Hopp til innhold

Da drømmen ble oppfylt, ville han si nei

Gang etter gang har han følt seg forbigått. Da tilbudet om en plass på landslaget endelig kom, hadde Chris André Jespersen sagt til seg selv: – Jeg driter i det.

Chris André Jespersen

Elleve år etter gullet i junior-VM, er Chris André Jespersen endelig funnet verdig en plass på langrennslandslaget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

4. februar 2003. Verdens beste langrennsjuniorer er samlet til VM i svenske Sollefteå. 30 kilometer fristil fellesstart står på programmet.

Jeg hadde drømt om det siden jeg var liten guttunge og skøytet rundt på stuegolvet, at en dag skulle jeg være på landslaget.

Chris André Jespersen

En nordmann skal spille hovedrollen.

Chris André Jespersen går inn til et suverent gull, over halvminuttet foran nestemann.

Vi tar oss tid til å se litt på resten av resultatlista. Sølvet går nemlig til russiske Alexej Petukhov. Han skal vise seg å bli verdensmester i lagsprint ti år senere, i 2013.

På bronseplass svømmer en enda feitere fisk. Allerede i 2006 blir Jevgenij Dementjev olympisk mester på tremil, da han spurtslår Frode Estil i Torino. (Senere skulle Dementjev også bli avslørt som EPO-juksemaker, uten at det er relevant her.)

Sochi Olympics Closing Ceremony

Alexander Legkov vant OL-femmila, elleve år etter at han fikk bank av Chris Jespersen i junior-VM.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Videre følger navn som Toni Livers (én verdenscupseier), Franz Göring (to stafettmedaljer i VM), Øystein Pettersen (OL-gull) og Ville Nousiainen (to VM-medaljer). Deretter Martin Johnsrud Sundby (Tour de Ski- og verdenscupvinner, medalje i VM og OL) og Tord Asle Gjerdalen (to VM-gull i stafett, to individuelle VM-medaljer).

– Har vært kjipt

Nede på 14.-plass finner vi Alexander Legkov (OL-gull), nesten fire minutter bak Jespersen. Finske Matti Heikkinen blir nummer 42, slått med over ti minutter. Åtte år senere tar Heikkinen VM-gull på 15-kilometeren i Holmenkollen.

I det hele tatt, det er en knallsterk årgang langrennsløpere. Forbausende mange skulle vise seg å ta steget opp i verdenseliten på seniornivå.

Men for den desidert beste i Sollefteå denne februardagen for snart tolv år siden, skulle det ta tid. Mye tid.

– Det har vært kjipt å se alle utlendingene jeg slo som har lyktes. Men jeg har jublet hver gang Martin og de andre norske har lyktes, sier Jespersen.

Les videre under bildet.

Resultatliste fra junior-VM

Det var et knippe relativt sterke løpere Chris André Jespersen viste ryggen da han ble juniorverdensmester i 2003.

Foto: FIS

Chris André Jespersen debuterte i verdenscupen 6. desember i 2003. Men ikke før 14. desember 2013 kunne han bestige seierspallen individuelt for første gang. Rett før jul i fjor ble han nummer to på tremila i Davos.

Jeg var forbigått ganske mange ganger, syntes jeg selv, og tenkte at nå driter jeg i det.

Chris André Jespersen

Først 14. februar i år skulle den internasjonale mesterskapsdebuten komme. Da gikk Jespersen inn til en sjetteplass på 15 km klassisk i Sotsji – på en dag da Norge ikke hadde fullklaff med skiene. Hvis Chris André Jespersen virket litt ekstra bitter over at utstyret ikke var hundre prosent, hadde han altså sine grunner til det.

Han hadde ventet lenge på noe godt – og fortsatt var det forgjeves.

Chris André Jespersen

Da Chris André Jespersen endelig fikk sin mesterskapsdebut, var det heller ingen grunn til å smile.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Mistet lysten

Fjorårsinnsatsen førte uansett til at Chris André Jespersen i en alder av 31 for første gang er tatt ut på et elitelandslag i langrenn. Men da tilbudet først kom, hadde Jespersen egentlig bestemt seg for å si nei.

Ikke bare hadde han mistet troen på at han noen gang ville bli tatt ut. Han hadde mistet lysten, etter det han har opplevd som urettferdig behandling ved mange anledninger.

– Jeg hadde drømt om det siden jeg var liten guttunge og skøytet rundt på stuegolvet, at en dag skulle jeg være på landslaget. Men nå hadde jeg bestemt meg for at «nå blir det aldri landslag for meg». Den tiden var forbi, sier Jespersen.

Og fortsetter:

– Etter sesongen for to år siden bestemte jeg vel meg egentlig for at nå blir det privatlag resten av karrieren. Da var jeg forbigått ganske mange ganger, syntes jeg selv, og tenkte at nå driter jeg i det. Nå blir jeg på privatlag uansett hvor fort jeg går.

Trives på landslaget

Sånn sett var det alt annet enn selvfølgelig at Jespersen takket ja da tilbudet kom. Han kunne fort som gjort som Petter Northug – sagt nei, og seilt sin egen sjø.

Men den tidligere Team United Bakeries-løperen ble også satt under et visst press av lagets eier, Remi Goulignac, ettersom laget har et samarbeid med Norges skiforbund. Goulignac gikk også inn og tok en del av lønna til Jespersen. Det er nemlig bedre betalt å gå for privatlag enn for landslaget i Norge.

Som regel har jeg hatt minst ett godt løp hver sesong. Det har vært nok til å gi meg ny motivasjon.

Chris André Jespersen

– Det tok litt tid. Team-eieren var opptatt av å ha et godt forhold til forbundet, så det var litt fram og tilbake. Til slutt ble vi enige om at jeg burde gå inn, sier Jespersen til NRK.no.

Han har ikke angret på avgjørelsen. Det er Norges skiforbund han har hatt et delvis anstrengt forhold til, ikke de andre løperne på landslaget. Tvert imot, der har han mange gode venner.

– Jeg trives veldig godt. Det er ei sterk treningsgruppe, konstaterer han.

For mye sykdom

Utenfor samlingene akkurat som før hjemme i Trondheim, der han bor med samboeren Liv-Miriam Nordtømme og datteren Tirill.

Chris André Jespersen

Andreplassen i Tour de Ski i januar var det endelige beviset på at Chris André Jespersen hører hjemme i verdenstoppen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Men innholdet på samlingene er annerledes.

– På landslaget trener vi for å bli gode i vanlig langrenn. Samlingene med United Bakeries gikk ut på å stake hinsides masse. I fjor satset jeg på langløp. I år satser jeg på vanlig langrenn. Den avgjørelsen var jeg aldri i tvil om etter det som skjedde sist vinter. Det var åpenbart, sier Jespersen.

Nå drømmer han selvfølgelig om VM-medalje i Falun. Skal han lykkes, må han unngå det som må ta skylda for at ting har tatt lang tid for Chris André Jespersen – skader og sykdom.

Vestlendingen har altfor mange og altfor lange sykdomsavbrekk. De har også hatt en tendens til å komme på ugunstige tidspunkter.

Et av tiltakene han iverksetter i vinter, er å utsette hjemreisen etter Tour de Ski. Han vil ikke utsette seg for barnehagebakterier de dagene kroppen er aller med nedbrutt.

Aldri gitt opp håpet

I løpet av høsten har han allerede fått et par uker spolert av sykdom.

– Jeg sliter med å drømme om de store tingene når jeg er syk, erkjenner han.

Sånn sett er det imponerende, og ikke så rent lite forunderlig, at han ikke har gitt opp for lenge siden.

– Jeg har aldri gitt opp troen på at jeg kunne nå til topps. Og som regel har jeg hatt minst ett godt løp hver sesong. Det har vært nok til å gi meg ny motivasjon, forklarer han.

Chris André Jespersen vist at langrenn er en utholdenhetsøvelse på mer enn én måte.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal