Hopp til innhold

Tunheim slo knockout på VM-konkurrentene: – Jeg har et drømmespann

Kun få kjørere har kjørt Finnmarksløpet like mange ganger som Harald Tunheim, men ingen av årets konkurrenter har tatt like mange seiere som den garva veteranen. Nå har han gjort det igjen – og det med god margin.

Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023

VERDENSMESTER: Kl. 05.56 kom Tunheim og syv trippende hunder inn over målstreken i Alta sentrum.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Den 27. gangen Tunheim deltar i Finnmarksløpet, tar han ikke bare øverste pallplass – han blir også verdensmester i langdistanse hundekjøring i sin klasse.

Veteranen har vært en stor forhåndsfavoritt i år, og det med god grunn. Hele seks ganger har 64-åringen vunnet tidligere, en gang på 500-kilometeren og fem ganger på 1000-kilometeren.

Nå har han tatt seieren igjen, etter 600 kilometer bakpå sleden.

– Dette er et fantastisk spann som bare har gått og gått. De har holdt en kjempefart hele tiden. Det er en fornøyelse å få stå bak et spann som dette, sa den ferske verdensmesteren like etter målgang.

Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023

ISKALDT: Tunheim har vært ute i minusgrader ned til 30 siden i går kveld.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Med denne seieren i Finnmarksløpet blir han den eldste som vinner et Finnmarksløp og den første som vinner i fire ulike tiår.

Når man begynner med en lidenskap, så har man ikke vett til å stoppe, fortalte Tunheim.

Det var en kjører med en solid is-bart som kom inn til mål, etter å ha kjørt i temperaturer ned i 30 minusgrader siden i går kveld.

– Jeg kjenner det henger noe der, lo Tunheim om den stive barten – og la til:

– Det har vært mellom 20–30 kuldegrader hele tiden over vidda, og det var minus 23 her nede på elva. Så det var kjølig, men stille og fint.

Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023

ALASKA HUSKY: Tunheim har avla løpshunder i årevis og sier at de er vant til å løpe fort. Derfor tok de et solid forsprang på VM-konkurrentene.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Les også: Slik kan du følge Finnmarksløpet

Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren
Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren

Full trøkk i spannet

Det er ifølge kjøreren selv ivrige hunder han har hatt foran sleden i år.

– Det har vært trøkk hele veien. Så fort de hadde fått hvilt og spist, så var de klare igjen – og da holdt de koken. Det var et drømmespann jeg hadde i år, sa Tunheim da han kom inn til Karasjok mandags formiddag.

Og det har holdt helt inn. Spannet hans har holdt raskest etappetid gjennom hele løpet, med en gjennomsnittsfart på 14,7 km/t.

– Hundekjøring handler om avl, og gjennom mange tiår har jeg avla på hunder som går lett – så disse har fått lov til å gå i sitt tempo og som er naturlig for dem. Da blir farten høy, men samtidig tilpasset hundene, forklarte Tunheim etter målgangen.

Dette gjorde at det forholdsvis tidlig i konkurransen var klart hvem som ville gå av med seieren i konkurransen.

Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023

SEIERSKLEM: I målområdet ventet samboeren for å gi den ferske verdensmesteren en god klem.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

For det er på sjekkpunktet i Karasjok man kan se hvordan resultatlista mest sannsynlig vil ende opp til slutt.

Tunheim kom inn til Karasjok kl. 13.29 mandag, mens «rookien» Eskil Knag kom inn kl. 15.26 – det ga Tunheim et forsprang på nesten to timer.

På dette sjekkpunktet er det seks timers obligatorisk hvile. Tunheim kunne da kjøre fra Karasjok mot Alta tidligst kl. 19.29 mandags kveld.

Les også: – Måten du komponerer spannet på er avgjørende

Harald Tunheim
Harald Tunheim

– Det er helt perfekt. Man ønsker jo å ha en slik ledelse inn til Karasjok, da vet man at om ikke noe uforutsett skjer så er det vanskelig å bli tatt igjen kjøremessig, sa en fornøyd Tunheim før hvilen på sjekkpunktet.

Før han kjørte ut fra Karasjok satte han av sin første hund i årets løp, en unghund som deltok for første gang og var blitt stiv i lårmusklene.

Harald Tunheim sorrisniva

MINUSGRADER: Da Tunheim starta ut fra Karasjok mandag kveld var det under 25 minusgrader. Temperaturene har holdt seg godt nede på gradestokken hele veien inn til mål, her i Sorrisniva nede på Altaelva.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

«Rookie» inn til 2. plass

Kl. 08.20 kom førstegangskjøreren Eskil Knag over målstreken på Finnmarksløpet med fem av åtte hunder i spannet – og en hund i sleden.

– Det har vært en lang tur og dette var en tøff etappe. Jeg var ikke helt sikker på at det skulle holde til mål – før jeg var nede på isen på Altaelva, sa sølvvinneren like etter målgang.

– Jeg må innrømme at jeg måtte ta en telefon for å høre hvor de andre var bak meg, for jeg følte meg ikke trygg, la han til.

48-åringen har kjørt 450- og 650-kilometeren på Femundløpet tidligere, hvor han havna på en 6. plass. Hundekjøring har han holdt på med siden 80-tallet.

Nå har han tatt 2. pallplass i verdensmesterskapet i langdistanse hundekjøring, etter å ha kjørt inn som nummer to på Finnmarksløpet 600.

Eskil Knag

SØLVMEDALJE: Inn til sølv i verdensmesterskap i langdistanse hundekjøring og 2. plass i Finnmarksløpet, kom Eskil Knag.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Kjøreren har preget teten hele veien.

– Jeg har kjørt mitt eget løp og har egentlig ikke tenkt så mye på plassering underveis, men så skjønte jeg at dette kunne jo bli veldig bra.

– Men Harald skjønte jeg tidlig at jeg ikke skulle tenke så mye på, fortalte Knag om vinneren av 600-kilometeren.

Eskil Knag hilser på konkurrent Harald Tunheim i Finnmarksløpet

VM-KONKURRENTER: Harald Tunheim hadde tatt med seg laget sitt for å heie inn Eskil Knag til 2.-plassen i Finnmarksløpet.

Foto: Anders H. Abrahamsen / Finnmarksløpet

Pallen komplett

Teten har kjørt på det siste døgnet i den beinharde konkurransen, og det ble Jan-Kåre Heiberg som stakk av med siste plassen på pallen.

– Dette kosta litt, innrømte Heiberg etter målpasseringa.

– Men disse bikkjene er helt ko-ko råe, la han til like etter.

41-åringen fra Gjøvik deltar for 5. gang på Finnmarksløpet.

To av hundene hans i spannet, Buffin (10) og Opie (8), løp i fjor inn til en 2. plass sammen med Kristoffer Halvorsen.

Dette er trolig siste år den erfarne og gamle hunden Buffin løper konkurranse.

Jan Kåre Heiberg tok 3. plass på Finnmarksløpet 600

PALLPLASS: Jan-Kåre Heiberg trodde ikke han skulle komme seg inn til mål, etter å ha slitt med diaré i spannet underveis. Han roste gjengen foran sleden etter målgangen.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Han har også slitt med diaré i spannet.

– Jeg satt på Karasjok i går og tenkte at vi ikke kom til å få dra ut derifra, men det gikk bra, sa en rørt kjører.

Heiberg og hundene har god og bred erfaring fra langdistanseløp i Norge. Fem av hundene var med inn til må, mens en satt i sleden.

Siste nytt

 • Wolfsburg blir Arsenals motstander i CL-semifinalen

  Wolfsburg er semifinaleklar i kvinnenes mesterliga i fotball etter 1-1 hjemme mot Paris Saint-Germain. I neste dobbeltkamp venter Arsenal.

  Tyskerne vant det første oppgjøret i Frankrikes hovedstad og gikk videre med 2-1 sammenlagt. Resultatet kunne vært enda bedre for Wolfsburg, men tross enorme sjanser ble det bare med Alexandra Popps ene scoring i returmøtet. (NTB)

  vcOF0kVW2VU
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Island sparket landslagssjefen

  Arnar Vidarsson er ferdig som trener for Islands herrelandslag i fotball. Han mistet jobben få dager etter at Liechtenstein ble slått 7-0.

  Seieren i EM-kvalifiseringen var ikke nok til å overbevise forbundsstyret. Island startet mesterskapsjakten med å tape 0-3 borte mot Bosnia-Hercegovina.

  – Dette er selvsagt en vanskelig avgjørelse, men vi mener det er riktig og nødvendig. Arnar har gjort mange gode ting, og han fortjener ros for jobben han har gjort under ofte vanskelige forhold. Nå starter vi arbeidet med å finne en erstatter, sier Islands fotballpresident Vanda Sigurgeirsdottir i en uttalelse.

  Vidarsson tok over som landslagssjef etter Erik Hamrén i desember 2020. (NTB)

  iCmzfHoJs7Y
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP
 • Riiber avsluttet sesongen perfekt

  Jarl Magnus Riiber fikk ingen konkurranse på vei inn til nok et NM-gull i kombinert. Han gikk ut på 5-kilometeren med en kjempeluke.

  Tittelkampen på Tolga var aldri spennende. Til det hadde Riiber et for godt forsprang på 1.28 minutter fra start.

  Oslo-mannen holdt også bra fart i løypene og kunne smile for nok en utklassingsseier. Onsdag vant han klart 10-kilometeren.

  Espen Andersen var nærmest Riiber før langrennet. Han ga det er ærlig forsøk i sølvjakten, men greide ikke å holde tritt da Jens Lurås Oftebro rykket mot slutten. (NTB)

  Riiber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste