Hopp til innhold

Russisk soldat hyllet under storslått idrettsfest: – Uakseptabelt

Den russiske storklubben CSKA sparte ikke på noe da de feiret seg selv i helgen. Det vekker reaksjoner.

Stanislav Pozndyakov gir pris til Bobrov junior

FESTKVELD: Presidenten til den russiske olympiske komité (til venstre) gir pris til Vsevolod Bobrov Jr. (til høyre), som nettopp har kommet hjem fra krigen.

Foto: SipaUSA

– De peker nese til alle som kritiserer krigen, konkluderer Berit Lindeman overfor NRK.

Hun er generalsekretær i Helsingforskomiteen, og hun kjenner også godt til idrettens verden fra sin rolle som medlem i Norges fotballforbunds etiske komité.

Berit Lindeman, generalsekretær i Helsingforskomiteen

KRITISK: Berit Lindeman

Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Den russiske sportseliten gir uttrykk for støtte til krigen, enten de vil det eller ikke, fortsetter hun.

Den russiske sportsklubben CSKA feiret nemlig 100-årsjubileum i helgen.

Det gjorde de ved å arrangere en storslått seremoni med idrettstopper, ministere og militære ledere, samtidig som russiske utøvere kjemper for å bli tatt inn i den internasjonale idrettsvarmen igjen.

– Dette arrangementet viser jo bare at motstanderne har helt rett. Det er en krigsnasjon som i så fall blir tatt tilbake, på krigsnasjonens premisser, sier Lindeman.

Les også Hoderystende til «feige» IOC: – Det er uforståelig

Linda Hofstad Helleland og Thomas Bach

Russisk soldat mottok pris

Forkortelsen CSKA står for «Hærens sentrale sportsklubb», og blant deltakerne på jubileumsfeiringen var:

  • Sergej Sjojgu, forsvarsminister
  • Nikolaj Pankov, viseforsvarsminister
  • Oleg Matytsin, idrettsminister
  • Stanislav Pozdnyakov, president for den russiske olympiske komité

Sistnevnte delte ut hedersprisen til «århundrets utøver». Den gikk til Vsevolod Bobrov, en avdød idrettshelt som representerte klubben i både bandy, fotball og ishockey.

Bobrovs barnebarn Vsevolod Bobrov Jr. mottok prisen på vegne av bestefar. Det gjorde han iført russisk militæruniform. Bobrov Jr. har nemlig nettopp kommet hjem fra Ukraina etter å ha kjempet for Russland i den pågående krigen, noe som ble påpekt av TV-stjerne og -idrettskommentator Dmitrij Gubernijev fra scenen.

Krigsopplysningen førte til applaus fra publikum.

Russia Putin Olympics

GRATULERTE: President Putin, her avbildet i en annen anledning.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Også landets president Vladimir Putin engasjerte seg i jubileet. Han bød på en skriftlig gratulasjon til idrettsklubben.

– I dag hedrer vi CSKA-utøverne fra alle generasjoner. De som har viet karrieren og livene sine til klubben, og har satt et eksempel på dedikert, uselvisk tjeneste, lyder deler av Putins melding.

– Det er gledelig å konstatere at CSKA-representanter er blant anerkjente ledere av både russisk og internasjonal sport, heter det videre i gratulasjonen.

Les også Ukrainsk utøver «sjokkert» etter IOC-møte: – Jeg fikk katastrofale svar

Beijing Olympics Skeleton

Mener idretten blir kuppet

I mars anbefalte ledelsen i Den internasjonale olympiske komité (IOC) å la russiske og belarusiske utøvere få delta i idretten igjen.

Lindeman er klar på at helgens feiring viser hvor hårreisende IOCs anbefaling er.

– Det er helt uakseptabelt. Det må vi bekjempe med nebb og klør, sier hun, og fortsetter:

– OL og olympiske idretter blir kuppet av Russland med IOCs velsignelse.

Les også Idretten blør på slagmarken

Pavlo Zvedeniuk var landslagsutøver i moderne femkamp. Nå er han soldat ved fronten av Bakhmut.

Generalsekretæren i Helsingforskomiteen har forståelse for at det er tungt for russiske utøvere som ikke støtter krigen, men hun mener at både den formelle og den symbolske tilknytningen mellom elitesport og militæret i Russland, gjør at de ikke kan delta så lenge det er krig.

– Faktum er at sport og politikk er blandet sammen for lenge siden, ikke minst av Russland og russiske utøvere. Russland er en aggressor. Det er politikk på alle kanter.

Heller ikke russiske utøvere liker IOCs anbefaling, men av helt andre årsaker. Deltakelse skal nemlig skje under flere betingelser, blant annet at russerne må konkurrere individuelt under nøytralt flagg.:

– Vi utøvere er i dag gisler i politiske leker som deler opp idrettssamfunnet. IOCs plan er en overreaksjon og diskriminerende, heter det i en uttalelse fra den russiske utøverkomiteen, ifølge NTB.

Les også Putin-styre samla IOC-toppar og russisk maktelite: – Kva gjer dei i eit sånt styre?

Vladimir Putin,Jacques Rogge,Dmitry Chernyshenko

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal