Hopp til innhold

OL-helten boikotter verdenscupen i Russland – redd for sikkerheten

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson (20) har valgt å boikotte verdenscupen i Russland på grunn av landets dopingproblematikk og bekymring rundt sikkerheten.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE

BOIKOTTER VERDENSCUPEN: Sebastian Samuelsson velger å holde seg hjemme fra verdenscupen i Russland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Samuelsson har lenge vært kritisk til verdenscupavslutningen som skal avholdes i russiske Tjumen fra 20.-25 mars.

Han skriver følgende om beslutningen på Twitter tirsdag:

Laster Twitter-innhold

Samuelsson er bekymret for sin egen sikkerhet og i tillegg sikkerheten rundt dopingtester som avlegges der.

Svensken overrasket alle da han som OL-debutant sikret sølvmedaljen på jaktstarten i Pyeongchang, og fikk med det tilnavnet «Silver-Sebbe». I tillegg tok den svenske yndlingen med seg stafettgull hjem i bagasjen.

Det internasjonale antidopingbyrået (Wada) har fortsatt ikke godkjent Russlands antidopingarbeid. Likevel lar Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) landet få beholde verdenscupavslutningen i Tjumen, samt to runder av IBU Cupen, det nest øverste konkurransenivået i internasjonal skiskyting.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

OVERRASKET: Sebastian Samuelsson overrasket alle da han tok OL-sølv på jaktstarten.

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Flere nasjoner velger å boikotte

Samuelsson slår dermed følge med land som Canada, USA og Tsjekkia, som også har valgt å boikotte verdenscupen i Russland som følge av landets dopingproblematikk og manglende tillit til deres antidopingarbeid.

I en pressemelding sendt ut 23. februar skriver Det amerikanske skiskytterforbundet:

«Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) avgjørelse om å la Tjumen få arrangere verdenscupen er helt uakseptabelt. Av hensyn til kampen for en ren sport og vår egen sikkerhet, kan vi ikke delta med god samvittighet.»

Canada valgte allerede i begynnelsen av desember i et åpent brev til IBU-presidenten å boikotte rennene i Russland.

IBU-president Anders Besseberg har tidligere uttalt til NRK at de står ved avgjørelsen om å beholde verdenscupen i Tjumen.

– Rennene går der uansett, med de som stiller opp. Alt er helt innafor. De (Tjumen) fikk den tildelingen før Rusada ble «non complaint», sa presidenten.

Rakel Rauntun

AVVENTENDE: Generalsekretær i Norges Skiskytterforbund Rakel Rauntun sier det norske laget er avventende og ikke har veldig lyst til å gå til boikott.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norge er avventende

De norske skiskytterne har så langt ikke valgt å boikotte verdenscupen i Russland.

– Det vi har sagt er at vi er avventende og at vi ikke har veldig lyst til å gå til boikott. Vi mener det er feil å bruke boikott for å fremme idrettspolitikk, har generalsekretær i Norges skiskytterforbundet, Rakel Rauntun uttalt til NRK.

Rauntun mener løsningen eventuelt må være en masseboikott eller ingenting. Hvis boikott skal bli aktuelt mener hun at de ti-femten beste nasjonene må velge å gjøre det samme.

Siste nytt

 • Saltvik Pedersen til topps i verdenscupåpningen

  Paraalpinist Jesper Saltvik Pedersen suste ned til seier i storslalåmrennet for sittende i verdenscupåpningen i sveitsiske St. Moritz torsdag.

  Nordmannen vant på tiden 2.02,68 og slo annenmann Jeroen Kampschreur med 42 hundredeler. Nederlenderen er Saltvik Pedersens argeste konkurrent og regjerende sammenlagtvinner av verdenscupen.

  Italienske René De Silvestro ble treer, 3,58 sekunder bak Saltvik Pedersen.

  Saltvik Pedersen tok sist vinter fire gull i Paralympics i Beijing. Før det vant han tre gull og tok to sølv i para-VM i snøsport på hjemmebane på Lillehammer. (NTB)

  Paralympics Beijing 2022 - Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Joel Marklund for OIS / NTB
 • Tidligere langrennsstjerne forbløffet skiskytterne: – Blir irritert

  På en dag der de norske skuffet, var det en tidligere langrennsløper som imponerte i østerrikske Hochfilzen. Slovenske Anamarija Lampic gikk sitt aller første verdenscuprenn som skiskytter, og med fullt hus på første skyting gikk hun ut til klar ledelse.

  – Jeg er også i sjokk. Jeg var ikke forberedt på dette, sier Lampic til NRK.

  Dessverre for sloveneren sviktet hun på stående, der det ble tre bom. Men i løypa leverte hun som bare det, og gikk inn til en solid femteplass.

  – Jeg er fornøyd med stående, det var tre bom, men det kunne også vært fem, sier Lampic og ler.

  Ekspertene lot seg uansett imponere av langrennstiden.

  – Nok en gang: Jeg må si jeg er veldig imponert over det hun får til i sitt første verdenscuprenn i skiskyting, sier NRKs skiskytterekspert Synnøve Solemdal.

  Det er utklassing når vi snakker om verdenscup, sier hun.

  Karoline Knotten, med to fulle hus, ble beste nordmann på sprinten i Hochfilzen med sin åttendeplass.

  – Blir irritert fordi jeg føler det vi driver med er ganske vanskelig, og så kommer bare Lampic og gjør det der, sier Knotten til NRK.

  Ingrid Landmark Tandrevold ble nummer 13 på dagens løp. Tandrevold skjøt fullt hus på liggende, men på stående ble det én bom. Både hun og Knotten skaffet seg likevel et okei utgangspunkt før jaktstarten lørdag.

  Tyske Denise Herrmann-Wick tok seieren, mens tjekkiske Marketa Davidova og franske Julia Simon ble nummer to og tre.

  For de øvrige norske ble det en litt tyngre dag. Karoline Erdal endte på 24.-plass, Emilie Aagheim Kalkenberg på 28.-plass, Ida Lien på 39.-plass og Ragnhild Femsteinevik på 58.-plass.

 • Ronaldo bryter tausheten etter avis-påstander

  Cristiano Ronaldo hyller landslaget sitt Portugal i et innlegg på Instagram torsdag.

  – En nasjon for modig til å bli skremt av noen motstandere. Et lag som skal kjempe til siste slutt. Tro sammen med oss. Kom igjen Portugal, står det blant annet i Ronaldos innlegg.

  Meldingen kommer etter at Ronaldo ble benket i kampen mot Sveits, der Portugal vant 6-1. Den portugisiske storavisen A Bola hevder at Ronaldo ønsket å reise hjem etter benkingen. Det portugisiske forbundet benektet dette kort tid etterpå.

  Ronaldo ble benket dagen etter å ha blitt slaktet av egen landslagssjef Fernando Santos. Han reagerte på oppførselen til Ronaldo, da han viste stor misnøye etter å ha blitt byttet ut mot Sør-Korea etter drøye timen spilt.

  Portugiseren har ikke uttalt seg før nå etter den overraskende benkingen mot Sveits.

  Det har stormet rundt Ronaldo de siste ukene etter at han gikk hardt ut mot Manchester United og sa at han følte seg forrådt. For to uker siden var han ferdig i klubben.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Portugal v Switzerland
  Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste