Hopp til innhold

Lukaku: – De reddet min venns liv

KØBENHAVN/OSLO (NRK): Det ble en svært spesiell ramme i Parken da Christian Eriksen ble hyllet av både publikum, lagkamerater og motstandere.

Lukaku

GOD KLEM: Her takker Romelu Lukaku Kasper Schemeichel for kampen.

Foto: WOLFGANG RATTAY / AFP

De danske spillerne ble nærmest løftet frem av all energien fra det danske folk.

Eriksen, som roste sine lagkamerater etter kampen, fikk se et Danmark som var både raskest, sterkest og best i åpningen av kampen.

Intensiteten betalte seg allerede etter 1 minutt og 39 sekunder da Yussuf Poulsen sendte Parken til himmels.

Det var ikke bare en drømmestart for danskene, men også EMs raskeste mål noensinne, ifølge Opta:

– De reddet min venns liv

Belgia-sjef Roberto Martínez innrømmer at de ble satt ut av danskene.

– Følelsen er at jeg er veldig stolt av spillerne. Det var en test som vi ikke er vant til. Vi har ikke hatt fans på stadion, og de første 20 minuttene var vi nærmest sjokkerte. Vi må gi ros til Danmark. De spilte godt og brukte fansen til sin fordel. Men vi reagerte veldig godt, og det er følelsen jeg har nå, sier Martinez etter kampen.

Belgia-spiss Romelu Lukaku oppsummerte det slik:

– Jeg vil takke den danske fansen for all støtten de ga til laget sitt, men også til oss. Dette publikummet er noe av det beste jeg har spilt foran i løpet av karrieren.

Lukaku spiller til daglig med Eriksen i Inter, og derfor var det naturlig nok ekstra spesielt for ham å møte Danmark torsdag kveld.

– De bidro til en kamp som var morsom å spille. Jeg sa til dem at jeg respekterer dem som menn. De reddet min venns liv, sier Lukaku til dansk TV3.

Eriksens hjertestans ga en veldig vanskelig ramme da kampen mot Finland ble gjenopptatt bare timer senere, og en kritisk landslagstrener Kasper Hjulmand har påpekt at spillerne ikke burde gått tilbake på banen.

Torsdag klarte imidlertid spillerne å mobilisere.

– Det var veldig spesielt. Dager som dette viser hvilket privilegium vi har som får spille fotball. Den støtten fra hele landet i dag var fantastisk. Vi setter pris på all kjærligheten vi følte i dag, sier Martin Braithwaite.

De Bruyne-magi

Belgia-trener Roberto Martínez var neppe fornøyd med førsteomgangen, og spanjolen kastet innpå Kevin de Bruyne, som fikk sine første EM-minutter etter å ha vært ute med en bruddskade i ansiktet.

Det tok heller ikke lang tid før midtbanemagikeren presenterte seg. Etter å blitt satt opp av Romelu Lukaku i 16-meteren, forventet «alle» at De Bruyne skulle skyte.

Isteden la han en genial pasning på tvers, som Thorgan Hazard kunne pirke over målstreken:

Et drøyt kvarter senere viste samme mann seg frem igjen, men denne gangen tok han ansvar selv.

Etter å ha mottatt ballen fra Eden Hazard skrått utenfor 16-meteren, smalt De Bruyne til på første berøring med venstrebeinet.

Ballen snek seg inn mellom første stolpe og keeper Kasper Schmeichel, som ikke nådde frem med hanskene:

– Spillerne har erfaringen til å selv kjenne på hva som må gjøres bedre. I første omgang hadde vi aldri kontrollen, men etter pause forandret det seg. Vi fikk mer rom, og De Bruyne brukte de rommene veldig bra. Det er en kombinasjon av erfaring og fokus fra laget, sier Martinez om forandringen.

Stoppet kampen og hyllet Eriksen

Rammen med Eriksens hjertestans preget hele oppkjøringen og kampen. På studenthjemmet i København var det skrevet «For Christian» på vinduene, mens et banner av Eriksens drakt ble lagt over halve banen før start.

Samtidig har nok den danske nasjonalsangen «Der er et yndigt land» sjeldent hørtes mektigere ut enn i Parken i kveld.

For mange gjorde det likevel sterkest inntrykk da spillerne og dommeren stoppet spillet ti minutter ut i kampen.

Eriksen, som har draktnummer ti, fikk fra sykesengen se både spillere, dommere og samtlige 25.000 tilskuere applaudere ham i ett minutt.

– Jeg har spilt mange steder i livet, men det er ingenting som slår det her. Det var 25.000 her, men det hørtes ut som det var 75.000 her. Det var fantastisk støtte som alltid. Vi er lei oss for at vi ikke kunne gi dem en seier, sier Kasper Schmeichel.

«Hele Danmark er med deg, Christian», het det på et banner på tribunen.

Med 2-1-tap blir Danmark stående med 0 poeng og 1-3 i målforskjell før den siste kampen mot Russland, hvor Danmark trenger både seier og hjelp for å ta seg videre til åttedelsfinale.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal