Landslagssjefen: – Fotball blir fullstendig meningsløst

Christian Eriksen falt plutselig om under kampen mot Finland. UEFA bekreftet lørdag kveld at tilstanden er stabil og at han er våken.

Euro 2020 - Group B - Denmark v Finland

VÅKEN: Christian Eriksen er våken etter at han kollapset på banen mot Finland.

Foto: Friedemann Vogel / Reuters

– Hva skal man si? Livet handler om meningsfylte relasjoner. Ja… Unnskyld… sier den danske landslagssjefen Kasper Hjulmand før han må ta seg en pause.

Vi har en av våre egne som kjemper. Fotball blir fullstendig meningsløst nå, fortsetter han.

Den danske landslagssjefen var også preget på pressekonferansen etterpå. Han hyller sine danske elever for hvordan de reagerte på banen.

Det er kameratskap her i god gammeldags forstand. De kjenner hverandre på kryss og tvers, og de er bestevenner. Mange tenkte på familien til Christian med en gang, sier en gråtkvalt Hjulmand.

Det ble besluttet at kampen mot Finland, som ble først utsatt, skulle gjennomføres da spillerne fikk vite at Eriksen hadde det fint.

Hjnulmand forteller at de hadde valget om å spille i kveld eller i morgen klokken 12.

Danmark tapte kampen 1-0, men det er det ingen som tenker på nå. Finlands målscorer droppet også feiringen av respekt for Eriksen.

– Absolutt alle tanker er hos Christian og familien. Han er en av de beste spillerne som finnes der ute, og han er et enda bedre menneske, sier en tydelig preget Hjulmand på pressekonferansen etter kampen.

– Blir skikkelig rørt av dette

Det var da Eriksen skulle ta imot et innkast ved sidelinjen at han plutselig falt om.

Spillerne skjønte umiddelbart at det hadde skjedd noe alvorlig, og samtlige spillere ropte etter hjelp.

Legene kom stormende til og ga Eriksen livreddende førstehjelp på banen. De satte i gang med brystkompresjoner mens spillerne stod i ring rundt ham. Noen minutter senere ble Eriksen båret på båre ut fra banen, omkranset av lagkameratene.

Det var helt stille på stadion mens Eriksen ble behandlet.

NRK advarer mot sterke bilder. Videoen viser hvordan Eriksen falt om:

Det danske fotballforbundet meldte tidligere i kveld på Twitter at Eriksen er våken, og det skal gjøres ytterligere undersøkelser på Rigshospitalet.

– Når spillerne samles i garderoben, så snakker de sammen og tør å vise følelser. De beslutter at vi ikke gjør noe før Christian er bevisst og er ok. Vi kan velge å spille kampen ferdig eller spille i morgen klokken 12. Da var vi enige om at vi skulle fullføre i kveld. Jeg er skikkelig rørt av dette, sier Hjulmand.

– Der sitter det spillere som er fullstendig ferdige følelsesmessig. De sitter og holder rundt hverandre. Det er en traumatisk opplevelse, fortsetter det danske landslagssjefen.

Finnene stakk altså av med seieren under svært spesielle omstendigheter.

Målscorer Joel Pohjanpalo sendte sine varmeste tanker til Eriksen og hans familie.

– Vi har hørt at det går bra. Han ønsket at vi skulle spille videre, og vi bestemte oss sammen med det danske laget at vi skulle fortsette. Det er fantastisk å se supporterne roper navnet hans. Det er mine første tanke, sier Pohjanpalo.

I kampen mellom Belgia og Russland, som også spilles i kveld, feiret Lukaku kveldens første mål med å hylle sin danske lagkamerat i Inter.

«Chris, jeg elsker deg», sa han og så inn i kameraet:

Hareide lettet

Noen minutter etter at Eriksen hadde blitt fraktet bort, hyllet supporterne ham på tribunen.

Finnene ropte «Christian», mens danskene svarte med «Eriksen». I tillegg sang danskene sin nasjonalsang.

Åge Hareide, som i utgangspunktet var en del av NRKs sending, sender en hilsen til sin tidligere elev. Han er lettet over at det har gått fint.

– Jeg er utrolig lettet av å få beskjed at Christian er våken og stabil. Det er en fantastisk spillergruppe som er flinke til å ta vare på hverandre og alle rundt seg. Alt godt til Christian og hans familie, sier Hareide gjennom sønnen, Bendik Hareide, sin Twitter-konto.

Agenten hadde på dette tidspunktet kommet med oppløftende nyheter overfor nederlandske medier. Han uttalte at Eriksen pustet og er våken.

DBU-topp forklarer danskenes valg

Peter Møller, som er fotballdirektør i det danske fotballforbundet, var preget på direkten hos danske DR.

– Spillerne har snakket med ham, og han har det bra. Det er gode nyheter, og spillerne spiller kampen for Christian, sier Møller.

Finland
Foto: Friedemann Vogel / AFP

Hvorfor vil spillerne fortsette kampen? spurte reporteren.

– Fordi han har det bra. Det var viktig å vite det. Fotball er ikke så viktig, men de har fått vite at han har det bra. De har snakket med ham, og nå spiller de kampen for ham, sier Møller.

Støtteerklæringene strømmet inn på sosiale medier i kjølvannet av hendelsen:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Thor Helland er død

  Friidrettsprofilen Thor Helland døde natt til 2. august, 84 år gammel. Han løp inn til åttendeplass på 5000 meter i Tokyo-OL i 1964.

  Helland gikk bort mens han var innlagt på Aker sykehus, skriver VG. BUL omtaler dødsfallet i et minneord på Oslo-klubbens nettsider.

  – Det er veldig spesielt at Thor skulle sovne inn midt under OL i Tokyo 57 år senere. Han har betydd enormt mye for BUL og norsk friidrett, sier Rune Stenersen til VG.

  Stenersen var selv aktiv i BUL gjennom mange år. I en periode var han trener sammen med Helland for klubbens mellom- og langdistanseløpere.

  Helland tok i alt tolv NM-gull på 1500, 5000 og 10.000 meter samt terrengløp. Han ble nummer åtte på 5000-meteren i 1964-OL i Tokyo med tiden 13.57,0. USAs gullvinner Bob Schul vant på 13.48,8. Plasseringen var den beste av Norges friidrettsutøvere i lekene.

  Thor Helland og Ron Clarke
  Foto: Jan Greve / NTB
 • Peter Sagan klar for nytt lag

  Stjernerytteren Peter Sagan melder ved årsskiftet overgang til franske TotalEnergies. Slovaken forlater Bora-hansgrohe etter fem sesonger.

  Forrige uke bekreftet Bora-laget at Sagan ikke forlenger kontrakten når den løper ut etter inneværende sesong. Tirsdag kveld kom bekreftelsen på det som var alt annet enn en skjult hemmelighet.

  31-åringen skal de to neste sesongene kjempe om seirer for TotalEnergies, der Edvald Boasson Hagen er på utgående kontrakt.

  – Dette nye eventyret er veldig spennende. Jeg håper å vinne mange løp under nye farger, sier Sagan i en pressemelding.

  Slovaken vant sykkel-VM tre år på rad mellom 2015 og 2017. Han står med tolv etappeseirer i Tour de France, der han har også har vunnet den grønne poengtrøya hele sju ganger. Sagan måtte bryte årets utgave og stå over OL på grunn av knetrøbbel.

  Slovakiske Peter Sagan
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Malmö held liv i meisterligadraumen

  Malmö var på veg mot ein solid siger over Rangers i 3. runde i meisterligaen. Med to mål og ingen baklengs ville utgangspunktet framfor returmøtet i Skottland neste veke vere godt.

  Men Steven Davies' redusering fem minutt på overtid kan vise seg kostbart for svanskane. For med berre 2-1 å gå på, blir oppgåva langt vanskelegare.

  Søren Rieks og Veljko Birmancevic scora to raske for Malmö like etter pause. Jo Inge Berget spela heile kampen for Malmö.

  Men det gjekk betydeleg verre for den danske meister. Midtjylland tapte 0-3 for PSV Eindhoven i Nederland. PSV scora tre mål på 13 minutt i første omgang, og gir danskane eit veldig vanskeleg utgangspunkt i heimekampen.

  Andre kampar i kveld: Sparta Praha - Monaco 0-2, Cluj - Young Boys 1-1, Genk - Shakhktar Dontesk 1-2, Olympiakos - Ludogorets 1-1, Czvena Zvezda - Sheriff Tiraspol 1-1.

  Oscar Lewicki, Scott Arfield
  Foto: Andreas Hillergren / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal