Hopp til innhold

Dette skjer i dag: Tar Ronaldo rekorden?

I dag er det bare å avlyse alle andre planer. «Dødens gruppe» entrer endelig EM-manesjen.

Ronaldo

JAKTER SCORINGSREKORD ALENE: Cristiano Ronaldo, her etter under en EM-kvalifiseringskamp, kan bli EMs mestscorende allerede i kveld.

Foto: Rafael Marchante / Reuters

Dagens kamper:

18.00: Ungarn - Portugal (TV 2)

21.00: Frankrike - Tyskland (NRK1).

Dagens snakkiser:

  • Gruppe F kalles ikke «dødens gruppe» uten grunn. Tre av fire lag ses på som realistiske tittelkandidater, men først må de altså kjempe med hud og hår for å ta seg videre fra en marerittgruppe uten sidestykke. Portugal er regjerende mester, Frankrike har nærmest med seg en gullbestilling hjemmefra, og Tyskland er tross alt Tyskland. Ungarns eneste trøst må vel være at de får lov til å spille for fulle tribuner i hovedstaden Budapest.
  • Cristiano Ronaldo har allerede tangert Michel Platinis scoringsrekord med ni EM-mål totalt. Scorer Ronaldo mot Ungarn, er kan altså tidenes EM-toppscorer. Det er nok en tittel superstjerna hadde likt.
  • Portugals suverene høyreback, João Cancelo (Manchester City) har testet positivt for korona, og han erstattes av Diogo Dalot (AC Milan, på lån fra Manchester United) i EM-troppen.
  • Frankrikes urokråke Karim Benzema er tilbake på landslaget etter nesten seks år i fryseboksen grunnet utpressingssaken mot en tidligere landslagskamerat. Det er grunn til å tro at spissen kommer til å tiltrekke seg mye oppmerksomhet under mesterskapet, og det blir spennende å se hvordan han leverer på banen. Særlig med tanke på at han måtte ut med skade i generalprøven.
  • Joachim Löw går løs på sitt siste mesterskap som Tysklands landslagssjef.

Ungarn - Portugal

Kveldens første kamp spilles på Puskás Aréna i Budapest, og som eneste EM-nasjon tillater Ungarn fulle hus under mesterskapet. Tirsdag kommer altså Portugals stjernegalleri på besøk, og ifølge Thore Haugstad, NRKs fotballskribent, er troppen betydelig sterkere enn den som tok med seg pokalen hjem i 2016.

– Stallen er en slags «hall of fame» av formspillere i Premier League. Portugal har sesongens beste midtstopper (Rúben Dias) og playmaker (Bruno Fernandes), pluss klassespillere som Diogo Jota og Bernardo Silva, mener han, og legger til:

Platini, 1984

TOPPSCORER: Michel Platini, avbildet i 1984.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Afp

– Tar du med 36-årige Cristiano Ronaldo, som nylig ble toppscorer i Serie A med 29 mål, har du en gjeng som er bedre enn for fem år siden.

Nevnte Ronaldo kan gå forbi Michel Platini på EMs toppscorerliste allerede i kveld, dersom han får ballen forbi Ungarn-målvakt Péter Gulácsi. Sistnevnte kan fort bli en svært viktig mann for Ungarn, som altså har vært alt annet enn heldige med gruppa.

– Nøkkelspillerne blir keeperen og stopperne deres, sier Tokmac Nguen, som til daglig spiller for ungarske Ferencváros.

– Vi kan forvente et lag som virkelig kommer til å krige med hjertet utenpå drakta. De kommer til å gi alt, spår landslagsspilleren.

Frankrike - Tyskland

Kveldskampen spilles på Allianz Arena i München, og det er et virkelig gigantoppgjør som står på menyen.

– Didier Deschamps har EMs klart beste stall, med rå fysikk over hele fjøla og angrepsvåpen i fleng. En av dem, Antoine Griezmann, sier at laget er bedre enn det som vant VM i 2018 – og han har rett, mener Haugstad.

Melissa Wiik

NRK-EKSPERT: Melissa Wiik-Kovács.

Foto: NRK/Julia Marie Naglestad

Tyskland er det betydelig større usikkerhet rundt, men det som er sikkert, er at landslagssjef Joachim Löw går løs på sitt siste mesterskap som trener for «Die Mannschaft».

– Vi vet hvordan de spiller, og likevel kan de ikke forutses, fordi de er uendelig fleksible. Det er resultatet av den utrolige individuelle klassen til spillerne. De er ekstremt sterke og utrolig vanskelige å beregne, sier Löw om dagens motstander.

– Tyskland kan vi regne med i år. De er nok veldig revansjelystne. Og Löw vil nok gjerne avslutte med stil, tror NRKs fotballballekspert Melissa Wiik-Kovács.

– Det er en grunn til at han har vært landslagstrener så lenge, sier hun om Löw, som hun beskriver som høyt respektert, knallhard og samtidig fair.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal