Hopp til innhold
Kommentar

Dette er ikke Uniteds redningsmann

Jim Ratcliffe kan endre noe i Manchester United. Men dette blir ikke revolusjonen de trenger.

FTYfkqu5W7c

REDNINGSMANN?: Forretningsmannen Jim Ratcliffe ønsker å kjøpe 25 prosent av aksjene i Manchester United. NRKs kommentator mener det er feil retning for storklubben.

Foto: Reuters

I teorien er det genialt. I praksis virker det som et salig rot.

Manchester United har ventet på et stort trofé i 10 år. De håver inn penger, men laget sliter. Nå vurderer eierne å selge en fjerdedel av aksjene til en annen fyr, og la han ta seg av det sportslige – en fin idé.

De som kan business, styrer sjappa. De som kan fotball, styrer laget.

Hadde det bare vært så enkelt.

Kakestykket

Dette ser ut som et kompromiss hvor ingen blir helt fornøyde.

Jim Ratcliffe ville egentlig kjøpe hele klubben. Da den upopulære Glazer-familien åpnet for å selge United, i november i fjor, havnet han i budkrig med Sjeik Jassim. Britisk riking vs. mystisk skikkelse fra Qatar.

Men nå som det er klart at ingen vil betale prisen – som noen medier hevder er latterlig høye 10 milliarder dollar – så har Jassim gitt opp. Og Ratcliffe vil kjøpe 25 prosent av aksjene så sant han får bestemme over laget. En liten del av kaka er bedre enn ingenting.

Britain Soccer Man United Bidders

HVA NÅ: United-supporterne går en uviss fremtid i møte med en klubb som står overfor noen viktige veivalg.

Foto: Jon Super / AP

Partene er i forhandlinger, ifølge engelsk presse. Hele planen handler om at Ratcliffe skal få laget på rett kurs.

Men det finnes ingen klare tegn på at han vil klare nettopp det.

På stedet hvil

Ratcliffe eier to fotballag, og ingen av dem er blitt spesielt bedre.

INEOS, aksjeselskapet han styrer, som lager kjemiske produkter, eier lag innen blant annet sykling, seiling og Formel 1. Flere gjør det bra, men i fotball har den store suksessen uteblitt. I 2017 tok de over sveitsiske Lausanne-Sport, som siden har gått opp og ned mellom de to øverste divisjonene, og som nå er omtrent der de startet.

I 2019 tok INEOS over Nice, et lag i den franske toppserien. De har kommet på sjette, niende, femte og niendeplass – igjen omtrent som før.

bP9RHkWCaeA

FLERE LAG: Jim Ratcliffe (t.v) eier en rekke lag i ulike idretter. Her i samtale med Chris Froome i Team Ineos i 2019

Foto: Reuters

Underveis har en rekke ledere gått inn og ut dørene.

Nice har byttet trener fem ganger på fire år. Både i Lausanne og Nice har Ratcliffe gitt nøkkelroller til sin egen lillebror, Bob, som er fotballsjef i INEOS. I Nice jobbet Bob med direktøren Julien Fournier, men så ble begge to kastet ut av Dave Brailsford, som er sportsdirektør for INEOS.

Nice har startet denne sesongen bra og ligger på andreplass. Men til nå har det vært mange kokker og mye søl. Og dette i en klubb som Ratcliffe eier 100 prosent.

Nå skal han styre United sammen med en familie han egentlig ville ha bort.

Inn med det gamle, inn med det nye

Selv om Ratcliffe har en god sportslig plan, spørs det hvem som skal gjøre hva.

De beste klubbene henter ekstern kompetanse fra øverste hylle. Et godt eksempel er byrivalene Manchester City, som for 11 år siden ansatte Ferran Soriano og Txiki Begiristain, to av direktørene bak Barcelonas storlag fra 2003 til 2008. De hentet så suksesstreneren Pep Guardiola, og vips så ble City best.

Struktur er viktig. Soriano er daglig leder, Begiristain er fotballdirektør og Guardiola er trener. Klart og enkelt.

Så kommer vi til United …

Les også Bobby Charlton – fotballens gigant og gentleman

Bobby Charlton

Der er Richard Arnold daglig leder, John Murtough er fotballdirektør og Erik ten Hag trener. Som er greit nok. Men nye eiere ansetter ofte sine egne folk.

Men: Her skal nye eiere inn mens de gamle eierne blir værende.

Fotballkomitéen

Det er ikke noe ideelt grunnlag for en klar rollefordeling.

Og mens det er en fin idé at Glazer-familien bare skal gi fra seg alt sportslig ansvar, så er det også usannsynlig så lenge de eier 75 prosent av butikken. Spesielt når butikkens inntekter påvirkes av hva som skjer på banen.

Så vi får fort et kompromiss. Nylig skrev Sky Sports at Ratcliffe har foreslått en «fotballkomité» med tre personer: Ham selv, Brailsford og styreleder Joel Glazer.

Hva vil dette bety for Arnold, Murtough og Ten Hag?

zOQULcsCC2Q

OMSTRIDT: Manchester United-eier Avram Glazer har fortsatt ikke godtatt et bud på salg av klubben. Her hilser han på manager Erik ten Hag etter tapet i årets FA-cupfinale. Sir Alex Ferguson og David Gill er symbolet på bedre tider.

Foto: AFP

I tillegg lusker flere navn i kulissene. Journalisten Ben Jacobs skriver at Ratcliffe ønsker Paul Mitchell, tidligere Tottenham og Monaco, som sportsdirektør.

Vil broren Bob få en ny rolle?

Og hva med Jean-Claude Blanc, som før var daglig leder i Juventus og Paris Saint-Germain, og som nå er daglig leder for sport i INEOS?

Mens vi venter på svarene, er det vanskelig å huske en toppklubb som har blitt drevet, med suksess, av to ulike eiere.

Ingen husriving

Det mest positive som kan sies, er at noe skjer.

Alt er bedre for fansen enn å se United fortsette med bomkjøpene, mens Glazer-familien tjener fett. Kanskje er dette første steg i en prosess hvor Ratcliffe tar over en større del av aksjene og til slutt får full kontroll. Kanskje.

Samtidig er ikke dette revolusjonen som alle ønsket seg.

Det beste utfallet var at Ratcliffe fikk familien ut. I 10 år har klubben betalt ned gjeld. I 10 år har trenere pratet om manglende sportslig kompetanse og dårlig kultur. I 10 år har Old Trafford forfalt.

Huset må rives og bygges på nytt. Men det skjer ikke om husets eiere nekter å dra.

Les også Fotballaget som selger sine beste spillere – og blir enda bedre

Premier League - Brighton & Hove Albion v West Ham United

Renovering

I stedet virker Ratcliffes forslag som en renovering.

Nøkkelen er å få på plass en dyktig sportsdirektør som kan fikse rekrutteringen én gang for alle. Men selv om det skjer, kan en eventuell «fotballkomité» og andre røster blande seg inn.

Vi vet heller ikke hva som skjer med Old Trafford, som trenger en stor og svindyr oppgradering.

Men vi vet at City, Arsenal og Liverpool ligger langt foran. Vi vet at Newcastle og Tottenham er bedre enn på lenge. Og vi vet at selv Brighton og Aston Villa nå kan gi United kamp om en plass blant de seks beste.

At noe skjer, er positivt. Det kan knapt bli verre.

Men for en klubb med Uniteds ambisjoner, er det neppe nok.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Skiskyting: Tredobbelt norsk i junior-VM i Otepää

  Det ble en norsk jubeldag på fellesstarten for menn i junior-VM i skiskyting i Otepää torsdag. Sivert Gerhardsen fra Tromsø tok gullet.

  Gerhardsen skjøt feilfritt og tok med det sitt andre gull i årets junior-VM i Estland. Han var også med på laget som vant blandet stafett i det første rennet i mesterskapet i forrige uke. Onsdag måtte han nøye seg med den sure fjerdeplassen på sprinten.

  Isak Frey tok sølvet torsdag og fortsatte det som har vært et godt junior-VM. Han var også med på laget som vant blandet stafett. Frey vant dessuten også onsdagens sprint.

  Torsdag var han rask i sporet, men gjorde det vanskelig for seg selv da han bommet til sammen to ganger på de to første skytingene. Han reddet likevel sølvet.

  Tobias Alm fra Østre Toten bommet én gang og tok tredjeplassen. (NTB)

 • Sterk kvalifisering av Dennis Hauger

  Dennis Hauger fikk solid fart på bilen og hadde kun fire konkurrenter foran seg i kvalifiseringen til sesongens første VM-runde i Formel 2 i Bahrain torsdag.

  – En sterk, sterk femteplass for Dennis Hauger. Da har han et veldig godt utgangspunkt foran begge løpene her i Bahrain, sa Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen.

  – Det vil ikke overraske meg om det er Dennis som topper mesterskapet når vi er ferdige her på lørdag. Det hadde ikke overrasket meg med dette kvalifiseringsresultatet, la han til.

  Kvalifiseringen markerte starten på 2024-sesongen i klassen under Formel 1.

  Raskest av alle var indiske Kush Maini. Han hadde lagkamerat Gabriel Bortoleto fra Brasil nærmest seg på resultatlistene.

  Hauger står foran sin tredje sesong i Formel 2-sirkuset. Det er ingen hemmelighet at den blir helt avgjørende for hvilke muligheter som åpner seg videre. En fjerde sesong på nest øverste nivå i Formel-sirkuset blir det nemlig ikke.

  Dennis Hauger
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Tung debut for Stenshorne i Formel 3

  Martinius Stenshorne innledet Formel 3-karrieren med 22. beste tid under kvalifiseringen i Bahrain torsdag. Det var svakere enn Hokksund-gutten hadde håpet.

  Stenshorne går i Dennis Haugers fotspor når han denne sesongen skal kjøre Formel 3. 17-åringen har kontrakt med Hitech.

  Han har vært tydelig på at Formel 3 er en ny utfordring for ham, men sier han er klar for å kjempe om topplasseringene fra start. Stenshorne kjørte i fjor i det regionale europeiske mesterskapet.

  Dennis Hauger debuterte i Formel 3-sirkuset i 2020. Året etter gikk han helt til topps. Det banet vei for å klatre i systemet. Aurskog-gutten har de to siste årene kjørt i Formel 2.

  (NTB)

  Martinius Stenshorne på Bahrain International Circuit i Sakhir.
  Foto: Diederik van der Laan

Sendeplan

Kl. Program Kanal