Hopp til innhold
Kommentar

Derfor sender NRK fotball-VM

NRK skal bruke flomlysene til å gi publikum den opplevelsen sporten fortjener, men også til å belyse i flomlys hva Qatar og Fifa egentlig står for.

FIFA World Cup Qatar 2022 Preview

VM I QATAR: Mesterskapet starter 20. november.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Vi i NRK skal sende mange spennende kamper under årets fotball-VM.

Samtidig skal vi benytte anledningen til å formidle historiene som Qatar og Fifa ikke ønsker å vise fram. Vi skal bruke den kraften vi har som mediehus og rettighetshaver til å fortelle hele historien om mesterskapet.

Gianni Infantino

Fifa-president Gianni Infantino.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

I lang tid har NRK belyst regimet i Qatar. Publikum skal være godt kjent med hvilket land vi er i under fotball-VM. Det arbeidet vil vi fortsette med, også under og etter selve mesterskapet.

Vårt mål er å gi publikum den opplevelsen sporten fortjener, sammen med den oppmerksomhet Qatar og Fifa fortjener. Vi skal være spesielt kritiske til å formidle bilder og historier som fremmer glansbilder av både Qatar og Fifa.

Delta i debatten her Hva synes du om at NRK viser VM i Qatar?

qH8ClFjXNSU

Vanskelig valg

Svært mange mener at fotball-VM aldri skulle vært spilt i Qatar. Måten Qatar fikk tildelt VM på i 2010, har blitt betegnet som både uakseptabel og udemokratisk. Ansvaret ligger hos Fifas ledelse, Fifas-medlemmer og den styrende elite i Qatar.

Espen Olsen Langfeldt

FORKLARER VALGET: Sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt.

Foto: Ole Kaland

Ansvaret ligger ikke hos spillerne og landslagene. Men det er sporten som lider når penger, makt og politikk styrer.

Det går et klart skille mellom de som bruker fotballen for å skaffe seg penger og politisk makt, og de som elsker dramaet som utspiller seg på gressmatta. NRK vil dekke begge disse historiene.

Dette har ikke vært et enkelt valg, og vi har brukt mye tid på interne diskusjoner.

Men vi mener at vi skal bruke vår posisjon som rettighetshaver til å sette et kritisk søkelys mot Qatar og Fifa, som er i tråd med NRKs samfunnsoppdrag. Samtidig har vi et oppdrag som allmennkringkaster å sende store idrettsbegivenheter, og et fotball-VM er verdens største idrettsbegivenhet.

Dette er ingen enkel øvelse – spesielt når arrangørlandet vil avgrense våre muligheter til å utføre fritt, journalistisk arbeid.

Regimet må ikke lykkes

Fifas prosesser fram til valget av Qatar som arrangørland i 2010, har vært sterkt kritisert og debattert. Fotballmesterskapet ble solgt til et land som ikke hadde veier, fotballstadioner eller tilgjengelig arbeidskraft for å arrangere et så stort idrettsarrangement.

Arbeiderne som bygget fotballbanene, veiene og hotellene har vært fremmedarbeidere uten særlige rettigheter. Det har blitt rapportert om slavelignende forhold med tilhørende kontrakter. Liv har gått tapt.

Qatar er et land som på ingen måter er demokratisk, målt opp mot våre verdier. Søkelyset på Qatar har vist oss et land som har en sterkt begrenset ytrings-, forsamlings- og pressefrihet, som bryter menneskerettigheter, og diskriminerer folk på bakgrunn av seksuell orientering.

Koblingen mellom autoritære stater og den organiserte idretten er ikke ny. Formålet er hovedsakelig å få speilet seg i lyset av det vi som publikum elsker, og som tar fokuset bort fra regimenes brutaliteter. Det er vår oppgave å sørge for at det ikke skjer. Det skal vi klare, og det har vi også dokumentert over lengre tid:

Gjennom en rekke nyhetshistorier på nett, TV og radio har NRK avdekket systematiske brudd på menneskerettigheter i Qatar.

Dekningen har hatt som ambisjon å løfte kunnskapsnivået og forståelsen for det komplekse bildet som omgir vertslandet for neste års fotball-VM. På denne måten har vi gitt innsikt til idrettens debatt om sportsvasking og autoritære regimer.

Våre journalister ble også arrestert i forsøket på å formidle de mer kritikkverdige sidene av regimet.

Les også NRK-journalister løslatt etter å ha vært arrestert i Qatar

NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble natt til mandag arrestert av politiet i Qatar.

Fifa har lovet at det er trygt for alle å reise til VM og bo i Qatar, uavhengig av hvem du elsker og hvilken legning du har. NRK viste at det ikke var trygt for alle supportere å bo på Fifas hoteller.

Større press

I 12 år har internasjonalt press fra medier og menneskerettighetsorganisasjoner gitt noen resultater som har bedret forholdene for noen av arbeidere. Den massive kritikken mot Fifa fra både medier og menneskerettighetsorganisasjoner, har også ført til endringer i tildelingene. Fifa har vedtatt en menneskerettighetspolicy.

Dette presset er vi forpliktet til å opprettholde også i fremtiden. Nye kriterier for tildeling av fotball-VM stiller krav til menneskerettslige vurderinger. Det er vår mening at journalistisk dekning av kritikkverdige forhold, er mer effektivt enn boikott.

Det er heller ikke noen andre land eller organisasjoner som velger boikott som middel for å endre Fifa eller Qatar.

Derfor skal vi bruke flomlysene fra stadionene til å gi publikum den opplevelsen sporten fortjener, men også til å belyse i flomlys hva Qatar og Fifa egentlig står for.

Les også NRK avslører: VM-hoteller nekter homofile adgang

Qatar, hotell

Om 20 dager blåses det som vanligvis er en folke- og idrettsfest for store deler av verden i gang - fotball-VM.
Til oss kommer det i dag mange gjester med sterke meninger og mye kunnskap: 
Noen vil boikotte hele greia - enten som publikummer eller som redaktør
Mens andre mener vi skal kunne kose oss med fotballgleden HELT uten skam.

I denne sendingen diskuteres dilemmaene som både fotball-fans og medier nå står i: Hva gjør vi med fotball-VM i Qatar? Både NRK og TV2 sender sports- og nyhetsteam til Qatar, men hvor lett er det egentlig å være kritisk samtidig som man skal vise frem fotballgleden? TV2s fotballkommentator Øyvind Alsaker og NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal forklarer utfordringene med å dekke mesterskapet. ABC Nyheter skal ikke dekke noe av det sportslige, mens NRK forklarer hvorfor de både sender kampene og dekker samfunnet rundt. Andreas Selliaas gir historien rundt FIFAs tildeling og om hvordan Russlands VM i 2018 har kommet i skyggen av Qatar-debatten. Og to fotball-elskere diskuterer hvorvidt det er greit å se på VM på TV.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal