Hopp til innhold
Kommentar

Dette er ikke Uniteds redningsmann

Jim Ratcliffe kan endre noe i Manchester United. Men dette blir ikke revolusjonen de trenger.

FTYfkqu5W7c

REDNINGSMANN?: Forretningsmannen Jim Ratcliffe ønsker å kjøpe 25 prosent av aksjene i Manchester United. NRKs kommentator mener det er feil retning for storklubben.

Foto: Reuters

I teorien er det genialt. I praksis virker det som et salig rot.

Manchester United har ventet på et stort trofé i 10 år. De håver inn penger, men laget sliter. Nå vurderer eierne å selge en fjerdedel av aksjene til en annen fyr, og la han ta seg av det sportslige – en fin idé.

De som kan business, styrer sjappa. De som kan fotball, styrer laget.

Hadde det bare vært så enkelt.

Kakestykket

Dette ser ut som et kompromiss hvor ingen blir helt fornøyde.

Jim Ratcliffe ville egentlig kjøpe hele klubben. Da den upopulære Glazer-familien åpnet for å selge United, i november i fjor, havnet han i budkrig med Sjeik Jassim. Britisk riking vs. mystisk skikkelse fra Qatar.

Men nå som det er klart at ingen vil betale prisen – som noen medier hevder er latterlig høye 10 milliarder dollar – så har Jassim gitt opp. Og Ratcliffe vil kjøpe 25 prosent av aksjene så sant han får bestemme over laget. En liten del av kaka er bedre enn ingenting.

Britain Soccer Man United Bidders

HVA NÅ: United-supporterne går en uviss fremtid i møte med en klubb som står overfor noen viktige veivalg.

Foto: Jon Super / AP

Partene er i forhandlinger, ifølge engelsk presse. Hele planen handler om at Ratcliffe skal få laget på rett kurs.

Men det finnes ingen klare tegn på at han vil klare nettopp det.

På stedet hvil

Ratcliffe eier to fotballag, og ingen av dem er blitt spesielt bedre.

INEOS, aksjeselskapet han styrer, som lager kjemiske produkter, eier lag innen blant annet sykling, seiling og Formel 1. Flere gjør det bra, men i fotball har den store suksessen uteblitt. I 2017 tok de over sveitsiske Lausanne-Sport, som siden har gått opp og ned mellom de to øverste divisjonene, og som nå er omtrent der de startet.

I 2019 tok INEOS over Nice, et lag i den franske toppserien. De har kommet på sjette, niende, femte og niendeplass – igjen omtrent som før.

bP9RHkWCaeA

FLERE LAG: Jim Ratcliffe (t.v) eier en rekke lag i ulike idretter. Her i samtale med Chris Froome i Team Ineos i 2019

Foto: Reuters

Underveis har en rekke ledere gått inn og ut dørene.

Nice har byttet trener fem ganger på fire år. Både i Lausanne og Nice har Ratcliffe gitt nøkkelroller til sin egen lillebror, Bob, som er fotballsjef i INEOS. I Nice jobbet Bob med direktøren Julien Fournier, men så ble begge to kastet ut av Dave Brailsford, som er sportsdirektør for INEOS.

Nice har startet denne sesongen bra og ligger på andreplass. Men til nå har det vært mange kokker og mye søl. Og dette i en klubb som Ratcliffe eier 100 prosent.

Nå skal han styre United sammen med en familie han egentlig ville ha bort.

Inn med det gamle, inn med det nye

Selv om Ratcliffe har en god sportslig plan, spørs det hvem som skal gjøre hva.

De beste klubbene henter ekstern kompetanse fra øverste hylle. Et godt eksempel er byrivalene Manchester City, som for 11 år siden ansatte Ferran Soriano og Txiki Begiristain, to av direktørene bak Barcelonas storlag fra 2003 til 2008. De hentet så suksesstreneren Pep Guardiola, og vips så ble City best.

Struktur er viktig. Soriano er daglig leder, Begiristain er fotballdirektør og Guardiola er trener. Klart og enkelt.

Så kommer vi til United …

Les også Bobby Charlton – fotballens gigant og gentleman

Bobby Charlton

Der er Richard Arnold daglig leder, John Murtough er fotballdirektør og Erik ten Hag trener. Som er greit nok. Men nye eiere ansetter ofte sine egne folk.

Men: Her skal nye eiere inn mens de gamle eierne blir værende.

Fotballkomitéen

Det er ikke noe ideelt grunnlag for en klar rollefordeling.

Og mens det er en fin idé at Glazer-familien bare skal gi fra seg alt sportslig ansvar, så er det også usannsynlig så lenge de eier 75 prosent av butikken. Spesielt når butikkens inntekter påvirkes av hva som skjer på banen.

Så vi får fort et kompromiss. Nylig skrev Sky Sports at Ratcliffe har foreslått en «fotballkomité» med tre personer: Ham selv, Brailsford og styreleder Joel Glazer.

Hva vil dette bety for Arnold, Murtough og Ten Hag?

zOQULcsCC2Q

OMSTRIDT: Manchester United-eier Avram Glazer har fortsatt ikke godtatt et bud på salg av klubben. Her hilser han på manager Erik ten Hag etter tapet i årets FA-cupfinale. Sir Alex Ferguson og David Gill er symbolet på bedre tider.

Foto: AFP

I tillegg lusker flere navn i kulissene. Journalisten Ben Jacobs skriver at Ratcliffe ønsker Paul Mitchell, tidligere Tottenham og Monaco, som sportsdirektør.

Vil broren Bob få en ny rolle?

Og hva med Jean-Claude Blanc, som før var daglig leder i Juventus og Paris Saint-Germain, og som nå er daglig leder for sport i INEOS?

Mens vi venter på svarene, er det vanskelig å huske en toppklubb som har blitt drevet, med suksess, av to ulike eiere.

Ingen husriving

Det mest positive som kan sies, er at noe skjer.

Alt er bedre for fansen enn å se United fortsette med bomkjøpene, mens Glazer-familien tjener fett. Kanskje er dette første steg i en prosess hvor Ratcliffe tar over en større del av aksjene og til slutt får full kontroll. Kanskje.

Samtidig er ikke dette revolusjonen som alle ønsket seg.

Det beste utfallet var at Ratcliffe fikk familien ut. I 10 år har klubben betalt ned gjeld. I 10 år har trenere pratet om manglende sportslig kompetanse og dårlig kultur. I 10 år har Old Trafford forfalt.

Huset må rives og bygges på nytt. Men det skjer ikke om husets eiere nekter å dra.

Les også Fotballaget som selger sine beste spillere – og blir enda bedre

Premier League - Brighton & Hove Albion v West Ham United

Renovering

I stedet virker Ratcliffes forslag som en renovering.

Nøkkelen er å få på plass en dyktig sportsdirektør som kan fikse rekrutteringen én gang for alle. Men selv om det skjer, kan en eventuell «fotballkomité» og andre røster blande seg inn.

Vi vet heller ikke hva som skjer med Old Trafford, som trenger en stor og svindyr oppgradering.

Men vi vet at City, Arsenal og Liverpool ligger langt foran. Vi vet at Newcastle og Tottenham er bedre enn på lenge. Og vi vet at selv Brighton og Aston Villa nå kan gi United kamp om en plass blant de seks beste.

At noe skjer, er positivt. Det kan knapt bli verre.

Men for en klubb med Uniteds ambisjoner, er det neppe nok.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal