Amnesty gjorde Qatar-sjekk ett år før VM – nå slår de full alarm

Amnestys researchere har vært i Qatar, og i kofferten hjem har de en rekke urovekkende funn. Nå advarer de om at situasjonen kan bli enda verre hvis det ikke tas raske grep.

Education City Stadium

SNART KAMPER HER: Education City Stadium, her på et bilde utdelt til pressen av Qatars myndigheter, skal benyttes i VM 2022.

Foto: AFP

I den rykende ferske Amnesty-rapporten, som har fått navnet «Reality Check 2021: A year to the 2022 World Cup», gjøres en ny analyse av Qatars fremgang når det gjelder ulike problemområder knyttet til menneskerettigheter før VM.

Rapporten slår fast at «fremgangen har stagnert det siste året og gammel misbrukspraksis har dukket opp igjen».

I tillegg hevder rapporten at VM-landet «har gjenopplivet de verste elementene i Kafala-systemet og undergravd noen av de nylige reformene.»

Kafala-systemet beror seg på at arbeidstakeren gir fra seg passet sitt, og i praksis blir arbeidsgiverens eiendel. I desember 2016 kom nyheten om at Qatar ville avskaffe kafala-systemet.

Faksimile

Denne rapporten slippes tirsdag.

Foto: Faksimile / Amnesty

– Det verste vender tilbake

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, ser med skuffelse på de funnene som kommer frem.

– VM-vertskapet har ikke innfridd løftene de ga om å gi migrantarbeiderne bedre beskyttelse, og å avvikle kafala-systemet. I noen tilfeller ser vi til og med en negativ utvikling hvor de verste formene for utnyttelse av migrantarbeidere vender tilbake, sier Egenæs om rapporten.

Qatarske myndigheter har de siste årene endret en lang rekke lover.

De har blant annet innført en lov om at arbeidstakere skal få tilgang til helsehjelp fra arbeidsgiver, de skal ha en månedlig minstelønn på 1000 riyals (tilsvarer rundt 2500 kroner), og i tillegg skal migrantarbeidere nå få lov til å bytte jobb uten at arbeidsgiver kan stoppe dem.

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, liker ikke utviklingen i Qatar.

Foto: NRK

– Samvittighetsløse arbeidsgivere

Men Amnesty-rapporten er nådeløs når det gjelder å bedømme hvordan dette fungerer i praksis.

– Regjeringen i Qatar har ikke klart å implementere disse reformene skikkelig, særlig ved at de ikke forsikrer seg om at de håndheves og at dem som bryter reformene blir stilt til ansvar. Dette sår tvil når det gjelder løftet om at VM vil være en «game changer» for migrantarbeidere i Qatar, heter det i rapporten.

Amnesty mener tvert imot at gjestearbeidere over hele Qatar hver dag er overlatt til «samvittighetsløse arbeidsgiveres nåde, med lønnstyveri, utrygge arbeidsforhold og noen ganger uoverstigelige barrierer for å skifte jobb».

NRK har vært i kontakt med den qatarske regjeringens presseavdeling. De har lest rapporten og avviser Amnestys påstand om at arbeidsreformene ikke har ført til endringer for migrantarbeidere.

Les hele tilsvaret lenger ned i artikkelen.

Slår full alarm

Rapporten, som Amnesty slipper internasjonalt 16. november, slår nå full alarm.

– Qatar må iverksette hastetiltak for å fullføre reformprosessen og håndheve den ordentlig før VM starter i november 2022. Med mindre dette skjer, risikerer tusenvis flere arbeidere å bli utsatt for arbeidsmisbruk og utnyttelse bare i løpet av det neste året, er advarselen fra Amnesty.

Og legger til:

– Situasjonen for de som blir værende i Qatar etter at turneringen er over, vil bli enda verre.

Les hele uttalelsen fra Qatars regjering her:

Ifølge Amnesty har de i arbeidet med rapporten snakket med 45 nåværende og tidligere migrantarbeiderne, samt arbeidstakerorganisasjoner, samfunnsledere og utenlandske ambassadører i Doha. De har også møtt representanter fra regjeringen i Qatar og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Amnesty-rapporten stiller seg i rekken av kritiske funn før VM.

I juli bestemte den anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Business & Human Rights Resource Centre seg for å sjekke hverdagen til de arbeiderne som jobbet på de luksuriøse VM-hotellene i Qatar.

Resultatet var nedslående.

Isobel Archer i Business & Human Rights Resource Centre sa, i en uttalelse til NRK, at deres opplevelse er at fokuset på arbeidstakernes rettigheter får oppsiktsvekkende lite oppmerksomhet bak kulissene i VM-landet.

For å bedre dette, mener hun fotballen har makt på påvirkning som må benyttes.

Det norske fotballandslaget har allerede gått i bresjen flere ganger med sine markeringer for å sette søkelys på menneskerettigheter, og land som Nederland og Tyskland har fulgt etter.

– England har lagt merke til Norge

Nå skriver The Times at de engelske landslagsspillerne, som nylig kvalifiserte seg for VM, har lagt merke til disse markeringene og vurderer sin egen.

– Dette vil i så fall være et heftig signal, mener NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Han trekker frem at britene ikke bare er en fotballstormakt, de er også en av Qatars største handelspartnere.

– En markering fra England vil derfor være den aller største seieren for kampanjen det norske landslaget og Ståle Solbakken satte i gang tidligere i år, mener Saltvedt.

Fotball-VM spilles arrangeres i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022.

Sportsnyheter

Pique

Barcelona blir latterleggjort etter meisterliga-exit: – Trist å sjå

Det spanske laget skal ikkje spele sluttspel i Meisterligaen for første gong på 17 år. Det blei rått parti mot Bayern München, som har vore fullstendig overlegne i gruppespelet.

Siste nytt

 • Chelsea stanget mot Juventus

  Guro Reiten og resten av Chelsea stanget og stanget mot Juventus onsdag kveld. Vertene fra London hadde en haug med sjanser, men de maktet ikke å overliste Juventus-keeper Pauline Peyraud Magnin. Dermed endte kampen 0-0, og spenningen i gruppa lever.

  Mesterliga, Chelsea, Guro Reiten
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • United rotet vekk seieren

  En perle signert Mason Greenwood gjorde at et svært reservepreget Manchester United tok ledelsen tidlig i mesterligakampen mot Young Boys onsdag kveld.

  Gjestene svarte imidlertid rett før hvilen, da Fabian Rieder limte ballen i vinkelen. Kampen endte 1-1. Det betyr exit for Young Boys, som måtte vinne for å ha mulighet til å avansere, men hjemmelaget fra Manchester var allerede klare for utslagsrundene.

  Hvem som slår følge med dem, blir avklart først torsdag, da snøkaos i Italia satte en foreløpig stopper for gruppens skjebnekamp.

 • Tottenham-kamp utsatt etter utbrudd

  Torsdagens serieligakamp mellom Tottenham og Rennes er utsatt på grunn av et koronautbrudd i London-laget. Det bekrefter klubben selv.

  – Vi har dialog med UEFA, og vi kommer med flere oppdateringer etter hvert, lyder meldingen.

  Tottenham Stadium
  Foto: TONY OBRIEN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal