Hopp til innhold

Dette skjer i dag: Tar Ronaldo rekorden?

I dag er det bare å avlyse alle andre planer. «Dødens gruppe» entrer endelig EM-manesjen.

Ronaldo

JAKTER SCORINGSREKORD ALENE: Cristiano Ronaldo, her etter under en EM-kvalifiseringskamp, kan bli EMs mestscorende allerede i kveld.

Foto: Rafael Marchante / Reuters

Dagens kamper:

18.00: Ungarn - Portugal (TV 2)

21.00: Frankrike - Tyskland (NRK1).

Dagens snakkiser:

 • Gruppe F kalles ikke «dødens gruppe» uten grunn. Tre av fire lag ses på som realistiske tittelkandidater, men først må de altså kjempe med hud og hår for å ta seg videre fra en marerittgruppe uten sidestykke. Portugal er regjerende mester, Frankrike har nærmest med seg en gullbestilling hjemmefra, og Tyskland er tross alt Tyskland. Ungarns eneste trøst må vel være at de får lov til å spille for fulle tribuner i hovedstaden Budapest.
 • Cristiano Ronaldo har allerede tangert Michel Platinis scoringsrekord med ni EM-mål totalt. Scorer Ronaldo mot Ungarn, er kan altså tidenes EM-toppscorer. Det er nok en tittel superstjerna hadde likt.
 • Portugals suverene høyreback, João Cancelo (Manchester City) har testet positivt for korona, og han erstattes av Diogo Dalot (AC Milan, på lån fra Manchester United) i EM-troppen.
 • Frankrikes urokråke Karim Benzema er tilbake på landslaget etter nesten seks år i fryseboksen grunnet utpressingssaken mot en tidligere landslagskamerat. Det er grunn til å tro at spissen kommer til å tiltrekke seg mye oppmerksomhet under mesterskapet, og det blir spennende å se hvordan han leverer på banen. Særlig med tanke på at han måtte ut med skade i generalprøven.
 • Joachim Löw går løs på sitt siste mesterskap som Tysklands landslagssjef.

Ungarn - Portugal

Kveldens første kamp spilles på Puskás Aréna i Budapest, og som eneste EM-nasjon tillater Ungarn fulle hus under mesterskapet. Tirsdag kommer altså Portugals stjernegalleri på besøk, og ifølge Thore Haugstad, NRKs fotballskribent, er troppen betydelig sterkere enn den som tok med seg pokalen hjem i 2016.

– Stallen er en slags «hall of fame» av formspillere i Premier League. Portugal har sesongens beste midtstopper (Rúben Dias) og playmaker (Bruno Fernandes), pluss klassespillere som Diogo Jota og Bernardo Silva, mener han, og legger til:

Platini, 1984

TOPPSCORER: Michel Platini, avbildet i 1984.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Afp

– Tar du med 36-årige Cristiano Ronaldo, som nylig ble toppscorer i Serie A med 29 mål, har du en gjeng som er bedre enn for fem år siden.

Nevnte Ronaldo kan gå forbi Michel Platini på EMs toppscorerliste allerede i kveld, dersom han får ballen forbi Ungarn-målvakt Péter Gulácsi. Sistnevnte kan fort bli en svært viktig mann for Ungarn, som altså har vært alt annet enn heldige med gruppa.

– Nøkkelspillerne blir keeperen og stopperne deres, sier Tokmac Nguen, som til daglig spiller for ungarske Ferencváros.

– Vi kan forvente et lag som virkelig kommer til å krige med hjertet utenpå drakta. De kommer til å gi alt, spår landslagsspilleren.

Frankrike - Tyskland

Kveldskampen spilles på Allianz Arena i München, og det er et virkelig gigantoppgjør som står på menyen.

– Didier Deschamps har EMs klart beste stall, med rå fysikk over hele fjøla og angrepsvåpen i fleng. En av dem, Antoine Griezmann, sier at laget er bedre enn det som vant VM i 2018 – og han har rett, mener Haugstad.

Melissa Wiik

NRK-EKSPERT: Melissa Wiik-Kovács.

Foto: NRK/Julia Marie Naglestad

Tyskland er det betydelig større usikkerhet rundt, men det som er sikkert, er at landslagssjef Joachim Löw går løs på sitt siste mesterskap som trener for «Die Mannschaft».

– Vi vet hvordan de spiller, og likevel kan de ikke forutses, fordi de er uendelig fleksible. Det er resultatet av den utrolige individuelle klassen til spillerne. De er ekstremt sterke og utrolig vanskelige å beregne, sier Löw om dagens motstander.

– Tyskland kan vi regne med i år. De er nok veldig revansjelystne. Og Löw vil nok gjerne avslutte med stil, tror NRKs fotballballekspert Melissa Wiik-Kovács.

– Det er en grunn til at han har vært landslagstrener så lenge, sier hun om Löw, som hun beskriver som høyt respektert, knallhard og samtidig fair.

Siste nytt

 • Markus Hoelgaard ble norgesmester i landeveisritt

  Markus Hoelgaard vant fellesstarten i sykkel-NM søndag. Uno-X-laget kontrollerte rittet og var aldri truet i kampen om seieren.

  Rittet gikk over tolv runder i en løype på Tverlandet utenfor Bodø. Rytterne måtte gjennom 199,2 kilometer i regnværet.

  Fredrik Dversnes var mannen i den norske mestertrøya fram til søndag.

  Alexander Kristoff var ikke blant rytterne på startstreken søndag. Veteranen sto over rittet på grunn av magetrøbbel.

  Tidligere søndag ble Mie Bjørndal Ottestad norgesmester i kvinneklassen etter et imponerende solobrudd.

  Lørdag 29. juni starter Tour de France i italienske Firenze. Uno-X er blant lagene på startstreken i storrittet. Hoelgaard er imidlertid ikke en del av troppen, og den norske mestertrøya uteblir i årets ritt.

  (NTB)

  Arctic Race of Norway 2019: 4. Etappe: Lødingen - Narvik (165,5 km)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Billborn ferdig i Sarpsborg

  Sarpsborg 08 skiller lag med hovedtrener Stefan Billborn og assistenttrener Joachim Björklund. Partene er enige om å avslutte samarbeidet.

  Det opplyser Eliteserieklubben på sine nettsider.

  – Som klubb og trenerteam har vi jobbet hardt gjennom en sportslig krevende periode. Det er etter gode samtaler en gjensidig respekt om at dette er det rette å gjøre nå. Tiden er moden, sier daglig leder Raymond Fjeld.

  Svensken ble ansatt i Østfold-klubben i 2022. Klubben ligger for øyeblikket på nest sisteplass i Eliteserien, med bare tre seiere og ti poeng.

  – Vi vil takke Stefan og Jocke for et veldig godt samarbeid. De har vært flotte representanter for oss og stått fjellstøtt i gode og tyngre perioder, sier Fjeld.

  Klubben opplyser at Guillermo Molins og Dan-Atle Grønn skal lede treningene framover sammen med Dag Tore Bergerud, John Alvbåge og det fysiske trenerteamet. Klubben jobber med å få på plass en ny hovedtrener.

  Sarpsborg 08 endte på en åttendeplass i begge Billborns sesonger bak roret.

  Sarpsborg 08s trener Stefan Billborn
  Foto: NTB
 • Verstappen vant VM-løpet i Barcelona

  Max Verstappen tok seg forbi både Lando Norris og George Russell og kjørte inn til sin sjuende VM-seier for sesongen i formel 1-løpet i Barcelona søndag.

  Bare tre ganger denne sesongen har 26-åringen måttet gi tapt i kampen om førsteplassen. For to uker siden vant han løpet i Canada, og søndag fulgte han opp med sin andre strake seier. (NTB)

  VRWDsV-0oYY
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal