OL-helten boikotter verdenscupen i Russland – redd for sikkerheten

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson (20) har valgt å boikotte verdenscupen i Russland på grunn av landets dopingproblematikk og bekymring rundt sikkerheten.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE

BOIKOTTER VERDENSCUPEN: Sebastian Samuelsson velger å holde seg hjemme fra verdenscupen i Russland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Samuelsson har lenge vært kritisk til verdenscupavslutningen som skal avholdes i russiske Tjumen fra 20.-25 mars.

Han skriver følgende om beslutningen på Twitter tirsdag:

Laster Twitter-innhold

Samuelsson er bekymret for sin egen sikkerhet og i tillegg sikkerheten rundt dopingtester som avlegges der.

Svensken overrasket alle da han som OL-debutant sikret sølvmedaljen på jaktstarten i Pyeongchang, og fikk med det tilnavnet «Silver-Sebbe». I tillegg tok den svenske yndlingen med seg stafettgull hjem i bagasjen.

Det internasjonale antidopingbyrået (Wada) har fortsatt ikke godkjent Russlands antidopingarbeid. Likevel lar Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) landet få beholde verdenscupavslutningen i Tjumen, samt to runder av IBU Cupen, det nest øverste konkurransenivået i internasjonal skiskyting.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

OVERRASKET: Sebastian Samuelsson overrasket alle da han tok OL-sølv på jaktstarten.

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Flere nasjoner velger å boikotte

Samuelsson slår dermed følge med land som Canada, USA og Tsjekkia, som også har valgt å boikotte verdenscupen i Russland som følge av landets dopingproblematikk og manglende tillit til deres antidopingarbeid.

I en pressemelding sendt ut 23. februar skriver Det amerikanske skiskytterforbundet:

«Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) avgjørelse om å la Tjumen få arrangere verdenscupen er helt uakseptabelt. Av hensyn til kampen for en ren sport og vår egen sikkerhet, kan vi ikke delta med god samvittighet.»

Canada valgte allerede i begynnelsen av desember i et åpent brev til IBU-presidenten å boikotte rennene i Russland.

IBU-president Anders Besseberg har tidligere uttalt til NRK at de står ved avgjørelsen om å beholde verdenscupen i Tjumen.

– Rennene går der uansett, med de som stiller opp. Alt er helt innafor. De (Tjumen) fikk den tildelingen før Rusada ble «non complaint», sa presidenten.

Rakel Rauntun

AVVENTENDE: Generalsekretær i Norges Skiskytterforbund Rakel Rauntun sier det norske laget er avventende og ikke har veldig lyst til å gå til boikott.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norge er avventende

De norske skiskytterne har så langt ikke valgt å boikotte verdenscupen i Russland.

– Det vi har sagt er at vi er avventende og at vi ikke har veldig lyst til å gå til boikott. Vi mener det er feil å bruke boikott for å fremme idrettspolitikk, har generalsekretær i Norges skiskytterforbundet, Rakel Rauntun uttalt til NRK.

Rauntun mener løsningen eventuelt må være en masseboikott eller ingenting. Hvis boikott skal bli aktuelt mener hun at de ti-femten beste nasjonene må velge å gjøre det samme.

Siste nytt

 • Ronaldo slår tilbake mot kritikk

  Cristiano Ronaldo har den siste tiden fått kritikk om at han ikke gjør jobben sin i det defensive for Manchester United.

  Analyse viser at superstjernen er blant ligaens dårligste angrepsspillere når det gjelder å gå i press.

  Overfor Sky Sports fnyser portugiseren av kritikken.

  – Jeg vet når laget trenger min hjelp defensivt. Men min rolle i klubben er å vinne, å hjelpe laget vinne og score mål, sier han.

  Ronaldo mener det ikke er noe nytt at han får høre det.

  – Kritikk er alltid en del av gamet. Jeg er ikke bekymret for det. Og jeg ser det som en god ting å være ærlig. Hvis de bekymrer seg for meg eller de snakker om meg, er det fordi de kjenner potensialet og verdien jeg har i fotball fortsatt. Så det er bra, sier Ronaldo.

  Han kommer også med et eksempel:

  – Hvis du er den beste eleven på en skole, og spør den dårligste eleven om han liker den beste, kommer svaret til å være nei.

  United møter Liverpool på Old Trafford søndag klokken 17.30.

  rExygfqwgeM
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Støtter Glimts stadionplaner

  Bodø/Glimt herjet foran over 5000 tilskuere på et fullsatt Aspmyra i 6-1-seieren over Roma torsdag. Nå ønsker klubben ny storstue og støttes av byens ordfører.

  Bodø/Glimt ønsker seg ny bærekraftig stadion som står i stil med klubbens ambisjoner, som bare stiger og stiger. Ordføreren i Bodø, Ida Pinnerød (Ap), sier i et intervju med TV 2 at de har tro på at de kan få det til.

  – Jeg er ganske sikker på at bystyret blir enige om noe som er bra for Glimt når man finner et sted som fungerer godt. Vi har hatt flere samtaler med dem (Glimt) de siste ukene, så vi skal gjøre alt vi kan for å få gjort dette fort nok, sier Pinnerød.

  Hun presiserer imidlertid at finansieringen av stadion må Glimt stå for selv og ikke komme fra offentlige midler.

  Tj-AqR3mk1M
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Fire norske til finalen

  Etter den første omgangen av verdenscupåpningen i Sölden er det klart at fire av de norske storslalåmkvinnene skal kjøre finale lørdag klokken 13.10.

  Ragnhild Mowinckel og Maria Therese Tviberg ligger på foreløpig 13.-og 14.-plass, 1.42 og 1.46 bak ledende Lara Gut-Behrami.

  Thea Louise Stjernesund er klar for finale etter en 18.-plass, 1,77 bak lederen, det samme er Mina Fürst Holtmann som ligger på 21.-plass, 1.94 bak.

  Marte Monsen og Kristin Lysdahl kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen.

  Topp 3 etter første omgang:

  1: Lara Gut-Behrami
  2: Mikaela Shiffrin + 0.02
  3: Stephanie Brunner + 0.54

Sendeplan

Kl. Program Kanal