Hopp til innhold

Tunheim slo knockout på VM-konkurrentene: – Jeg har et drømmespann

Kun få kjørere har kjørt Finnmarksløpet like mange ganger som Harald Tunheim, men ingen av årets konkurrenter har tatt like mange seiere som den garva veteranen. Nå har han gjort det igjen – og det med god margin.

Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023

VERDENSMESTER: Kl. 05.56 kom Tunheim og syv trippende hunder inn over målstreken i Alta sentrum.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Den 27. gangen Tunheim deltar i Finnmarksløpet, tar han ikke bare øverste pallplass – han blir også verdensmester i langdistanse hundekjøring i sin klasse.

Veteranen har vært en stor forhåndsfavoritt i år, og det med god grunn. Hele seks ganger har 64-åringen vunnet tidligere, en gang på 500-kilometeren og fem ganger på 1000-kilometeren.

Nå har han tatt seieren igjen, etter 600 kilometer bakpå sleden.

– Dette er et fantastisk spann som bare har gått og gått. De har holdt en kjempefart hele tiden. Det er en fornøyelse å få stå bak et spann som dette, sa den ferske verdensmesteren like etter målgang.

Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023

ISKALDT: Tunheim har vært ute i minusgrader ned til 30 siden i går kveld.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Med denne seieren i Finnmarksløpet blir han den eldste som vinner et Finnmarksløp og den første som vinner i fire ulike tiår.

Når man begynner med en lidenskap, så har man ikke vett til å stoppe, fortalte Tunheim.

Det var en kjører med en solid is-bart som kom inn til mål, etter å ha kjørt i temperaturer ned i 30 minusgrader siden i går kveld.

– Jeg kjenner det henger noe der, lo Tunheim om den stive barten – og la til:

– Det har vært mellom 20–30 kuldegrader hele tiden over vidda, og det var minus 23 her nede på elva. Så det var kjølig, men stille og fint.

Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023

ALASKA HUSKY: Tunheim har avla løpshunder i årevis og sier at de er vant til å løpe fort. Derfor tok de et solid forsprang på VM-konkurrentene.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Les også Slik kan du følge Finnmarksløpet

Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren

Full trøkk i spannet

Det er ifølge kjøreren selv ivrige hunder han har hatt foran sleden i år.

– Det har vært trøkk hele veien. Så fort de hadde fått hvilt og spist, så var de klare igjen – og da holdt de koken. Det var et drømmespann jeg hadde i år, sa Tunheim da han kom inn til Karasjok mandags formiddag.

Og det har holdt helt inn. Spannet hans har holdt raskest etappetid gjennom hele løpet, med en gjennomsnittsfart på 14,7 km/t.

– Hundekjøring handler om avl, og gjennom mange tiår har jeg avla på hunder som går lett – så disse har fått lov til å gå i sitt tempo og som er naturlig for dem. Da blir farten høy, men samtidig tilpasset hundene, forklarte Tunheim etter målgangen.

Dette gjorde at det forholdsvis tidlig i konkurransen var klart hvem som ville gå av med seieren i konkurransen.

Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023

SEIERSKLEM: I målområdet ventet samboeren for å gi den ferske verdensmesteren en god klem.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

For det er på sjekkpunktet i Karasjok man kan se hvordan resultatlista mest sannsynlig vil ende opp til slutt.

Tunheim kom inn til Karasjok kl. 13.29 mandag, mens «rookien» Eskil Knag kom inn kl. 15.26 – det ga Tunheim et forsprang på nesten to timer.

På dette sjekkpunktet er det seks timers obligatorisk hvile. Tunheim kunne da kjøre fra Karasjok mot Alta tidligst kl. 19.29 mandags kveld.

Les også – Måten du komponerer spannet på er avgjørende

Harald Tunheim

– Det er helt perfekt. Man ønsker jo å ha en slik ledelse inn til Karasjok, da vet man at om ikke noe uforutsett skjer så er det vanskelig å bli tatt igjen kjøremessig, sa en fornøyd Tunheim før hvilen på sjekkpunktet.

Før han kjørte ut fra Karasjok satte han av sin første hund i årets løp, en unghund som deltok for første gang og var blitt stiv i lårmusklene.

Harald Tunheim sorrisniva

MINUSGRADER: Da Tunheim starta ut fra Karasjok mandag kveld var det under 25 minusgrader. Temperaturene har holdt seg godt nede på gradestokken hele veien inn til mål, her i Sorrisniva nede på Altaelva.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

«Rookie» inn til 2. plass

Kl. 08.20 kom førstegangskjøreren Eskil Knag over målstreken på Finnmarksløpet med fem av åtte hunder i spannet – og en hund i sleden.

– Det har vært en lang tur og dette var en tøff etappe. Jeg var ikke helt sikker på at det skulle holde til mål – før jeg var nede på isen på Altaelva, sa sølvvinneren like etter målgang.

– Jeg må innrømme at jeg måtte ta en telefon for å høre hvor de andre var bak meg, for jeg følte meg ikke trygg, la han til.

48-åringen har kjørt 450- og 650-kilometeren på Femundløpet tidligere, hvor han havna på en 6. plass. Hundekjøring har han holdt på med siden 80-tallet.

Nå har han tatt 2. pallplass i verdensmesterskapet i langdistanse hundekjøring, etter å ha kjørt inn som nummer to på Finnmarksløpet 600.

Eskil Knag

SØLVMEDALJE: Inn til sølv i verdensmesterskap i langdistanse hundekjøring og 2. plass i Finnmarksløpet, kom Eskil Knag.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Kjøreren har preget teten hele veien.

– Jeg har kjørt mitt eget løp og har egentlig ikke tenkt så mye på plassering underveis, men så skjønte jeg at dette kunne jo bli veldig bra.

– Men Harald skjønte jeg tidlig at jeg ikke skulle tenke så mye på, fortalte Knag om vinneren av 600-kilometeren.

Eskil Knag hilser på konkurrent Harald Tunheim i Finnmarksløpet

VM-KONKURRENTER: Harald Tunheim hadde tatt med seg laget sitt for å heie inn Eskil Knag til 2.-plassen i Finnmarksløpet.

Foto: Anders H. Abrahamsen / Finnmarksløpet

Pallen komplett

Teten har kjørt på det siste døgnet i den beinharde konkurransen, og det ble Jan-Kåre Heiberg som stakk av med siste plassen på pallen.

– Dette kosta litt, innrømte Heiberg etter målpasseringa.

– Men disse bikkjene er helt ko-ko råe, la han til like etter.

41-åringen fra Gjøvik deltar for 5. gang på Finnmarksløpet.

To av hundene hans i spannet, Buffin (10) og Opie (8), løp i fjor inn til en 2. plass sammen med Kristoffer Halvorsen.

Dette er trolig siste år den erfarne og gamle hunden Buffin løper konkurranse.

Jan Kåre Heiberg tok 3. plass på Finnmarksløpet 600

PALLPLASS: Jan-Kåre Heiberg trodde ikke han skulle komme seg inn til mål, etter å ha slitt med diaré i spannet underveis. Han roste gjengen foran sleden etter målgangen.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Han har også slitt med diaré i spannet.

– Jeg satt på Karasjok i går og tenkte at vi ikke kom til å få dra ut derifra, men det gikk bra, sa en rørt kjører.

Heiberg og hundene har god og bred erfaring fra langdistanseløp i Norge. Fem av hundene var med inn til må, mens en satt i sleden.

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Presenterte Norges OL-mål: Åtte medaljer

  Onsdag markerer Olympiatoppen at det er 100 dager til sommerens OL i Paris starter. På en pressekonferanse avslørte toppidrettssjef Tore Øvrebø det norske medaljemålet i lekene, hvor Jakob Ingebrigtsen (friidrett), Karsten Warholm (friidrett), Kristian Blummenfelt (triatlon) og Anders Mol/Christian Sørum (sandvolleyball) stiller som regjerende mestere.

  – Vi har kommet frem til at en passende ambisjon er åtte medaljer, sier Øvrebø om OL.

  Det er like mange medaljer som den norske OL-troppen tok i Tokyo.

  – Vi regner ikke med at alle treffer 100 prosent, så vi lager en kvalifisert målsetning ut fra de medaljesjansene vi tror vi har. Og så finner vi frem til en målsetning vi tror er realistisk, men som også gir litt gysninger og mobiliserer energi, sier Øvrebø til NRK.

  Øvrebø opplyser også en målsetning om seks medaljer i Paralympics, som starter rett i etterkant av OL. Norge tok fire medaljer i Paralympics i Tokyo for tre år siden.

  Slik har det medaljefangsten vært for den norske troppen i sommer-OL de siste tre utgavene:

  I London i 2012: To gull, ett sølv og én bronse (totalt fire medaljer)

  I Rio de Janeiro i 2016: Null gull, null sølv og fire bronser (totalt fire medaljer)

  I Tokyo i 2021: Fire gull, to sølv og to bronser (totalt åtte medaljer)

  OL ble også arrangert i Paris i 1924. Da tok Norge ti medaljer. Siden har Norge kun tatt åtte eller flere medaljer i sommer-OL ved tre anledninger: Ti i Sydney i 2000, ni i Beijing i 2008 og åtte i Tokyo i 2021.

  Tore Øvrebø
  Foto: NTB
 • Kun tre spillere har startet 2024 bedre enn Ruud – har tjent store pengesummer

  Casper Ruud har glitret på tennisbanen så langt i 2024. Nordmannen har både sanket flere poeng og innkassert mer premiepenger enn verdensener Novak Djokovic.

  På 2024-rankingen er Ruud foreløpig kun slått av Jannik Sinner, Daniil Medvedev og Alexander Zverev. Dermed har han innledet året med flere poeng enn stjerner som Carlos Alcaraz, Novak Djokovic og Holger Rune.

  Ruuds gode start har sikret ham hele 18,6 millioner kroner i rene premiepenger. Det er omtrent like mye som Alcaraz, mens Djokovic har tjent om lag fire millioner kroner mindre enn nordmannen.

  Den serbiske verdenseneren har imidlertid kun spilt halvparten så mange kamper som Ruud.

  Onsdag spiller nordmannen mot franske Alexandre Muller i 2. runde av ATP500-turneringen i Barcelona. Ruud har vært i tre finaler så langt denne sesongen, senest i Masters-turneringen i Monte-Carlo sist uke. I slutten av februar og starten av mars spilte han seg til to strake finaler i henholdsvis Los Cabos (ATP250) og Acapulco (ATP500).

  Om en drøy måned er det duket for Grand Slam-turneringen Roland-Garros, der Ruud har vært i finale de to siste årene. Før den tid venter to Masters-turneringer på grus (Madrid og Roma).

  (©NTB)

  Casper Ruud
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Golfstjerne avfeier spekulasjoner om LIV-overgang

  For få dager siden ble det hevdet at Rory McIlroy var nær en overgang til den mye omstridte LIV-touren. Selv mener golfstjernen at det aldri har blitt vurdert.

  Det forteller nordiren i et intervju med Sky Sports.

  – Jeg vet helt ærlig ikke hvordan spekulasjonene oppsto. Jeg har aldri blitt tilbudt noe som helst fra LIV, og jeg har heller aldri vurdert det, forteller McIlroy.

  De siste dagene har det versert rykter om at McIlroy, som tidligere var en skarp kritiker av LIV-touren, angivelig skal være nær en overgang verdt 680 millioner pund.

  – Jeg tror jeg har gjort det klart at det ikke er noe for meg. Det betyr ikke at jeg dømmer de som har meldt overgang fra PGA-touren. Folk kan ta sine egne avgjørelser. Hvem er vi til å bedømme det? fortsetter McIlroy.

  I starten av 2024 erkjente McIlroy at han trolig var for krass i kritikken mot spillerne som valgte å melde overgang til LIV-touren. Han er likevel klar på eget standpunkt.

  – For min del ligger framtiden her på PGA-touren. Noe annet har aldri vært et tema, slår nordiren fast.

  LIV-touren, som støttes av det saudiarabiske investeringsfondet (PIF), startet opp i 2022. Siden har flere store stjerner meldt overgang til den pengestinne touren.

  (©NTB)

  Rory McIlroy
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal