Hopp til innhold

Sprintkometen vil bli som disse to

Selv ser han opp til Usain Bolt og Ola Vigen Hattestad. Nå vil Sondre Turvoll Fossli selv bli et forbilde.

Bolt og Hattestad

Sprintkongene Usain Bolt og Ola Vigen Hattestad har sattstandarden i sprint i hver sin idrett.

Foto: Montasje / NTB Scanpix

Han er en showmann! Bare se på karen!

Sondre Turvoll Fossli om Usain Bolt

– Det hadde vært en drøm, det!

Spørsmålet er: Har du lyst til å bli stjerne? Sondre Turvoll Fossli er altså såpass offensiv og ærlig at han sier det rett ut:

– Jeg skulle gjerne vært en idrettsutøver som norske barn har som forbilde!

Han er kanskje ikke helt der ennå. Men han har det som skal til for å bli det.
Sannsynligvis er ingen i hele verden raskere på langrennsski enn 21-åringen fra Hokksund.

Usain Vigen Hattebolt

For ham er det to stjerner som rager over alle andre, to lynraske menn på hver sin måte: Ola Vigen Hattestad og Usain Bolt.

– Jeg ser opp til Ola. Han har vunnet alt, VM, OL og verdenscupen i sprint. Jeg har lyst til å prestere som han har gjort, sier Sondre.

Sondre Turvoll Fossli

Prestere først. Showmann etterpå. Det er Sondre Turvoll Fosslis plan.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Og om Bolt:

– Han er en showmann! Bare se på karen! Det er ganske sinnssykt å se på det han driver med og hvor godt han får det til gang på gang med det store presset.

– Finnes det likheter mellom deg og Bolt?

– Det er jo hurtighet som er min styrke også. Men det er på to forskjellige idretter.

– Har du lyst til å bli showmann, som Bolt?

– Først og fremst er målet å gå fort på ski, og så får man ta det derfra. Vi får se. Det handler om å skape seg et navn sjøl. Med tida må man kanskje prøve å showe litt, men ikke ennå.

Høydepunktet: sprinten

– Hvordan inspirerer Bolt deg?

– I langrenn har folk snakket ned sprint. Vi er liksom skiløpere med dårlig utholdenhet. Når du setter deg og ser et friidrettsstevne, så lader alle opp til sprinten, 100-meteren. Det er det folk venter på. Det er høydepunktet. Det er inspirerende å se Usain Bolt stå der på startstreken.

Sondre Turvoll Fossli ønsker seg en tilsvarende vridning også i langrenn. Og vil selv bidra til nettopp det. Derfor har han ingen ambisjoner om å bli en allrounder.

Det er tøffe dueller, høy fart og spenning. Det er langrennssportens formel 1.

Sondre Turvoll Fossli om sprintlangrenn

– Å få snudd langrennssprint til noe sånt, hadde vært topp. De som ser på, synes det er morsomt. Det er tøffe dueller, høy fart og spenning. Det er langrennssportens formel 1. Det er ikke lang løype i skauen, du får med deg alt. Det er viktig for framtida med tanke på media og publikum, mener han.

Det som skiller Sondre fra å være verdens beste langrennssprinter, har til må vært at han ikke har hatt utholdenhetskapasitet nok til å være med når spurten går. I hvert fall ikke i finaler.

– Tukter dem på rulleski

Nå er han på elitelandslaget, og kanskje er det matching mot Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal & co. som skal til for at han tar det neste steget.

– Sammenlignet med de andre på laget, føler jeg meg bra, sier Sondre etter sin første sesongoppkjøring sammen med flere av verdens beste sprintere.

– Jeg føler jeg har fått tatt utholdenhetsbiten opp et hakk eller to. Det er det jeg har jobbet mest med. Det viktigste for min del har vært å holde følge til spurten. Spurten er det ikke noe å si på, poengterer han.

Gjennom barmarksesongen er han den beste på laget – på rulleski. Med asfalt som underlag får han bedre uttelling for sine styrker. Faktisk er Sondre Turvoll Fossli verdensmester på rulleski.

– Jeg tukter for eksempel Ola Vigen Hattestad på rulleski. Det er annerledes på snø. Derfor har jeg ikke så store forhåpninger om å være bedre enn Ola der, men jeg ha forhåpninger om å hevde meg i verdenscup, sier han

Se Sondre Turvoll Fossli vinne testrenn i Holmenkollen – les videre under videovinduet!

Ola Vigen Hattestad tror nykommeren på spintlandslaget, Sondre Turvoll Fossli, vil få sitt internasjonale gjennombrudd i år. Og etter dagens testløp i Holmenkollen er det vanskelig å være uenig.

VIDEO: Sondre Turvoll Fossli best i test.

– Har vært feig

I 2012 tok Sondre Turvoll Fossli sølv på sprint i NM. Siden har man gått og ventet på at gutten med de unike hurtighetsressursene skal «ta steget». Fortsatt har han ikke maktet å komme til en finale i verdenscupen.

Men han var nær i de to siste sprintene sist vinter. I Drammen ble han nummer sju og best av dem som ikke kom til finale. Da hadde han bare fire dager tidligere vært i semifinale i Lahti, der han ble nummer ni.

Jeg har vært litt feig på den taktiske biten.

Sondre Turvoll Fossli

At han ikke har nådd helt til topps, handler også om mer enn manglende utholdenhet, tror Sondre selv.

– Det handler også om at jeg har vært litt feig på den taktiske biten. Jeg har vært yngre og ikke turt å tukte de andre gutta så hardt. Jeg har rett og slett vært for beskjeden, innrømmer han.

Sondre Turvoll Fossli

Denne guttens intensjon er intet mindre enn å gjøre skisprint til noe større.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Særlig har han vært for beskjeden på den internasjonale scenen. Nasjonalt har det vært annerledes. For et år siden vant han sprinten i den nasjonale åpninga på Beitostølen.

– Jeg har vist at jeg kan. Det handler om å senke skuldrene når jeg går verdenscup.

Skal ha mindre respekt

– Er det stor forskjell mentalt på å gå nasjonale renn og verdenscup?

– Ja, det er det. Spenningsnivået er hakket høyere. Det er litt mer alvor, du må ta ut det lille ekstra.

– Får du mer respekt for konkurrentene?

– Ja, før har jeg hatt det. Men det er det jeg må jobbe med nå, å ikke gi noe i svingene. Ha mindre respekt, rett og slett.

Sondre Turvoll Fossli føler han har gode forbilder på laget.

– Både Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal er ganske rå. Særlig Eirik er veldig kald i felt. Han ligger bak og kommer i spurten.

Søndag får han svar på hvordan han ligger an, i den nasjonale sprintåpninga.

Slik så det ut da Sondre Turvoll Fossli vant sprintena på Beitostølen i fjor:

Sondre Turvoll Fossli er på rekruttlandslaget, men forventer sterkere prestasjoner ut over sesongen.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal