Hopp til innhold

Disse 32 sekundene opprørte politiet i Qatar – redaktørforeningen kaller bildene uskyldige

Bildene fra innsiden av en migrantleir ledet trolig til at NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar. Redaktørforeningen mener de ikke gir grunn til å kaste noen på glattcelle.

– Som norsk journalist så er det veldig merkelig å tenke seg at man skal bli pågrepet og sitte inne i 32 timer for å ha filmet disse sekundene, sier Ekeland.

Han og Ghorbani var i Qatar for å dokumentere situasjonen ett år før VM i fotball. De intervjuet offentlige representanter og arbeidere, samt at de deltok på en Fifa-tilstelning som markerte at det var ett år igjen til VM.

Natt til mandag 22. november ble de arrestert.

Qatarske myndigheter hevder at de filmet ulovlig på privat grunn. Basert på de utsagnene og fokuset i avhørene med NRKs journalister, er det grunn til å tro at opptakene fra en brakke med arbeidere dannet grunnlaget for arrestasjonen (se video i toppen).

Avkrevd forklaring

NRK har spurt myndighetene i Qatar om hva de har reagert på, men de har ikke ville gå nærmere inn på årsaken.

– De spurte mye om hvor vi hadde filmet, hvor vi hadde tillatelse til å filme, hva vi hadde gjort ... Vi måtte gå gjennom hver eneste dag, nærmest time for time, forteller Ekeland om avhørene som fulgte etter pågripelsen.

Han forklarer hva som skjedde i minuttene før opptakene ble gjort:

– Vi gikk først inn på privat område, men uten å filme. Vi snakket med to kenyanere og spurte hvem de var og om vi kunne prate med dem. De sa vi måtte snakke med sjefen for campen. Det er han som synes i filmen, forklarer Ekeland.

Camp-sjefen er mannen med rød T-skjorte og munnbind i starten av videoen.

Slo av kamera

Han noterte passinformasjon og telefonnumrene til NRK-journalistene, før han slapp dem inn i brakkene. På videoen får man blant annet se en gruppe arbeidere som står i trappen og tilkaller NRK-journalistenes oppmerksomhet.

– De peker at vi skal komme opp, sier Ghorbani til Ekeland i opptaket.

NRK-fotografen skrudde av kameraet som ble brukt til å filme sekvensen. De fikk tillatelse til å bli med på en omvisning.

– De som sto i trappen idet vi slo av kamera var veldig opptatt at vi skulle komme opp og se rommene deres, sier Ekeland.

Fikk omvisning

NRK-teamet hadde kun fått tillatelse til å se 2. etasje, men fikk lov til å gå opp til 3. etasje. Der bodde arbeiderne i køyesenger. Seks personer per rom. Etasjen under bestod av rom med fire enkeltsenger.

– Det var ikke store rom, men det var i hvert fall litt plass. De viste oss badet og kjøkkenet. Kjøkkenet var kjempeskittent og det var ingenting av utstyr der, beskriver Ekeland, som ble bedt om ikke å dokumentere med levende bilder på innsiden.

Videoopptaket som NRK nå publiserer ble sendt til Norge før arrestasjonen og qatarsk politi beslagla utstyret deres under pågripelsen natt til mandag 22. november.

.

Ekeland og Ghorbani ble sluppet fri etter 32 timer på politistasjonen forrige tirsdag. Onsdag 24. november returnerte de til Norge, to dager senere enn planlagt.

Redaktørforeningen reagerer

– De opptakene fremstår som helt uskyldige og uproblematiske. Noe grunn til kaste folk i fengsel er det i hvert fall ikke, men det sier litt om hvilket regime man har i Qatar, som har et helt annet forhold til fri journalistikk enn det vi har, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening.

Han mener det finnes nok av beviser for at pressefrihet ikke står veldig høyt på agendaen i ørkenstaten.

– Særlig har de vist at de ikke ønsker at noen skal komme og bedrive kritisk journalistikk som kan ødelegge den fasaden de ønsker å blankpusse før fotball-VM, sier Jensen.

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Her møter du mennesker med spennende historier fra hele verden. Programleder er Rima Iraki.

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Her møter du mennesker med spennende historier fra hele verden. Programleder er Åse Vartdal.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal