Hopp til innhold
Kommentar

Kjøp de du kjenner

Mens rivalene henter stjerner fra hele verden, plukker Manchester United sine spillere fra trenerens kontaktliste.

Manchester United-manager Erik ten Hag

LEDER EN KLUBB I KRISE: Manchester United-manager Erik ten Hag burde egentlig ikke ha mye å glise av.

Foto: Gregory Bull / AP

NB: Manchester United slo Luton 1–0 lørdag og er nå på 6. plass i Premier League.

Du får ikke mye for 4 milliarder kroner for tiden.

De seks dyreste kjøpene til Manchester United under trener Erik ten Hag har totalt kostet mer enn dette, ifølge nettsiden Transfermarkt. Da laget stilte opp til nøkkelkampen mot København onsdag, var to av dem på banen.

To andre var skadet.

To satt på benken.

United tapte 4–3, er nå sist i gruppa i Mesterligaen, og ligger på 8. plass i Premier League. For så mye penger har det vært mager fangst.

Men så kaster heller ikke United garnet særlig langt.

Løve og lam

De seks store kjøpene under Ten Hag kan deles opp i tre kategorier:

1) Spillere Ten Hag trente i Ajax (2017-2022):

– Lisandro Martínez

– André Onana

– Antony

2) Spillere som representeres av Ten Hags agent, Kees Vos:

– Rasmus Højlund

3) Spillere solgt av andre store klubber:

– Casemiro

– Mason Mount

Bare Martínez har vært en klar suksess. Mount sliter benken, Casemiro er blitt tatt av i pausen to kamper på rad, Højlund er en løve i Mesterligaen og et lam i Premier League. Og Antony? Jo mindre som sies der, desto bedre.

Manchester United-spiller Antony sitter på benken

KLAFFER IKKE: Antony har ikke fått mye tid på banen denne sesongen.

Foto: DARREN STAPLES / AFP

Men det spesielle er hvor disse navnene kommer fra. United er en av verdens rikeste klubber, med speidere over hele kloden.

Likevel er 66,7 prosent av de store kjøpene plukket fra Ten Hags kontaktliste.

Gull i Frankrike

Selv unntakene kommer fra lag som United har handlet fra før.

Casemiro? Han ble hentet fra Real Madrid, som det siste tiåret også har solgt dem Raphaël Varane og Ángel Di María.

Mount? Rett fra Chelsea, som før har gitt dem Nemanja Matic og Juan Mata.

Alle er etablerte navn som selgerne ville få penger for mens de kunne.

Manchester United-spiller Mason Mount

MYE FORTVILELSE: Mason Mount ble hentet fra Chelsea i sommer.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Rivalene leter mye hardere. Ofte har de ett marked de kjenner spesielt godt: Tyskland (Liverpool), Italia (Tottenham), Brasil (Arsenal). Og Manchester City finner gull overalt. I sommer kjøpte de Jérémy Doku, en ung ving fra franske Rennes som la opp til fire mål mot Bournemouth forrige helg – og scoret ett selv.

Etterpå hyllet treneren Pep Guardiola sin sportsdirektør, Txiki Begiristain, for å ha funnet Doku. Her hadde kollegaene levert.

United skal ha 140 speidere over hele verden.

Er noen av dem på jobb?

Telefon til Florida

Fra utsiden har hele rekrutteringen i United virket kaotisk.

I 10 år har speidere kommet og gått. I 2019 sa United at de hadde analysert 804 høyrebacker, før de endte opp med Aaron Wan-Bissaka fra Crystal Palace. De ansatte sin første sjef for statistikk så sent som i oktober 2021, mer enn ett tiår etter at rivalene hadde begynt med formler og tall.

Britain Soccer Premier League

Drømmenes kirkegård

I en bransje hvor lag må reagere kjapt, må alle kjøp ifølge nettsiden The Athletic godkjennes av styreleder Joel Glazer, som bor i Florida – 700 mil unna og fem timer bak.

Men om ikke annet pleide United å være kreative. Under visepresident Ed Woodward handlet de i Portugal, Spania og Italia. Nå er sjefen for det sportslige John Murtough, som ble fotballdirektør i mars 2021.

Det har ikke gått særlig bra.

Gutta fra nabolaget

Under ham har United hentet de seks dyre spillerne nevnt ovenfor, pluss Varane, Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo.

Ronaldo havnet i krig med klubben, og Sancho er nå fryst ut av A-laget.

Tidligere Manchester United-spiller Cristiano Ronaldo.

BARE RØR: Tidligere Manchester United-spiller Cristiano Ronaldo fortviler under en kamp for de røde djevlene i fjor.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Og hva mer? Murtough kom til United fra Everton sammen med David Moyes i 2013, og har aldri jobbet utenfor England, så United har ikke et land de kjenner ekstra godt. Så han har stort sett hentet navn fra sitt eget engelske nabolag: Christian Eriksen (Brentford), Johnny Evans (Leicester), Martin Dúbravka (Newcastle).

Utover det har Ten Hag tatt kontroll. Tyrell Malacia kom fra nederlandske Feyenoord. Og lånet av Sofyan Amrabat? Der var agent Kees Vos involvert.

Ring de du kjenner.

Murtough gjorde det samme med sin første trener. I november 2021 trengte han en erstatter for Ole Gunnar Solskjær. Visstnok intervjuet han flere, før han valgte Ralf Rangnick, som ikke engang jobbet som trener på den tiden, men som sjef for sportslig utvikling i Lokomotiv Moskva.

Murtough hadde selv besøkt Rangnick da tyskeren trente RB Leipzig i 2019, og blitt imponert. Han gikk for noen han kjente.

Altså en av de gråeste trenerne United har hatt.

Premier League - Tottenham Hotspur v Manchester United

Han har smadret en av fotballens største myter

Gamle helter

Denne tendensen har gjennomsyret United i 10 år. Verden er stor, men man skal på død og liv ansette kjenninger og gamle helter.

Solskjær har vært en av dem, Ronaldo en annen. På listen over assistenttrenere finner vi to tidligere spillere i United: Ryan Giggs og Michael Carrick.

Nå tilhører rollen Steve McClaren, som før var assistenten til Alex Ferguson.

Den tekniske direktøren er Darren Fletcher, atter en tidligere spiller.

Phil Neville har vært del av trenerstaben.

Sjefen for akademiet pleide å være Nicky Butt.

Ryan Giggs, Phil Neville og David Moyes på Manchester United-benken i 2014, da de var en del av trenerteamet i klubben.

2014: Ryan Giggs (fra venstre), Phil Neville og David Moyes fra tiden i trenerteamet til Manchester United.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Og så har vi Murtough, som før var klubbens «sjef for fotballutvikling». I 2021 kunne United prøvd seg på nesten hvilken sportsdirektør som helst. Alle vil være del av dette kommersielle beistet, denne sagnomsuste institusjonen. Og United kan betale for seg.

De kunne hentet noen som hadde hatt denne rollen før. Noen med en lang CV, tung erfaring og stor suksess i en annen klubb.

Men United tok en kjapp titt rundt seg og fant ut at den beste kandidaten var Murtough, som tilfeldigvis allerede jobbet hos dem.

Nye kollegaer

Slike trekk legger ikke grunnlaget for en kultur stappet med kompetanse.

Da Ten Hag ble intervjuet for jobben, skal han ha fortalt Murtough at Uniteds sportslige organisering var elendig. Kanskje stoler han fortsatt ikke på den interne rekrutteringen. Kanskje føler han at det er bedre å fikse ting selv.

Når fire av seks store signeringer er navn Ten Hag selv kjenner, sier det ikke stort om de som faktisk er betalt for å finne spillere.

Det er et dårlig tegn når treneren har så stor makt.

Uansett kan Ten Hag snart få nye kollegaer. Alle venter på at forretningsmannen Jim Ratcliffe skal kjøpe opp 25 prosent av aksjene i United. Ratcliffe gjør det kun om han kan bestemme den sportslige strategien.

Det er ikke rart han vil ha inn sine egne folk.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal