Carlsen: – Jeg nøt å være en uvitende idiot

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen (22) lengter ofte tilbake til da han var ung. Hjernen hans har nemlig fått så høy kapasitet at det kan være enormt utmattende å spille.

Magnus Carlsen gammel og ung

Når Magnus Carlsen tenker, knaker det mer enn hos folk flest. Det tar på. Det var lettere da han var yngre og hjernen ikke var 'fylt opp' av teorier og partier.

Foto: NTBscanpix

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen så ikke alltid overlykkelig ut ved brettet som barn heller. Her er 13 år gamle Magnus i Dubai.

Foto: ANWAR MIRZA / REUTERS

– Det er klart, jeg nøt jo litt tidligere i karrieren å være en sånn uvitende idiot, for å sette det litt på spissen, sier Magnus Carlsen.

Den norske 22-åringen har verdens kanskje skarpeste sjakkhjerne. Han kan tenke flere trekk fremover enn de aller fleste, og besitter vanvittige mengder kunnskap om tidligere sjakkpartier og sjakkteori.

– Det kan gå en kule varmt

«Sjakkens Mozart» har faktisk så høy hjernekapasitet at å spille sjakk kan være en større påkjenning for ham enn det er for andre.

– Hjernen hans fungerer på et mye høyere nivå enn hos andre. Når han sitter der og spiller er det mer som går gjennom prosessoren. Det er som med en datamaskin – noen ganger kan det gå en kule varmt, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Han er en idrettsmann og har fullt trøkk gjennom et spill, mens andre kanskje ikke konsentrerer seg noe særlig når det er andres tur. Det som skiller ham er en enorm evne til konsentrasjon, sier Bae.

Mener Carlsen bruker mer energi enn folk flest

Også stormester Jon Ludvig Hammer, som kjenner Carlsen godt og har hjulpet ham i VM-forberedelsene, mener 22-åringens måte å tenke på kan tære mer på kreftene enn hos enn konkurrentene.

Derfor er det så avgjørende at bæringen er uthvilt og i overlegen fysisk form.

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer har vært en av Magnus Carlsens viktigste støttespillere foran VM.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Magnus bruker mer energi enn folk flest. Han har en egen evne til å konsentrere seg fullstendig, han bruker all kraften i seg, sa Hammer til NRK.no etter VM-kvaliken i april, da Carlsen nesten kjørte seg selv i senk.

– Når jeg spiller, er det ikke like slitsomt som det er for Magnus. Han tenker på et helt annet nivå enn meg. Det er en hemmelighet jeg gjerne skulle visst mer om, sa Hammer.

Carlsen: – Kan være stressende å se for mye

Magnus Carlsen selv var ikke tilgjengelig for intervju på hviledagen mandag. 22-åringen er ekstremt opptatt av å ikke bruke for mye av oppmerksomheten sin på pressen, nettopp fordi partiene kommer til å kreve så mye.

Før VM satte han seg imidlertid ned med NRK og diskuterte at fantomhjernen på sett og vis innebærer noen ulemper.

– Det kan være stressende til tider å se for mye, rett og slett, sier Carlsen og tenker seg om.

– Men i stor grad tror jeg at jo mer kunnskap du har, jo bedre grunnlag har du for å gjøre gode beslutninger. Hvis du har mindre kunnskap, må du forholde deg til enhver ny situasjon som noe ukjent. Og da trenger du jo å bruke mer energi, sier bæringen.

Fikk sjakkbok i gave, og fordypet seg i den under åpningsseremonien. Reporter: Arnfinn Fagerli Foto: Nils Fredrik Røren/Vegard Lien. Redigering: Per Christian Gråberg.

Magnus Carlsen er ekstremt fokusert når han er i 'bobla'. Under åpningsseremonien i VM begynte han å studere sjakkpartier i en bok han hadde fått utdelt.

– Kan nesten regne så langt jeg vil

Å ha mye kunnskap om tidligere sjakkpartier og sjakkteori er spesielt viktig i åpningsspillet, den første tredelen av et sjakkparti. I den delen av spillet mener Carlsen det er mindre slitsomt å spille hvis man har mye sjakk-kunnskap i hjernebarken.

Senere i spillet handler partiene mer om improvisasjon. Da kan det tenkes at det er mer slitsomt å spille for en som ser flere muligheter.

– Da handler det mer om å forholde seg til intuisjon. Jeg vet ikke hvor mange trekk jeg ser fremover. Jeg pleier å svare 15-20 trekk. Men hvis det er en smal sti med få valgmuligheter, kan jeg nesten regne så langt jeg vil. Det har jeg trent meg på fra tidlig alder, sier nordmannen.

Han innrømmer at det ofte var litt lettere å spille sjakk da han var yngre, før han så såpass mange muligheter. Og ofte traff han med intuisjonen uansett om han ikke sjekket alle muligheter.

– Nå hender det at jeg ser muligheter jeg bruker tid på, som viser seg å ikke være noe. Jeg bruker unødvendig tid og energi på det, og så ender jeg med å bruke det første trekket som falt meg inn. Sånn sett kom jeg bedre ut av det med min manglende kunnskap før, sier Carlsen.

Tjener på det likevel

Verdenseneren overbelaster kanskje «harddisken», men resultatene tyder på at det er verdt slitet.

For slitsomt eller ikke – NRKs sjakkekspert mener 22-åringens unike evne til å bruke hver eneste mulige hjernecelle er avgjørende.

– Det er noe jeg savner, som ikke har kommet ordentlig fram når man snakker om hvordan han har blitt best i verden. Jeg tror han har en helt unik evne til å konsentrere seg om å løse problemene når han sitter der. Det gjør at han klarer å komme mye dypere inn i dette og tenke mye lenger frem, sier Torstein Bae til NRK.no.

Carlsen spiller det tredje partiet mot Vishwanathan Anand tirsdag fra 10.30. Du kan se hele kampen på NRK1 eller på NRK.no/sjakk.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

Se NRKs ni minutter lange mini-dokumentar om Magnus Carlsen.

Siste nytt

 • Thingnes Bø fikk revansj

  Det ble seier til Johannes Thingnes Bø på fellesstarten i Anterselva, det siste rennet før VM. Etter å ha tapt sluttspurten mot franske Emilien Jacquelin i går, smakte det trolig ekstra godt med 19 treff og god fart i sporet på fellesstarten.

  På siste skyting stod seieren mellom ham og en annen franskmann, Quentin Fillon Maillet. Begge måtte gå en strafferunde, men nordmannen var sterkest på sisterunden.

  – Det var en veldig fin seier. Det var masse følelser som skulle ut. Jeg slapp litt byrden i dag og hadde det veldig moro, sier han.

  Dette var Thingnes Bø sin fjerde seier for sesongen, hans første på et 20-skuddsløp.

  Fillon Maillet sikret andreplassen, mens Jakov Fak fra Slovenia ble nummer tre.

  Vetle Sjåstad Christiansen gikk inn til nok en fjerdeplass, hans fjerde for sesongen.

  – Fyttikatta, jeg er lei av å komme på fjerdeplass. Men jeg er utrolig fornøyd med å klare å ta Peiffer de siste femti. Jeg har ikke sett mange tilfeller av noen som klarer å gå forbi på dette korte oppløpet, og det var bare så vidt det gikk, sier Christiansen om spurtduellen mot tyske Arnd Peiffer som ble nummer fem.

  Erlend Bjøntegaard viste at han endelig er i form igjen etter ryggtrøbbelet og endte på sjetteplass.

 • Mesut Özil forlater Arsenal

  En oppsiktsvekkende historie i toppfotballen er endelig over: Arsenal bekrefter at Mesut Özil forlater klubben og reiser til Fenerbahce i Tyrkia. Den tyske verdensmesteren, Arsenals best betalte, fikk ikke spille på ett år etter krangler med klubben.

 • Riiber nummer to i Lahti

  Jarl Magnus Riiber nådde ikke opp mot Akito Watabe i søndagens verdenscuprenn i kombinert i Finland. Han måtte nøye seg med 2.-plassen.

  For annet år på rad vant Watabe i Lahti. Japaneren slo Riiber med 10,8 sekunder.

  Den norske storfavoritten greide ikke å svare da Watabe slo til med et rykk halvveis ut i langrennet. Riiber prøvde seg på et siste magedrag på tampen, men det hjalp ikke

  Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro endte på 7.- og 8.-plass.

  Åpningsrenn langrenn Beitostølen
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal