Hopp til innhold

Reagerer sterkt på skandaleavsløringene – mener IBU må unnskylde til alle de har «holdt for narr»

De oppsiktsvekkende funnene i granskingsrapporten av IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) har rystet skiskytterstjernene. Nå mener Tarjei Bø at forbundet må komme på banen og beklage og forklare, på vegne av både Besseberg og seg selv som organisasjon.

E9f-pHTyZ5g

ETTERLYSER UNNSKYLDNING: Tarjei Bø mener ansvaret må legges på organisasjonen og ikke bare enkeltpersoner.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

– Jeg synes IBU skal komme på banen og forklare seg og komme med en unnskyldning til alle som har blitt holdt for narr de siste tiårene. De kan ikke utelukkende skylde på enkeltpersoner, når det er en hel organisasjon som har skjult doping, sier Bø på telefon fra Seiser Alm i Italia hvor han lader opp til VM.

Han har akkurat lest seg opp på rapporten som ble lagt frem av IBUs uavhengige granskningskomité (ERC) torsdag morgen og beskriver funnene som «ekstreme» og «veldig overraskende».

– Jeg synes det er sjokkerende at den organisasjonen som skal lage rettferdige konkurranser for oss er den samme som dekker over doping og juks.

Eks-skiskytterpresident Anders Besseberg (74) avviser alle beskyldningene gjennom sin advokat og understreker at politietterforskningen fortsatt pågår og at ingen tiltale er fremsatt.

7zFOqVVD8Ec

MANGEÅRIG PRESIDENT: Anders Besseberg var det internasjonale skiskytterforbundets første president og satt fra 1993–2018.

Foto: Heiko Junge / NTB

Avviser beskyldningene

I den over 200 sider lange rapporten rettes det alvorlige anklager mot den tidligere IBU-presidenten. Nordmannen har vært etterforsket for grov korrupsjon i tre år.

Granskningskomiteen mener de har beviser for at Besseberg konsekvent har foretrukket og beskyttet russiske interesser, og at han ikke har hatt interesser av å beskytte en ren idrett.

– Det er ikke sant at Besseberg «alltid tok russernes side i alle diskusjoner». Det fins ingen bevis for dette. Besseberg var dessuten kjent som en kompromissløs motstander av doping som alltid gjorde sitt ytterste for å forfølge dopingmistenkte, uavhengig av nasjonalitet, inkludert russere. Besseberg har aldri spurt om eller akseptert penger, gaver eller fått andre ytelser, hverken fra russiske tjenestemenn eller noen andre, sier hans advokat Norbert Wess til NRK.

– Skremmende funn

Komiteen bak rapporten mener mye tyder på at Besseberg ble «kjøpt» av russiske ledere med gratis prostituerte, luksusklokker, ferier og jaktturer i Russland, men de har ikke funnet konkrete beviser på at slik korrupsjon har funnet sted.

Rapporten har vekket oppsikt i skiskyttermiljøet, og det utøverne reagerer sterkest på er beskyldningene om at IBU-ledelsen har dekket over doping.

– Det er skremmende funn de har gjort. Det ser ut som det har vært ganske slett arbeid av IBU over tid når det gjelder systematisk juks i Russland og å prøve å forhindre det, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson kommer med klar tale på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Samuelsson har vært den utøveren som offentlig har gått hardest ut mot IBUs dopingarbeid tidligere og var raskt ute med å boikotte verdenscupavslutningen i russiske Tjumen i 2018.

– Det er forferdelig det som har pågått i lang tid. Medaljer folk har gått glipp av og økonomien som følger med det. Det er drømmer som har gått i grus fordi man har tillatt dette å skje. Jeg håper virkelig Besseberg må stå til ansvar for dette, sier Samuelsson til NRK.

_QYsIkKtrJc

KRITISK: Sebastian Samuelsson har ikke vært redd for å kritisere eget internasjonalt forbund og Anders Besseberg.

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP

Ønsker en unnskyldning fra IBU

Bø mener derimot at ansvaret må legges på hele organisasjonen og etterspør en unnskyldning fra det internasjonale skiskytterforbundet.

– Besseberg er hovedskurken her. Men man må ikke glemme at han jobbet for et internasjonalt forbund. Det er viktig at organisasjonen tar ansvar for skadene som har skjedd. Det betyr ikke at ikke IBU gjør en god jobb nå, fordi de har iverksatt mye bra tiltak og nå denne rapporten, men det er likevel under IBUs signatur at dette har skjedd tidligere, sier han.

fXQA5Q9g6vw

NÅVÆRENDE PRESIDENT: Olle Dahlin.

Foto: STEFAN ADELSBERGER / AFP

Nåværende IBU-president Olle Dahlin tok over vervet etter Besseberg i 2018. Han forteller til NRK at de ikke har tatt stilling til om de skal gå ut med en offisiell unnskyldning eller ikke, men sier at IBU vil ta opp hvordan de skal håndtere funnene i rapporten på neste styremøte. Det skal være under VM i Pokljuka i februar.

– Jeg kan jo forstå at han er skuffet over det som har kommet frem. Vi skal ta opp hva vi gjør videre med funnene i rapporten på neste styremøte, noe mer kan jeg ikke si nå, sier Dahlin.

– Vi som har måttet kjempe mot jukserne

Både Bø, Christiansen og Samuelsson mener det som har kommet frem i rapporten har gått hardest utover utøverne.

– Vi utøverne er de eneste som blir rammet av dette. Det er vi som har måttet kjempe mot folk som jukser. Det er helt jævlig å prøve å slå dem som jukser, sier Christiansen.

Germany Biathlon World Cup

REAGERER: Sjåstad Christiansen mener det er bra at IBU har tatt tak for å rydde i egne rekker.

Foto: Hendrik Schmidt

Han sier det er spesielt trist å høre anklagene fordi han mener Besseberg har gjort en kjempeinnsats for å gjøre skiskyting til en populær internasjonal idrett og at den norske 74-åringen har vært «helt rå på kommersialisering av idretten».

– Det er kjipt at han har rotet seg opp i dette. Jeg føler ikke det er direkte korrupsjon, men lukking av øyne og kanskje litt godtroende, norsk naivitet, sier Christiansen.

Utøverne sier de er imponerte over jobben som er gjort av granskningskomiteen, og påpeker at IBU har tatt store steg siden 2018 når det gjelder å være transparente og lytte til egne utøvere.

Siste nytt

  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP
  • Casper Ruud briljerte i Madrid

    Casper Ruud herjet med briten Cameron Norrie på rødgrusen i 3. runde av Madrid Open i tennis. Det var hans 31. seier for året.

    Snarøya-mannen er med god margin spilleren med flest enkeltseirer på ATP-touren så langt i år. Han har fem flere enn Jannik Sinner på 2.-plass.

    Mandag var Ruud klart best så å si hele veien. Han nedsablet Norrie med sifrene 6-2, 6-4 og revansjerte Australian Open-exiten fra januar. Den gang vant briten 3-1 i sett.

    Senere i uken skal Ruud opp mot Felix Auger-Aliassime fra Canada i åttedelsfinalen.

    Nylig tok 25-åringen sin største seier i karrieren ved å vinne ATP500-turneringen i Barcelona. Alle hans ti første ATP-titler kom på 250-nivået.

    Nå sikter Ruud seg inn på ATP1000-suksess i Madrid.

    (NTB)

    Zu-fKyPYJV4
    Foto: Reuters
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal