Hopp til innhold

Da drømmen ble oppfylt, ville han si nei

Gang etter gang har han følt seg forbigått. Da tilbudet om en plass på landslaget endelig kom, hadde Chris André Jespersen sagt til seg selv: – Jeg driter i det.

Chris André Jespersen

Elleve år etter gullet i junior-VM, er Chris André Jespersen endelig funnet verdig en plass på langrennslandslaget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

4. februar 2003. Verdens beste langrennsjuniorer er samlet til VM i svenske Sollefteå. 30 kilometer fristil fellesstart står på programmet.

Jeg hadde drømt om det siden jeg var liten guttunge og skøytet rundt på stuegolvet, at en dag skulle jeg være på landslaget.

Chris André Jespersen

En nordmann skal spille hovedrollen.

Chris André Jespersen går inn til et suverent gull, over halvminuttet foran nestemann.

Vi tar oss tid til å se litt på resten av resultatlista. Sølvet går nemlig til russiske Alexej Petukhov. Han skal vise seg å bli verdensmester i lagsprint ti år senere, i 2013.

På bronseplass svømmer en enda feitere fisk. Allerede i 2006 blir Jevgenij Dementjev olympisk mester på tremil, da han spurtslår Frode Estil i Torino. (Senere skulle Dementjev også bli avslørt som EPO-juksemaker, uten at det er relevant her.)

Sochi Olympics Closing Ceremony

Alexander Legkov vant OL-femmila, elleve år etter at han fikk bank av Chris Jespersen i junior-VM.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Videre følger navn som Toni Livers (én verdenscupseier), Franz Göring (to stafettmedaljer i VM), Øystein Pettersen (OL-gull) og Ville Nousiainen (to VM-medaljer). Deretter Martin Johnsrud Sundby (Tour de Ski- og verdenscupvinner, medalje i VM og OL) og Tord Asle Gjerdalen (to VM-gull i stafett, to individuelle VM-medaljer).

– Har vært kjipt

Nede på 14.-plass finner vi Alexander Legkov (OL-gull), nesten fire minutter bak Jespersen. Finske Matti Heikkinen blir nummer 42, slått med over ti minutter. Åtte år senere tar Heikkinen VM-gull på 15-kilometeren i Holmenkollen.

I det hele tatt, det er en knallsterk årgang langrennsløpere. Forbausende mange skulle vise seg å ta steget opp i verdenseliten på seniornivå.

Men for den desidert beste i Sollefteå denne februardagen for snart tolv år siden, skulle det ta tid. Mye tid.

– Det har vært kjipt å se alle utlendingene jeg slo som har lyktes. Men jeg har jublet hver gang Martin og de andre norske har lyktes, sier Jespersen.

Les videre under bildet.

Resultatliste fra junior-VM

Det var et knippe relativt sterke løpere Chris André Jespersen viste ryggen da han ble juniorverdensmester i 2003.

Foto: FIS

Chris André Jespersen debuterte i verdenscupen 6. desember i 2003. Men ikke før 14. desember 2013 kunne han bestige seierspallen individuelt for første gang. Rett før jul i fjor ble han nummer to på tremila i Davos.

Jeg var forbigått ganske mange ganger, syntes jeg selv, og tenkte at nå driter jeg i det.

Chris André Jespersen

Først 14. februar i år skulle den internasjonale mesterskapsdebuten komme. Da gikk Jespersen inn til en sjetteplass på 15 km klassisk i Sotsji – på en dag da Norge ikke hadde fullklaff med skiene. Hvis Chris André Jespersen virket litt ekstra bitter over at utstyret ikke var hundre prosent, hadde han altså sine grunner til det.

Han hadde ventet lenge på noe godt – og fortsatt var det forgjeves.

Chris André Jespersen

Da Chris André Jespersen endelig fikk sin mesterskapsdebut, var det heller ingen grunn til å smile.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Mistet lysten

Fjorårsinnsatsen førte uansett til at Chris André Jespersen i en alder av 31 for første gang er tatt ut på et elitelandslag i langrenn. Men da tilbudet først kom, hadde Jespersen egentlig bestemt seg for å si nei.

Ikke bare hadde han mistet troen på at han noen gang ville bli tatt ut. Han hadde mistet lysten, etter det han har opplevd som urettferdig behandling ved mange anledninger.

– Jeg hadde drømt om det siden jeg var liten guttunge og skøytet rundt på stuegolvet, at en dag skulle jeg være på landslaget. Men nå hadde jeg bestemt meg for at «nå blir det aldri landslag for meg». Den tiden var forbi, sier Jespersen.

Og fortsetter:

– Etter sesongen for to år siden bestemte jeg vel meg egentlig for at nå blir det privatlag resten av karrieren. Da var jeg forbigått ganske mange ganger, syntes jeg selv, og tenkte at nå driter jeg i det. Nå blir jeg på privatlag uansett hvor fort jeg går.

Trives på landslaget

Sånn sett var det alt annet enn selvfølgelig at Jespersen takket ja da tilbudet kom. Han kunne fort som gjort som Petter Northug – sagt nei, og seilt sin egen sjø.

Men den tidligere Team United Bakeries-løperen ble også satt under et visst press av lagets eier, Remi Goulignac, ettersom laget har et samarbeid med Norges skiforbund. Goulignac gikk også inn og tok en del av lønna til Jespersen. Det er nemlig bedre betalt å gå for privatlag enn for landslaget i Norge.

Som regel har jeg hatt minst ett godt løp hver sesong. Det har vært nok til å gi meg ny motivasjon.

Chris André Jespersen

– Det tok litt tid. Team-eieren var opptatt av å ha et godt forhold til forbundet, så det var litt fram og tilbake. Til slutt ble vi enige om at jeg burde gå inn, sier Jespersen til NRK.no.

Han har ikke angret på avgjørelsen. Det er Norges skiforbund han har hatt et delvis anstrengt forhold til, ikke de andre løperne på landslaget. Tvert imot, der har han mange gode venner.

– Jeg trives veldig godt. Det er ei sterk treningsgruppe, konstaterer han.

For mye sykdom

Utenfor samlingene akkurat som før hjemme i Trondheim, der han bor med samboeren Liv-Miriam Nordtømme og datteren Tirill.

Chris André Jespersen

Andreplassen i Tour de Ski i januar var det endelige beviset på at Chris André Jespersen hører hjemme i verdenstoppen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Men innholdet på samlingene er annerledes.

– På landslaget trener vi for å bli gode i vanlig langrenn. Samlingene med United Bakeries gikk ut på å stake hinsides masse. I fjor satset jeg på langløp. I år satser jeg på vanlig langrenn. Den avgjørelsen var jeg aldri i tvil om etter det som skjedde sist vinter. Det var åpenbart, sier Jespersen.

Nå drømmer han selvfølgelig om VM-medalje i Falun. Skal han lykkes, må han unngå det som må ta skylda for at ting har tatt lang tid for Chris André Jespersen – skader og sykdom.

Vestlendingen har altfor mange og altfor lange sykdomsavbrekk. De har også hatt en tendens til å komme på ugunstige tidspunkter.

Et av tiltakene han iverksetter i vinter, er å utsette hjemreisen etter Tour de Ski. Han vil ikke utsette seg for barnehagebakterier de dagene kroppen er aller med nedbrutt.

Aldri gitt opp håpet

I løpet av høsten har han allerede fått et par uker spolert av sykdom.

– Jeg sliter med å drømme om de store tingene når jeg er syk, erkjenner han.

Sånn sett er det imponerende, og ikke så rent lite forunderlig, at han ikke har gitt opp for lenge siden.

– Jeg har aldri gitt opp troen på at jeg kunne nå til topps. Og som regel har jeg hatt minst ett godt løp hver sesong. Det har vært nok til å gi meg ny motivasjon, forklarer han.

Chris André Jespersen vist at langrenn er en utholdenhetsøvelse på mer enn én måte.

Siste nytt

  • BT: Horneland forlenger kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland om en ny toårsavtale, melder Bergens Tidende.

    Avisen hevder å ha kilder på at partene har fått på plass detaljene i den nye kontrakten.

    Brann har ikke meldt noe i sine offisielle kanaler om avtaleinngåelsen.

    _8GjwYUCoMc
    Foto: NTB
  • Idrettsforbundet reagerer på nytt lovforslag: – Det er en del utfordringer

    Norges idrettsforbund har konkludert med at et nytt lovforslag knyttet til kampen mot trakassering og seksuelle overgrep mot barn ikke «fullt ut dekker idrettens behov».

    Lovforslaget, som konkret omhandler idrettens mulighet til å oppbevare og dele personopplysninger om personer som bryter norsk lov, ble sendt på høring i februar. Fristen for å komme med innspill er 1. juni.

    Styret i Norges idrettsforbund behandlet saken på sitt møte denne uken og berømmer Kulturdepartementet for å se og imøtekomme behovet idretten har for en lovregulering.

    – Like fullt er det en del utfordringer med det som nå ligger på bordet. Lovforslaget har et virkeområde som ikke fullt ut dekker idretten behov, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

    Han kommenterte forbundets arbeid med saken på et pressemøte onsdag. NIF peker blant annet på at lovforslaget burde hatt et enda videre virkeområde.

    – For eksempel er ikke økonomiske misligheter tatt med, og det er avgrensninger knyttet til tilskuere på idrettsarrangementer. Vi mener lovforslaget er veldig komplisert i sin oppbygning, og dette er ting vi vil spille inn i høringen, sa Aas.

    (NTB)

    L2bHzx6h56Q
    Foto: NTB
  • Bessebergs advokat reagerer kraftig på NIF-vedtak

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, det opplyser Norges idrettsforbund.

    – På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse, konkluderer de.

    Besseberg fratas æresmedlemskapet i NIF med umiddelbar virkning.

    78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

    – Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke ble kontaktet av NIF i forkant, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NRK og utdyper:

    – Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

    Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

    Besseberg ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    (NTB/NRK)

    ga8x3mpGGZk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal