Hopp til innhold
Kommentar

De vanskelige valg

Etter en tilfeldig dag i mai er det noen som må ta valg. Noen som må valg. Og noen som slipper. Vegard Ulvang er ikke overrasket over det siste. Det burde han nok ha vært.

Vegard Ulvang

IKKE INNSTILT: Vegard Ulvang ble foreslått som leder av langrennskomiteen, men ble ikke innstilt av langrennskomiteen.

Foto: NTB

Torbjørn Skogstad er leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund. Det har han vært i tolv år allerede.

Nå skal han gjenvelges for en ny periode. Det burde han ikke blitt.

Ikke fordi han ikke har gjort en god jobb i noe som strengt tatt er et verv. Tvert imot så har Skogstad opparbeidet seg et renommé som både dyktig og hardtarbeidende. Han har dessuten bidratt til flere åpenbart vellykkede strategiske valg når det gjelder organiseringen i forbundet mot slutten av sesongen som ganske nylig er over.

Dette har gitt Langrenns-Norge en etterlengtet følelse av optimisme på vei mot en viktig VM-sesong.

Og et OL vinteren deretter.

Nettopp derfor burde dette vært et verdig punktum.

For Skogstad har rett og slett sittet lenge nok.

Som både han og valgkomiteen faktisk er inne på selv.

Nå skal man bruke de neste to årene på å utrede hvilke kriterier som skal gjelde for stridstemaer som funksjonstid og honorar før fornyelsen plutselig har blitt bestemt å skulle komme på neste skiting i 2026.

Når situasjonsbeskrivelsen fra kretser og komité selv i tillegg er at man stort sett bare «driver brannslukking», er to år slitsomt lang tid.

Disse spørsmålene kunne og burde man tatt tak i for lengst.

Ski Tour 2020

Vegard Ulvang vraket til langrennskomiteen: – Jeg var interessert i å bidra

Seks elefanter kommer marsjerende

En som vet alt om dette med kriterier er friidrettsforbundets sportssjef Erlend Slokvik. Onsdagskvelden tilbrakte han i Bergen på Trond Mohn Games. Der kunne han juble for verdensklasseprestasjoner fra Karsten Warholm og Henriette Jæger. Og veldig tydelige signaler fra Narve Gilje Nordås.

Det siste forenklet livet til sportssjefen noen få prosent. Men veldig mange gjenstår. For Slokvik skal innen uka er omme ta valget om hvilke nordmenn som får løpe 5000 meter i EM i juni. Så høyt er nivået på norske løpere om dagen at han har en åpenbar utfordring.

Seks kvalifiserte kandidater skal bli til fire. Og det kommer uansett til å bli støy. For mange av de underliggende friksjonene mellom leirene i norsk løping er veldig tydelig til stede i denne diskusjonen. Kriteriene er ikke umiddelbart klare.

Da utsetter man valget så langt man kan.

Uten at det er gitt at resultatet blir helt som man ønsker.

I norsk langdistanseløping. Som i norsk langrenn.

Erlend Slokvik sportssjef friidrett

VALGETS KVALER: Erlend Slokvik må vrake løpere som har klart EM-kravet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ankermannen

For langrenn er også situasjonen at man må sies å ha den best tenkelige kandidaten til å etterfølge Skogstad tilgjengelig.

Slike muligheter bør faktisk utnyttes.

Der valgkomiteen understreker betydningen av stabilitet og kontinuitet, burde de i stedet bruke de samme argumentene for at dette er en perfekt tid for et skifte.

Nettopp fordi det er en viss kontroll på alt annet enn økonomien. Og fordi man ved et skifte vil kunne komme seg i forkant av utviklingen i stedet for å prøve å fortsette å gjenskape falmet sportslig storhet.

Der Skogstad er systemets mann, er Ulvang til en viss grad outsideren her. Til tross for at han har sittet i sentrale verv i langrennssporten i en årrekke.

Skogstad Dyrhaug

SKITOPPER: Torbjørn Skogstad har styrt langrennskomiteen i tolv år. Her sammen med skipresident Tove Moe Dyrhaug.

Foto: NTB

For Ulvang er i denne sammenhengen noe av en norsk langrenns Jens Stoltenberg.

Mannen med den lange perioden som nasjonens utsendte i rollen som internasjonal leder. Ulvang var gjennom en årrekke leder for langrennskomiteen i FIS, altså det internasjonale Skiforbundet. Der fikk han bruk for to av sine åpenbare fortrinn – som så vel sta som visjonær. Slikt gir resultater.

Når Therese Johaug vinner sitt første mesterskapsgull på femmil i Granåsen neste vinter, er det fordi Ulvang tok en kamp for fullstendig likestilling i langrennssporten som mange ville gitt opp mye tidligere. Og enda flere absolutt ikke likte.

Nå ville Norges mest markante langrennspolitiker tilbake i hetluften – uten å ville spesifisere hvorfor.

Det eneste som synes åpenbart, er at norsk langrennssport ville hatt godt av å få denne utfordringen. Den ville de ikke ha.

Ikke fordi alle i langrennssporten nødvendigvis ønsket Ulvang inn i sentrale posisjoner i forbundet. Men fordi man hadde valget.

NM ski Nordiske grener Lillehammer

Dessverre ett år for tidlig

Rishi business

Bare et par timer etter dette kom det enda flere nyheter i kategorien «valg». Uten at det hadde noe som helst med verken ski eller sport direkte å gjøre.

Men lærdommen man kan ta med er vissheten om at man nettopp ikke trenger å utsette det åpenbare.

Den britiske statsminister Rishi Sunak bestemte nemlig noe overraskende at det skulle bli nyvalg allerede 4. juli. Selv om han kunne ventet til slutten av året.

Men når man ser det minste lyspunkt i en utflating av inflasjonen, tar man sjansen. Selv om man innerst inne vet hvordan dette går.

Til det har økonomien, blant mye annet, vært altfor sørgelig dårlig gjennom lang tid.

Og Sunak kan nødvendigvis ikke slippe unna motkandidater.

Nå ser man slutten på 14 år med konservativ regjering i Storbritannia. Når man ikke lenger har noe valg.

Rishi Sunak

I REGNET: Det ser ikke spesielt lyst ut for Rishi Sunaks muligheter til å bli valgt til en ny periode som statsminister i Storbritannia. Spesielt lyst var heller ikke regnet over 10 Downing Street under onsdagens pressekonferanse.

Foto: Reuters

Dusinet overfullt

I Norges Skiforbund blir også Torbjørn Skogstad klappet inn for sitt 13. og 14. år i vervet på Skitinget en liten måned tidligere.

Det samme gjelder skipresident Tove Moe Dyrhaug.

Det sier alt om hvor mange radarer hun har sneket seg under, når det er lederen for langrennskomiteens og ikke hennes posisjon som president som debatteres, tross en utbredt følelse av utydelighet gjennom hennes to første år som valgt leder av norsk skisport.

Samt potensielt bekmørke økonomiske utsikter for forbundet på vei inn i et uvisst VM-år.

Men Skiforbundet gambler – og dét mer enn de vil innrømme – på at de høyst usikre delene av budsjetterte inntekter vil komme. Inkludert at publikum vil strømme til Granåsen i hundretusentall i februar.

Alternativet vil være brutale kutt allerede nå. I det sportslige opplegget, på landslag og i kretser – men også i den til nå skjermede administrasjonen på Ullevaal stadion.

Ingen er villige til å ta dét valget.

På kort sikt fokuserer man i stedet på det pålagte valg på tinget i juni og applausens medvind på vei sørover fra Bodø. Selv om det er høyst usikkert hvor langt den bærer.

Fordi man innerst inne vet.

Johannes Høsflot Klæbo, Kristine Stavås Skistad, Aleksander Aamodt Kilde

Frem og tilbake er minst like langt

Honorar til besvær

Skogstads egen langrennskomité fikk for halvannet år siden honoraret til sin leder økt fra fem til åtte ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Eller i overkant av 950.000 kroner. Fordi Skogstad så at arbeidsmengden gjorde det umulig å ha en fulltidsjobb ved siden av noe som i seg selv tok 100 % av normal arbeidstid.

For et forbund i akutt økonomisk krise er dette likevel en veldig stor utgift for det norsk idrett kaller en «tillitsvalgt». Det måtte bli støy. Og er det fortsatt.

Selv når valgkomiteen innstiller på å redusere nivået tilbake til de tidligere 5G, eller rundt 590.000 kroner, er dette et honorar mer enn dobbelt så høyt som alle de andre grenkomitélederne i Skiforbundet – til sammen.

Alpinkomiteens leder Ola Evjen får 2G, eller ca. 235.000 kroner, i honorar. Hoppkomiteens leder får ingenting. Tingenes tilstand indikerer vel at Stine Korsens arbeidsmengde midt i turbulensen også kan gå ut over hva hun har tid til å få utrettet av sivilt, lønnet arbeid.

Og så er dette uansett 590.000 kroner mer enn Ulvang fikk som leder av FIS’ langrennskomité gjennom 16 år.

Ingenting tyder på at finnmarkingen ville ha forlangt mer på hjemmebane.

Vegard Ulvang er selv ikke overrasket over at han ikke ble innstilt. Uten å ville utdype grunnen.

Selv er jeg det. Og jeg håper nå dere skjønner hvorfor.

Sportsnyheter

Gareth Southgate

Skifta klesstil over natta – grunnen vekker oppsikt

Gareth Southgate går ned til den minste detalj for å kunne leie England til historisk EM-gull. Landslagssjefen meiner sjølv antrekket tel, medan klesdesignar fnyser av stilendringa.

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Siste nytt

  • Aregawi med sensasjonelt comeback åtte år etter dopingsaken

    Mellomdistanseløperen Abeba Aregawi (33) var lørdag tilbake med 31.05 på 10 kilometer. Det er bestenotering i svensk friidrett, men ikke offisiell rekord.

    Aregawi avsluttet satsingen etter en omfattende dopingsak i 2016. 33-åringen ble til slutt frikjent for bruk av det forbudte stoffet meldonium, men den Etiopia-fødte svensken bestemte seg for ikke å fortsette. Hun deltok i sitt siste løp i 2015.

    Men i helgen var hun tilbake på friidrettsbanen, og det med et smell. På en 10 kilometer i Frankrike lørdag fikk hun opp tiden 31.05 minutter, noe som er 17 sekunder raskere enn Meraf Bahtas svenske rekord. Den blir fortsatt stående.

    Aregawi er ikke registrert i det svenske friidrettsforbundet og kan dermed ikke sette nasjonale rekorder.

    – Vi ble gjort oppmerksomme på at hun skulle delta for en uke siden. Vi hadde ingen indikasjoner på det og det kom virkelig som en overraskelse. Jeg har hatt lite kontakt med henne. Det er en sterk prestasjon, sier forbundets generalsekretær Stefan Olsson i en uttalelse.

    Han vet ikke hva Aregawi tenker om fremtiden.

    – Vi får følge henne opp og høre hva hun har av planer, sier Olsson.

    Aregawi har en rekke medaljer på 1500 meter. Det ble OL-bronse i 2012 og VM-gull både utendørs og innendørs i årene etterpå. OL-bronsen tok hun mens hun representerte Etiopia. Hun ble svensk statsborger i 2013. (NTB)

    Abeba Aregawi
    Foto: BILDBYRÅN
  • Helseth og Kavlie vant verdenscupen i dobbeltsculler sammenlagt

    Roerne Thea Helseth og Inger Kavlie viser kjempeform før OL i Paris om en drøy måned. Søndag sikret de verdenscuptrofeet, selv om de ble slått på målstreken under verdenscupen i Polen.

    Under dobbelttscullerfinalen hadde de fattige 29 hundredeler opp til vinnerlaget Australia. Tross annenplassen sikret Norge verdenscuptrofeet denne sesongen.

    Det er første gang en norsk damebåt vinner en verdenscup sammenlagt.

    – Det har vært et mål siden den første verdenscupen. Da Thea og Jenny (Rørvik) begynte så bra, så var det deilig å følge opp med gode resultater resten av sesongen, sier Kavlie til NRK.

    – Vi har jobbet beinhardt for det. Det skjennes litt uvirkelig, istemmer Helseth.

    Frankrike tok tredjeplassen i søndagens regatta 1,87 sekunder bak Australia.

    Romania tok styringen på finalen og ledet første halvdel, men deretter satte de norske opp farten og tok ledelsen med 500 meter igjen. I spurten viste den australske duoen Amanda Bateman og Harriet Hudson seg sterke og vant.

    Helseth og Kavlie skal representere Norge i OL i Paris neste måned. Etter at den norske dobbeltsculleren har vært på pallen hver gang denne sesongen, reiser de dit som gullkandidater.

    – Det er litt sykt å tenke på at jeg ikke hadde stått på pallen en eneste gang som senior før den sesongen her, sier Helseth.

    – Nå har vi vært på pallen hele sesongen. Vi må holde den linjen helt til Paris, tenker jeg: Det blir veldig spennende. Det er mange gode båter, og det blir jevnt. Vi har absolutt lyst til å være blant de som kjemper om medalje, sier Kavlie.

    Duoen sørget for Norges første mesterskapsmedalje på kvinnesiden i dobbeltsculler da de vant EM i slutten av april.

    OL-roingen starter 27. juli. Da skal Helseth og Kavlie ut i forsøksheat i dobbeltsculler. (NTB/NRK)

    Thea Helseth og Inger Kavlie jubler med verdenscuptrofeet sammenlagt i dobbeltsculler
    Foto: Estela Reinoso Maset / Roforbundet
  • NTNUI nummer sju i Jukola-stafetten: – Irritert

    NTNUIs Eirik Langedal Breivik var irritert etter Jukola-stafetten i Finland lørdag. Han fant ikke siste gir i orienteringsløpet.

    Han løp studentlaget fra Trondheim inn til 7.-plass på siste etappe. Mats Eidsmo vant første etappe av løpet som gikk natt til søndag utenfor byen Vasa i Finland.

    Deretter gikk det tyngre for laget som ble slått med 23 minutter av det svenske vinnerlaget Stora Tuna. I vår ble NTNUI nummer fire på 10mila.

    – Det er helt greit, men jeg er litt irritert over at jeg ikke klarer å gire opp slik som jeg gjorde på 10mila, sa Langedal Brevik.

    – I dag hadde jeg bare ikke helt kroppen, fastslo han.

    I tillegg til Eidsmo og Breivik løp Kristian Forsbacka, Oskar Edvardsson, Nils Tveite, Isak Jonsson og Sigurd Paulsen Vie for det beste norske laget.

    Nest best av de norske ble Tyrving på 17.-plass. Mer enn 1600 lag stilte til start. (NTB)

    Eirik Langedal Breivik
    Foto: Alf Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal