Hopp til innhold

Jens var første kjører i mål med fullt spann: – Det kom noen tårer på elva

Jens Kvernmo (37) kom i mål med de samme åtte hundene han startet ut med fra Alta sentrum på lørdag. Det var det ingen andre som hadde klart før han.

Jens Kvernmo kom i mål med alle åtte hundene i spannet.

Det var en svært fornøyd Jens Kvernmo som krysset mållinjen i Alta på tirsdag klokken 18:03. Da hadde han vært ute i løypa siden lørdag ettermiddag.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– Det var et fantastisk øyeblikk og veldig emosjonelt. Så det kom noen tårer på elva, sier Jens Kvernmo etter målgangen i Alta.

På tirsdag ettermiddag kom eventyreren i mål på en 15. plass.

Kvernmo er «rookie» altså en førstegangskjører i Finnmarksløpet, men han var den første kjøreren i FL600 som kom i mål med alle åtte hundene i spannet.

– Det er jeg veldig stolt over, sier førstegangskjøreren.

– Jeg har tatt det med ro og når jeg har møtt turfolk langs løypa har jeg stoppet og tatt en kaffe med dem. Vi har kost oss maks, sier Kvernmo om oppskriften til å få alle åtte hundene i mål.

Les også: Eventyreren Jens klar for Finnmarksløpet: – Her er jeg amatør

Jens Kvernmo og Isak Dreyer
Jens Kvernmo og Isak Dreyer

Monsen-svingen

Inn til målgangen i Alta hadde Jens Kvernmo en hund i sleden. På vei ned til Altaelva var hunden Mumi uheldig i en sving som er kalt opp etter en annen kjent eventyrer.

– Det står et skilt hvor det står Lars Monsen-svingen. Akkurat der raste vi nedover. Han Mumi tok en Lars Monsen og rullet nedover der. Så det var åtte hunder i spannet en mil før mål, sier Kvernmo.

Jens Kvernmo

Jens Kvernmo hadde alle åtte hundene med seg i mål på FL600, men en hund var i sleden da han krysset mållinjen. Han var den første kjøreren som gjorde det på denne distansen.

Foto: Finnmarksløpet

Selv om en hund var i sleden da han krysset mållinja, så blir han registrert med åtte hunder i spannet når det kom i mål.

Lånte hunder

Jens Kvernmo har kjørt Femundløpet to ganger i tillegg til noen kortere løp, før han sto på startstreken i FL600 i år.

Tidligere har han vært handler for den rutinerte og tidligere vinneren av både Femund- og Finnmarksløpet, Arnt Ola Skjerve.

Etter planen skulle Jens Kvernmo ha Arnt Ola Skjerve som handler og kjøre hans hunder i år, men sånn gikk det ikke.

Da den planen gikk i vasken hadde Leif Tore Lie et spann han kunne kjøre.

Han er mentor innen hundekjøring for TV-profilen og influenseren Jørgine Vasstrand, som har trent spannet i vinter.

– Jeg må gi en stor takk til eieren Leif Tore som har lånt dem bort, og Jørgine som har trent dem, sier Kvernmo.

Han forteller videre at det er veldig hyggelig å kunne gi hundene tilbake i bedre form enn da han lånte dem.

– Jeg vet at Jørgine har lyst til å kjøre Finnmarksløpet neste år. Så her har hun teamet. Det er et fantastisk gjeng.

Jens Kvernmo ble tatt i mot av Kine Alette Eira (8) og Sofia Iren Martinsen (8) i mål.

Jens Kvernmo ble tatt imot av unge fans i Alta. Her tar han seg en prat med Kine Alette Eira (8) og Sofia Iren Martinsen (8).

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Les også: Tunheim slo knockout på VM-konkurrentene: – Jeg har et drømmespann

Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023
Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023

Vil kjøre den lengste distansen

Finnmarksløpet består av to distanser. Den ene er på 600 kilometer, mens den lengste er på 1200 kilometer.

Hundekjørerne må kvalifisere seg til å kjøre den lengste distansen. Det gjorde eventyreren da han krysset mållinjen i Alta på tirsdag.

Dermed stiller han trolig på startstreken når starten på den lengste utgaven i framtiden.

– Drømmen er å fullføre det lengste Finnmarksløpet, men jeg har ikke nok hunder. Om det blir til neste år vet jeg ikke, for jeg må få lånt meg noen hunder først, ler Kvernmo.

Jens Kvernmo forteller om de siste døgnene bak sleden.

Jens Kvernmo forteller om de siste døgnene bak sleden.

– Det største øyeblikket

Det viktigste Kvernmo tar med seg videre fra debuten i Finnmarksløpet, er folkelivet i starten og gjennom hele løpet.

– På tur ut var det en elektrisk stemning i gata og masse folk langs løypa. Finnmarksløpet er en folkefest og det var fantastisk å ta del i, sier eventyreren.

Finnmarksløpet 2023 Start 600 kilometer

Jens Kvernmo kom i mål med alle åtte hundene han startet ut med fra Alta sentrum på lørdag. Folkelivet i Alta og rundt løypa var det han vil ta med seg videre i livet.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Den profilerte friluftsmannen fra Ogndal i Steinkjer kommune har vært på mange turer og eventyr i Norge og andre steder i verden.

– Det er på høyden av alt jeg har gjort tidligere. Akkurat nå er dette det største øyeblikket i livet mitt. Finnmark er helt magisk. Så jeg unner alle å oppleve akkurat det her, sier 37-åringen om det å kjøre Finnmarksløpet.

Isak Dreyer i Finnmark

Isak Dreyer er kompisen til Jens Kvernmo. Selv om de har vært mye på tur sammen, så var ikke Dreyer med rundt løypa som hjelpemann i år.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Isak ble hjemme

Torsdag 9. mars var premieren på den nye TV-serien «Jens og Isak på tynn is». Serien følger eventyreren Jens Kvernmo og Isak Dreyer, kjent som fisker og vinner av både «Norges tøffeste» og «Farmen Kjendis».

Selv om turkompisen Isak Dreyer er vant til å være ute på tur sammen med Kvernmo, så ble han ikke med rundt løypa som handler – altså hjelperen underveis i løpet.

– Jeg prøvde å ha han som handler på Femundløpet i fjor, så da gikk jeg for noe annet i år, sa Kvernmo før starten på lørdag.

Selv mente Dreyer at det hadde vært morsommere å kjøre selv.

– Det må jo være mye bedre å kjøre selv, enn å være handler – det er litt kjedelig. Det hadde vært kult å kjøre selv en gang.

Han hadde stor tro på at Jens Kvernmo vil gjøre det bra i konkurransen, til tross for at det er første gang han deltar.

– Dette tror jeg bare går godt. Han har gode hunder og en god handler, sa Dreyer før Kvernmo startet årets løp.

Les også: Jens og Isak på tynn is

Jens og Isak på tynn is - key bredde - NRK TV.
Isak Dreyer og Jens Kvernmo sitter henslengt på en slede som blir trukket av hundespann over Grønland.
Jens og Isak på tynn is - key bredde - NRK TV.
Isak Dreyer og Jens Kvernmo sitter henslengt på en slede som blir trukket av hundespann over Grønland.

Siste nytt

 • Kaptein Mbappé herjet

  Kylian Mbappé feiret sin første kamp som kaptein for Frankrike med to mål da Nederland ble knust 4-0 i den første kampen i EM-kvalifiseringen i fotball.

  Mbappé scoret vertenes tredje mål allerede etter 20 minutter. Da hadde Antoine Griezmann og Dayot Upamecano sørget for 2-0-ledelse etter åtte minutter. Med tre minutter igjen av ordinær tid fintet Mbappé ut to Nederland-forsvarere før han hamret ballen i hjørnet.

  Paris Saint-Germain-stjernen ble nylig valgt ut som landslagets nye kaptein etter at keeper Hugo Lloris ga seg.

  Nederland slet stort og greide aldri å sette det franske forsvaret på nevneverdige prøver. På overtid fikk de straffe, men Memphis Depay ble stoppet av Mike Maignan. (NTB)

  France Netherlands Euro 2024 Soccer
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Lukaku-hattrick da Belgia slo Sverige

  Romelu Lukaku scoret alle målene da Belgia fikk en kjempeåpning i EM-kvalifiseringen i fotball med 3-0-seier over Sverige på bortebane fredag.

  Dermed fikk Domenico Tedesco en strålende debut som Belgia-trener. Tysk-italieneren tok over for Roberto Martínez, som ikke forlenget sin kontrakt etter et skuffende VM i fjor. Martinez trener nå det portugisiske landslaget.

  Lukaku stusset først inn 1-0 like før pause, før han tidlig i 2. omgang doblet ledelsen da ballen gikk via standfoten hans og i nettet. Begge gangene hadde Dodi Lukebakio målgivende pasning. Lukebakio var svært aktiv og god for Belgia fram til han ble byttet ut etter en times spill.

  Med ti minutter igjen fullbyrdet Lukaku hattricket etter å ha blitt spilt fri foran åpent mål. Spissen ble byttet ut like etterpå.

  Sverige slet med å komme à jour med Belgia i banespillet og skapte ikke de største sjansene. Til slutt ble det en komfortabel kvalifiseringsåpning for Belgia og Lukaku.

  Zlatan Ibrahimovic fikk spille de siste 20 minuttene mot Belgia. Veteranspissen har nylig kommet tilbake fra en kneskade og ble som 41-åring tidenes eldste til å spille i en EM-kvalifisering i fotball. (NTB)

  Romelu Lukaku
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Norge rett til semifinale i curling-VM

  Norges curlingkvinner slo Tyskland 6-3 og tok seg med det direkte til semifinalen i VM i svenske Sandviken.

  Med norsk seier, samt at Sverige tapte for Danmark, tok skip Marianne Rørvik og hennes lag den siste semifinaleplassen bak gullfavoritt Sveits.

  Norge hadde overtaket i store deler av kampen mot Tyskland og vant til slutt 6-3. VM-vert Sverige måtte tåle 4-9-tap for Danmark, og dermed kunne det norske laget juble for avansement til semifinale.

  Det norske laget består av skip Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye.

  Etter to poengløse omganger tok Norge to poeng i den tredje omgangen. Tyskland tok ett i den femte, men Norge ledet 3-1 etter seks av ti omganger.

  Etter åttende omgang hadde det norske laget økt ledelsen til 5-2, og kampen var langt på vei avgjort.

  De to beste etter grunnspillet gikk rett semifinale. Lag tre møter lag seks, mens lag fire møter lag fem i kampen om de to siste semifinaleplassene. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste