Dette skjer i dag: Tar Ronaldo rekorden?

I dag er det bare å avlyse alle andre planer. «Dødens gruppe» entrer endelig EM-manesjen.

Ronaldo

JAKTER SCORINGSREKORD ALENE: Cristiano Ronaldo, her etter under en EM-kvalifiseringskamp, kan bli EMs mestscorende allerede i kveld.

Foto: Rafael Marchante / Reuters

Dagens kamper:

18.00: Ungarn - Portugal (TV 2)

21.00: Frankrike - Tyskland (NRK1).

Dagens snakkiser:

 • Gruppe F kalles ikke «dødens gruppe» uten grunn. Tre av fire lag ses på som realistiske tittelkandidater, men først må de altså kjempe med hud og hår for å ta seg videre fra en marerittgruppe uten sidestykke. Portugal er regjerende mester, Frankrike har nærmest med seg en gullbestilling hjemmefra, og Tyskland er tross alt Tyskland. Ungarns eneste trøst må vel være at de får lov til å spille for fulle tribuner i hovedstaden Budapest.
 • Cristiano Ronaldo har allerede tangert Michel Platinis scoringsrekord med ni EM-mål totalt. Scorer Ronaldo mot Ungarn, er kan altså tidenes EM-toppscorer. Det er nok en tittel superstjerna hadde likt.
 • Portugals suverene høyreback, João Cancelo (Manchester City) har testet positivt for korona, og han erstattes av Diogo Dalot (AC Milan, på lån fra Manchester United) i EM-troppen.
 • Frankrikes urokråke Karim Benzema er tilbake på landslaget etter nesten seks år i fryseboksen grunnet utpressingssaken mot en tidligere landslagskamerat. Det er grunn til å tro at spissen kommer til å tiltrekke seg mye oppmerksomhet under mesterskapet, og det blir spennende å se hvordan han leverer på banen. Særlig med tanke på at han måtte ut med skade i generalprøven.
 • Joachim Löw går løs på sitt siste mesterskap som Tysklands landslagssjef.

Ungarn - Portugal

Kveldens første kamp spilles på Puskás Aréna i Budapest, og som eneste EM-nasjon tillater Ungarn fulle hus under mesterskapet. Tirsdag kommer altså Portugals stjernegalleri på besøk, og ifølge Thore Haugstad, NRKs fotballskribent, er troppen betydelig sterkere enn den som tok med seg pokalen hjem i 2016.

– Stallen er en slags «hall of fame» av formspillere i Premier League. Portugal har sesongens beste midtstopper (Rúben Dias) og playmaker (Bruno Fernandes), pluss klassespillere som Diogo Jota og Bernardo Silva, mener han, og legger til:

Platini, 1984

TOPPSCORER: Michel Platini, avbildet i 1984.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Afp

– Tar du med 36-årige Cristiano Ronaldo, som nylig ble toppscorer i Serie A med 29 mål, har du en gjeng som er bedre enn for fem år siden.

Nevnte Ronaldo kan gå forbi Michel Platini på EMs toppscorerliste allerede i kveld, dersom han får ballen forbi Ungarn-målvakt Péter Gulácsi. Sistnevnte kan fort bli en svært viktig mann for Ungarn, som altså har vært alt annet enn heldige med gruppa.

– Nøkkelspillerne blir keeperen og stopperne deres, sier Tokmac Nguen, som til daglig spiller for ungarske Ferencváros.

– Vi kan forvente et lag som virkelig kommer til å krige med hjertet utenpå drakta. De kommer til å gi alt, spår landslagsspilleren.

Frankrike - Tyskland

Kveldskampen spilles på Allianz Arena i München, og det er et virkelig gigantoppgjør som står på menyen.

– Didier Deschamps har EMs klart beste stall, med rå fysikk over hele fjøla og angrepsvåpen i fleng. En av dem, Antoine Griezmann, sier at laget er bedre enn det som vant VM i 2018 – og han har rett, mener Haugstad.

Melissa Wiik

NRK-EKSPERT: Melissa Wiik-Kovács.

Foto: NRK/Julia Marie Naglestad

Tyskland er det betydelig større usikkerhet rundt, men det som er sikkert, er at landslagssjef Joachim Löw går løs på sitt siste mesterskap som trener for «Die Mannschaft».

– Vi vet hvordan de spiller, og likevel kan de ikke forutses, fordi de er uendelig fleksible. Det er resultatet av den utrolige individuelle klassen til spillerne. De er ekstremt sterke og utrolig vanskelige å beregne, sier Löw om dagens motstander.

– Tyskland kan vi regne med i år. De er nok veldig revansjelystne. Og Löw vil nok gjerne avslutte med stil, tror NRKs fotballballekspert Melissa Wiik-Kovács.

– Det er en grunn til at han har vært landslagstrener så lenge, sier hun om Löw, som hun beskriver som høyt respektert, knallhard og samtidig fair.

Sportsnyheter

TAYjBA1taNw

Jakobs stikk etter Gjerts kommentar: – Virker som han ikke kan så mye om  løping

Jakob Ingebrigtsen hadde ingen problemer med å ta seg til OL-finalen på 1500 meter, og i stedet var det - som vanlig - da han og faren kom til intervjusonen det virkelig tok fyr.

Siste nytt

 • 38 grader: Fotballfinalen flyttet

  Stekende hete gir trolig store utfordringer for OL-utøvere fredag. Lørdag ligger det an til å bli lyn, torden og regn for sandvolleygutta og Jakob Ingebrigtsen.

  Det kan bli hele 38 varmegrader i skyggen i Tokyo fredag. Det vil i så fall være toppnotering for OL-perioden.

  Torsdag kom det anmodninger fra myndighetene om at man bør oppholde seg lite utendørs den dagen på grunn av stor risiko for heteslag.

  Sveriges fotballkvinner skulle etter planen spille finale mot Canada med avspark 11.00 lokal tid. Det oppgjøret er flyttet til 21.00 og spilles da i Yokohama, ikke på OL-stadion i Tokyo som planlagt.

  Det gleder svenskene, som allerede hadde tatt til orde for å gi finalen et annet tidspunkt for å unngå at kampen gikk midt på natten hjemme i Sverige. Nå spilles den i stedet 14.00 europeisk tid.

  Natt til lørdag er det ventet å komme inn uvær med lyn, torden og regn. Det skal holde seg store deler av dagen. Sandvolleygutta Anders Mol og Christian Sørum spiller medaljekamp på formiddagen. Jakob Ingebrigtsen er ventet å løpe for 1500-metergullet på kveldstid.

  Sveriges landslag i fotball, kvinner
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • USA tok bronsen i målfest

  Turneringsfavoritt USA slo tilbake etter det skuffande semifinaletapet for Canada, og tok bronsen i ein målfest av ein kamp mot Australia.

  USA vann 4-3, etter to mål kvar av stjernene Megan Rapinoe og Carli Lloyd.

  Rapinoe opna scoringane etter åtte minutt, men Sam Kerr utlikna etter 17.

  Rapinoe gav USA leiinga tilbake like etter. Lloyd la på til 3-1 for USA på overtid av omgangen, og til 4-1 seks minutt ut i andre omgang.

  Så kom Australias innspurt. Caitlin Foord reduserte berre tre minutt etterpå, og Emily Gielnik reduserte ein giong til i det klokka passerte 90 minutt. Australia pressa sterkt for utlikning, men USA heldt unna.

  Carli Lloyd
  Foto: Henry Romero / Reuters
 • Eriksen vil spille igjen

  Christian Eriksen er optimistisk med tanke på en retur til fotballbanen. Han er fast bestemt på at han kan spille igjen ved nyttår.

  – Om fire-fem måneder begynner jeg å spille igjen. Det går bra med meg, sier Eriksen ifølge avisen Corriere dello Sport. Det betyr rundt desember eller januar.

  Eriksen kom ifølge avisen med uttalelsen da han møtte lagkameratene på Inters treningsfelt onsdag.

  Eriksen møtte klubbdirektørene, trener Simone Inzaghi, lagkamerater og støtteapparat. Ifølge Inter har midtbanemannen det bra, og han er angivelig i «utmerket fysisk og mental form».

  29-åringen, som kom til Inter i januar i fjor, skal gjennom et rehabiliteringsprogram han har fått av sine leger i Danmark. De skal også bidra med koordineringen av Eriksens kliniske oppfølging.

  Det er ikke sikkert at Eriksen kan gjenoppta karrieren, selv om han er fast bestemt på det selv. Han fikk operert inn hjertestarter etter å ha falt om med hjertestans under en EM-kamp i Parken i juni, og i henhold til italienske regler kan han da ikke spille i Serie A.

  Eriksen fikk livreddende førstehjelp på banen etter hendelsen 12. juni.

  AGKp-LFoc9Y
  Foto: Antonio Calanni / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal