Hopp til innhold

Dette skjer i dag: Tar Ronaldo rekorden?

I dag er det bare å avlyse alle andre planer. «Dødens gruppe» entrer endelig EM-manesjen.

Ronaldo

JAKTER SCORINGSREKORD ALENE: Cristiano Ronaldo, her etter under en EM-kvalifiseringskamp, kan bli EMs mestscorende allerede i kveld.

Foto: Rafael Marchante / Reuters

Dagens kamper:

18.00: Ungarn - Portugal (TV 2)

21.00: Frankrike - Tyskland (NRK1).

Dagens snakkiser:

 • Gruppe F kalles ikke «dødens gruppe» uten grunn. Tre av fire lag ses på som realistiske tittelkandidater, men først må de altså kjempe med hud og hår for å ta seg videre fra en marerittgruppe uten sidestykke. Portugal er regjerende mester, Frankrike har nærmest med seg en gullbestilling hjemmefra, og Tyskland er tross alt Tyskland. Ungarns eneste trøst må vel være at de får lov til å spille for fulle tribuner i hovedstaden Budapest.
 • Cristiano Ronaldo har allerede tangert Michel Platinis scoringsrekord med ni EM-mål totalt. Scorer Ronaldo mot Ungarn, er kan altså tidenes EM-toppscorer. Det er nok en tittel superstjerna hadde likt.
 • Portugals suverene høyreback, João Cancelo (Manchester City) har testet positivt for korona, og han erstattes av Diogo Dalot (AC Milan, på lån fra Manchester United) i EM-troppen.
 • Frankrikes urokråke Karim Benzema er tilbake på landslaget etter nesten seks år i fryseboksen grunnet utpressingssaken mot en tidligere landslagskamerat. Det er grunn til å tro at spissen kommer til å tiltrekke seg mye oppmerksomhet under mesterskapet, og det blir spennende å se hvordan han leverer på banen. Særlig med tanke på at han måtte ut med skade i generalprøven.
 • Joachim Löw går løs på sitt siste mesterskap som Tysklands landslagssjef.

Ungarn - Portugal

Kveldens første kamp spilles på Puskás Aréna i Budapest, og som eneste EM-nasjon tillater Ungarn fulle hus under mesterskapet. Tirsdag kommer altså Portugals stjernegalleri på besøk, og ifølge Thore Haugstad, NRKs fotballskribent, er troppen betydelig sterkere enn den som tok med seg pokalen hjem i 2016.

– Stallen er en slags «hall of fame» av formspillere i Premier League. Portugal har sesongens beste midtstopper (Rúben Dias) og playmaker (Bruno Fernandes), pluss klassespillere som Diogo Jota og Bernardo Silva, mener han, og legger til:

Platini, 1984

TOPPSCORER: Michel Platini, avbildet i 1984.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Afp

– Tar du med 36-årige Cristiano Ronaldo, som nylig ble toppscorer i Serie A med 29 mål, har du en gjeng som er bedre enn for fem år siden.

Nevnte Ronaldo kan gå forbi Michel Platini på EMs toppscorerliste allerede i kveld, dersom han får ballen forbi Ungarn-målvakt Péter Gulácsi. Sistnevnte kan fort bli en svært viktig mann for Ungarn, som altså har vært alt annet enn heldige med gruppa.

– Nøkkelspillerne blir keeperen og stopperne deres, sier Tokmac Nguen, som til daglig spiller for ungarske Ferencváros.

– Vi kan forvente et lag som virkelig kommer til å krige med hjertet utenpå drakta. De kommer til å gi alt, spår landslagsspilleren.

Frankrike - Tyskland

Kveldskampen spilles på Allianz Arena i München, og det er et virkelig gigantoppgjør som står på menyen.

– Didier Deschamps har EMs klart beste stall, med rå fysikk over hele fjøla og angrepsvåpen i fleng. En av dem, Antoine Griezmann, sier at laget er bedre enn det som vant VM i 2018 – og han har rett, mener Haugstad.

Melissa Wiik

NRK-EKSPERT: Melissa Wiik-Kovács.

Foto: NRK/Julia Marie Naglestad

Tyskland er det betydelig større usikkerhet rundt, men det som er sikkert, er at landslagssjef Joachim Löw går løs på sitt siste mesterskap som trener for «Die Mannschaft».

– Vi vet hvordan de spiller, og likevel kan de ikke forutses, fordi de er uendelig fleksible. Det er resultatet av den utrolige individuelle klassen til spillerne. De er ekstremt sterke og utrolig vanskelige å beregne, sier Löw om dagens motstander.

– Tyskland kan vi regne med i år. De er nok veldig revansjelystne. Og Löw vil nok gjerne avslutte med stil, tror NRKs fotballballekspert Melissa Wiik-Kovács.

– Det er en grunn til at han har vært landslagstrener så lenge, sier hun om Löw, som hun beskriver som høyt respektert, knallhard og samtidig fair.

Siste nytt

 • Sønn av tidligere topp-terrengsyklist blir ny nordmann i Jumbo-Visma

  Jonas Kind Høydahl (17) blir den femte nordmannen i sykkelprofflaget Jumbo-Visma. Han er sønn av den tidligere terrengsyklisten Rune Høydahl.

  Rune Høydahl vant i sin tid flere verdenscupseirer og vant også Birkebeinerrittet sju ganger. Han var i åtte sesonger en del av det nederlandske laget Giant.

  Sønnen Jonas skal være en del av Jumbo Vismas utviklingslag, skriver Eurosport. Den nederlandske proffklubben er en av de aller største i sykkelsporten.

  – I starten visste jeg ikke om at de hadde tatt kontakt med pappa engang. Det var først én måned før jeg skulle ned på en samling med laget at jeg fikk vite at Jumbo-Visma var interessert. Det kom litt som en overraskelse, sier Jonas Kind Høydahl til Discovery.

  Også Jonas Kind Høøydahl har hovedsakelig bakgrunn som terrengsyklist, men fra den kommende sesongen blir det landeveien som teller.

  Tobias Foss, Johannes Staune-Mittet, Per Strand Hagenes og Jørgen Nordhagen er også en av satsingen til Jumbo-Visma.

  Syklist Rune Høydahl i Team Etto Høydah
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • NM i super-G er avlyst

  Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

  Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

  Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

  Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

  Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

  FIS World Cup utfor kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Messi scoret sitt mål nummer 800

  Lionel Messi og resten av det argentinske landslaget var for første gang tilbake i hjemlandet for å spille fotballkamp igjen etter VM-triumfen i fjor.

  Mer enn 1,5 millioner mennesker hadde forsøkt å få billett til kampen.

  Panama var motstander, og det ble en historisk aften for Messi. Etter 78 minutter skjøt han et frispark så nære krysset som mulig, men ballen traff metallet. På returen dukket Thiago Almada opp og satte inn 1-0.

  Kun to minutter senere lyktes det skikkelig for Messi. Igjen var det på frispark, men denne gangen gikk den i en vakker bue over muren og inn i nettet.

  – Jeg har alltid drømt om dette øyeblikket, å få feire sammen med dere i mitt eget hjemland. Det er det beste som finnes, sa Messi.

  Det var Messis mål nummer 800 i karrieren.

  Det argentinske laget ble hyllet med fyrverkeri og allsang på tribunen før kampen, og spillerne stod ute på matta med tårer i øynene.

  – Jeg er evig takknemlig for denne spillegruppen. Fotballen er deres, den tilhører alle dem som bar trøyen i VM, sa landslagstreneren Lionel Scaloni.

  APTOPIX Argentina Panama Soccer
  Foto: Gustavo Garello / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste