Hopp til innhold

Amnesty gjorde Qatar-sjekk ett år før VM – nå slår de full alarm

Amnestys researchere har vært i Qatar, og i kofferten hjem har de en rekke urovekkende funn. Nå advarer de om at situasjonen kan bli enda verre hvis det ikke tas raske grep.

Education City Stadium

SNART KAMPER HER: Education City Stadium, her på et bilde utdelt til pressen av Qatars myndigheter, skal benyttes i VM 2022.

Foto: AFP

I den rykende ferske Amnesty-rapporten, som har fått navnet «Reality Check 2021: A year to the 2022 World Cup», gjøres en ny analyse av Qatars fremgang når det gjelder ulike problemområder knyttet til menneskerettigheter før VM.

Rapporten slår fast at «fremgangen har stagnert det siste året og gammel misbrukspraksis har dukket opp igjen».

I tillegg hevder rapporten at VM-landet «har gjenopplivet de verste elementene i Kafala-systemet og undergravd noen av de nylige reformene.»

Kafala-systemet beror seg på at arbeidstakeren gir fra seg passet sitt, og i praksis blir arbeidsgiverens eiendel. I desember 2016 kom nyheten om at Qatar ville avskaffe kafala-systemet.

Faksimile

Denne rapporten slippes tirsdag.

Foto: Faksimile / Amnesty

– Det verste vender tilbake

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, ser med skuffelse på de funnene som kommer frem.

– VM-vertskapet har ikke innfridd løftene de ga om å gi migrantarbeiderne bedre beskyttelse, og å avvikle kafala-systemet. I noen tilfeller ser vi til og med en negativ utvikling hvor de verste formene for utnyttelse av migrantarbeidere vender tilbake, sier Egenæs om rapporten.

Qatarske myndigheter har de siste årene endret en lang rekke lover.

De har blant annet innført en lov om at arbeidstakere skal få tilgang til helsehjelp fra arbeidsgiver, de skal ha en månedlig minstelønn på 1000 riyals (tilsvarer rundt 2500 kroner), og i tillegg skal migrantarbeidere nå få lov til å bytte jobb uten at arbeidsgiver kan stoppe dem.

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, liker ikke utviklingen i Qatar.

Foto: NRK

– Samvittighetsløse arbeidsgivere

Men Amnesty-rapporten er nådeløs når det gjelder å bedømme hvordan dette fungerer i praksis.

– Regjeringen i Qatar har ikke klart å implementere disse reformene skikkelig, særlig ved at de ikke forsikrer seg om at de håndheves og at dem som bryter reformene blir stilt til ansvar. Dette sår tvil når det gjelder løftet om at VM vil være en «game changer» for migrantarbeidere i Qatar, heter det i rapporten.

Amnesty mener tvert imot at gjestearbeidere over hele Qatar hver dag er overlatt til «samvittighetsløse arbeidsgiveres nåde, med lønnstyveri, utrygge arbeidsforhold og noen ganger uoverstigelige barrierer for å skifte jobb».

NRK har vært i kontakt med den qatarske regjeringens presseavdeling. De har lest rapporten og avviser Amnestys påstand om at arbeidsreformene ikke har ført til endringer for migrantarbeidere.

Les hele tilsvaret lenger ned i artikkelen.

Slår full alarm

Rapporten, som Amnesty slipper internasjonalt 16. november, slår nå full alarm.

– Qatar må iverksette hastetiltak for å fullføre reformprosessen og håndheve den ordentlig før VM starter i november 2022. Med mindre dette skjer, risikerer tusenvis flere arbeidere å bli utsatt for arbeidsmisbruk og utnyttelse bare i løpet av det neste året, er advarselen fra Amnesty.

Og legger til:

– Situasjonen for de som blir værende i Qatar etter at turneringen er over, vil bli enda verre.

Les hele uttalelsen fra Qatars regjering her:

Ifølge Amnesty har de i arbeidet med rapporten snakket med 45 nåværende og tidligere migrantarbeiderne, samt arbeidstakerorganisasjoner, samfunnsledere og utenlandske ambassadører i Doha. De har også møtt representanter fra regjeringen i Qatar og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Amnesty-rapporten stiller seg i rekken av kritiske funn før VM.

I juli bestemte den anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Business & Human Rights Resource Centre seg for å sjekke hverdagen til de arbeiderne som jobbet på de luksuriøse VM-hotellene i Qatar.

Resultatet var nedslående.

Isobel Archer i Business & Human Rights Resource Centre sa, i en uttalelse til NRK, at deres opplevelse er at fokuset på arbeidstakernes rettigheter får oppsiktsvekkende lite oppmerksomhet bak kulissene i VM-landet.

For å bedre dette, mener hun fotballen har makt på påvirkning som må benyttes.

Det norske fotballandslaget har allerede gått i bresjen flere ganger med sine markeringer for å sette søkelys på menneskerettigheter, og land som Nederland og Tyskland har fulgt etter.

– England har lagt merke til Norge

Nå skriver The Times at de engelske landslagsspillerne, som nylig kvalifiserte seg for VM, har lagt merke til disse markeringene og vurderer sin egen.

– Dette vil i så fall være et heftig signal, mener NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Han trekker frem at britene ikke bare er en fotballstormakt, de er også en av Qatars største handelspartnere.

– En markering fra England vil derfor være den aller største seieren for kampanjen det norske landslaget og Ståle Solbakken satte i gang tidligere i år, mener Saltvedt.

Fotball-VM spilles arrangeres i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022.

Siste nytt

 • Wolfsburg blir Arsenals motstander i CL-semifinalen

  Wolfsburg er semifinaleklar i kvinnenes mesterliga i fotball etter 1-1 hjemme mot Paris Saint-Germain. I neste dobbeltkamp venter Arsenal.

  Tyskerne vant det første oppgjøret i Frankrikes hovedstad og gikk videre med 2-1 sammenlagt. Resultatet kunne vært enda bedre for Wolfsburg, men tross enorme sjanser ble det bare med Alexandra Popps ene scoring i returmøtet. (NTB)

  vcOF0kVW2VU
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Island sparket landslagssjefen

  Arnar Vidarsson er ferdig som trener for Islands herrelandslag i fotball. Han mistet jobben få dager etter at Liechtenstein ble slått 7-0.

  Seieren i EM-kvalifiseringen var ikke nok til å overbevise forbundsstyret. Island startet mesterskapsjakten med å tape 0-3 borte mot Bosnia-Hercegovina.

  – Dette er selvsagt en vanskelig avgjørelse, men vi mener det er riktig og nødvendig. Arnar har gjort mange gode ting, og han fortjener ros for jobben han har gjort under ofte vanskelige forhold. Nå starter vi arbeidet med å finne en erstatter, sier Islands fotballpresident Vanda Sigurgeirsdottir i en uttalelse.

  Vidarsson tok over som landslagssjef etter Erik Hamrén i desember 2020. (NTB)

  iCmzfHoJs7Y
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP
 • Riiber avsluttet sesongen perfekt

  Jarl Magnus Riiber fikk ingen konkurranse på vei inn til nok et NM-gull i kombinert. Han gikk ut på 5-kilometeren med en kjempeluke.

  Tittelkampen på Tolga var aldri spennende. Til det hadde Riiber et for godt forsprang på 1.28 minutter fra start.

  Oslo-mannen holdt også bra fart i løypene og kunne smile for nok en utklassingsseier. Onsdag vant han klart 10-kilometeren.

  Espen Andersen var nærmest Riiber før langrennet. Han ga det er ærlig forsøk i sølvjakten, men greide ikke å holde tritt da Jens Lurås Oftebro rykket mot slutten. (NTB)

  Riiber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste