Hopp til innhold

Amnesty gjorde Qatar-sjekk ett år før VM – nå slår de full alarm

Amnestys researchere har vært i Qatar, og i kofferten hjem har de en rekke urovekkende funn. Nå advarer de om at situasjonen kan bli enda verre hvis det ikke tas raske grep.

Education City Stadium

SNART KAMPER HER: Education City Stadium, her på et bilde utdelt til pressen av Qatars myndigheter, skal benyttes i VM 2022.

Foto: AFP

I den rykende ferske Amnesty-rapporten, som har fått navnet «Reality Check 2021: A year to the 2022 World Cup», gjøres en ny analyse av Qatars fremgang når det gjelder ulike problemområder knyttet til menneskerettigheter før VM.

Rapporten slår fast at «fremgangen har stagnert det siste året og gammel misbrukspraksis har dukket opp igjen».

I tillegg hevder rapporten at VM-landet «har gjenopplivet de verste elementene i Kafala-systemet og undergravd noen av de nylige reformene.»

Kafala-systemet beror seg på at arbeidstakeren gir fra seg passet sitt, og i praksis blir arbeidsgiverens eiendel. I desember 2016 kom nyheten om at Qatar ville avskaffe kafala-systemet.

Faksimile

Denne rapporten slippes tirsdag.

Foto: Faksimile / Amnesty

– Det verste vender tilbake

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, ser med skuffelse på de funnene som kommer frem.

– VM-vertskapet har ikke innfridd løftene de ga om å gi migrantarbeiderne bedre beskyttelse, og å avvikle kafala-systemet. I noen tilfeller ser vi til og med en negativ utvikling hvor de verste formene for utnyttelse av migrantarbeidere vender tilbake, sier Egenæs om rapporten.

Qatarske myndigheter har de siste årene endret en lang rekke lover.

De har blant annet innført en lov om at arbeidstakere skal få tilgang til helsehjelp fra arbeidsgiver, de skal ha en månedlig minstelønn på 1000 riyals (tilsvarer rundt 2500 kroner), og i tillegg skal migrantarbeidere nå få lov til å bytte jobb uten at arbeidsgiver kan stoppe dem.

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, liker ikke utviklingen i Qatar.

Foto: NRK

– Samvittighetsløse arbeidsgivere

Men Amnesty-rapporten er nådeløs når det gjelder å bedømme hvordan dette fungerer i praksis.

– Regjeringen i Qatar har ikke klart å implementere disse reformene skikkelig, særlig ved at de ikke forsikrer seg om at de håndheves og at dem som bryter reformene blir stilt til ansvar. Dette sår tvil når det gjelder løftet om at VM vil være en «game changer» for migrantarbeidere i Qatar, heter det i rapporten.

Amnesty mener tvert imot at gjestearbeidere over hele Qatar hver dag er overlatt til «samvittighetsløse arbeidsgiveres nåde, med lønnstyveri, utrygge arbeidsforhold og noen ganger uoverstigelige barrierer for å skifte jobb».

NRK har vært i kontakt med den qatarske regjeringens presseavdeling. De har lest rapporten og avviser Amnestys påstand om at arbeidsreformene ikke har ført til endringer for migrantarbeidere.

Les hele tilsvaret lenger ned i artikkelen.

Slår full alarm

Rapporten, som Amnesty slipper internasjonalt 16. november, slår nå full alarm.

– Qatar må iverksette hastetiltak for å fullføre reformprosessen og håndheve den ordentlig før VM starter i november 2022. Med mindre dette skjer, risikerer tusenvis flere arbeidere å bli utsatt for arbeidsmisbruk og utnyttelse bare i løpet av det neste året, er advarselen fra Amnesty.

Og legger til:

– Situasjonen for de som blir værende i Qatar etter at turneringen er over, vil bli enda verre.

Les hele uttalelsen fra Qatars regjering her:

Ifølge Amnesty har de i arbeidet med rapporten snakket med 45 nåværende og tidligere migrantarbeiderne, samt arbeidstakerorganisasjoner, samfunnsledere og utenlandske ambassadører i Doha. De har også møtt representanter fra regjeringen i Qatar og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Amnesty-rapporten stiller seg i rekken av kritiske funn før VM.

I juli bestemte den anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Business & Human Rights Resource Centre seg for å sjekke hverdagen til de arbeiderne som jobbet på de luksuriøse VM-hotellene i Qatar.

Resultatet var nedslående.

Isobel Archer i Business & Human Rights Resource Centre sa, i en uttalelse til NRK, at deres opplevelse er at fokuset på arbeidstakernes rettigheter får oppsiktsvekkende lite oppmerksomhet bak kulissene i VM-landet.

For å bedre dette, mener hun fotballen har makt på påvirkning som må benyttes.

Det norske fotballandslaget har allerede gått i bresjen flere ganger med sine markeringer for å sette søkelys på menneskerettigheter, og land som Nederland og Tyskland har fulgt etter.

– England har lagt merke til Norge

Nå skriver The Times at de engelske landslagsspillerne, som nylig kvalifiserte seg for VM, har lagt merke til disse markeringene og vurderer sin egen.

– Dette vil i så fall være et heftig signal, mener NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Han trekker frem at britene ikke bare er en fotballstormakt, de er også en av Qatars største handelspartnere.

– En markering fra England vil derfor være den aller største seieren for kampanjen det norske landslaget og Ståle Solbakken satte i gang tidligere i år, mener Saltvedt.

Fotball-VM spilles arrangeres i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022.

Siste nytt

 • Kroatia-supportere pågrepet etter angrep på Italia-fans

  Fire personer ble skadet og elleve pågrepete av politiet etter at kroatiske fans angrep Italienske supportere etter mandagens EM-kamp i Leipzig.

  Det opplyser politiet i den tyske byen tirsdag. Kampen endte 1-1 etter at Mattia Zaccagni utlignet åtte minutter på overtid for italienerne.

  Politiet opplyser at rundt 20 Kroatia-fans angrep italienere i etterkant av oppgjøret. To av de skadede personene måtte fraktes til sykehus.

  Det ble opprettet sak mot elleve kroater for å ha forårsaket grov kroppsskade, melder politiet.

  Rundt 2000 politibetjenter var til stede på kamparenaen for å sikre kampen, og i alt ble det registrert 45 lovbrudd. De fleste i forbindelse med pyroteknikk.

  Politiet opplyste også at åtte kroatiske fans, som tidligere ble nektet innreise til Tyskland, ble pågrepet og varetektsfengslet til tirsdag.

  (NTB)

  Euro 2024 Soccer Croatia Albania
  Foto: Sunday Alamba / AP
 • Rallystjernen Ogier innlagt på sykehus etter kollisjon med privatbil på trening

  VM-gullgrossisten Sebastian Ogier og kartleser Vincent Landais er innlagt på sykehus etter å ha krasjet med en personbil på trening foran Rally Polen.

  Ogier Landais forberedte seg til denne ukens VM-runde i Polen da ulykken skjedde tirsdag.

  En talsmann for polsk politi opplyser til nyhetsbyrået AP at to biler var involvert i krasjen i landsbyen Wlosty nordøst i landet. Fire personer ble i etterkant sendt til sykehus.

  Området der krasjen skjedde ligger ikke langt fra den russiske eksklaven Kaliningrad.

  TV-opptak viser et ambulansehelikopter på et jorde og at politi og brannmenn er på stedet.

  Ogiers lag, Toyota Gazoo Racing, sier i en uttalelse at franskmannen og hans kartleser var «involvert i en trafikkulykke under rekognosering foran Rally Polen og har blitt tatt til sykehus for medisinske undersøkelser».

  40 år gamle Ogier er en av de mest fremgangsrike førerne i rallyhistorien. Han vant seks strake VM-titler fra 2013 til 2018. Den siste av hans totalt åtte kom i 2021.

  Denne sesongen deltar han i utvalgte runder. Han vant Rally Kroatia i april og Rally Portugal i mai.

  Polen er denne uken vertskap for sitt første WRC-arrangement på sju år. Ogier har vunnet der to ganger tidligere.

  (NTB)

  NxGZiqDVmDg
  Foto: AP
 • Nacho ferdig i Real Madrid: – En av de store legendene i klubben vår

  Midtstopper Nacho Fernández (34) er ferdig i Real Madrid etter 12 år på A-laget.

  Det skriver klubben i en pressemelding .

  «Real Madrid ønsker å uttrykke sin takknemlighet og hengivenhet til Nacho, en av de store legendene i klubben vår», heter det i en uttalelse.

  Den spanske landslagsspilleren har spilt hele sin profesjonelle karriere i Real Madrid og kan skilte med 16 mål og 10 målgivende på 364 kamper.

  I løpet av de 12 årene har han også vært med på å vinne blant annet seks Champions League-trofeer, fire seriemesterskap og to cuptitler.

  Nacho kom til Real Madrid som 10-åring i 2001 og gikk gradene i akademiet, før han til slutt fikk sin debut på A-laget i 2012.

  – Siden han kom til ungdomsakademiet vårt som gutt, har Nacho alltid vært et eksempel på utvikling for alle og han har mottatt kjærlighet, anerkjennelse og beundring fra alle Real Madrid-fans. Real Madrid er og vil alltid være hans hjem, sier klubbpresident Florentino Pérez.

  Nacho avsluttet Real Madrid-karrieren som kaptein da han løftet sitt sjette Champions League-trofé etter 2-0-seieren over Borussia Dortmund.

  (NTB)

  b3ilU8UERKA
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal