Hopp til innhold

Martine om utedo-sjokket: – Trodde jeg skulle dø

Hun lever godt med å være landslagets ufrivillige klovn. Men da utedoen hun satt på før et verdenscuprenn plutselig gikk til værs, fryktet Martine Ek Hagen det aller verste.

Martine Ek Hagen

Martine Ek Hagen føler at hennes rolle er å spre glede på landslaget. Det gjør hun på sin helt spesielle måte.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tenk deg at du skal gå verdenscupløp i langrenn på hjemmebane, med nervene på høykant. Tenk deg at du er i ferd med å gjøre unna det rutinemessige toalettbesøket før start, for å kvitte deg med den berømmelige nerveskvetten (tissepause er dumt i langrenn, selv om Petter Northug har et NM-gull på femmil med innlagt toalettstopp).

Tenk deg at det det plutselig begynner å skvulpe under deg mens du sitter der – og at du i samme øyeblikk merker at ikke bare toalettringen du sitter på, men hele rommet du sitter i, er i bevegelse.

– Jeg trodde jeg skulle dø, sier Martine Ek Hagen – og ler.

Hun kan ikke annet enn le når hun tenker på det. Og det gikk ikke lang tid før dødsangst gikk over til krampelatter da det skjedde, heller.

For det skjedde, altså. Hypotesen du ble bedt om å se for deg ovenfor, skjedde faktisk med Martine Ek Hagen da hun skulle gå verdenscup på Lillehammer for snart et år siden.

Jeg er veldig klønete og gjør veldig mye morsomt uten å mene det, så det blir mye historier utav det.

Martine Ek Hagen

Ufrivillig klovn

Du lurer muligens på hvorfor hun forteller om dette nå. Foranledningen er omtrent sånn:

NRK.no er i Val Senales for å lage en serie om de nye løperne på elitelandslagene i langrenn denne sesongen. En av dem er altså 23 år gamle Martine Ek Hagen fra Ytre Enebakk, som har fått ny status etter flere år på rekruttlandslag.

Vi har spurt om hvilken rolle hun har i laget. Og slik forløper den videre dialogen, omtrent ordrett:

– Min rolle? Nei, jeg håper jeg sprer litt glede, sier hun med et skikkelig gledesspredersmil.

– På hvilken måte gjør du det?

– Vi har det litt morsomt. Det har vi, svarer hun litt kryptisk.

– Er du en historieforteller?

– Ja-ja-ja, ler hun først.

Så kommer det egentlige svaret.

– Nei, jeg lager mange historier. Jeg er veldig klønete og gjør veldig mye morsomt uten å mene det, så det blir mye historier utav det.

– Ufrivillig klovn?

– Ja, det kan du si.

Se og hør Martine Ek Hagen i denne videoen – teksten fortsetter nedenfor.

Martine Ek Hagen forteller om sitt livs skumleste toalettopplevelse.

VIDEO: Martine Ek Hagen kan ikke annet enn le når hun forteller om sin spesielle utedo-opplevelse.

Med buksa på knærne

– Kan du nevne noen eksempel?

Og det er her vi kommer til det allerede mye omtalte utedosjokket:

- Ehhhh ... Jaaaa ... Asssååå ..., innleder Martine.

Ting tyder på at hun er litt i tvil om hun skal si det hun er i ferd med å si. Så bestemmer hun seg åpenbart for å gjøre nettopp det.

– I verdenscupen på Lillehammer ble jeg heist opp i en flyttbar do. Trucken som flytter på disse doene kom, og der satt jeg. Så det ble litt latter ut av det, sier hun – og ler enda mer.

– Hva tenkte du da?

– Hva jeg tenkte da, ha-ha-ha? Da trodde jeg at jeg skulle dø! Men det endte med at jeg hang ut av døra med latterkrampe og buksa nedpå knærne. Da jeg kom inn til de andre i smørebua, tok det litt tid før latteren la seg!

– Vurderte du å ikke fortelle det?

– Nei, de så jo det, jeg knakk jo sammen. Jeg tar meg ikke selv så høytidelig, jeg synes sånt er veldig morsomt selv.

Det endte med at jeg hang ut av døra med latterkrampe og buksa nedpå knærne.

Martine Ek Hagen

I godt selskap

Martine Ek Hagen lever altså godt med rollen som ufrivillig klovn. Dessuten føler hun at hun er i godt selskap.

– Vi er jo flere på laget som er ganske distré, jeg vil jo dra inn Heidi i den klubben der, sier hun.

Heidi er Martine Ek Hagens tremenning, Heidi Weng. Weng, som allerede er etablert i den ypperste verdenseliten, er også kjent for å lage noen historier. Som for eksempel da hun gikk med skidressen bak fram i et NM-renn sist vinter, også det på Lillehammer.

– Ja-ha-ha-ha-ha, ler Martine når vi nevner episoden.

– Det kunne vært meg!

Mye latter så langt. Men selv om det er mye humor blant jentene på elitelaget i langrenn, er det ingen spøk for en fortsatt ung løper å plutselig være på lag med verdens aller beste langrennsløpere.

– Det er utrolig inspirerende, men det er klart at det er tøft. Jeg kan jo kjenne på det. Det er dager der jeg tenker at «hvorfor i alle dager driver jeg med dette», erkjenner hun.

Les videre under bildet.

Ek hagen

Det er mye smil og moro, men det er også tøft å være på lag med verdens beste. Fra venstre: Therese Johaug, Marit Bjørgen, Martine Ek Hagen og Kristin Størmer Steira.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Må ta hva man får

– Jeg kan ha min beste intervalløkt noen gang, og så ser jeg ikke engang Marit Bjørgen og Therese Johaug! Andre dager tenker jeg «jøss, nå er jeg der». Man må ta det man får, hver minste lille ting – et hurtighetsdrag som går bra, en styrkeøvelse eller et eller annet. Man må bare ta det med seg.

Jeg kan ha min beste intervalløkt noen gang, og så ser jeg ikke engang Marit og Therese!

Martine Ek Hagen

– Kan man bli demotivert av å se hvor langt det er opp til de aller beste?

– Det er det man må jobbe med. Man må tenke at Marit har vært her i Val Senales i 15 år, mens jeg bare har vært her to ganger. Jeg må prøve å ikke grave meg ned over at hun går litt fortere enn meg oppe på breen eller at hun har litt bedre laktat på intervallene.

Til å være 23 år, har Martine Ek Hagen oppnådd mye som skiløper. Problemet er bare at tre individuelle gullmedaljer fra U23-VM blekner litt i en idrett der norske jenter, hvorav flere på hennes alder, dominerer fullstendig på seniornivå.

Martine har også kjent smaken av seniorsuksess. I november 2012 var hun med og vant en verdenscupstafett for Norge i Gällivare. Samme helg oppnådde hun sin beste individuelle plassering, med en åttendeplass på 10 km fri.

Martine Ek Hagen

Martine Ek Hagen debuterte i senior-VM med en 32.-plass på 10-kilometeren i Val di Fiemme i 2013, et løp Therese Johaug vant foran Marit Bjørgen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sterkere av motgang

Mellom suksessen i Gällivare i 2012 og den sterke 14.-plassen sammenlagt under verdenscupfinalen i Falun sist vinter, har det også vært mye motgang.

– Man kan alltids komme med mange unnskyldninger, og det har jo vært mye skader og sykdom. Men det har egentlig bare trigget meg enda mer.

– Når man er ung og lovende og har nådd et nivå – og så faller man litt ned fra det nivået og må jobbe seg opp igjen – hvordan oppleves det?

– For meg er det når du får litt motgang du får kjent på hvorfor du driver med dette, og skjønner hvor gøy det er når det går bra. Og det at jeg har slitt litt med sykdom, gjør at man har enda mer lyst til å komme tilbake.

Nå er Martine Ek Hagen i ferd med å legge bak seg den beste sesongoppkjøringa på mange år. Det er berettiget grunn til å håpe og tro at hun har tatt det neste steget, eller i hvert fall er tilbake på det nivået hun var på i 2012.

Drømmen

– Hva skal vi vente av deg i vinter?

– Ja, hva skal man vente av meg? Jeg har jo mine mål, og mål om forbedre meg for hver sesong. Jeg har lyst til å være med og kjempe i verdenscup, og stabilisere meg der.

– Hva er drømmescenariet for sesongen som begynner om tre uker?

– Drømmescenario er at det skal være min hittil beste sesong, at jeg kan få en god åpning på Beitostølen og at det bare stiger derfra.

Aller helst skal stigningen naturligvis føre henne til VM i Falun.

– Jeg har veldig lyst til å gjøre det bra i VM, særlig på 10 km fri ...

Ett konkurransefortrinn kan i hvert fall ingen ta fra henne: Skulle en ivrig truckfører finne det for godt å flytte rundt på utøvernes utedoer rett før start, er det ingen som har mer erfaring med å håndtere situasjonen enn Martine Ek Hagen.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal