Hopp til innhold

Vraket hest for å bli best

Kathrine Harsem tenker ofte på hvor god hun kunne ha blitt i sprangridning. Likevel angrer hun ikke på valget om å ta opp kampen med forbildene Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla.

Kathrine Harsem

Kathrine Harsem valgte snø og høyfjellssol, men trives også godt på hesteryggen. Til høyre rir hun feltritt i tenåra.

Foto: Anders Skjerdingstad (NRK)/PRIVAT / Montasje

– For tre år siden sa jeg at om tre år skal jeg på landslaget, sier Kathrine Harsem.

Man trenger ikke være spesielt bevandret i matematikkfaget for å fastsette graden av måloppnåelse til hundre prosent. For nå er Kathrine Harsem på elitelandslaget i langrenn.

Dit har hun kommet uten å ta veien via rekruttlandslaget. Med sine 25 år er bærumsjenta med adresse Meråker ikke den yngste på laget. Men inntil videre må hun finne seg i å være det nokså desidert mest ubeskrevne bladet på verdens beste skilandslag.

Det hadde vært veldig spennende å se hva jeg kunne prestert i ridning, hvis jeg hadde valgt det.

Kathrine Harsem

Det du nå leser, er imidlertid et forsøk på å i noen grad å gjøre henne litt mer beskrevet. Og vi overlater til Kathrine selv å dra den store linja gjennom de siste ti årene:

– Da jeg var 14 år, var jeg veldig lite seriøs med langrenn. Jeg drev med hest helt fram til jeg sluttet på videregående og satset like mye på sprangridning som på langrenn. Så fant jeg ut at det var ski jeg ville drive med, ble mer seriøs med det og tok gull i junior-NM som siste års junior. Etter det har jeg tatt steg for steg, kvalifisert meg for U23-VM to ganger og tatt med meg bronsemedalje derfra.

Hoppet 1,30 med hest

At hun hadde talent for langrenn, har hun nå vist. Om Norge gikk glipp av en sprangrytter i verdensklasse, får vi neppe vite.

Kathrine Harsem legger ikke skjul på at hun har lurt litt på det selv.

– Det hadde vært veldig spennende å se hva jeg kunne prestert i ridning, hvis jeg hadde valgt det. Jeg ga meg på et punkt hvor det var enten eller. Og jeg har tenkt at når jeg er ferdig på ski, så kanskje jeg melder min ankomst i ridemiljøet igjen, sier hun.

Som person er jeg veldig utålmodig og veldig rastløs, så jeg tror jeg valgte rett.

Kathrine Harsem

– Var du god?

– Ja, hva skal man si? Jeg synes det var veldig gøy å drive med det.

– Hvor høyt har du hoppet?

– Jeg har hoppet 1,30, så jeg har konkurrert litt. Men jeg kom til et punkt der man må velge det, og det valgte jeg ikke.

Les videre under bildet.

Kathrine Harsem

Kathrine Harsem er et helt nytt fjes i landslagssammenheng.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Dyrt og tidkrevende

Med både langrenn og hest som hobby, i tillegg til at Kathrine heller ikke sluntret unna skolearbeidet, hadde hun ingen problemer med å få tida til å gå i tenårene.

– Det var å kjøre til stallen rett etter at jeg hadde gjort lekser etter skolen. Så var det å være der med hesten, ri og drive med møkkaarbeidet i stallen, men ha det kjempegøy med hesten. Så var det å hoppe i bilen, skifte til langrennstøy og kjøre på trening. Så var det å kjøre hjem, og spise kvelds og legge seg. Det gikk i ett, kan du si.

– Hva ble avgjørende for valget?

– Jeg er litt usikker. Hest koster veldig mye penger og er veldig tidkrevende, enda mer tidkrevende enn langrenn. I tillegg brant jeg mer for ski. Jeg liker å bevege meg, og å være ute i naturen. Jeg tror det var avgjørende. Som person er jeg veldig utålmodig og veldig rastløs, så jeg tror jeg valgte rett, sier Kathrine.

Selv om hun nå har satset helhjertet på langrenn i mange år, har hun også prioritert studier. Etter at hun kom på landslaget har hun lagt studiene på vent, men hun er på god vei til å bli ernæringsfysiolog.

Det er krevende å spise nok, fordi vi trener så himla mye.

Kathrine Harsem

Advarer mot dietter

– Jeg synes det er veldig spennende med ernæring, knyttet til idrett spesielt. Det er spennende å lære om hva vi putter i oss og hva det faktisk gjør med kroppen.

– Gir det deg en fordel som idrettsutøver?

– Ja, det tror jeg, sier Kathrine, som bekrefter at hun får spørsmål fra de andre jentene på laget.

Toppidrett og ernæring er som kjent et viktig og samtidig vanskelig tema. Man skal spise nok og man skal spise rett. Å ha et problematisk forhold til ernæring, er utbredt – ikke minst blant jenter i utholdenhetsidretter.

– Hvor vanskelig er det å spise riktig for å være optimalt forberedt til å bli verdens beste i langrenn?

– Det er krevende å spise nok, fordi vi trener så himla mye. Du skal passe på at du ikke er sulten. Du føler at du spiser hele tida. Du kan liksom aldri få nok. Og så er det viktig å spise riktige varer. Spise variert, alt med måte og gjøre det enkelt. Ikke drive med noen dietter eller spesielle matvarer. Det enkle er nok ofte det beste, sier 25-åringen, som selv aldri har vært matlei.

Favorittretten er selvfisket fjellørret. I det hele tatt spiser den halvstuderte ernæringsfysiologen mye fisk.

Marit er dønn solid på alt. Rolig, god, snill, jordnær og morsom.

Kathrine Harsem

Etter hvert – for ikke å si temmelig snart – håper hun også å kunne spise kirsebær med de aller største. Sine to største forbilder finner hun på laget hun nå er en del av. De er også hennes aller største rivaler i kampen om et eventuelt VM-gull i sprint i Falun, som ligger der som en drøm.

Harsem og Bjørgen

Kathrine Harsem måtte se seg slått av forbildet Marit Bjørgen i Drammen sist vinter.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

På lag med forbildene

– Marit og Maiken er mine forbilder. Marit er dønn solid på alt. Rolig, god, snill, jordnær og morsom. Og det hun gjør på trening er helt rått. Hun har vært god i mange år og vet hva som skal til. Maiken er egentlig akkurat det samme, veldig selvstendig, litt rå og hun er blitt en veldig god venninne. Jeg setter veldig pris på alle på laget, men det er kanskje de to som er de største forbildene, sier hun.

Marit Bjørgen har altså tre VM-gull og et OL-gull i sprint. Maiken Caspersen Falla er regjerende olympisk mester i øvelsen.

Kanskje vil det være overambisiøst av Kathrine Harsem å tro at hun kan gjøre dem rangen stridig allerede om tre måneder i Falun. Det tror hun da heller ikke. I hvert fall er det ikke det uttalte målet.

– Målet er å bli enda bedre, en bedre versjon av meg selv – å hele tiden være på mitt beste. For sesongen er det helt klart å komme seg til finale i verdenscup. Og når man er i finale, kan alt skje, påpeker hun.

Foreløpig har ikke Kathrine Harsem vært i en sprintfinale i verdenscupen. For en som både har hoppet 1,30 med hest og kommet seg inn på verdens beste langrennslandslag, bør det være et hinder som nokså snart lar seg forsere.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal