Hopp til innhold

Svenskens krigsmarkering skaper sterke reaksjoner: – Det er ubehagelig

Den svenske hockeystjernen Fredrik Claesson får gjennomgå i Sverige, etter den russiske storklubben CSKAs støttemarkering til krigen i Ukraina.

CSKA Z - Fredrik Claesson

Fredrik Claesson (t.h) var på isen og deltok i krigsmarkeringen i samme drakt som lagkameraten Maksim Manin (til venstre)

Foto: CSKA / Bildbyrån

– Det er ubehagelig. Man blir dessverre ikke overrasket over noe lenger, sier russiskprofessor Atle Grønn til NRK.

Han snakker om at den russiske storklubben CSKA brukte sesongstarten nylig til å markere sin støtte til invasjonen i Ukraina og hylle falne soldater.

Midt iblant dem var den svenske hockeystjernen Fredrik Claesson, en tidligere lagkamerat av Mats Zuccarello fra tiden i New York Rangers.

I spesiallagde drakter med en tydelig «Z» på overarmen varmet hockeystjernene opp til kamp.

«Z» er symbolet som markerer støtte til den russiske invasjonen i Ukraina.

Fredrik Claesson med Z

CSKA delte bilder av en rekke spillere under oppvarmingen. Dette bildet av svenske Claesson er en skjermdump av en twitterprofil.

Foto: CSKA

At svensken var med på denne markeringen har ført til en rekke sterke svenske reaksjoner i sosiale medier.

«Kan dra til helvete»

«Solgt sjelen til djevelen»

«Håper Putin-klemmeren utestenges fra all svensk hockey på livstid»

Det er noen av de skarpe reaksjonene på X (tidligere Twitter) etter at markeringen ble kjent.

– «Freddy» liker å spille der. Det er antagelig den største klubben i Europa, sier agenten Aljosa Pilko til Expressen etter den omdiskuterte Z-markeringen.

Den svenske avisen skriver at Claessons agent valgte å ikke ta avstand fra symbolets betydning under deres intervju. Han peker heller på at CSKA er forsvarets klubb i Russland.

Les også Skiskytterprofil ledet Putins propagandashow: – Veldig sjokkerende

Hyllest til falne

Det var ingen tvil om hva markeringen betydde.

Klubben, med tradisjonelt sterke bånd til forsvaret, valgte også å gå ut med en klar melding på meldingstjenesten Telegram.

Der var budskapet tydelig.

– I dag var det en spesiell oppvarming. Den var til ære for de falne krigerne i militærorganisasjonen Espanola, som uselvisk forsvarte moderlandet i de tøffeste delene av fronten uten tanke på sin egen helse og fare for eget liv, skriver klubben blant annet i meldingen.

– Vi står alle opp og applauderer for våre krigere i Espanola. De er sanne patrioter og helter av Russland, fortsetter meldingen.

Den paramilitære gruppen Espanola skal ha koblinger til supportermiljøer i Russland.

Blant annet tok også militærorganisasjonens kommandant en symbolsk drop av pucken før kampen.

Norges Sjakkforbunds kongress, Atle Grønn

Professor Atle Grønn

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Atle Grønn påpeker at det ikke er så lett for den enkelte spiller å gjøre noe i en slik situasjon.

– Likevel kan man ikke ta frem ansvaret. Det er forferdelig å se på denne ensrettingen, sier Grønn.

Russisk idrett har selv påpekt at «sport er ikke politikk» og brukt det som argument for at russiske utøvere må kunne delta internasjonalt.

Men Grønn påpeker at det ikke er noen steder hvor sport er så mye politikk som i Russland.

Grønn, som også er sjakkekspert, har sett det samme i sjakk.

Les også Bildet av sjakkprofilen skaper sterke reaksjoner: – Ingen formildende omstendigheter

Sergej Karjakin med Putin-genser

– Propagandaen i Russland er så drøy og retorikken i propagandaen er så drøy, vulgær og voldelig at alt blekner mot det. Det er derfor symbolske markeringer vekker ubehag. Man ser for seg massemønstringene til Hitler, sier Grønn og fortsetter:

– Det ubehaget er der. Men mot den volden og ordene som brukes ellers i samfunnet er dette på et litt annet plan, selv om det er ubehagelig, sier Grønn.

– Aktiv støtte

Seniorforsker Håvard Bækken, ved Institutt for forsvarsstudier, påpeker at «Z» blir brukt både i idrett og i russiske skoler.

– Z-en er ikke uvanlig i det hele tatt i idrett og skole. Den ble brukt så mye spontant her og der at myndighetene i Moskva og St. Petersburg forsøkte å dempe bruken, sier Bækken.

– Dette kunne trolig skjedd i alle klubber, men CSKA har en kobling til det militære og har alltid hatt det, sier Bækken.

Det vekket også reaksjoner da CSKA feiret seg selv denne våren, med et storstilt arrangement med prominente gjester fra forsvaret, idretten og politikken.

Les også Russisk soldat hyllet under storslått idrettsfest: – Uakseptabelt

Stanislav Pozndyakov gir pris til Bobrov junior

Bækken påpeker at det russiske forsvarsdepartementet selv har vært aktive i å etablere og fronte «Z» som et støttesymbol til krigføringen i Ukraina.

– Du viser en mer aktiv støtte en flertallet når du deltar i støtte på eget initiativ, sier Bækken.

Både Claesson og andre svenske spillere som har valgt å spille i den russiske ligaen KHL er blitt utestengt fra det svenske landslaget.

– Internasjonaliseringen av idretten gjør dette ekstra sensitivt. Slik at svensken nå for eksempel får et problem når han er «fanget» i sin russiske klubb, sier Bækken.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal