skyld på flyselskapet og piloten.

– Burde aldri lettet

– Verken flyselskapet eller bolivianske myndigheter skulle tillat flyet å lette, sier Freddy Bonilla, sikkerhetsansvarlig i det colombianske luftfartstilsynet. Denne konklusjonen er basert på flyets "svarte boks" og annet bevismateriale.

Etterforskere har funnet ut at flybesetningen var klar over mangelen på drivstoff, men at de ventet for lenge med å informere flygeleder i Medellin. Dermed måtte LaMia-flyet vente med å lande ettersom et annet fly ble prioritert først.

– Underveis snakket piloten og co-piloten flere ganger om å mellomlande i Leticia, en by på grensen mellom Brasil, Peru og Colombia for å fylle tanken, men bestemte seg for å la være, forteller Bonilla.

Da flyet ankom colombiansk luftrom fløy det i motvind og brukte dermed ekstra mye drivstoff. Da piloten endelig bad om hjelp, seks minutter før flyet krasjet, hadde det allerede vært i lufta i to minutter uten fungerende motor. Minutter senere skrudde resten av motorene seg av.

"Total elektrisk svikt"

I tidsrommet fra den første motoren skrudde seg av til flyet styrtet, skal piloten gjentatte ganger spurt om å få lande tidligere enn det egentlig skulle på grunn av "total elektrisk svikt".

Etterforskere i Colombia konkluderer med at flyet heller ikke hadde nødvendige drivstoff-reserver som internasjonale standarder krever for slike fly. Flyet skal også ha flydd for høyt, 30 000 feet som tilsvarer 9144 meter over havet, en høyde flyet ikke var sertifisert for.

Den fulle etterforskningsrapporten vil offentliggjøres i april 2017.

Siste nytt

  • Uno-X-rytter imponerte: På pallen i Dauphiné

    Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard tok en suveren soloseier på den femte etappen i Critérium Dauphiné. Et drøyt halvminutt bak kom det en mindre gruppe som spurtet om de gjenværende plassene på podiet.

    Der viste norske Tobias Halland Johannessen seg frem. Tidligere verdensmester Julian Alaphilippe klarte akkurat å slå Johannessen i spurten, men nordmannen tok med seg en svært fin tredjeplass.

    Det er 23-åringens første pallplass for sesongen.

    Johannessen blir etter alle solemerker en av de viktigste rytterne til Uno-X i sommerens Tour de France, hvor laget deltar for første gang.

    Rittet avsluttes søndag.

    Tobias Halland Johannessen
    Foto: Tuva Åserud / NTB
  • Svimlet på startstreken - så tok nordmannen VM-gull

    Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

    – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det var et virkelig tøft løp, da er det deilig å klare målet jeg hadde satt meg, sier han til NRK.

    På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

    Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

    For å klare det måtte nordmannen grave dypt.

    – Jeg var meget langt nede i kjelleren i dag. Jeg følte meg dårlig på start. Jeg var svimmel og følte at jeg skulle gå i bakken. Heldigvis bedret det seg etter hvert og jeg fikk en luke halvveis. Jeg måtte gi alt for å holde de andre bak meg, forteller han.

    Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NRK/NTB)

    Stian Hovind Angermund
    Foto: Norsk Friidrett
  • Granerud dropper sommer-EM

    Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

    – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

    Norge stiller med åtte utøvere.

    Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

    Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

    Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

    Halvor Granerud
    Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste