Hopp til innhold

Antidoping Norge slår tilbake: Mener det er riktig at Johaug ikke er suspendert

Skulle Therese Johaug allerede vært utestengt? Nei, mener Antidoping Norge. Her er grunnen til at hun fortsatt kan delta på landslagssamling.

Antidoping Norge

På denne pressekonferansen på torsdag fortalte Antidoping Norge at Therese Johaug ikke får noen eventuell suspensjon før de har gjort en innledende undersøkelse. Det er de fortsatt ikke ferdige med.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fredag kveld gikk Sarah Lewis, generalsekretæren i Det internasjonale skiforbundet (FIS), ut i finske medier og sa at Therese Johaug allerede burde vært utestengt etter hun testet positivt for det anabole steroidet clostebol.

Sarah Lewis

Sarah Lewis, generalsekretær i FIS.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– På grunn av det stoffet som er involvert, ut fra det vi vet fra mediene, er den norske antidopingkomiteen forpliktet til å suspendere Johaug, sier Lewis til den finske avisen Hufvudstadsbladet.

Johaug er fortsatt ikke suspendert hverken av Antidoping Norge eller av Norges skiforbund.

Mener de har gjort alt rett

Nå reagerer Antidoping Norge på påstanden fra FIS-lederen. De mener de ikke har brutt sitt eget regelverk i denne saken, og at det er riktig at Johaug fortsatt ikke er suspendert.

Det skriver daglig leder Anders Solheim i en epost til NRK.

«Etter vårt syn har denne prosessen så langt blitt gjennomført i løpet av kort tid der alle involverte har vært tilgjengelige og stilt opp umiddelbart», skriver Solheim.

Therese Johaug

Therese Johaug under pressekonferansen der det kom fram at hun har avlagt en positiv dopingprøve.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ville vært suspendert om hun var svensk

Hvis Johaug var svensk, ville hun i utgangspunktet blitt utestengt med én gang hun ble informert om den positive prøven. Det bekrefter Tommy Forsgren, ansvarlig for håndheving av brudd på antidopingbestemmelsene i Sverige.

– I Sverige tolker vi reglene slik at en utøver som har testet positivt på et forbudt stoff, utestenges umiddelbart etter at vedkommende er blitt informert om den positive prøven, sier Forsgren til NRK.

Antidoping Norge har altså en betydelig annen tolkning av reglene enn både svenskene og det internasjonale forbundet.

Derfor er de uenige

Konflikten er litt komplisert, så heng med: Grunnen til at Johaug fortsatt ikke er utestengt, er paragraf 12-16 i Antidoping Norges reglement. Den sier at utøveren skal utestenges med én gang den innledende saksbehandlingen er gjennomført. Det er den ikke i skrivende stund.

Det internasjonale regelverket, som Sarah Lewis har gått ut ifra når hun har kommentert saken i finske medier, har en litt annen ordlyd. Det sier at utøveren har rett på en provisional hearing, altså en innledende høring, før suspensjonen begynner.

FIS-toppen modererer seg litt når hun hører ordlyden i det norske regelverket, som altså er en godkjent tolkning av det internasjonale regelverket.

– Det er det samme, det er bare forskjellig ordlyd. Utøveren har rett på en midlertidig høring. Vi må bare anta at det er der saken står nå, sier Lewis til NRK lørdag morgen.

Hun fastholder imidlertid at Antidoping Norge ikke kan gjennomføre noen større etterforskning før de har suspendert Johaug.

– Hvis de har en relativt fullstendig høring, åpner regelverket for det, men da må de gjøre det etter en midlertidig suspensjon, sier Sarah Lewis.

Ba om tid til å belyse alle sider av saken

Spørsmålet er altså hva det innebærer med en innledende høring eller en innledende saksbehandling, og hvor lang tid det er rimelig at dette tar. Regelverket spesifiserer ikke noe antall dager.

Antidoping Norge uttalte på pressekonferansen på torsdag at de innledende undersøkelsene kan ta noe tid.

– Vi trenger tid til å belyse alle sider av saken, sa avdelingsleder Britha Røkenes i Antidoping Norge.

I dag presiserer Antidoping Norges Anders Solheim at de ikke har brukt mye tid. Det er gått én og en halv uke siden Johaug ble orientert om prøveresultatene. Solheim sier at det ikke vil gå lang tid før de er ferdige med den innledende behandlingen.

– Det vil ikke ta veldig lang tid, men jeg vil ikke si noen dato, sier Solheim til NRK på telefon.

Forvirring rundt landslagssamling

Antidoping Norge skriver for øvrig i eposten til NRK at deler av begrunnelsen for at det ikke er nødvendig med noen suspensjon, er at det ikke er noen risiko for at Therese Johaug skal delta på samlinger eller i konkurranser de neste ukene.

Det stemmer ikke, for i går sa landslagssjef Vidar Løfshus til NRK at Therese Johaug ønsker å bli med på samlingen i Val Senales kommende uke.

– Den opplysningen har jeg kun fått av deg, så den kan jeg ikke si noe om. Det er uansett ikke noe vi kan gjøre med det, sier Anders Solheim til NRK.

– Så lenge hun ikke er suspendert, kan hun i prinsippet gjøre som hun vil.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal