Hopp til innhold

Disse 32 sekundene opprørte politiet i Qatar – redaktørforeningen kaller bildene uskyldige

Bildene fra innsiden av en migrantleir ledet trolig til at NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar. Redaktørforeningen mener de ikke gir grunn til å kaste noen på glattcelle.

– Som norsk journalist så er det veldig merkelig å tenke seg at man skal bli pågrepet og sitte inne i 32 timer for å ha filmet disse sekundene, sier Ekeland.

Han og Ghorbani var i Qatar for å dokumentere situasjonen ett år før VM i fotball. De intervjuet offentlige representanter og arbeidere, samt at de deltok på en Fifa-tilstelning som markerte at det var ett år igjen til VM.

Natt til mandag 22. november ble de arrestert.

Qatarske myndigheter hevder at de filmet ulovlig på privat grunn. Basert på de utsagnene og fokuset i avhørene med NRKs journalister, er det grunn til å tro at opptakene fra en brakke med arbeidere dannet grunnlaget for arrestasjonen (se video i toppen).

Avkrevd forklaring

NRK har spurt myndighetene i Qatar om hva de har reagert på, men de har ikke ville gå nærmere inn på årsaken.

– De spurte mye om hvor vi hadde filmet, hvor vi hadde tillatelse til å filme, hva vi hadde gjort ... Vi måtte gå gjennom hver eneste dag, nærmest time for time, forteller Ekeland om avhørene som fulgte etter pågripelsen.

Han forklarer hva som skjedde i minuttene før opptakene ble gjort:

– Vi gikk først inn på privat område, men uten å filme. Vi snakket med to kenyanere og spurte hvem de var og om vi kunne prate med dem. De sa vi måtte snakke med sjefen for campen. Det er han som synes i filmen, forklarer Ekeland.

Camp-sjefen er mannen med rød T-skjorte og munnbind i starten av videoen.

Slo av kamera

Han noterte passinformasjon og telefonnumrene til NRK-journalistene, før han slapp dem inn i brakkene. På videoen får man blant annet se en gruppe arbeidere som står i trappen og tilkaller NRK-journalistenes oppmerksomhet.

– De peker at vi skal komme opp, sier Ghorbani til Ekeland i opptaket.

NRK-fotografen skrudde av kameraet som ble brukt til å filme sekvensen. De fikk tillatelse til å bli med på en omvisning.

– De som sto i trappen idet vi slo av kamera var veldig opptatt at vi skulle komme opp og se rommene deres, sier Ekeland.

Fikk omvisning

NRK-teamet hadde kun fått tillatelse til å se 2. etasje, men fikk lov til å gå opp til 3. etasje. Der bodde arbeiderne i køyesenger. Seks personer per rom. Etasjen under bestod av rom med fire enkeltsenger.

– Det var ikke store rom, men det var i hvert fall litt plass. De viste oss badet og kjøkkenet. Kjøkkenet var kjempeskittent og det var ingenting av utstyr der, beskriver Ekeland, som ble bedt om ikke å dokumentere med levende bilder på innsiden.

Videoopptaket som NRK nå publiserer ble sendt til Norge før arrestasjonen og qatarsk politi beslagla utstyret deres under pågripelsen natt til mandag 22. november.

.

Ekeland og Ghorbani ble sluppet fri etter 32 timer på politistasjonen forrige tirsdag. Onsdag 24. november returnerte de til Norge, to dager senere enn planlagt.

Redaktørforeningen reagerer

– De opptakene fremstår som helt uskyldige og uproblematiske. Noe grunn til kaste folk i fengsel er det i hvert fall ikke, men det sier litt om hvilket regime man har i Qatar, som har et helt annet forhold til fri journalistikk enn det vi har, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening.

Han mener det finnes nok av beviser for at pressefrihet ikke står veldig høyt på agendaen i ørkenstaten.

– Særlig har de vist at de ikke ønsker at noen skal komme og bedrive kritisk journalistikk som kan ødelegge den fasaden de ønsker å blankpusse før fotball-VM, sier Jensen.

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Her møter du mennesker med spennende historier fra hele verden. Programleder er Rima Iraki.

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Her møter du mennesker med spennende historier fra hele verden. Programleder er Åse Vartdal.

Sportsnyheter

Robert Lewandowski

Unge for alltid

De fleste EM-stjernene kan snart spille til de er 40 år, tror eksperter. Hva kan vi lære av utøverne som aldri blir gamle?

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Knallhardt ut mot blodig Mbappé: – Mangler respekt for motstanderen

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

Siste nytt

 • Tennislegenden Murray nådde utrolig milepæl – passerte 1000 kamper på ATP-touren

  To ganger olympisk mester Andy Murray tok seg tirsdag videre til 2. runde i ATP500-turneringen i London. Det var britens 1000. kamp på ATP-touren i karrieren.

  37-åringen står bokført med to Wimbledon-titler og én US Open-tittel. Karrierens største triumf sikret han under OL i 2012, da han tok gull på hjemmebane.

  I tillegg til tre Grand Slam-titler har Murray spilt hele fem finaler i Australian Open.

  Roger Federer (1526) har rekorden for flest kamper på ATP-touren gjennom tidene. Bak sveitseren følger Novak Djokovic (1324), Rafael Nadal (1300) og David Ferrer (1111).

  Jordan Thompson er Murrays neste motstander i London. Turneringen er viktig i oppladningen til prestisjetunge Wimbledon senere i sommer.

  I november 2016 tronet Murray øverst på verdensrankingen.

  (NTB)

  koFTFOJK_DQ
  Foto: AP
 • Christian Johnsen har fått sparken som trener i fotballklubben Aalesund

  Christian Johnsen er ferdig som hovedtrener i Aalesund. Oransjetrøyene har hatt en svak start på sesongen etter nedrykket fra Eliteserien i fjor.

  Det skriver klubben i en pressemelding. Aalesund tapte 0-4 for Levanger søndag og er tabelljumbo i 1. divisjon.

  – Etter nesten halvspilt sesong er realiteten at klubben står med ni poeng på tretten kamper, og det er besluttet at en må gjøre endringer for å snu situasjonen på banen, skriver klubben. (NTB)

  Christian Johnsen
  Foto: NTB
 • Boutera åtte sekunder bak OL-kravet på 3000 meter hinde

  Den norske friidrettsløperen Jacob Boutera klokket inn på 8.23,21 på 3000 meter hinder under et stevne i Finland tirsdag. Det er åtte sekunder unna OL-kravet.

  OL-kravet på distansen lyder 8.15,00. Den norske 28-åringen ble nummer fem, seks sekunder bak Abraham Seme fra Etiopia.

  Boutera klarte ikke å nå finale på 3000 meter hinder under friidretts-EM i Roma tidligere i juni. Da var han snaut fire sekunder unna å kvalifisere seg.

  – Jeg visste at jeg måtte overprestere litt for å gå til finalen. Det er skuffende at jeg ikke klarer det. På én måte er jeg glad for å være tilbake i mesterskap etter et år uten, men man er her for å komme til finalen, sa han til NRK etter forsøket.

  28-åringen fra Aurskog har en bestenotering på 8.21,69 på distansen, satt i nettopp Åbo for to år siden.

  (NTB)

  1C3TTfVcXU0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal